Wimbledon 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Nadalova osveta Rosolu
Rafael Nadal plasirao se u treće kolo Vimbldona pošto je posle velike borbe savladao Lukaša Rosola sa 4:6, 7:6, 6:4, 6:4.

161855481253ac399e66b9f431232804_size3.jpg
Beta/AP
Prvi teniser sveta se tako osvetio Čehu za poraz na istom mestu pre dve godine.

Rosol je i ovoga puta bio blizu senzacije. Dobio je prvi set, imao je brejk prenosti u drugom, a veliku šansu propustio je u taj-brejku drugog seta.

Imao je vođstvo od 5:3, potom je imao i set loptu za 2-0 na 6:5, ali Nadal je nekako uspeo da se izvuče, dobio je tri vezana poena i izjednačio je na 1-1.

U nastavku meča Španac je uspeo da slomi otpor Rosola, pravio je brejkove na vreme i ipak je slavio. Njegov naredni rival u Londonu je Mihail Kukuškin iz Kazahstana.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Radek: Zbog toga je Novak šampion
Fer-plej potez Novaka Đokovića bila je glavna tema u svetu tenisa u sredu.

77670006453ac3b72cc211324710215_size3.jpg
Beta/AP
Srpski teniser je još jednom pokazao svoju veličinu, a oduševljen je bio i njegov protivnik Radek Štepanek.

„Zbog toga sam tražio od publike da mu aplaudira. To je neverovatan fer-plej potez, taj potez dokazuje koliki je on šampion“, rekao je Štepanek nakon meča.

Srpski teniser je servirao pri rezultatu 5:5 i imao je prednost, a Štepanek je odigrao duboku lopticu koju je sudija proglasio autom.

’Oko sokolovo’ pokazalo je da je loptica pala na liniju, a sudija Karlos Bernardes odlučio je da se poen ponovi. Čeh je blago protestovao, ali se već bio pomirio s odlukom kada je Novak ušao u raspravu pokazavši da svakako ne bi mogao da vrati lopticu i dao je poen Štepaneku.

„Đoković mu daje poen! Šta!? Ja sam video mnogo stvari u životu, ali ovo je neverovatno“, rekao je legendarni Džon Mekinro komentarišući meč za BBC, a njegov kolega se nadovezao: „Neverovatan fer-plej potez.“

Američki ’Fox sport’ posvetio je članak ovom potezu.

„Novak je prepustio poen Štepaneku u ključnom momentu meča, ovaj potez je tako redak u tenisu“, napisao je novinar ’Foxa’.

Pogledajte još jednom fer-plej potez srpskog tenisera:

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana furiozno do treće runde
Ana Ivanović rutinskom igrom plasirala se u treće kolo Vimbldona, pošto je bila bolja od Kineskinje Đije Ženg 6:4, 6:0.

179633501753aaacefda1ba746814007_size3.jpg

Prvi set obeležili su brejkovi u serijama, ukupno šest, a Srpkinja se bolje snašla i zasluženo stigla do vođstva u setovima.

Igra Kineskinje se potpuno raspala u drugom setu, Ana je napravila novi brejk već u drugom gemu, pa zatim furioznom igrom do kraja seta završila posao, ne dozvolivši Ženg ni da se upiše na semafor.

Ovo im je bio drugi duel ma travi Vimbldona. Prvi put su se sastali u trećem kolu 2008, kada je Ana bila prvi nosilac posle osvajanja Rolan Garosa, kada je Ženg dobila 6:1, 6:4.

Ukupno, bio je ovo peti duel Srpkinje i Kineskinje, a Ana posle ovog trijumfa vodi sa 3:2.

Ana će za plasman u narednu rundu igrati sa pobednicom duela Karolina Pliškina – Sabin Lisicki.

Meč je otvoren gemovima koje su osvojile devojke na servisu, ali je već u trećem počela serija brejkova i to loše za našu igračicu. Ana je odmah uzvratila, a do kraja seta samo je ona u petom gemu uspela da sačuva prednost.

Posle šest brejkova Ana je stigla do duple set-lopte, prvi put loše riternirala, a zatim je udarac Ženg prošao. Treću šansu Ana nije mogla da propusti, jer je Ženg napravila duplu grešku za 6:4.

Nastavilo se u istom ritmu i u prvom gemu drugog seta, ali je Ana posle đusa uspela da stigne do gema. Ali, već u sledećem gemu, naša teniserka pravi novi brejk u meču i stiče prednost od 2:0.

Usledio je sigruan servis gem za laganih i sigurnih 3:0.

Pokušala je Ženg da se vrati, posle velike borbe u četvrtom gemu, ali je Ana zadržala koncentraciju i stigla do novog brejka. Za manje od minuta je potvrdila novi oduzet servis protivnici, da bi iskoristila drugu meč loptu za 6:0.

Ana: Lisicki će biti nezgodna
JT
Srpska teniserka Ana Ivanović rekla je za B92 posle plasmana u treće kolo Vimbldona da ima potencijal da ostvari dobar plasman na trećem Gren slemu sezone.

159675258953ac4012ee13a138839845_size3.jpg

B92
Ivanovićeva je u drugom kolu bila bolja od Kineskinje Đie Ženg sa 6:4, 6:0, a u narednoj rundi je očekuje susret sa prošlogodišnjom finalistkinjom Vimbldona Zabinom Lisicki.

Malo je prvi set bio neizvestan, bilo je dosta brejkova na obe strane, ona je dobro riternirala, ja nisam imala dovoljno spina i snage na servisu. Dosta sam joj servirala na reket, što je ona iskoristila, međutim, srećna sam što sam uspela taj prvi set da prelomim, posebno jer sam servirala na 5:3 i izgubila svoj servis, čak nisam imala ni set loptu u tom gemu, da bih odlično odigrala sledeći gem i posle u drugom setu sam mnogo agresivnije i bolje igrala“, rekla je Ana.

Ivanovićeva je prikazala dobre igre od početka sezone na travi, ali ističe da se ne zaleće na Vimbldonu.

Mislim da mogu mnogo dalje na Vimbldonu nego što sam do sada pokazivala, čeka me težak meč u sledećem kolu, ne želim da se opterećujem time, zato što svaki meč može da bude opasan, vidimo to i po rezultatima ostalih igračica“, naglasila je Ivanovićeva.

Sa nemačkom teniserkom, Ana će igrati jedan od derbija trećeg kola na najprestižnijem turniru da svetu.

Zabine je uvek ovde igrala dobro, uvek se oseća prijatno, prvo razmišljam o tom meču, a znam da imam potencijal za dalje. Mislim da je ona nezgodna na travi, leži joj, ima dobar servis. Opet, gledajući neku istoriju, Kvitova i Venus su najteže treće kolo, a posle naš meč i biće interesantno“, istakla je Ivanovićeva.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Poraz Lajovića od Kubota u 4 seta
AK
Dušan Lajović izgubio je u drugom kolu Vimbldona od 72. igrača sveta Lukaša Kubota iz Poljske, rezultatom 6:7 (4-7), 7-6 (7-4), 6:3, 7:6 (7-3).

20443515253a96c46cd4b1910278703_size3.jpg

Naredni rival Kubotu biće 10. nosilac, Japanac Kei Nišikori.

Lajović je u prvom kolu iznenadio 28. nosioca Giljerma Garsiju-Lopesa, dok je Kubot bio bolji od Strafa. U ovom meču Lajović je poveo, ali je iskustvo Kubota prevagnulo, pogotovo u odlučujućem taj-brejku četvrtog seta.

21105064053aa6c96dd043842878531_size3.jpg

BEta/AP
Lajović ulazi agresivno u meč, napada odmah servis Poljaka i stiže do dve brejk lopte, ali je Kubot uspeo da se odbrani. Naš teniser je s druge strane bio mnogo sigurniji na servisu za 2:2.

Ni u narednim gemovima nije bilo problema za tenisere, pa je Kubot poveo 4:3. Teniseri su nastavili u istom ritmu i u narednim gemovima do 6:6, pa je odlučivao taj-brejk.

Tu je konačno Lajović slomio rivala, odmah napravio mini-brejk, potom još jedan i poveo 4:1. Kubot uzvraća i oduzima mu jedan servis, pa smanjuje na 5:3.

Sjajnim riternom Lajović stiže do set lopte, prvu šalje forhendom u mrežu, ali sjajnim servisom koristi drugu sa 7:4 u taj-brejku i 7:6 u prvom setu.

Drugi set je počeo na isti način, izjednačenom igrom tenisera, da bi u šestom gemu Lajović stigao do dve brejk lopte. Međutim, Kubot nešto rizičnijim servisom uspeva da ih spasi i izjednači na 3:3.

Ono što nije uspeo Srbin jeste Poljak, loš servis Lajovića i Kubot stiže do dve brejk šanse, koristi odmah prvu za prvi brejk u meču i prednost 4:3 u drugom setu. Međutim, Lajović ne posustaje u tom trenutku, odgovara istom merom i vraća brejk za 4:4.

Teniseri vise nisu rizikovali, pa je opet odluka o setu pala u taj-brejku. Lajović je ima šansu da stekne prednost u osmom poenu, ali se Kubot odbrani, a potom napravio mini-brejk i sa 7:4 stigao do izjednačenja u setovima.

Ništa se nije promenili ni u trećem setu. Igrači su zadržali svoj ritam, bili skoro perfektni na servis, pa nije bilo brejk prilika u prvih pet gemova.

Međutim, baš tada Lajović pada, što Poljak koristi i sa perfektnim setom stiže do brejka koji kapitalizuje u 5:2. Naš teniser nije uspeo da se kao u prethodnom setu ekspresno vrati u meč, pa Kubot sa 6:3 preokreće na 2-1 u setovima.

U trećem gemu četvrog seta Lajović spasava jednu brejk loptu, a potom ne uspeva da stigne do brejk šanse iako je izvršio veliki pritisak na servis rivala (2:2).

Narednih pet gemova nijedan igrač nije bio toliko blizu šanse da napravi brejk, vladao je egal do 5:5. Meč je zatim otišao u taj-brejk.

Rosol pravi mini-brejk na startu, Lajović ga brzo vraća greškom Poljaka. Kubotova dominacija na mreži i u servisu stvorila je osnovu da sa dva odlična riterna dođe do tri vezane meč-lopte, mada se kod drugog Lajović žalio na aut. Taj-brejk je završen sa četiri vezana poena za Poljaka rezultatom 7-3.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Lajović: Veliko iskustvo za mene
JT
Mladi srpski teniser Dušan Lajović rekao je za B92 da je razočaran eliminacijom sa Vimbldona, ali da je to ipak bilo veliko iskustvo za njega.

100710068053ac58c0595d6461178247_size3.jpg

B92
Lajović je takmičenje na trećem Gren slemu sezone završio u drugom kolu, porazom od Poljaka Lukaša Kubota sa 6:7, 7:6, 6:3, 7:6.

Meč je bio drugačiji u odnosu na prvo kolo jer mi protivnik nije dao mnogo ritma, način na koji je on igrao je namenjen za travu, tako da nije bilo previše razmena. Imao sam nekoliko šansi u oba taj-brejka koje sam izgubio, možda ne rezultatski, ali sam igrački osećao da sam mogao da ih dobijem. Mislim da sam slabije servirao i riternirao nego u prethodnom meču, a protiv takvog igrača to je jako bitno. Imao sam jednu od sedam brejk lopti iskorišćenu, statistički sam mogao bolje, ali ima dosta i pozitivnih stvari, odigrao sam dobar meč sa veoma iskusnim igračem, kojem je ovo omiljena podloga. Došao sam do prve pobede na travi i prve na Vimbldonu, i to je veliko iskustvo za mene. S druge strane, uvek želim da pobedim, sada sam možda nervozan i tužan, ali će sutra biti drugačije“, rekao je Lajović.

Lajović je istakao da je zadovoljan kako napreduje, a da je za sve bolje rezultate zaslužno što u svaki meč ulazi kao da je najvažniji.

Napravio sam veliki korak napred, sa čelendžera sam se prebacio na najveće turnire. Od početka sezone sam želeo igrački da napredujem, da izađem na teren i svakog igrača da pobedim i to mi je donelo ovakve rezultate. Nastaviću sa tim stavom, da ne razmišljam o rangu, da svaki meč igram kao da je najbitnije i verujem da će tako rezultati doći“, istakao je srpski teniser.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Jovanovski uspešna i u dublu
JT
Srpska teniserka Bojana Jovanovski plasirala se u drugo kolo Vimbldona u konkurenciji dublova u paru sa Čehinjom Evom Hrdinovom.

181632274453ac59ebd667d185285888_size3.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Njih dve su na startu takmičenja pobedile pošto su pobedile slovenačko-špansku kombinaciju Andreja Klepac/ Marija-Teresa Toro Flor sa 7:6 (7:3), 6:2.

Jovanovski i Hrdinova će u narednom kolu igrati sa Nemicama Julijom Gerges i Ana-Lenom Groenfeld, koje su bile bolje od Vesne Dolonc i Čilenake Danijele Seguel sa 6:2, 6:3.

Jovanovski je trebalo ponovo da izađe na teren u četvrtak, ali je njen meč prvog kola miksa otkazan. Bojanin partner u miksu je Hrvat Mate Pavić, a oni će na startu takmičenja odmeriti snage sa Austrijancem Jirgenom Melcerom i Anabelom Medinom Gariges iz Španije.

Bojanu u trećem kolu singla u petak očekuje susret sa Terezom Šmitkovom iz Češke, pošto je u sredu priredila jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku Vimbldona, eliminisavši Beloruskinju Viktoriju Azarenku.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Rosol oborio flašicu Nadalu
Rafael Nadal i Lukaš Rosol odigrali su još jedan izuzetno zanimljiv meč na Vimbldonu, a Čeh je ponovo pokušao da ’uđe u glavu Špancu’.

14027101253ac67366fec0821629789_size3.jpg
Rosol je prilikom pauze između gemova oborio flašice koje Nadal uvek poređa pored stolice na identično mesto.

Jasno je da je Čeh pokušao na taj način da uznemiri Španca koji je na kraju ipak uspeo da pobedi. Rosol je imao set i brejk viška, imao je i set loptu za 2:0, ali je Nadal uspeo da se vrati, preokrene i pobedi sa 3-1.

Pre dve godine na istom mestu Rosol je uspeo posle velike borbe da pobedi Nadala posle pet setova, a i taj meč obeležili su njihovi dueli koji nemaju mnogo veze sa tenisom.

Nadal se tada nesportski žalio da se Rosol previše kreće dok čeka servis i da ga tako dekocentriše, a Španac je čak u pauzi između gemova i zakačio ramenom Čeha prolazeći pored njega.

U svakom slučaju dueli ove dvojice tenisera nikada nisu dosadni. Možda je Rosol pokazao ostatku ATP tura kako da izbace jednog od najboljih tenisera svih vremena iz ritma...

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Congi maraton, Kirjios junak dana
JT
Francuski teniser Žo-Vilfred Conga pobedio je u maratonskom meču Amerikanca Sema Kverija, pošto je odlučujući, peti set dobio sa 14:12.

98648376153ac7d74f0ded428746330_size3.jpg

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Conga je dobio meč koji je započet u sredu, ali je prekinut zbog mraka u Londonu i nastavljen dan kasnije.

Taj duel ukupno je trajao tri sata i 49 minuta, a Francuz će u trećem kolu igrati sa Džimijem Vangom iz Kineskog Tajpeha.

Najveće iznenađenje dana priredio je mladi australijski teniser grčkog porekla Nik Kirjios, koji je eliminisao 17. nosioca Rišara Gaskea posle velike borbe u pet setova. Kirjios je do trijumfa došao sa 3:6, 6:7, 6:4, 7:5, 10:8.

Mladog Australijanca sada čeka duel sa Jiržijem Veselim iz Češke, koji je takođe napravio iznenađenje eliminisavši Francuza Gaela Monfisa, takođe u pet setova.

Od nosilaca, takmičenje je završio i Nemac Filip Kolšrajber, od kojeg je bolji bio Simone Boleli sa 4: 6, 6:4, 6:3, 2:6, 5:7.

Rutinske trijumfe ostvarili su redom Miloš Raonić, Rodžer Federer i Kei Nišikori, dok je su od favorita Rafael Nadal i Stanislas Vavrinka prošli, a izgubili su po jedan set.

Kiša u Londonu dovela je do prekida pojedinih mečeva, kao i do određenih odlaganja, pa zato program u petak neće izgledati kako je prvobitno bilo planirano. Između ostalih, prekinut je jedan od najzanimljivijih duela dana, između Lejtona Hjuita i Jiržija Janovica.

Rezultati:
Lukaš Rosol – Rafael Nadal 6:4, 6:7 (6:8), 4:6, 4:6
Žil Miler – Rodžer Federer 3:6, 5:7, 3:6
Stanislas Vavrinka – Jen-Hsun Lu 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 7:5
Rišar Gaske – Nik Kirjos 6:3, 7:6 (7:4), 4:6, 5:7, 8:10
Sem Kveri – Žo-Vilfred Conga 6:4, 6:7 (2:7), 7:6 (7:4), 3:6, 12:14
Miloš Raonić – Džek Sok 6:3, 6:4, 6:4
Jarko Nieminen – Džon Izner 6:7 (17:19), 6:7 (3:7), 5:7
Jirži Veseli – Gael Monfis 7:6 (7:3), 6:3, 6:7 (1:7), 6:7 (7:9), 6:4
Denis Kudla – Kei Nišikori 3:6, 2:6, 1:6
Lukaš Kubot – Dušan Lajović 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:3, 7:6 (7:3)
Julijan Rajster – Denis Istomin 6:7 (7:9), 4:6, 4:6
Adrijan Manarino – Tomi Robredo 4:6, 1:6, 6:7 (5:7)
Filip Kolšajber – Simone Boleli 6:4, 4:6, 3:6, 6:2, 5:7
Frank Kukuškin – Mihail Kukuškin 3:6, 3:6, 2:6
Prekinuti mečevi:
Jirži Janovic – Lejton Hjuit 7:5, 4:4
Marsel Granoljers – Santijago Hiraldo 6:4, 6:7 (2:7), 6:1, 1:6, 2:1

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Pobedila JJ i odmah ispala
JT
Četvrtog dana Vimbldona nije bilo velikih iznenađenja, a od nosilaca takmičenje su završile Klara Kukalova i Karla Suares Navaro.

40838247353ac825a66f30499562508_size3.jpg

Kukalovu, ranije znanu kao Zakopalovu, eliminisala je Amerikanka Medison Kiz sa 7:5, 6:7, 6:2, dok je bolja od španske teniserke bila Zarina Dijas iz Kazahstana sa 7:6, 5:7, 6:2.

Estonka Kaja Kanepi, koja je u prvom kolu pobedila Jelenu Janković, eliminisana je već u drugom kolu, pošto ju je pobedila Jaroslava Švedova sa 6:3, 6:7, 6:2.

Serena Vilijams, Marija Šarapova i Ana Ivanović su ostvarile pobede bez problema,a najviše posla od svih favoritkinja imala je Nemica Anđelika Kerber, koja je u tri seta pobedila domaću teniserku Heder Votson. Na kraju je bilo 6:2, 5:7, 6:1 za Kerberovu.

Kiša u Londonu u četvrtak se poigrala sa teniserkama, pa je između ostalih, duel četvrtog nosioca Simone Halep i Ukrajinke Lesije Curenko pomeren za petak.

Rezultati:
Anđelika Kerber – Heder Votson 6:2, 5:7, 6:1
Serena Vlijams – Šanel Šepers 6:1, 6:1
Timea Baščinski – Marija Šarapova 2:6, 1:6
Silvija Soler-Espinosa – Eženi Bušar 5:7, 1:6
Ana Ivanović – Đie Ženg 6:4, 6:0
Karolina Pliškova – Zabine Lisicki 3:6, 5:7
Andrea Petković – Irina-Kamelija Begu 6:4, 3:6, 6:1
Klara Kukalova – Medison Kiz 5:7, 7:6 (7:3), 2:6
Zarina Dijas – Karla Suares Navaro 7:6 (14:12), 5:7, 6:2
Dona Vekić – Vera Zvonarjova 4:6, 4:6
Petra Cetkovska – Alize Korne 4:6, 7:5, 3:6
Lurdes Dominges Lino – Kirsten Flipkens 2:6, 1:6
Alison Riske – Kamila Đorđi 7:5, 6:2
Jaroslava Švedova – Kaja Kanepi 6:3, 6:7 (4:7), 6:2

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Šarapova rutinski do trećeg kola
JT
Ruska teniserka Marija Šarapova bez problema se plasirala u treće kolo Vimbldona, pobedom nad Švajcarkinjom Timeom Baščinski.

81074085653ac5b366ec67909765021_size3.jpg

Šarapova je protiv švajcarske teniserke slavila sa 6:2, 6:1, posle tačno jednog sata igre.

Protivnica Šarapove u narednom kolu biće Amerikanka Alison Riske, koja je eliminisala Kamilu Đorđi iz Italije sa 7:5, 6:2.

Šarapova je odigrala sigurno protiv Baščinski, koja joj je ipak oduzela jedan servis. Švajcarkinja je iskoristila jedinu brejk loptu koju je izborila na meču, a aktuelna šampionka Rolan Garosa uzvratila je petostruko. Na kraju, Šarapova je zabeležila rutinski trijumf, a meč je zavšrila sa 56 poena, u odnosu na 32 svoje rivalke.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag