Wimbledon 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Nadal uz dosta muke do 700. pobede
Rafael Nadal plasirao se u drugo kolo Vimbaldona pobedivši Matrina Kližana sa 3-1, po setovima 4:6, 6:3, 6:3, 6:3.

30982835753a98aa6b70cf362620799_size3.jpg

Beta/AP
Prvi teniser sveta izgubio je prvi set i delovalo je da bi ponovo mogao da ispadne na startu Vimbaldona, ali je ipak uspeo da preokrene i ostvari jubilarni 700. trijumf.

Nadal je bio daleko od svojih najboljih izdanja na travnatoj podlozi, ali će sigurno biti zadovoljan pobedom protiv neugodnog Kližana.

Njegov rival u narednom kolu biće Lukaš Rosol koji ga je pre nekoliko godina savladao upravo na centralnom terenu Vimbldona.

Tok meča:

Već u prvom gemu Kližan je došao do tri vezane brejk lopte, ali je bio brzoplet i Nadal je poveo. Španac je imao dve brejk šanse u sledećem gemu, nije ih realizovao, baš kao ni Kližan još jednu u trećem gemu.

Usledio je mirniji period, a onda je u devetom gemu Slovak napravio brejk, bio je mnogo agresivniji i to mu se isplatilo. U desetom gemu Nadal je poveo sa 0:30, malo mu je nedostajalo i sreće u naredna dva poena, a onda je Kližan odlično odservirao i forhendom završio set.

Međutim, verovatno najbolji igrač svih vremena polako je slamao otpor raspoloženog Slovaka u drugom setu. Kližan je imao dve brejk lopte u trećem gemu, ali nije ih iskoristio, pa je Nadal u šetom gemu napravio brejk za 4:2. Tu prednost dvostruki šampion u Londonu je zadržao do kraja seta i izjednačio na 1-1.

Početak trećeg seta u potpunosti je pripao osvajaču 14. Gren slem titula. Nadal je sve lakše dolazio do poena protiv Slovaka, pa je na startu trećeg seta brzo napravio dva brejka i poveo sa 3:0.

Kližan je ipak uspeo da vrati jedan brejk i pripreti Nadalu u trećem setu - 4:3, ali naredna dva gema dobio je Španac za 2-1 u setovima. Ni u trećem setu Španac nije imao lak posao. Iako je rano napravio brejk, Kližan je uspeo da se vrati, ali ipak u finišu nije imao snage - 6:3 i 3-1 za Nadala.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Jovana Jakšić ispustila pobedu
Jovana Jakšić završila je takmičenje na Vimbdlonu u prvom kolu porazom od Petre Cetkovske sa 2-1.

139857113853a99eafbf4d0709023588_size3.jpg
Beta/AP
Srpska teniserka imala je vođstvo od 5:3 u odlučujućem setu, ali je na kraju izgubila sa 6:2, 4:6, 7:5 posle skoro dva sata igre.

Jovana je na kraju imala 21 viner i 25 neiznuđenih grešaka, a Cetkovska je bila mnogo agresivnija i zbog toga je na kraju i slavila (44 vinera, 39 grešaka).

Srpska teniserka iskoristila je pet od 13 brejk prilika, dok je Čehinja i u tom segmentu bila uspešnija (7-9).

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Lajovićeva pobeda karijere!
SO
Srpski teniser Dušan Lajović plasirao se u drugo kolo Vimbldona, pošto je pobedio 28. nosioca Giljerma Garsija-Lopesa sa 7:6 (7-5), 6:2, 3:6, 3:6, 6:3.

20443515253a96c46cd4b1910278703_size3.jpg

Beta/AP Photo/Darko Vojinović
Lajović je na Rolan Garosu eliminisao Federika Delbonisa, tada 34. na ATP listi, što je mesto koje sada zauzima Garsija-Lopes. Ipak, Španac je pre tri godine bio i 23. na svetu i veće je ime od Delbonisa, pa je ovo najveća pobeda Dušana u karijeri.

Lajović je slavio u neizvesnom prvom setu, dobio je i drugi, ali je u naredna dva Španac stvarao više prilika i uspeo je da izbori pet set. Ipak, srpski teniser se pribrao, napravio je brejk sredinom petog seta, a zatim još jedan u poslednjem gemu i došao je do velikog trijumfa u svom prvom meču u glavnom žrebu Vimbldona.

Za plasman u treću rundu Lajović će se boriti sa Lukašom Kubotom, koji je dobio Jan-Lenarda Štrufa sa 7:6, 6:4, 6:4. Poljak je trenutno 72. na svetu, a najbolji plasman imao je pre četiri godine, kada je bio 41. na ATP listi.

Visok je 190 cm, a prošle godine upravo je na Vimbldonu ostvario najbolji rezultat u karijeri, kada je dogurao do četvrtfinala pobedivši Andrejeva, Darsisa (predaja), Pera i Manarina. Međutim, od tada je u velikom padu, ove sezone ima samo tri pobede i Lajović će imati dobru šansu da slavi u njihovom prvom međusobnom meču.

Tok meča:

Već u prvom gemu Lajović je spasavao brejk loptu, a u narednom gemu propustio je i dve brejk šanse na servis rivala. Usledio je mirniji period i pet gemova bez šansi – 4:3 za srpskog tenisera.

U osmom gemu Lajović je opet došao do dve brejk šanse, ali Španac se ponovo izvukao i izjednačio na 4:4. U sledećem gemu i Lajović je spasao dve brejk lopte, pa se uskoro ušlo u taj brejk.

U ’dodatnom gemu’ bilo je nekoliko preokreta – Lajović je bolje počeo i poveo sa 3:1, ali je Španac zaigrao bolje i poveo 5:4, uz dva svoja servisa. Međutim, srpski teniser pravi dva mini brejka i dolazi do set lopte. Igrao se veoma dug poen, razmena bekhend dijagonalama, a ritam je prekinuo Lajović i poslao viner po paraleli za vođstvo u setovima.

Na početku drugog seta Garsija Lopes je osvojio servis gem, a potom je Lajović preuzeo kontrolu. Odmah je izjednačio, potom došao do brejka i niz nastavio do šestog gema. Garsija-Lopes je potom konačno došao do drugog gema, a Lajović je već u narednom servirao za 2:0 u setovima.

U tom gemu Lajović je imao najviše problema u drugom setu, ali je spasao tri brejk lopte i realizovao je drugu set loptu za vođstvo 2-0.

Prvih pet gemova trećeg seta nije bilo prilika za brejk, ali je u šestom gemu Španac došao do dve vezane brejk lopte i realizovao je već prvu za 4:2. Najveću šansu za povratak u set Lajović je imao u devetom gemu, ali je na 30:30 promašio ne naročito težak volej. Sledeći poen bio je dug, a Garsija Lopes izvukao sa na forhend i napravio viner za 6:3.

U prva tri gema četvrtog seta teniseri su osvajali gemove na svoj servis, ali uz mnogo problema. U prvom gemu Lajović je spasao dve vezane brejk lopte, u sledećem je propustio šansu da povede 2:0, a u trećem gemu spasao je još dve brejk prilike i poveo je sa 2:1.

U petom gemu Lajović se suočavao sa novim brejk šansama, ali je najviše zahvaljujući preciznim servisima uspeo da se izvuče – prvo je spasao tri uzastopne brejk prilike, zatim još jednu, da bi potom poveo 3:2.

Tada je uspeo da se izvuče, ali u sedmom gemu Lajović je dopustio rivalu brejk, iako je vodio 30:0. Lajović je na 30:15 i na 30:30 imao dobijene poene, ali je promašio zicere na mreži, pa je Garsija-Lopes napravio brejk za 4:3.

To je bio odlučujući trenutak, Španac je napravio još jedan brejk i izborio peti set.

U petom setu Lajović je zaigrao stabilnije, lakše je osvajao gemove na svoj servis, a u petom gemu stvorio je dve vezane brejk šanse. Prvu je Španac neutralisao, ali je na drugoj napravio duplu grešku.

Lajović je lako čuvao svoj servis, a u devetom gemu na servis Španca došao je do prve meč lopte i odmah ju je realizovao za konačni trijumf.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Debakl JJ na startu Vimbldona
Jelena Janković završila je takmičenje na Vimbaldonu već u prvom kolu.

170091236353a9ac069ba09675054530_size3.jpg
Najbolja srpska teniserka neprijatno je iznenadila protiv Kaje Kanepi i izgubila neočekivano ubedljivo - 6:3, 6:2.

Jelena je od početka do kraja meča izgledala veoma loše na terenu, pa je Estonka lako ostvarila četvrtu pobedu u njihovom sedmom međusobnom duelu.

Tok meča:

Srpska teniserka loše je počela duel, pošto je Estonka već posle šest minuta imala vođstvo od 2:0. Do prvog gema Jelena je stigla tek posle 14 minuta kada je smanjila na 3:1.

Taj početak je i odredio prvi set. U nastavku su teniserke bez problema dobijale svoje servis gemove, takva situacija je naravno mnogo vise odgovarala Estonki koja je dobila prvi set sa 6:3.

Sa lošom igrom JJ je nastavila i početkom drugog seta. Kanepi je odmah napravila novi brejk i povela sa 2:0. I u nastavku meča Kanepi je dominirala I još lakše nego u prvom setu je stigla do rezultata.

Napravila je u nastavku još jedan brejk I neočekivano lako je došla do pobede - 6:2.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Venus i Berdih se slikali nagi
JT
Petostruka osvajačica Vimbldona Venus Vilijams i Čeh Tomaš Berdih brane čast tenisa u ovogodišnjem izdanju magazina ’Telo’ koji objavljuje ESPN.

211987155753a973e71724f261936532_size3.jpg

Beta/AP Photo/Sang Tan
Tradicionalno izdanje koje je posvećeno telima, a Vilijamsova je pored o svom telu pričala i o Sjogrenovom sindromu koji ju je pre nekoliko godina odvojio od tenisa.

Kvalitet mog života je tada bio kompromotivan, jednostavno uopšte nisam mogla da igram tenis. Toliko sam bila umorna da me je sve bolelo. Ali, jednostavno, morala sam da prihvatim da više nikada neću biti 100 odsto spremna kao nekada“, rekla je Venus.

Berdih je istakao da vredno radi da bi ostao u formi, kako fizički, tako i psihički. Čeh je tek drugi teniser koji je pozirao nag za taj magazin, posle Džona Iznera koji je to učinio prošle godine.

Magazin „Telo“ u prodaji će se naći 11. jula u Sjedinjenim Državama, a kompletna lista sportista koji se nalaze u njemu biće objavljena u sredu.

Bq0SAaMCYAANEcL.jpg

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Ana preko Skjavone u 2. kolu
Ana Ivanović uspešno je startovala na Vimbldonu pobedivši Frnačesku Skjavone sa 7:6, 6:4.

81160071653a423d81f8de509975089_size3.jpg
Beta/AP
Srpska i italijanska teniserka odigrale su neizvestan duel, ali je Ana još jednom pokazala da ima rešenje za nekadašnju šampionku Rolan Garosa.

Bio je ovo njihov šesti međusobni duel i šesta pobeda Ivanovićeve koja će u drugom kolu igrati protiv Đie Ženg. Kineskinja je na startu lako slavila protiv Anike Bek sa 6:1, 6:3.

Ana protiv Skjavone nije blistala, ali je u taj-brejku prvog seta odigrala odlično kada je bilo potrebno, a u drugom je upela da sačuva brejk. Prethodno je Dušan Lajović posle pet setova savladao Giljerma Garsiju Lopesa, dok su Jovana Jakšić i Jelena Janković poražene već na startu.

Tok meča:

Duel je počeo razmenom brejkova, a nakon toga teniserke su bile prilično sigurne prilikom servisa. Tako je bilo do kraja seta o kojem je odlučivao taj-brejk. Italijanka je 13. gem mnogo bolje počela, povela je sa 4-1, ali ana je dobila četiri vezana poena i na kraju je uspela da dođe do prvog seta - 8:6.

I početak drugog seta bio je prilično izjednačen, a prvi brejk napravila je srpska teniserka u petom gemu. Ana je igrala sve bolje i opuštenije što je meč vise odmicao, pa je Skjavone imala velikih problema sa njenim udarcima.

Italijanka se ipak nije predala, pa je I do kraja meča viđena velika borba. Ana je ostala smirena u ključnim trenucima i u desetom gemu je odservirala za pobedu i plasman u drugo kolo.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Jakšićeva: Manjak iskustva presudio
ĐN
Srpska teniserka Jovana Jakšić izjavila je da joj je falilo iskustva kako bi pobedila u prvom kolu Vimbldona.

96255500653a9d5a3084eb101288263_size3.JPG

B92
Jakšičeva je poražena od Petre Cetkovse iz Češke rezultatom 6:2, 4:6, 7:5, iako je u odlučujućem setu imala servis za pobedu.

Jovana je istakla da će iz ovih mečeva sticati iskustvo za nastavak karijere.

„Želim da na ove poraze gledam sa pozitivne strane, jer igram tesne mečeve sa devojkama koje imaju mnogo iskustva. U prvom setu je potpuno dominirala i ponosna sam na sebe što sam uspela da nađem rešenje i sebe dovedem do pobede, ali je iskustvo ponovo presudilo. Mislim da ću i ja steći iskustvo u ovakvim mečevima, sigurna sam da su i one prolazile kroz ovo i zato ću nastaviti da treniram i da radim“, rekla je Jakšićeva.

Jakšićeva igra odličnu sezonu, ali je i dalje svesna da joj mnoge stvari fale pza vrhunski nivo.

„Kao što sam rekla i na Rolan Garosu, potrebno je da u bitnim momentima budem mirna, da ne razmišljam o rezultatu ili da serviram za pobedu, jer su to sve tesni mečevi. Ona sigurno nije razmišljala i vidim da na tome moram najviše da radim. Igra ne izostaje, igra je tu, mislim da pripadam vrhu i to me podstiče da nastavim dalje“, dodala je Jovana.

Ona se potom osvrnula na sam tok meča protiv Cetkovske.

„Ona je dobro odservirala na 5:3, ali je generalno dobro servirala i stavljala mi pritisak. Napadala je i u tom momentu se postavila kao da je ona rezultatski vodila, a ne ja. Malo sam se stegla i taj sekund me je dovelo do gubitka meča, ali tu presuđuje iskustvo“, zaključila je srpska teniserka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
II dan: Srpski teniseri polovični
Srpski teniser imali su polovičan učinak drugog dana Vimbldona – po dve pobede i dva poraza.

117167701953a9d41eeefad576402584_size3.jpg
Beta/AP
Ana Ivanović i Dušan Lajović ostvarili su pobede, dok su Jelena Janković i Jovana Jakšić poraženi na startu turnira.

Lajović je nakon maratonskog meča pobedio Giljerma Garsiju Lopesa sa 3-2 (7:6, 6:2, 3:6, 3:6, 6:3) i u narednom kolu će igrati protiv Lukaša Kubota.

Pobedu je na startu ostvarila i Ana Ivanović koja je posle velike borbe pobedila Frančesku Skjavone sa 7:6, 6:4. Anina naredna rivalka je Đie Ženg. Blizu pobede bila je Jovana Jakšić protiv Petre Cetkovske, vodila je sa 5:3, ali je na kraju izgubila sa 6:2, 4:6, 7:5.

Najviše je razočarala Jelena Janković koja je neočekivano lako izgubila od Kaje Kanepi, bilo je 6:3, 6:2.

Srpski teniseri drugog dana Vimbldona:

Ana Ivanović – Frančeska Skjavone 7:6, 6:4
Dušan Lajović – Giljermo Garsija Lopes 7:6, 6:2, 3:6, 3:6, 6:3
Jovana Jakšić – Petra Cetkovska 2:6, 6:4, 5:7
Jelena Janković – Kaja Kanepi 2:6, 3:6

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Prošli Rodžer, Nišikori, Conga...

U prvom kolu Vimbldona trijumf karijere zabeležio je Dušan Lajović, koji je pobedio 28. nosioca Giljerma Garsija-Lopesa 7:6 (7-5), 6:2, 3:6, 3:6, 6:3.

50041476153a9d7a9bb2ff147146268_big.jpg
Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Iznenađenje je napravio i Hrvat Ante Pavić, koji je u tri seta porazio Kolumbijca Alehandra Falju.

U preostalim mečevima nije bilo previše iznenađenja, pa su put do drugog kola lako prošli Stanislas Vavrinka, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Milos Raonić, Kej Nišikori, Žo-Vilfrid Conga...

Lajović je na Rolan Garosu eliminisao Federika Delbonisa, tada 34. na ATP listi, što je mesto koje sada zauzima Garsija-Lopes. Ipak, Španac je pre tri godine bio i 23. na svetu i veće je ime od Delbonisa, pa je ovo najveća pobeda Dušana u karijeri.

ASafsRodžer Federer je rutinskom igrom savladao Paula Lorencija iz Italije, prepustivši mu samo pet gemova – 6:1, 6:1, 6:3. S druge strane, prvi reket sveta Rafael Nadal izgubio je prvi set i delovalo je da bi ponovo mogao da ispadne na startu Vimbldona, ali je ipak uspeo da preokrene i ostvari jubilarni 700. trijumf.

Žo-VIlfrid Conga je u jednom od najuzbudljivijih mečeva dana savladao Jirgena Melcera, tek posle borbe u pet setova – 6:1, 3:6, 3:6, 6:2, 6:4. Triler je takođe viđen i u duelu Rišara Gaskea i Džejmsa Dakvorda, a ponovo je uspešniji bio Francuz – 6:7, 6:3, 3:6, 6:0, 6:1.

Sigruni su bili i Miloš Raonič protiv Metjua Ebdena, Stanislas Vavrinka protiv Paula Souse, kao i Lejton Hjuit i Kej Nišikori....

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Ana: Revanš Ženg za poraz 2008.
SO
Posle pobede nad Frančeskom Skjavone, Ana Ivanović za B92 je izjavila da očekuje drugačiji meč protiv Đije Ženg iz Kine u drugoj rundi.

179633501753aaacefda1ba746814007_size3.jpg

Beta/AP
Ivanovićeva je do sada četiri puta igrala sa Kineskinjom, trenutno 66. teniserkom sveta, i rezultat je 2-2, mada se nisu sastale još od US opena 2010. godine. Ženg ima 30 godina i u karijeri je osvojila četiri titule.

“Svako kolo mi je teško, u neku ruku je to možda i dobro jer znam da ću u svaki meč ući maksimalno koncentrisana. Nema lakih protivnica. Očekujem težak meč sa Ženg, bilo bi lepo da joj se revanširam za poraz na travi, baš ovde 2008. godine. Ona je dosta niska, voli da udara ravno, očekujem drugačiji meč u odnosu na ovaj sa Skjavone. Oporaviću se i spremiću se za taj duel“, kaže Ana za B92.

Ivanovićeva je Skjavone savladala sa 7:6, 6:4 u vrlo neizvesnom okršaju.

“Mislim da je bio kvalitetan meč, što nije uvek slučaj u prvom kolu. Ona je dosta nezgodna igračica, obično je bolja na šljaci, ali sada je igrala neverovatno, nije grešila. Bila je agresivna, dobro je servirala i iznenadilo me je što je ceo meč odigrala u istom ritmu. Mislim da je ključno bilo osvajanje prvog seta, preokret u taj brejku“, rekla je Ivanovićeva.

Srpska teniserka nedavno je osvojila titulu u Birmingemu, prvu na travi u karijeri.

“Trava nije moja omiljena podloga i ne želim da razmišljam previše unapred, već da idem dan po dan. Ne želim da se opterećujem drugim rezultatima, gledam samo svoj put. Mislim da mogu da odigram na nivou na kojem sam odigrala u Birmingemu, onda će sve biti u redu“, zaključila je Ana za B92.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag