Wireless - pitanja i odgovori

Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
Zahvaljujem, svodi se na slicno.
Posle dva sata moze da ti ne obnovi adresu i izbaci te s neta?
Na ASUS RTN 10E nisam mogao da nadjem opciju za to podesavanje, a lease mu je 24 sata..


ne problem je ako nisi zakacen za njega na primer 2h i onda on izgubi podatak o tebi pa moras da cekas da prodje 2h das bi ti dodelio novu adresu.
kada su zakacen vec za njega posle 2h on ti opet dodeli ip i sve radi normalno bez prekida,znaci jedini je problem kada duze nisi zakacen za njega.
neznam gde se to nalazi na tom modelu.
 
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
da li postoji uredjaj koji moze da uhvati wifi signal ako se isti nalazi najblize na 4 km od kompa?Nema opticke vidljivosti,okolo su sume i brda,dobro je da ima bar struje :(,nalazio sam na oglasima neke pojacivace ali nisam siguran da li mogu da uhvate signal kroz brdo i sumu,pa ako neko zna molim za savet..:),modemi koje nameravam da uhvatim su od komsija,ali kazu mi da nemaju nikakve spoljne antene,klasicni modemi i ruteri sa wifi signalom,da li mozda kod njih mogu da stavim neki dodatni uredjaj?


nema sanse i zaboravi na to,cak i kad bi postavio antene na 5ghz i ulozio oko 200e u opremu tesko da ce to moci bez ikakve opticke vidljivosti,jednostavno je neizvodljivo za obicne smrtnike.
 
Učlanjen(a)
28.09.2010
Poruka
2
nista cekacu da se sbb ili telekom probije do ovih mesta,danas se sve ubrazava valjda ce i oni da se ubrzaju,hvala na odgovoru;)
 
Učlanjen(a)
03.01.2014
Poruka
9
Pozdrav svima, posedujem ruter TP-LINK TL-WR740N međutim sa njime imam signal samo u stanu, ali meni treba signal i do garaže koja je malo udaljena (cca 200-300m), e sada me interesuje da li na ruter mogu da stavim antenu i da li će signal biti zadovoljavajući ako putuje kroz 8m koaksialnog kabla 50ohm, ruter ima fiksnu antenu, izvukao bih SMA konektor. Usput da li se moraju koristiti isključivo SMA konektori zato što je komad 200RSD.
Slika čisto ilustrativno, antena će biti napolju.
k04jdf3.png

Evo kako izgleda unutrašnjost rutera
r3pybA2.jpg

Uzeo sam i TP-LINK TL-WN722N adapter ali opet nema signala. Ima izmenjivu antenu, nju sam malo modifikovao pošto je unutra bila praktično paljena žica, ja sam stavio bakarnu i prijem je dosta bolji (više komšijskih signala hvata, ali moj još ne)
Hvala unapred! =)
 
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Na jačinu signala utiče veliki broj parametara, a medju najbitnijima su razdaljina klijenta od rutera/pristupne tačke, prepreke i interferencija..Ovo je sigurno jedan od najbitnijih parametara koji utiču na kvalitet bežične mreže u Vašoj kući.Pozicioniranje rutera je jako bitna stvar, obzirom da dobrom pozicijom možete značajno uticati na kvalitet i jačinu signala. Najjednostavniji način za dobar izbor pozicije je da isprobate više različitih mesta iproveravate kvalitet signala na klijentima pri svakoj promeni pozicije rutera.

- Obavezno udaljite ruter od zidova, metalnih objekata, prozora i ogledala. Ove površine često izazivaju efekat „odbijanja“ i time značajno utiču na povećanje interferencije i smanjenje jačine signala. Što je bliže ruter ovim površinama, interferencija je veća i signal je slabiji. - Izaberite centralnu lokaciju u kući, obzirom da bi u tom slučaju svi klijenti uvek bili na istoj udaljenosti od rutera (nije neophodno). Što je veća razdaljina klijenta od rutera, signal je slabiji. - Udaljite ruter od poda! Signal se prostire naniže, stoga postavite ruter na što višu tačku u kući.

- Udaljite ruter od drugih kućnih uredjaja koji koriste iste frekvencije. Najčešće su to mikrotalasne pećnice, bežični telefoni i bluetooth uredjaji a može biti i neki drugi uredjaj koji koristi 2.4GHz frekvencije (napomena: 802.11n ruteri koji rade na frekvencijama od 5GHz neće imati ovih problema). - Udaljite ruter od električnih uredjaja, kablova za napajanje i drugih vrsta kablova i žica. - Izbegavajte fizičke prepreke izmedju rutera i klijenata. Naravno, nemoguće je izbeći sve prepreke u kući, ali se potrudite da ih imate što manje izmeĎu rutera i klijenta.2. Promenite WiFi kanal2.4GHz je najčešće korišćeni opseg frekvencija, obzirom da je i dalje najveći broj ureĎaja koji rade prema802.11b/g standardu. U ovom opsegu postoji 14 kanala, a dozvoljeno je koristiti samo kanale od 1 do 13 (zaEvropu) ili 1 do 11 (za Severnu Ameriku). Svaki od ovih kanala koristi različitu frekvenciju za transmitovanje.Na primer, kanal 1 koristi frekvenciju od 2.412GHz, dok kanal 6 koristi frekvenciju od 2.437GHz. Najbitnije jeda znate da u ovom opsegu postoje samo 3 kanala koji se ne preklapaju: kanali 1, 6 i 11 (za Ameriku) ikanali 1, 7 i 13 (za Evropu). Ova podešavanja ne zavise od toga da li se nalazite u Americi ili Evropi, već odzemlje koju izaberete prilikom podešavanja rutera. Najbolje je za analogni primer uzeti radio: kada polakotražite stanicu koju želite, verovatno Vam se desilo da ujednom trenutku čujete dve stanice istovremeno, sa punošumova. Slična je situacija i kod kanala u bežičnoj mreži.Ukoliko ne koristite neki od ovih kanala, „čućete“ mnogošumova i drugih kanala. Obavezno koristite neke odnavedenih kanala kako biste smanjili interferenciju!Ukoliko imate mogućnosti, možete da proverite kojekanale koriste uredjaji u vašoj okolini (čitajte komšije) i dana osnovu toga, izaberete kanal koji se najmanje koristi.

-Promenite antenu Vašeg WiFi rutera Veliki broj bežičnih rutera koji su u kućnoj upotrebi koristi omnidirekcione antene standardne snage. Omnidirekciono znači da ruter koristi antenu koja šalje signal u svim pravcima oko rutera. Problem nastaje ukoliko se Vaš ruter nalazi blizu spoljašnjeg zida ili u sobi koja nije u centralnoj lokaciji. Tada se veliki deo signala „rasipa“, a samim tim se i snaga rutera troši uzaludno. Ovaj problem možete rešiti zamenom standardne omnidirekcione antene vašeg rutera sa usmerenom antenom velike snage. U tom slučaju, signal bi bio usmeren u željenom pravcu i ne bi bilo nepotrebnih gubitaka snage signala. Naravno, ukoliko se ruter ipak nalazi u centralnoj lokaciji, opet možete poboljšati signal zamenom standardne omnidirekcione antene za omnidirekcionu antenu velike snage (postoje i „indoor“ varijante antena). Iako ovo možda deluje komplikovano, antene na kućnim ruterima su najčešće vrlo lako izmenjive.4. Unapredite svoje uređaje na 802.11n standard802.11n standard donosi mnoga poboljšanja u brzini prenosa. Teoretski,brzina prenosa 802.11g standarda je 54Mbps, dok 802.11n donosivišestruko poboljšanje i brzine prenosa do 600Mbps (sa 4 antene i 4 stream-a). Pored poboljšanja brzina prenosa, 802.11n standard koristi kakofrekvencije u opsegu 2.4GHz, tako i frekvencije u opsegu 5GHz. Izboromfrekvencija od 5GHz, lako možete izbeći interferenciju ali i izabrati kanal kojije neiskorišćen, obzirom da je broj nepreklapajućih kanala mnogo veći. Takodje, značajno je veći domet802.11n uredjaja, kako u zatvorenom tako i u otvorenom prostoru (802.11b/g uredjaji u zatvorenom prostoru imaju domet 38m, a 802.11n ureĎaji i do 70m).
- Bežični signal se šalje u oba smera, od rutera ka klijentu i od klijenta ka ruteru. Ponekad se može desiti da je signal koji šalje ruter dovoljno jak ali je signal koji emituje klijent nedovoljno dobar. U tom slučaju, možete pokušati sa zamenom Vašeg adaptera na klijentu za neki kvalitetniji. - U većim stanovima/kućama, može se desiti da nisu svi delovi pokriveni bežičnom mrežom. Da biste rešili ovaj problem, možete dodati još jednu pristupnu tačku u vašu mrežu ili jednostavno iskoristiti bežični repeater (služi kao pojačavač signala). - Nadogradite firmware Vašeg rutera. Često se može desiti da nove verzije firmware-a mogu poboljšati rad vašeg bežičnog rutera. Takodje, postoje i odlične open source verzije firmware-a, kao što je DD- WRT, koji može značajno poboljšati kvalitet signala. Ove nadogradnje je najbolje prepustiti nekome sa iskustvom.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
03.01.2014
Poruka
9
Hvala na odgovoru, uzeo sam 9m koaksialnog 50R kabla i SMA konektore, napravio sve samo još sutra da isprobam :)

uEgvpBV.jpg


stara antena

oBHfFRP.jpg
 
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Zavisi od prepreka. U dobrim uslovima i uz korištenje kvalitetnih usmerenih antena sa obe strane moguće je ostvariti spajanje i na preko 10 kilometara . Sa druge strane, zid ili stablo zbog kojeg nema optičke vidljivosti može sa istim antenama smanjiti spojivost i na manje od 100 metara.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
13.11.2012
Poruka
3
Pozdrav,posto zivim na mestu gde mi nije dostupam ni adsl ni kablovski internet nego samo wireless problematika je u sledecem.Na 5 kilometara od mene nalazi se pristupna tacka wireless provajdera sa omni antenom.Isao sam kod njih sa namerom da sklopim ugovor sa njima ali rekose mi da je 5 km prevelika udaljenost i da veza moze da se ostvari na max 3.5 km ali doci ce da provere i naravno nikad nisu dosli.E sad,dvojica mojih komsija koji su od tog istog predajnika udaljeni 4.5 km imaju taj internet a i ja ponekad sa mobilnim telefonom od kuce uhvatim taj signal(samo onu tackicu i totalno neupotrebljiv).Sad mene zanima sta bi mi od opreme trebalo da pokusam da uhvatim upotrebljiv signal.Znam da mi treba grid antena ali ne znam sta ide izmedju antene i 2 laptopa kojima bi se bezicno povezivao na net(oba laptopa imaju integrisane wifi module).Wireless acces point ili wireless router?Zaboravih napomenuti da imam 100% opticku vidljivost sa predajnikom.Izvinjavam se na duzini pitanja.Hvala unapred.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Ako hoces signal na oba lapa treba ti wireless router koji moze da radi i u acces point modu, tj. ujedno da prima i salje bezicni signal. Mora da bude sa izmenljivom antenom da bi mogao da prikacis spoljnu.
A za jedan lap ti je dovoljan i neki mrezni USB adapter s izmenljivom antenom, posto su ti integrisani adapteri slabi i nemaju antenski ulaz. Dzaba opticka vidljivost ako im je predajnik slab, ali ako signal ponekad hvatas na mobilnom, sa spoljnom antenom bi trebao da imas upotrebljiv signal. Treba ti jaca antena sa sto manjim uglom prijema.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top