Windows 8 {Chat}

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
meni se svidja win8 i radi mi brzo i bez problema, mada tek ce to da bude dobro dok ga usavrse jos malo i ne izadje servis pack
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Windows 8: Stvari koje treba da znate




Novi Microsoftov operativni sistem Windows 8 namenjen je tabletima i računarima. Iako se njegovo korišćenje na prvi pogled može učiniti malo konfuznim, vremenom će vam postati druga priroda.


639674324508be96b74916515101065_orig.jpg



Početni ekran je vaša baza

Početni ekran je prva stvar koju ćete videti kada butujete Windows 8 računar. Ova horizontalna mreža pločica zapravo je novi desktop. To je vaša baza. Iako i dalje postoji stari desktop, do njega ćete doći tako što ćete kliknuti na ikonu novog Start ekrana.

Početni ekran skladišti sve vaše aplikacije u takozvanim „živim pločicama“. Pločice vam pokazuju šta se tačno dešava unutar aplikacije. Pločica aplikacije za vreme prikazivaće temperaturu vaše lokacije, ukoliko je pritisnete, otvoriće vam se u punom ekranu.


Windows Charms: Prevucite sa desne strane

Početni ekran samo je jedan od vaših najboljih prijatelja kada je u pitanju Windows 8. Vrlo brzo upoznaćete se i sa Charms tabom. Kada jednom pokrenete aplikaciju ona će zauzeti ceo ekran, na dnu ne postoti taskbar koji će vas prebaciti na drugi meni ili program.

Umesto toga, možete prevući prstom sa desne ivice ekrana kako biste aktivirali Charms meni – set prečica, uključujući i dugme Windows koje će vas vratiti na početni ekran. Ovaj tab možete pozvati iz bilo kog ekrana ili aplikacie. Ukoliko koristite miš, rotirajte kursor u gornjem desnom uglu.


Nabavite aplikacije iz Microsoft Storea

Windows 8 je uglavnom baziran na aplikacijama i sigurno se pitate gde možete da ih nabavite?

Microsoft store nalazi se već instaliran na svim Windows 8 računarima i nalazi se među aplikacijama na početnom ekranu. Kada skinete neku aplikaciju ona će se automatski pojaviti na start ekranu.


Organizovanje početnog ekrana

Kada dodate aplikacije na početnu stranu možete ih vlro lako i organizovati. Dovoljno je samo da je nakon kratkog dodira premestite gde želite na ekranu. Moguće je menjati i veličinu pločice i organizovati ih po različitim kategorijama.

Kontrola aplikacija: Prevucite prstom po ivicama

Većinu vremena provodićete u aplikacijama, i ne morate da svaki put idete na početni ekran kako bi otvorili novu. Prelaskom prsta preko leve strane ekrana otvorićete već aktivne aplikacije. Tako možete da izaberete onu koju želite da vidite na ekranu u određenom trenutku. Kada ste unutar aplikacije, prelaskom prsta preko gornje ili donje strane možete aktivirati i menije.


Rad sa više aplikacija u isto vreme

Ne morate da birate koja će vam aplikacija biti aktivna sve vreme. Kako pređete preko leve ivice aplikacije možete je zadržati i zaključati odmah do druge aplikacije. Takođe je moguće podešavati njihovu veličinu do jedne četvrtine ekrana, dok će preostali prostor zauzimati druga aplikacija. Ovako možete u isto vreme držati aktivnim mejl klijenta i određeni dokument.

Zatvaranje aplikacija

Kada aplikacija zauzima ceo ekran samo pritisnite njen vrh i spustite aplikaciju niz ekran i tako ćete je zatvoriti. Prilikom pritiska potrebno je koristiti jači dodir kako Windows ne bi pomislio da pokupavate da pristupite meniju. Ukoliko Windows 8 koristite na desktop računaru i u pitanju je desktop aplikacija, dovoljno je samo kliknuti na crveno X.

Uglovi, miš i tastatura

Windows 8 namenjen je korišćenju na računarima i tabletima sa ekranima osetljivim na dodir, ali i kompjuterima sa mišem i tastaturom. Iako je većina saveta fokusirana na pokrete prstiju, miš takođe može aktivirati menije blagim kruženjem po ivicama.


Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Predstavljen Windows 8






Kompanija Microsoft, predstavila je novi operativni sistem, Windows 8 koji je od danas dostupan na globalnom i na srpskom tržištu.Od petka, 26. oktobra, svi individualni korisnici i sva preduzeća širom Sveta su u prilici da isprobaju sve novine koje Windows 8 nudi: Novi izgled operativnog sistema, širok spektar aplikacija uz veliko otvaranje Windows Store -a koji je trenutno dostupan na više od 1000 sertifikovanih Windows 8 PC i tablet uređaja.

windowsvio-100009016-gallery.jpg


Operativni sistem Windows 8, dostupan je i za preuzimanje sa interneta na 37 jezika i preko 140 svetskih tržišta. Na Microsoft Windows ,korisnici mogu pronaći sve informacije o novom operativnom sistemu.

U narednih par nedelja na tržište će biti lalansirano više od 100 različitih uređaja u preko100 maloprodajnih objekata, uključujući objekte Comtrade Shop-a, Gigatrona, Laptop centra, Tehnomanije, Win Win-a i drugih.

“Lansiranjem novog operativnog sistema, Microsoft celom svetu otkriva novi, potpuno redizajnirani Windows”, izjavio je povodom svetske premijere novog Windowsa 8, generalni direktor Microsofta u Srbiji Jugoslav Pirić.

“Bilo da ste korisnik PC ili tablet uređaja, bilo da želite da kreirate ili radite, koristite vaš računar u svakodnevne svrhe ili za igru, Windows 8 će vam omogućiti personalizovano iskustvo koje će zadovoljiti vaše jedinstvene potrebe i prilagoditi se vašem stilu”, zaključio je Pirić.

Kompanija Samsung, razvila je u saradnji sa Microsoftom potpuno novu liniju proizvoda baziranu na Windows 8 operativnom sistemu pod nazivom „ATIV“ , što je obrnuto čitana latinska reč „VITA“ - život.

„Celokupna linija uređaja koju čine ATIV SMART PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab i ATIV S nudi svoju kompjutersku moć preko funkcija platforme Windows 8. Samsung i Microsoft će zajedno pružiti korisnicima napredno, produktivno i kreativno iskustvo i sigurni smo da će interesovanje korisnika u Srbiji biti veliko“, izjavio je Jasmin Klapija, Menadžer proizvoda kompanije Samsung u Srbiji.


38683924350895b9288ca2073694264_orig.jpg



Dugo očekivani Windows 8 globalno je dostupan u dve verzije, Windows 8 i Windows 8 Pro. Takođe, za biznis korisnike, preduzimljivi Windows 8 nudi nove opcije koje omogućuju veću mobilnost i produktivnost u pokretu.

Biznis korisnici se mogu odlučiti za opcije kao što su Windows to Go, Direct Access, Branch Cache kao i unapređeni end-to-end sistem zaštite koji sadrži Bit Locker i App Locker uz koji će podaci korisnika biti daleko bezbedniji nego do sada. Istovremeno kad i novi Windows 8, Microfost je predstavio Windows RT, još jednog člana Windows porodice prilagođenog takozvanim ARM tabletima koji koriste metričke aplikacije.

Ova verzija novog operativnog sistema biće instalirana na svim novim ARM tablet uređajima. Novi Windows 8, donosi brzo i tečno iskustvo u korišćenju Start ekrana koji korisnicima pruža priliku da samo jednim klikom dođu do željenog sadržaja. Takođe, tu je i novi Internet Explorer 10 kreiran na Cloud platformi uz pomoć Sky Drive tehnologije.

Osim kupovinom novih uređaja, korisnici širom sveta su do kraja januara u prilici da dođu do novog Windowsa 8 unapređivanjem svojih PC uređaja koji imaju Windows XP, Windows Vista ili Windows 7 preuzimanjem Windows 8 Pro operativnog sistema po ceni od 39,99 američkih dolara.

Takođe, svi korisnici koji su u preko 140 zemalja kupili svoj PC uređaj sa Windows 7 operativnim sistemom u periodu od 2. juna 2012 do 31. januara 2013. godine, mogu unaprediti svoj sistem po posebnoj Windows upgrade ponudi od svega 14,99 američkih dolara.




Kod:
[url=http://windows.microsoft.com/sr-Latn-CS/windows-8/meet]Upoznajte Windows 8 - Microsoft Windows[/url]






Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2012
Poruka
23
Cekaj ... jel ti pokusavas da instaliras windows 8 ... ili si pravio dual boot pa nesto ne stima ?
 
Član
Učlanjen(a)
23.01.2010
Poruka
801
Formatiraj disk imas opciju prilikom instalacije, imas dual sistem. I ne znam sta imas da cackas u biosu osim da ti butuje sa CD-a.
 
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poruka
22
Ja imam instaliran Windows 8 koji je legalnoskinut sa Microsoft sajta sa besplatnim kodom , i trenutno sam veoma zadovoljan sa ovim operativnim sistemom, bolji mi je od W7 , u pocetku jest malo cudno navici se na start meni ali nakon 2 dana sam se navikao, veoma je brz i lak sistem za koriscenje iako ne izgleda tako, ne znam da li jos uvek ima da se skine besplatna verzija ovog operativnog sistema na njihovom sajtu sa kljucem ali ako nema im drugih nacina da se instalira i aktivira, ja ozbiljno razmisljam o kupovini onog Update a.Sa moje strane jako preporucujem ovaj sistem nece te se pokajati. (p.s Svi drajveri, programi, igrice i ostalo rade normalno na ovom sistemu, jedino je preporucljivo da se drajveri ako su izbaceni za ovaj windows nadograde, cak i ako nisu sistem ce odlicno funkcionisati)

Pozdrav!
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
26.06.2012
Poruka
7
Pa da i ja nešto kažem u vezi Win8. Koristim ga od prvog dana kad se mogao skinuti. Jedino šta mi se sviđa je to da hardver prepoznaje bez problema i prihvaća drajvere od sedmice, pa i starije. U početku radi dosta brzo, ali kad se instalira više raznih programa, dolazi do većih problema. Uspori se dosta, nastaju problemi kod pretraživanja diskova, jako se uspori kod toga. Niti izgled mi se ne sviđa. Sedmica je daleko ljepša sa svojim aero glass temama, čega u osmici nema niti se može postaviti na nikoji način. Već desetak i više puta se pojavio plavi ekran, znači stabilnost nije na nekoj visini kako je izgledalo na početku dok još nije skoro ništa bilo instalirano. To su do sada jedini Windowsi na kojima nisam uspio pokrenuti starije dos programe, dakle, još jedan veliki minus. Trenutno imam pro verziju, pa može biti (makar sumnjam) da je dosta problema u toj verziji. Uglavnom, osmica je po svemu sudeći jako degradirana sedmica, pa je sa tom degradacijom dobila malo na brzini. Dodani su novi drajveri, i to je jedino dobro. Razočaran sam totalno sa time šta je do sada pokazala. Ostavit ću je na kompu kao treći sistem da se još malo igram i pokušam srediti nekako barem neke mane i možda pričekam da dođe service pack za nju koji bi možda nešto popravio.Znači, tko ne instalira puno raznih programa, igra samo novije igrice, ništa ne eksperimentira, bit će mu dobra. Za malo zahtjevnije stvari i ljude nije dobra u ničemu. Eto, to je moje dosadašnje višemjesečno iskustvo, ukratko.
Da, ima još jednu veliku manu. Dali je to samo kod mene, neznam. Shut down ne radi kako bi trebalo, zapravo ne ugasi kompjuter bez obzira na postavke, nego kompjuter nastavi raditi, samo isključi diskove i ekran. Meni je kompjuter otvoren, pa se to dobro vidi, a kome nije (zapravo većini) to možda i ne primjete.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.11.2012
Poruka
21
Potpuno isto iskustvo imam sa Win 8 kada je u pitanju Shut Down. Dakle gase se samo diskovi i displej na mom laptopu. Kao da ode u sleep mode. Inače još ga nisam opteretio većim brojem programa pa za sada ostalo radi bez greške. Valjda će service pack popraviti stvari ali bojim se da ćemo ga duže čekati.
 
Član
Učlanjen(a)
26.06.2012
Poruka
7
Win 8 su kod mene oborili rekord u nestabilnosti. Explorer je otkazao poslušnost. Više ne očitava diskove kako treba, potrebno mu je oko pola sata da očita jedan disk, da se pokažu sve ikone na njemu. Jedan disk čak nije ni uspio očitati, nego se sve smrznulo. Nikakve molbe, ni pismene ni usmene nisu pomogle da dalje normalno radi. Nije greška do kompjutera, ako se netko pita, jer Win 7 i Win XP normalno rade. Do sad se pokazalo da su to najnestabilniji Windowsi do sada, uz sve ostale mane koje imaju. Možda bi bili dobri da se instalira jedan, eventualno dva programa i samo njih upotrebljava. Probat ću ih ponovo instalirat, pa da vidimo do kada će izdržat. Jedino je ostalo pitanje, dali se tako ponaša ova 64 bitna verzija, a 32 bitna da je možda bolja po tom pitanju.Sve sam više razočaran sa njima i pitanje je koliko će se loših stvari još pokazati. Znači, do sada imaju samo jednu pozitivnu stvar, podršku za hardver. Ali, badava je i to, ako će ih trebati svako malo na novo instalirati bez mogućnosti popravka (barem ja nisam našao rješenje) kad malo zakažu.
 
Natrag
Top