Wimbledon 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Rafael Nadal – favorit sa senkom
Saša Ozmo
Rafael Nadal prvo je na Vimbldonu razbio iluziju o sebi kao “Kralju šljake“, upravo je na terenima Ol Ingland Klaba najavio i da će biti budući “Kralj tenisa“.

123284106853a55cd525cf8881734823_size3.jpg

Beta/AP
Dve godine u nizu gubio je u finalu od Federera (2006, 2007), a zatim je u jednom od najboljih mečeva svih vremena savladao Rodžera u finalu 2008. godine. Posle toga je još po jednom osvojio titulu i igrao finale, ali pred ovogodišnji Vimbldon pitanje koje postavlja teniska javnost – hoće li Nadal dobiti više od jednog meča?

Godine 2012. Nadal se u prvom setu prvog kola mučio sa Tomažom Belučijem, na kraju je dobio taj set i rutinski slavio u preostala dva. Niko nije mogao da pretpostavi da nešto nije u redu, pa ni onda kada je Nadal sa teškom mukom u drugoj rundi dobio prvi set protiv malo poznatog Lukaša Rosola (nije bilo prvi put da se Rafa muči i prolazi na startu Vimbldona).

Međutim, u naredna dva i po sata prisustvovali smo jednoj od najvećih senzacija u istoriji Vimbldona – Rosol je šamarao lopticu kao u transu, izazivao prvo zbunjene poglede, a zatim i ekstazu gledalaca, da bi na kraju u pet setova pobedio dvostrukog šampiona.

Ko je gledao taj meč, zna da se Čehu ničim pobeda ne sme umanjiti, ali činjenica jeste da je Nadal posle tog duela pauzirao sedam meseci zbog povrede kolena.

18970928153a55cd6b468d710182731_size3.jpg

Beta/AP
Vratio se jači nego ikada, dominacijom na šljaci povratio je samopouzdanje i činilo se da sve ide po planu. Ponovo je došao Vimbldon i ponovo je došao šok – poraz od Stiva Darsisa.

Nadal je delovao potpuno nemoćno, bilo je očigledno da ne može da trči maksimalnim intenzitetom, a Belgijanac mu je niskim slajsovima dodatno opterećivao koleno – trava je Nadalu najnezgodnija upravo zbog nižeg odskoka loptica, pa je zato teret na kolenima veći.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, zašto bismo ove godine očekivali drugačiji scenario? Pre svega, zato što je sâm Nadal izjavio da mu je stanje kolena bolje i da se nada da će podneti igranje na travi.

Mnogi su već štošta ’učitali’ u Nadalov poraz od Dastina Brauna u Haleu, ali tome ne treba pridavati preveliki značaj. Rafa se tu pojavio samo tri dana posle osvajanja Rolan Garosa jedino kako bi održao reč datu organizatorima i niko ko ozbiljno prati Nadala i tenis od njega tu nije očekivao plasman u završnicu.

196439893853a55cd798a4b344998952_size3.jpg

Beta/AP
Takođe, učinak Nadala na pripremnim turnirima nikad nije bio pouzdan pokazatelj njegovog nastupa na Vimbldonu – godine 2010, kada je osvojio titulu, ispao je u četvrfinalu na Kvinsu, a 2011, kada je izgubio od Novaka u finalu, takođe je izgubio u četvrfinalu na Kvinsu.

Dalje, važan test za Nadalova kolena bila je i igra na betonu posle poslednje pauze zbog povrede – taj ispit položio je sa najvišom ocenom osvojivši u nizu titule u Montrealu, Sinsinatiju i na US openu, na podlozi koja mu je kolenima najmanje prijala u ranoj fazi karijere.

Sa druge strane, Nadal je uvek ranjiviji na travi na samom početku Vimbldona, u prvoj nedelji – još 2006, kada je igrao prvo finale, gubio je u drugom kolu 2-0 od Roberta Kendrika, čoveka koji je tada bio 237. na svetu. U drugoj nedelji trava postaje sličnija zemlji, a i Nadal obično podigne formu u završnici Gren slem turnira.

Uprkos fijasku u prethodne dve sezone i relativno teškom žrebu na startu, realno je očekivati da Rafa ove sezone uspešno prebrodi ranu fazu turnira. Ako se to dogodi, Nadal će ponovo postati favorit i čovek od kojeg protivnici u Londonu zaziru.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Anine vimbldonske tajne
SO
Srpska teniserka Ana Ivanović u blogu za zvanični sajt Vimbldona rekla je da tokom pauza zbog kiše najčešće čita ili sluša muziku.

25474422353a578045200e683329497_size3.jpg

Beta/AP
Takođe, Ana kaže da bi rado ponovila polufinale iz 2007. sa Venus Vilijams, otkriva kako se opušta, šta radi u slobodnim danima, ali i kojim vežbama pred Vimbldon poklanja posebnu pažnju.

Zašto volim Vimbldon: To je tako poseban turnir – sve u vezi sa njime je jedinstveno. Zaljubila sam se u Vimbldon još kada sam prvi put došla kao juniorka – definitivno je ispunila moja očekivanja.

Moje prvo sećanja na gledanje Vimbldona: Nisam mnogo gledala kao dete jer tada nije bilo mnogo tenisa na televiziji u Srbiji, ali sećam se nekih mečeva iz tinejdžerskih dana – npr, kada su Ivanišević i Hjuit osvojili tituler.

Kako se opuštam na Vimbldonu tokom mečeva: Odlično je što imamo priliku da budemo u kućama blizu Ol Ingland Klaba, tako da uživam da odem do kuće i opustim se. Udobno je i taj kraj je miran. Takođe, na Vimbldonu najviše gledam tenis na televiziji.

Teniserka iz prošlosti sa kojom bih želela da se sretnem na terenu i zašto: Martina Navratilova, zato što je ona bila velika igračica na travi i imala je mnogo uspeha na Vimbldonu.

Moje prvo sećanje na takmičenje na Vimbldonu: Igrala sam kao juniorka sa 11 godina, neverovatno kako je vreme proletelo. Sećam se da sam bila sa trenerom i porodicom i da je sve bilo novo uzbudljivo i novo za nas. Sećam se da sam igrala sa Kirsten Flipkens – to je bilo prvi put da je neki moj meč pomeren preko noći.

Najdraže sećanje sa Vimbldona: To bi morao da bude plasman u polufinale 2007. godine. Upravo sam igrala prvo Gren slem finale na Rolan Garosu i nisam znala šta da očekujem na Vimbldonu jer sam bila umorna mentalno. Odigrala sam nekoliko dobrih mečeva i mislim da sam protiv Vajdišove u četvrtfinalu spasla meč lopte.

Meč sa Vimbldona koji bih volela ponovo da odigram i zašto: Volela bih ponovo da odigram to polufinale sa Venus – ona je igrala vrlo dobro tada, ali ja sam mogla bolje i imala sam malu povredu.

Omiljena vimbldonska tradicija: Pauze zbog kiše.

Kako provodim vreme tokom pauze zbog kiše: Obično se vratim u svlačionicu i čitam ili slušam muziku Pre i posle mečeva volim da se vidim sa drugaricama, Soranom Kirsteom i Kirsten Flipkens, ali tokom pauza zbog kiše ne družim se mnogo.

Kako prilagođavam svoju igru travi: Igram malo više bekhend slasja i pokušavam da budem agresivnija servisom. Drugačiji je i mentalni sklop, moraš da budeš dodatno koncentrisan jer je važno da preuzmeš inicijativu u poenu. Takođe, pred Vimbldon radim više vežbe za gluteuse jer je velika promena u kretanju – od klizanja na šljaci do saginjanja na travi.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Šarapova: Mislila sam da sam genije
SO
Ruska teniserka Marija Šarapova izjavila je u intervjuu za Gardijan da je bilo teško ostati na zemlji posle osvajanja Vimbldona sa samo 17 godina.

97753158453a57ec7c583b846745883_size3.jpg

Beta/AP
Šarapova je pre tačno deset godina u finalu Vimbldona savladala Serenu Vilijams sa 6:1, 6:4.

“Može da se kaže: ’Imala je 17 godina, osvojila je turnira, imala je sjajne dve nedelje i može samo da nastavi na tom talasu’. Ipak, uspela sam da ne poletim, iako sam sa time imala problema u početku jer sam mislila da sam genije“, rekla je Šarapova.

“Gledala sam snimke s tog turnira, ali ne mnogo. Uvek mislim da je bolje ne gledati prečesto jer onda imaš osećaj kao da se tek dogodilo“, dodala je Ruskinja u intervjuu za Gardijan.

Dve godine kasnije Šarapova je osvojila i US open.

“Na tom Vimbldonu sam tako malada uspela da igram odlično u drugoj sedmici Gren slem turnira. Dve sezone kasnije igrala sam u finalu US opena sa Žistin Enan, teniserkom sa kojom sam se dosta mučila tokom karijere, i uspela sam da pobedim. Veoma sam ponosna na ta dostignuća“, izjavila je 27-godišnja Ruskinja.

Posle te titule, Šarapova je osvojila još tri Gren slem titule – Australijan open 2008. godine i još dva Rolan Garosa (2012, 2014).

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Federer: Mogu da osvojim Vimbldon
Rodžer Federer veruje da ima veoma dobre šanse da osvoji Vimbaldon ove godine.

175950639353a598592e772691565783_size3.jpg

Beta/AP
Sedmostruki šampion u Londonu smatra da je mnogo spremniji ove nego prošle godine.

Ove godine Švajcarac je osvojio dva turnira, početkom godine trijumfovao je u Dubaiju, a na Vimbldon stiže sa titulom iz Halea.

„Osećam da ima veoma dobre šanse ove godine. Nadam se da ću biti fizički spreman. Igrao sam dosta mečeva i dolazim na turnir u mnogo boljem raspoloženju nego prošle godine. Ne znam da li je moja igra bila dovoljno dobra prošle godine za titulu, ali mogao sam barem do polufinala. Ali Stahovski je odigrao veoma dobro. Ove godine verujem da su sve opcije otvorene. Ritern, servis i volej, bekhend, sve funkcioniše. Zbog toga sam mentalno opušteniji“, kaže Švajcarac.

Federer je počeo da radi sa Stefanom Edbergom nakon prošlogodišnjeg Vimbldona, a nedavno je dobio drugi put blizance. Ipak, on kaže da to ne utiče na njegov tenis.

„Turnir u Haleu mi je pomogao jer znam da mogu da igram dobro na travi. Što se tiče pripreme za Vimbpdon sve je isto. Osećam da sam jedan od kandidata za titulu. Nekada sam bio veliki favorit, nekada samo favorit, nekada nisam bio među favoritima.“

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
NOVAK NE OSEĆA BOL U ZGLOBU: Veoma sam motivisan za Vimbldon
Tenis 21:41, 21.06.2014.

Autor: Kurir sport / B92 sport,Foto: Reuters

Đoković će u prvom kolu Vimbldona igrati protiv Kazahstanca Andreja Golubjeva

LONDON - Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da ne oseća bol u ručnom zglobu uoči početka trećeg gren slem turnira sezone, Vimbldona.

Đoković će u prvom kolu Vimbldona igrati protiv Kazahstanca Andreja Golubjeva.

"U Monte Karlu sam igrao pod čudnim okolnostima, mnogo me je bolelo. Propustio sam Madrid i to se pokazalo kao dobra odluka jer nisam osećao bol u Rimu i na Rolan Garosu. Trenutno ne osećam nikakav bol. Ipak, kada menjam podloge, naročito sa šljake na travu, u prvih nekoliko dana treninga ovde imao sam neki čudan osećaj u zglobu. Sada je sve u redu i nadam se da će ostati tako", izjavio je Đoković.

Srpski teniser je prošle godine u finalu Vimbldona poražen od Endija Marija.

"Rolan Garos me je dosta istrošio emotivno, zato nisam igrao nijedan pripremni turnir na travi. Sezona na šljaci bila je duga i bilo mi je potrebno četiri-pet dana da ne mislim na tenis i to mije pomoglo. Koliko god da volim ovaj sport, potrebno je da napravim ravnotežu i da se odmorim kako bih napunio baterije, prevashodno na mentalnom planu. To sam i učinio i sada sam veoma motivisan za Vimbldon", naveo je srpski teniser.

Đoković je istakao da će mu u Londonu dosta značiti saveti trenera Borisa Bekera, koji je Vimbldon tri puta osvajao u igračkoj karijeri.

"Ovde je imao najviše uspeha u karijeri i nadam se da ćemo ovde imate dve sjajne zajedničke nedelje. Tri puta je pobeđivao ovde, igrao još nekoliko finala i na travi se oseća kao kod kuće. Veoma je inspirisan da mi prenese svoje iskustvo i savete i da ukaže na to šta bi trebalo da mi budu prioriteti. Drago mi je što je takva legenda u mom timu, u poslednjih mesec i po dana bolje se osećam sa njime na terenu i u loži", zaključio je Đoković.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Nadal: Ne plašim se za kolena
JT
Najbolji teniser sveta Rafael Nadal rekao je da je spreman da iza sebe ostavi negativan skor koji ima na Vimbldonu od 2012. godine.

42192563753a6a93c4462e046883251_size3.jpg

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Šampion trećeg Gren slema sezone iz 2008. i 2010. godine u poslednje tri sezone ja na travi odigrao četiri meča i od toga tri izgubio.

Na prethodna dva Vimbldona poražen je već u prvom, odnosno drugom kolu, a sada ga na startu očekuje duel sa Slovakom Martinom Kližanom.

Osećam se bolje nego u poslednjih nekoliko godina. Lično, osećam da radim bolje. Mogu da se krećem slobodnije na terenu i ne plašim se za kolena više i to mi je najvažnije. Istina je da nisam odigrao mnogo mečeva na travi poslednjih godina. Ali, uveren sam da mogu do dobrog rezultata ponovo ovde. Ne pričam o tituli, već o boljoj igri nego prethodnih sezona“, naglasio je Nadal.

Nadalu je turnir u Haleu trebalo da posluži kao priprema za Vimbldon, ali je tamo doživeo iznenađujuće ranu eliminaciju. Na pitanje kako je proveo vreme do dolaska u London, Španac je rekao:

Vratio sam se kući i nisam trenirao tenis uopšte. Proveo sam nekoliko dana sa porodicom i prijateljima. Proveo sma nekoliko dana na plaži, a čak sam sa prijateljima otišao na jednu žurku prošle subote“.

Nadalov veliki rival Rodžer Federer veruje da ukoliko Nadal prođe prva dva kola ima velike šanse za titulu. Njihov međusobni duel moguć je u polufinalu Vimbldona, koji počinje u ponedeljak, a i ove godine ćete moći da ga pratite u direktnim prenosima na televiziji B92.

Rafa bi mogao da bude malo više ranjiv u ranim rundama, kao i većina. Nismo navikli na ovakvu novu, svežu travu. Kako turnir odmiče, teren postaje sličniji tvrđoj podlozi, sa malo trave. Lakše je tada kretati se, loptica više odskače i teren je onakav na kakve smo navikli. Ako prođe prve dve runde, verujem da će odigrati kao kada je osvajao Vimbldon“, naglasio je Federer.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
"Poraz na RG? I dalje u glavi"
AR
Američka teniserka Serena Vilijams izjavila je da još uvek razmišlja o porazu od Španjolke Garbinje Muguruse na Rolan Garosu.

124094690653a7059259cee022956238_size3.jpg

Beta/AP Photo/Alastair Grant, File
“Ko kaže da sam zaboravila taj poraz? Znajući sebe, nikada neću preći preko toga”, bila je jasna Serena.

Španjolka je trenutno 27. teniserka sveta, a Serenu Vilijams je eliminisala u drugom kolu Rolan Garosa. (6:2, 6:2)

“Sada je za mene najbitnije da se dobro pripremim i u fizičkom i u psihičkom smislu. Sada mislim da sam dovoljno spremna, ali uvek može bolje. Nakon Rolan Garosa sam samo razmišljala o tome da svakog dana treniram što bolje i da dajem sve od sebe na svakom treningu. Sada sam srećna što sam ovde. U Engleskoj mi je uvek lepo . Svaka godina na Vimbldonu je drugačija, ali uvek volim što sam deo toga”, dodala je Amerikanka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Mari: Gofan nezgodan na GS
ĐN
Britanski teniser Endi Mari započinje odbranu titule na Vimbldonu protiv Belgijanca Davida Gofana u prvom kolu.

37935019153a700ca3070f665855471_size3.jpg

Mari je prošle godine trijumfovao na terenima Ol Ingland Klaba i doneo Britancima titulu na Vimbldonu posle 77 godina.

On smatra da duel protiv Gofana neće biti nimalo jednostavan.

„Igrao je nekoliko dobrih utakmica na velikoj sceni ranije. Mislim da je pre nekoliko godina igrao sa Federerom na Rolan Garosu i bio blizu da osvoji set. Takođe, mislim da je igrao sa Novakom Đokovićem na nekom od Slemova na tvrdoj podlozi, pre nego što sam ja imao neizvestan duel sa njim u tri seta. On je stabilan igrač na svim delovima terena, biće to nezgodan meč“, rekao je Mari.

Mari je nekoliko dana pre početka Vimbldona ozvaničio saradnju sa Francuskinjom Ameli Morezmo, koja će mu biti trener.

Tradicionalno, prošlogodišnji šampion otvoriće takmičenje na Centralnom terenu od 14 časova.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Rodžer Federer – na Vimbldonu uvek favorit
Đukić Nikola
Karijera Rodžera Federera krenula je silaznom putanjom 2011, kada je prvi put posle devet godina sezonu završio bez titule na nekom od Gren slemova.

117582823753a6e446d5686322931349_size3.jpg

Nedostatak velikih rezultata odrazio se na poziciju na tabeli, pa je pao na četvrtu poziciju ATP liste, na kojoj se nije nalazio od 2003.

Tada su krenule priče da je Federerovo vreme prošlo, da je u godinama i da neće uspeti da se vrati, ali je upravo finiš te sezone bio ključ povratka.

Osvojio je završni Masters u Londonu, a onda u prvih šest meseci 2012. bio najbolji na četiri turnira i u London je stigao u odličnom raspoloženju. Na Vimbldonu je osvojio svoju sedmu titulu i vratio se na prvo mesto u konkurenciji Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Endija Marija.

Dve godine kasnije, situacija je slična, posle odličnog starta sezone i trofeja u Dubaiju, Švajcarac je slavio i na turniru u Haleu. To je još jedan dokaz da ga i sa pune 32 godine ne treba otpisivati, posebno ne na Vimbldonu.

Koliko trava odgovara Rodžerovom stilu igre pokazuje upravo ta titula u nemačkom gradu, koja je bila njegova 14. na travi.

Na najbržoj podlozi, Federer se oslanja na četiri najjača oružja – servis, kretanje, igra na mreži i slajs.

90762628853a6e447a2f0f237802935_size3.jpg

Početni udarac je onaj od koga će zavisiti taktika Švajcarca i koji će mu pružiti priliku da bude agresivan. Protivnike retko kad navikne na jedan servis zbog mnogobrojnih varijacija, a ukoliko procenat ubačenog prvog bude na nivou, neretko ćemo viđati gemove kraće od 60 sekundi. Posebno će taj faktor biti važan ukoliko dođe do druge nedelje, jer će tereni već biti istrošeni, a preostali protivnici znatno jači od prethodnih.

Švajcarski teniser je brojne uspehe na travi napravio baš zbog perfektnog kretanja, koje izgleda kao da je stvoreno za ovu podlogu. Često se čini kao da samo klizi po zelenoj površini i lagano stiže svaku lopticu, koju drugim svojim oružjem – slajsom, vraća u teren. Gorenavedeni pad krenuo je baš kada je Federerovo kretanje opalo za jednu oktavu, što je dokaz koliko mu znači u igri.

Pored odbrambene, njegov slajs ima i izraženu napadačku funkciju, a tim udarcem obično priprema poene i pokušava da menja ritam. Uz Marija, poseduje najbolji slajs na svetu, a na travi je on posebno delotvoran jer loptica dobije ubrzanje prilikom dodira sa podlogom. Takođe, često igra takozvani “chip and charge” (slajs iz riterna i izlazak na mrežu) kada je u prilici da napravi brejk.

65266642053a6e4494c782034147762_size3.jpg

Kada su voleji i igra na mreži u pitanju u pitanju, treba reći da će Federer pokušavati što češće da skraćuje poene kombinacijom servis-volej. To je nešto što u većoj meri čini od početka 2014, a na Vimbldonu je uvek delotvorna taktika.

Najveći problem praviće mu sada već standardno nesigurni bekhend, ne baš pouzdan ritern (veoma važan udarac na travi),kao i pritisak da se može ponoviti prošla godina. Tada ga je, odigravši kao u transu, u drugoj rundi izbacio Ukrajinac Sergej Stahovski.

Po mnogima najbolji teniser u istoriji ove igre nije više mentalno toliko nadmoćan, u tom segmentu igre Đoković i Nadal su daleko ispred. Ipak, posle dobrih rezultata u prvoj polovini godine samopouzdanje mu je na nivou, a ne baš težak žreb na startu mogao bi da mu otvori put do eventualnog polufinala sa Rafom.

41721742453a6e44a23726700434020_size3.jpg

Iako od 2007. nema pobedu nad najvećim rivalom na Gren slemovima, Vimbldon je definitivno mesto na kom bi to mogao da učini.

Dolazi na dobro poznato mesto, mesto na kom je ostvario najveće uspehe, mesto na kome je uvek izvlačio najbolje. Sigurno će tako biti i ovoga puta.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Dan I: Novak i Bojana na terenu
JT
Prvog dana Vimbldona, koji ćete i ove godine pratiti u direktnim prenosima na televiziji B92, na terenu će se naći Novak Đoković i Bojana Jovanovski.

158474172053a6c4e68dd78726057968_size3.jpg

Program na našoj televiziji počinje u podne specijalnom emisijom, a potom ćemo pratiti najzanimljivije mečeve na terenima Sveengleskog kluba u Londonu.

Novak, očekivano, igra treći meč na Centralnom terenu i na terenu će se naći verovatno tek u večernjim časovima.

Kako tradicija nalaže, program na najvećem terenu otvara branilac titule, a to je ove godine Endi Mari, koji u 14 časova igra sa Belgijancem Davidom Gofanom. Potom na teren izlaze druga teniserka sveta Na Li, koja igra sa Paulom Kanijom iz Poljske, a na kraju Đoković i Kazahstanac Andrej Golubjev.

Jovanovski igra na Terenu 11 drugi meč sa Šveđankom Johanom Larson. Na tom terenu program u 12.30 otvaraju Japanka Misaki Doi i Jelina Svitolina iz Ukrajine.

Na Terenu 1 program počinje u 14 časova, a prvi meč igraju Beloruskinja Viktorija Azarenka i Mirjana Lučić-Baroni iz Hrvatske. Potom se sastaju Bugarin Grigor Dimitrov i Rajan Harison iz Sjedinjenih Država, a poslednji meč igraju Austrijanac Jirgen Melcer i Žo-Vilfred Conga iz Francuske.

Vimbldon traje do 6. jula, pa budite uz B92 u naredne dve nedelje!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag