Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Pa, sad... ukoliko ste Linux korisnik svakako bi trebali znati da uz par komandi pomoću programa "deborphan" možete očistiti sve zaostale "deps-e";Deinstalacija... Linux ima drugi problem, on ostavlja dependency programa nakon deinstalacije...
i potom nekom od navedenih komandi očistiti sistem od nepotrebnih ostataka:sudo apt-get install deborphan -y
ilisudo deborphan --guess-data | xargs sudo apt-get -y remove --purge
ilisudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove --purge
ilisudo apt-get remove --purge `deborphan`
ilisudo apt-get remove --purge $(deborphan)
ili pomoću "aptitude"sudo apt-get purge $(deborphan)
odnosno komandomsudo aptitude remove $(deborphan) --purge
ćete videti sve nepotrebne ostatke/tragove deinstaliranih programa...deborphan --guess-all
Linux je isto u banani kao i windows na neki svoj način.
Deinstalacija (sad si me podsjetio) obrise binary programa za razliku od windowsa koji ne uvijek ali vrlo često ostavlja registri ključeve. Linux ima drugi problem, vrlo sličan ali mnogo različit, on ostavlja dependency programa nakon deinstalacije. Npr instaliraš VLC media player i on povuće automatski 20 dodatnih programa koji su VLC-u potrebni za rad, deinstaliraš VLC, a 20 depsa ostaje i dalje, a čistiti takva smeća u Linuxu nekad bude teže nego fragmentirati registar u windwsu nekim programom.
Je li Ubuntu bolji od Windowsa - meni je osobno windows daleko bolji od "smeća" zvanog ubuntu. Ali Ubuntu nije Linux, on je GNU operativni sistem sa linux jezgrom. Hoću reći da je za normalne korisnike (prosječne) windows bolji i jednostavniji. Ko jopš koristi antivirus ? - kad pokupiš virus, formatiraš windows i sve super.
S druge strane za naprednije korisnike će Linux uvijek biti bolji jer takvim će windows postati s vremenom nesposoban, ali to nije ubuntu, niti mint, a ni debian, to je Linux.
Jedini GNU operativni sistem koji je meni osobno bolji od windowsa (a i OS X-a, bilo kojeg unixa) jest Gentoo i to isključivo stage 1 instalacija koja nažalost nije podržana već godinama pa treba imati jako dobrog znanja da se izvede i riješe problemi s njom.
Ali eto, i ovo pišem iz Windowsa, imam svoj Linux i GNU sistem rađen iz scratcha ali opet se ja vratim windowsu jer tu ne moram rekompajlirati kernel za svaku sitnicu, ne moram rekompajlirati cijeli nautilus ako hoću folder thumbnails-e, ne moram rekompajlirati cijeli firefox 3 sata na svakoj novoj verziji, ne moram rekompajlirati media player ako mi zatreba neki codec o kom nisam vodio računa na vrijeme,...
I jednu stvar koju ste svi vi linux pobornici zaboravili je apgrejt, prosječno distribucije dva puta godišnje izdaju novu inačicu, a morate biti svijesni da nakon dva upgrate-a sustav će najvjerojatnije zaštekati do neupotrebljivosti, a ako ga na apgrajtate nećete moći apdejtati, ako ne možete apdejtati nećete moći ni instalirati više programe... Gentoo npr. kao source distribucija nema tih problema.
Sve u svemu treba probati i jedno i drugo i treče i četvrto i onda odlučiti. Ja sam probao večinu Unixa, Linux i Windows i na kraju najčešće koristim taj windows ali osobno mi je najbolji opertavni sistem - ponavljam Gentoo stage 1
Njemačka vlada se vratila windowsima BTW
Mada osobno smatram da je Linux bolji za vlade, ili servere ili bilo koga ko treba makismalnu sigurnost i brzinu rada, ali to nisi ni debian ni mint, a ni open suse, nego LINUX