Windows ili Linux ?

Član
Učlanjen(a)
30.11.2012
Poruka
111
inux i WIndows imaju svoje prednosti,sto se mene tice ja licno koristim Linux kuci 100% a na poslu Windows, Lakse je da se radi administracija Networka kroz AD. I da se kontrolisu korisnici.
 
Član
Učlanjen(a)
17.10.2011
Poruka
2
Ko ima Windows 8 ili 8.1 mislim da mu ne treba Linux sto se brzine tiče.
Win8 je zaista brz.
Ako je u pitanju nešto drugo onda je to druga priča

Win 8.0 i kasnija zakrpa 8.1 su teški debakl za Microsoft što su i sami priznali pa su brže bolje pripremili Win 10. koji izlazi početkom iduće godine. Win 7.0 nije potrajao niti par godina već su izbacili win 8.0 sad nakon dvije ili tri godine izbacuju desetku, podrška za starije windovse se rapidno skraćuje tako firme i fizičke osobe primoravaju na kupnju novih licenci, eto to su kapitalistički smradovi.
Rusija prelazi na linux, ove godine su kupili svega 8 win. licenci.
Naravno onaj tko ima dosta love to mu nije problem i taj će vatreno braniti Microsoftovu politiku ali takvih je sve manje na ovom svijetu oni postaju iznimka a ne pravilo, naravno svatko bi platio da ima čim međutim????.
Treba dodati jo jednu bitnu činjenicu a to je što su windowsi podložni virusima to nije slučaj već namjera programera da bi se prodavali antivirusni programi.
To funkcijonira po principu stvoriš problem sa ciljem izazivanja reakcije zatim ponudiš rješenje (naravno koje odgovara distributeru).
Svaki antivirus program je trojanski konj odnosno špijunski program koji non stop rovari po računalu i osim što traži namjerno stvorene viruse omogućava određenim špijunski organizacijama pristup našim podatcima.
Ovo može nekome zvučati kao teorija zavjere ali sjetimo se unazad nekoliko desetaka godina o čemu su govorili David Icke, Alexa Jones i dr. tad je to zvučalo kao SF roman ali kako vrijeme odmiče stvari postaju sve jasnije odnosno da svijet oko nas nije ni blizu onome kako su nas učili odnosno programirali tokom života ali to je tema za sebe i nije joj ovdje mjesto.
Ne kažem ni da je ubuntu 100% siguran ali od dva zla biraš manje.
Zato Ubuntu definitivno.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.03.2012
Poruka
128
Neznam zasto mene citiras.
Po tvojoj logici treba svi da brisemo windows.
Previse citas naucnu fantastiku.
Win 8 je mnogo napredniji u odnosu na predhodne verzije a win10 ce verovatno biti dzabe ili veoma jeftin.
Ja nisam protiv windowsa ali sam isao na linux iz radoznalosti tako da imam oba sistema ali ipak vise koristim
windows iz navike i zbog jednostavnosti instalacije programa.
 
Član
Učlanjen(a)
17.10.2011
Poruka
2
Neznam zasto mene citiras.
Po tvojoj logici treba svi da brisemo windows.
Previse citas naucnu fantastiku.
Win 8 je mnogo napredniji u odnosu na predhodne verzije a win10 ce verovatno biti dzabe ili veoma jeftin.
Ja nisam protiv windowsa ali sam isao na linux iz radoznalosti tako da imam oba sistema ali ipak vise koristim
windows iz navike i zbog jednostavnosti instalacije programa.

Ništa osobno, nisam te niti bilo koga prozvao što koristi windowse, citat sam stavio čisto onako a ako ti to smeta sory. A to dali ja čitam SF ili ne vrati film malo u prošlost, ne znam koliko imaš godina ali prije 30-tak godina mobilna telefonija se mogla gledati samo u zvjezdanim stazama danas je to daleko iznad tada prikatzanog.
SF je pogled u budućnost, neki ljudi bez obzira što svakodnevno vide tehnološka čuda još uvijek im je teško prihvatiti realnost u kojoj žive čisto zbog svog ustajalog tradicijonalnog stava odnosno uma zakopanog u prošlost.
Najviše koristim internet i želim sigurnost, imao sam orginalne win 7.0 licencirane antivirus programe ali uvijek mi se na neki način nakalemi hrpa virusa stoga sam našao alternativu kod linuxa i nemam više takvih problema.
Antivirusni programi mi jako usporavaju kompjuter dok na linuxu pretaživač doslovno leti, toliko od mene tko voli nek izvoli od volje mu.
Win. licenca stoji između 100 eura za osnovnu ili 150 eura za profi verziju to nije malo, nekome je to sića ali većini nikako nije.
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruka
78
Win 8 je mnogo napredniji u odnosu na predhodne verzije

Akhm, to naravno dokazuje tržišno učešće Win-a 8 od 3,6 % (XP 29 %, Win 7 47 %). :gl_sigh:

Da, Linux jeste zastupljen sa 1,7 %, ALI stoni Linux. Linux na serverima, 95 %, 470 od 500 super računara su Linux, 67 % pametnih telefona su Android sa Linux kernelom.

win10 ce verovatno biti dzabe ili veoma jeftin.

Hoće li biti besplatni ćevapi uz Win 10 ...?? :mig:
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruka
78
podrška za starije windovse se rapidno skraćuje tako firme i fizičke osobe primoravaju na kupnju novih licenci, eto to su kapitalistički smradovi.

Upravo to je suština. Zato je i nastao pokret slobodnog softvera i GNU.

Rusija prelazi na linux, ove godine su kupili svega 8 win. licenci

Rusija, Francuska Žandarmerija, dijelovi američke Mornarice (US Navy), svemirska stanica ISS, administracija NR Kine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke, Uprava grada Minhena itd. itd.

Šta je sa Hrvatskom, čitam da Vlada HR ima čvrste ugovore sa Majkrosoftom? :eek:

A ni ostale države od Vardara pa do Triglava, koliko vidim, nemaju nacionalne programe slobodnog softvera. Kao eto, ne treba nam, imamo novaca za vlasnički softver. o_O
 
Član
Učlanjen(a)
01.03.2012
Poruka
128
Sve je to u redu sto kazete ali ne tvrdim da je win bolji od linuxa...daleko od toga.
Samo kazem da je kod mene stvar navike i lakse je instalirati program na win nego na linuxu.
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruka
78
Sve je to u redu sto kazete ali ne tvrdim da je win bolji od linuxa...daleko od toga.

Utopija je to takmičenje koji je bolji operativni sistem. To bi bilo kao kada bi se postavilo pitanje: "Koji je bolji automobil, Audi ili BMW?" Suluda su ta poređenja. Za svakoga po ličnim potrebama. Mnogi dugogodišnji korisnici Windows-a koji prijeđu na Linux, odmah počnu da se žale kako ovo ili ono nije kao pod Windows-om, te kako bi Linux bio mnogo uspješniji kada bi bio više kao Windows.

Opet primjer sa automobilima, to bi bilo kao kada bi neko kupio BMW-a, sjeo u njega i onda se žalio, kako ovo ili ono nije kao kod Audija. Te kako bi BMW bio odličan automobil, kada bi više bio kao Audi. Ali BMW nije Audi niti je Audi BMW. Ili kada bi neko kupio benzinca i onda se žalio zašto benzinac ne ide na dizel.

Linux nije Windows niti je Windows Linux. Kada bi Linux radio kao Windows, onda više ne bi bio Linux, bio bi Windows. Zašto onda praviti neku kopiju Windows-a? Zašto ne koristiti odmah original? Kratko rečeno - Linux nije niti želi biti zamjena Windows-u nego alternativa.

Samo kazem da je kod mene stvar navike i lakse je instalirati program na win nego na linuxu.

Pa ne znam sad da li je baš lakše. Kod Win-a se programi instaliraju ili sa stranice proizvođača ili sa CD-a odn. DVD-a. Prvo otpakovati ZIP-fajl, zatim pokrenuti .exe-fajl i nakon nekolicine klikova i restarta računara, program je instaliran. Što uistinu nije teško.

Ali ni kod Linuxa nije teže. Otvoriti terminal [Ctrl] + [Alt] + [T], ubaciti komandu
Kod:
sudo apt-get install ime programa
zatim unijeti lozinku, još jednom potvrditi sa YES i to je to. S time što deinstalacija pod Linuxom stvarno čisti sve ostatke programa dok pod Win-om uvijek ostane "duh" softvera negdje u registry-u. :)
 
Učlanjen(a)
02.11.2014
Poruka
40
Linux je isto u banani kao i windows na neki svoj način.
Deinstalacija (sad si me podsjetio) obrise binary programa za razliku od windowsa koji ne uvijek ali vrlo često ostavlja registri ključeve. Linux ima drugi problem, vrlo sličan ali mnogo različit, on ostavlja dependency programa nakon deinstalacije. Npr instaliraš VLC media player i on povuće automatski 20 dodatnih programa koji su VLC-u potrebni za rad, deinstaliraš VLC, a 20 depsa ostaje i dalje, a čistiti takva smeća u Linuxu nekad bude teže nego fragmentirati registar u windwsu nekim programom.

Je li Ubuntu bolji od Windowsa - meni je osobno windows daleko bolji od "smeća" zvanog ubuntu. Ali Ubuntu nije Linux, on je GNU operativni sistem sa linux jezgrom. Hoću reći da je za normalne korisnike (prosječne) windows bolji i jednostavniji. Ko jopš koristi antivirus ? - kad pokupiš virus, formatiraš windows i sve super.
S druge strane za naprednije korisnike će Linux uvijek biti bolji jer takvim će windows postati s vremenom nesposoban, ali to nije ubuntu, niti mint, a ni debian, to je Linux.
Jedini GNU operativni sistem koji je meni osobno bolji od windowsa (a i OS X-a, bilo kojeg unixa) jest Gentoo i to isključivo stage 1 instalacija koja nažalost nije podržana već godinama pa treba imati jako dobrog znanja da se izvede i riješe problemi s njom.

Ali eto, i ovo pišem iz Windowsa, imam svoj Linux i GNU sistem rađen iz scratcha ali opet se ja vratim windowsu jer tu ne moram rekompajlirati kernel za svaku sitnicu, ne moram rekompajlirati cijeli nautilus ako hoću folder thumbnails-e, ne moram rekompajlirati cijeli firefox 3 sata na svakoj novoj verziji, ne moram rekompajlirati media player ako mi zatreba neki codec o kom nisam vodio računa na vrijeme,...

I jednu stvar koju ste svi vi linux pobornici zaboravili je apgrejt, prosječno distribucije dva puta godišnje izdaju novu inačicu, a morate biti svijesni da nakon dva upgrate-a sustav će najvjerojatnije zaštekati do neupotrebljivosti, a ako ga na apgrajtate nećete moći apdejtati, ako ne možete apdejtati nećete moći ni instalirati više programe... Gentoo npr. kao source distribucija nema tih problema.

Sve u svemu treba probati i jedno i drugo i treče i četvrto i onda odlučiti. Ja sam probao večinu Unixa, Linux i Windows i na kraju najčešće koristim taj windows ali osobno mi je najbolji opertavni sistem - ponavljam Gentoo stage 1

Njemačka vlada se vratila windowsima BTW
Mada osobno smatram da je Linux bolji za vlade, ili servere ili bilo koga ko treba makismalnu sigurnost i brzinu rada, ali to nisi ni debian ni mint, a ni open suse, nego LINUX
 
Natrag
Top