Wimbledon 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Deveto polufinale za Federera
ĐN
Švajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se po deveti put u polufinale Vimbldona, pobedom nad sunarodnim Stanislasom Vavrinkom.

65240047053b4421795107967211846_size3.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Federer je u prvom švajcarskom derbiju na Vimbldonu pobedio rezultatom 3:6, 7:6, 6:4, 6:4 i biće veliki favorit u predstojećem polufinalu, svom 35.

On će se u borbi za finale sastati sa pobednikom meča Miloš Raonić – Nik Kirjos koji je trenutno u toku.

Ovo je bio ukupno 16. međusobni meč dvojice velikih prijatelja, a Rodžer je Stenu uspeo da se revanšira za poraz u Monte Karlu od pre nekoliko meseci. Tako je u međusobnom skoru povećao prednost na 14:2 u pobedama.

Nije se činilo da će tako biti kada je Vavrinka na samom početku meča napravio brejk koji je držao do kraja i poveo sa 1-0 u setovima.

Federer je delovao pomalo izgubljeno u prvom setu, ali je u drugom uspeo da se vrati i izbori taj brejk. U odlučujućem gemu tog seta napravio je jedan mini brejk više (2:1) i stigao do izjednačenja.

Dobijeni set mnogo je značio na mentalnom planu, dok je sa druge strane Vavrinka počeo polako da pada u igri. Držao se do 3:3 kada mu je Rodžer relativno lako oduzeo servis i na kraju poveo u setovima. Četvrti set bio je sličan kao treći, samo što je Federer napravio brejk u trećem gemu i očuvao ga do poslednjeg poena.

Ipak, za taj poslednji poen morao je da se pomuči, spasi brejk lopte, a onda iskoristi tek petu meč loptu i slavi posle više od dva i po sata igre.

Vavrinka je bio nešto ofanzivniji u ovom susretu, zabeleživši pet vinera više (51:46), ali i 10 neiznuđenih grešaka više (24:14).

„Veoma sam zadovoljan što sam se vratio jači ove godine, pošto je neuspeh u prošloj bilo veliko razočaranje. Veoma je lepo igrati ovde, na Centralnom terenu i u Engleskoj. Dolazim ovde od 1998. godine i dobro se poznajemo. Teško je igrati protiv Stena, želim mu sve najbolje u nastavku sezone. Već je uradio divnu stvar“, rekao je Federer neposredno posle meča.

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Zimonjić i Stosurova u četvrtfinalu
JT
Srpski teniser Nenad Zimonjić i Australijanka Samanta Stosur plasirali su se u četvrtfinale Vimbldona u konkurenciji mešovitih parova.

154767886453b30f08c16e7347141349_size3.jpg

Starsportphoto
Zimonjić i Stosurova su u trećem kolu pobedili Amerikanca Erika Butorca i Timeu Baboš iz Mađarske posle preokreta, sa 2:6, 6:2, 8:6, posle jednog sata i 31 minuta igre.

Srpsko-australijska kombinacija će se u četvrtfinalu sastati sa pobednikom susreta između Indijca Rohana Bopane i Andree Hlavačkove iz Češke sa jedne i Rusa Muihaila Elgina i Anastasije Rodionove iz Australije sa druge strane.

Zimonjić se još ranije plasirao u četvrtfinale u konkurenciji muških dublova u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom. Njihovi rivali u borbi za polufinale biće Indijac Leander Paes i Radek Štepanek iz Češke.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Novak: Ne tiče me se što su ispali Nadal i Marej, hoću da osvojim Vimbldon
N. Todorović | 02. 07. 2014. - 20:45h
Novaka Đokovića još dve pobede dele od osvajanja Vimbldona, koji je već završen za favorite poput Rafaela Nadala i branioca titule Endija Mareja, na šta naš najbolji teniser i prvi nosilac mnogo ne obazire.

489197_novak-2-foto-reuters_f.jpg

"Nema veze, to me se ne tiče i nema problem sa tim. Samo mi je bitno da idem dan po dan, koncentrišem se na sledeći meč, želim titulu i to je to. Fokusiram se na narednog rivala, očekujete one najbolje, ali kada se ne to dogodi i jeste iznenađenje, i pokazuje da ne možete da potcenite mlade igrače na grend slemu, poput Kirijosa, Dimitrova, koji su zasluženo tu gde jesu", jasan je bio Nole.

Đoković se još jednom osvrnuo na četvrtfinalni duel sa Marinom Čilićem koga je savladao tek posle preokreta u pet setova.

"Kada gubite 1:2 u četvrtfinalu grend slema, onda proradi adrenalin i samo se trudite da psihološki budete jaki i takve stvari samo mogu da pomognu. Trudite se da se oslonite na iskustvo, to je neophodno u ovakvim mečevima i ranije sam uspevao da pravim preokrete, ali i Marin je vrlo iskusan. Video sam da je i malo umora, nije se dobro kretao i pokušavao sam da ga pomeram što sam dobro radio pogotovo u četvrtom i petom setu" naglasio je Novak.

Naš najbolji teniser iskoristio je samo sedam od čak 19 brejk prilika.

489198_novak-4-foto-reuters_ff.jpg

"Nisam bio toliko uspešan u korišćenju tih šansi, pogotovo u trećem setu. Imao sam dosta prilika, nedostajalo mi je malo i sreće, ali dobro. Kao što sam i očekivao, bio je neizvestan meč, on je probao sve što je bilo u njegovoj moći, igrao odlično i afgresivno. Sa iskustvom koje imam ne bih smeo sebi da dozvolim takve oscilacije u koncentraciji, ali uspeo sam da se stabiliuzujem i vratim, i da odigramo na kraju kao u prvom setu. Iz takta me je izbacilo to što sam ga vratio u meč, mogao da ga brejknem na početku drugog seta u nekoliko gemova, nisam, a on je onda dobio vetar u leđa i to je glavni razlog", istakao je Đoković i još jednom objasnio da im je smetala buka koja je dolazila sa Centralnog terena na kom je Grigor Dimitov očitao lekciju Endiju Mareju.

"Smetala je obojici i smatrali smo da je previše, kao i da remeti naš meč. Bilo je čudno, dolazi mnogo više buke sa Centralnog terena, nego sa terena broj 1 na Centralni. Rekao sam glavnom sudiji da zaustavimo meč i pustimo na ekranu da vidimo šta se to tamo događa, jer sve više zanima", uz osmeh je rekao naš najbolji teniser.

Za njega je četvrtak slobodan dan, kada će se posvetiti redovnim stvarima koje čini kako je rekao u tim okolnostima, a onda ga u petak čeka polufinale protiv Dimitrova, za koga je imao samo reči hvale.

489133_grigor-dimitrov-foto-reuters_ff.jpg

"Trpeo je ogroman pritisak i velika očekivanja, sa druge strane Endi je takođe imao ogroman pritisak i svi su očekivali da se bori za trofej, a on je bio u situaciji da ga prvi put brani, što je drugačija vrsta pritiska. Dimitrov ga je dobio sa 3:0 i zaslužuje svaki respekt, dobiti Endija sa nulom je vrlo teško. Nije izgubio meč na travi ove godine i to dovoljno govori. Veliki kvalitet je mogućnost da se adaptira na različite podloge, na svim je igrao dobro i mislim da mu je mnogo pomoglo što mu je trener Rodžer Rašid, mnogo je popravio igru", rekao je Đoković i dodao ko bi još mogao zajedno sa bugarskim teniserom da ugrozi veliku četvrorku.

"Imamo Raonića, Kirijosa, momak je ušao u priča sa samo 19 godina i to je dobro za tenis da imamo uspešne tinejdžere, nije ih bilo previše u poslednjih 10 godina. Neustrašivi su na terenu, udaraju lopticu snažnu bez obzira ko im je sa druge strane mreže. Dobro je imati nova lica", istakao je Nole.

On i njegova verenica Jelena Ristić će se uskoro venčati, a na jesen postatiti i roditelji, što ga ispunjava na poseban način.

"Ako imate dete, znate da stomak raste, presrećni smo, to je najlepša vest koju sam mogao da dobijem u životu. Zajedno smo skoro devet godina i to je kruna našeg odnosa. Podrška porodice je osnova onoga što sam i što sam postigao u životu. Moji roditelji i boja braća su me podržavali i mnogo se žrvovali... Morati da budete srećna osoba i u pravom okruženju, nije svaki put lako i uz pomoć još nekoliko ljudi uspeo sam da postanem to što jesam i uvek imam te vrednosti koliko je porodica važna", naglasio je naš najbolji teniser.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Navratilova ne veruje Sereni
AK
Legendarna češka teniserka Martina Navratilova ne veruje da je Serena Vilijams imala problema sa virusom na Vimbldonu.

8039368653b52213547f0899183068_size3.jpg

Prva teniserka sveta je eliminisana već u trećem kolu Vimbldona, a onda je nakon čudnog ponašanja predala meč dubla sa sestrom Venus.

"Mislim da nije u pitanju virus, ili šta god kažu da jeste. Mislim da to nije slučaj. Ne znam šta je, ali nadam se da će Serena biti odbro. Ne znam kako je uopšte izašla na teren", rekla je Navratilova.

Vilijamsova je na startu meča dublova delovala poprilično dezorijentisano, pa je prilikom servisa loptice slala ili u mrežu ili čak do osnovne linije. Navratilova je zabrinuta što je Serena uopšte pokušala da igra kada je bilo jasno da nije u stanju.

"Neobjašnjivo je što je niko u njenom okruženju nije sprečio da izađe na teren, iako je bilo jasno da nije u stanju da igra. Nikad nisam videla nešto slično, i nadam se da više neću. Svi su stavljeni u tešku poziciju, uključujući WTA. To prkosi logici na mnogo načina. Trener je rekao da nije nije video dva dana. Ne zna ništa. Kako možeš biti trener i ništa ne znati? To je pogrešno", rekla je Navratilova.

Bivša šampionka je jasna kada je u pitanju izlazak na teniski teren.

"Ili ideš kući ili se povlačiš pre meča. Jednom kada izađeš na teren, ti si profesionalac, budi spreman da igraš. Ako te nešto muči, ako si bolestan, ne izlaziš na teren. Bez obzira na sve", zaključila je Navratilova.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Raonić prekinuo Kirjiosovu bajku
JT
Kanadski teniser Miloš Raonić poslednji je polufinalista Vimbldona, a do mesta među najboljom četvoricom došao je pobedom nad Nikom Kirjiosom iz Australije.

Tweet
93907783953b4574f5ad73623425938_size3.jpg

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Raonić je protiv Kirjiosa slavio sa 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 7:6 (7:4), posle dva sata i 22 minuta igre.

Rođeni Podgoričanin će se u polufinalu sastati sa Švajcarcem Rodžerom Federerom, koji je bio bolji od svog sunarodnika Stanislasa Vavrinke sa 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

Samo dan pošto je došao do najveće pobede u svojoj karijeri, eliminisavši Rafaela Nadala u četvrtfinalu Vimbldona, Kirjios je sjajno ušao u meč sa Raonićem. Osvojio je prvi set u taj-brejku, ali je potom kanadski teniser našao rešenje za njegovu igru.

Raonić je imao problema sa servisom mladog Australijanca, ali je uzvratio u drugom i trećem setu, da bi završio posao u taj-brejku četvrtog.

Kanadski teniser je tako došao do svog najboljeg plasmana na nekom Gren slemu, pošto je prethodno najdalje otišao na ovogodišnjem Rolan Garosu – do četvrtfinala. Kirjios iza utehu ima to što je takođe napravio najbolji rezultat karijere, a takođe je ostvario veliki skok i od ponedeljka bi trebalo da bude 66. teniser sveta. Pre početka Vimbldona bio je na 144. mestu na ATP listi.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Đoković: Želim titulu
ĐN
Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle plasmana u polufinale Vimbldona da mu je iskustvo pomoglo u meču sa Marinom Čilićem.

197077162353b44d4c76608287494639_size3.jpg

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Đoković je u veoma neizvesnom četvrtfinalnom meču savladao hrvatskog tenisera, rezultatom 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2.

Novak je naveo da je očekivao težak meč, ali da mu je drago što je uspeo da prebrodu ovu teško prepreku.

„Vrlo neizvestan meč, vrlo tvrd. On je igrao odlično. Ja sam iskoristio njegov pad pri servisima i pobedio. U tim trenucima trudite se da se oslonite na iskustvo i to je nešto što je neophodno imati u ovakvim mečevima. Igrao sam ovakve mečeve i u nekoliko uspevao da pobedim. Međutim, i on je iskusan, ali sam video da je umoran i pokušavao sam da ga pomeram levo-desno, a posebno sam to dobro radio u četvrtom i petom setu“, rekao je Đoković.

Na samom startu drugog seta Đoković je odigrao jedan slabiji gem i Čilić se vratio u igru. To je mnogo iznerviralo našeg tenisera, koji je rekao da je dozvolio protivniku da se razigra.

"Očigledno je da sam bio frustriran kada je dobio treći, ali sam više frustriran bio jer sam dozvolio da se vrati u meč. Iz takta me je izbacila činjenica da sam ga vratio u meč, ali to ne bi smelo da mi se dešava jer imam toliko iskustva“, dodao je Đoković.

Tokom dana ispao je branilac titule Endi Mari, a u ponedeljak je takmičenje završio i prvi teniser sveta Rafael Nadal. Đoković je istakao da se na to ne obazire, već samo želi da osvoji titulu koja bi mu donela i prvu poziciju na ATP listi.

„To ne utiče na mene, ja se uvek fokusiram na sledećeg protivnika. Želim da idem dan po dan, da mi koncentracija bude na nivou. Želim titulu, želim da pobedim naredna dva meča.Ta iznenađenja pokazuju da na Gren slemu ne smete nikoga da potcenite i momci poput Dimitrova i Kirjosa su zasluženo tu gde jesu“, naveo je Novak.

On je tokom meča imao velikih problema sa klizanjem, ali je bio mnogo „stabilniji“ kada je promenio patike.

„Klizao sam se, padao, nisam mogao da nađem dobru ravnotežu. Ne znam da li je to do patika ili terena, ali kada sam ih promenio imao sam bolji oslonac. Možda je to samo mentalno, ali je funkcionisalo u nastavku meča“, istakao je srpski teniser.

Osim klizanja, teniserima je smetala i buka koja je dolazila sa Centralnog terena.

„Buka je smetala obojici, svesni smo bili da je bilo previše i da je remetila naš meč. Jeste čudno jer je velika buka stizala sa Centralnog terena, na ne sa terena 1 na Centralni. Rekao sam glavnom sudiji ’Prekinite meč i pustite na ekranu da vidimo šta se tamo dešava, očigledno je da mnoge zanima“, našalio je Đoković.

Sledeći Noletov protivnik je Bugarin Grigor Dimitrov, koji je u tri seta izbacio aktuelnog šampiona Endija Marija.

„Endi je prolazio kroz ogroman pritisak i očekivanja, svi su očekivali da se ponovo bori za trofej, a prvi put je bio u situaciji da ga brani. Dimitrov ga je dobio sa 3:0 i to treba poštovati. Napravio je ogroman posao, jer dobiti Marija na travi tim rezultatom je ogroman uspeh. Činjenica da nije izgubio meč na travi ove sezone dovoljno govori, a i ljudi ga vide kao potencijalnog šampiona ovde. Igra mu je napredovala i dosta mu je pomogao trener Rodžer Rašid. Na svim podlogama igra odlično. Mnogi ljudi od njega očekuju da bude svetska zvezda, da pobedi velike igrače na velikoj sceni i uzme neki Gren slem“, zaključio je Đoković.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
OTKRIVENA TAJNA: Serena zatrudnela sa trenerom?
Tenis 12:14, 03.07.2014.

Autor: Kurir sport,

Serena je eliminisana u trećem kolu Vimbldona od Francuskinje Aliz Korne, a onda je nakon čudnog ponašanja predala meč dubla sa sestrom Venus. Amerikanka je potom navela da je u pitanju virus

LONDON - Najbolja teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams nalazi se u lošoj formi, jer je zatrudnela sa trenerom Patrikom Muratogluom.

Serena je eliminisana u trećem kolu Vimbldona od Francuskinje Aliz Korne, a onda je nakon čudnog ponašanja predala meč dubla sa sestrom Venus. Amerikanka je potom navela da je u pitanju virus.

"Mislim da nije u pitanju virus, ili šta god kažu da jeste. Mislim da to nije slučaj. Ne znam šta je, ali nadam se da će Serena biti odbro. Ne znam kako je uopšte izašla na teren", rekla je bivša najbolja teniserka sveta Martina Navratilova.

Nemački mediji navode nije u pitanju virus već trudnoća.

"Serena je trudna sa Patrikom. Interesantna veza između trenera i igračice, jer Francuz tvrdi da nije video Serenu dva dana posle odustajanja u dublu", ističu nemački mediji i tvrde da postoje glasine na Vimbldonu, koje potvrđuju ovu informaciju.

serena-foto-printskrin-1404382649-527889.jpg

Navratilova tvrdi da Serena nije smela da izađe na teren.

"Neobjašnjivo je što je niko u njenom okruženju nije sprečio da izađe na teren, iako je bilo jasno da nije u stanju da igra. Nikad nisam videla nešto slično, i nadam se da više neću. Svi su stavljeni u tešku poziciju, uključujući WTA. To prkosi logici na mnogo načina. Trener je rekao da je nije video dva dana. Ne zna ništa. Kako možeš biti trener i ništa ne znati? To je pogrešno. Ili ideš kući ili se povlačiš pre meča. Jednom kada izađeš na teren, ti si profesionalac, budi spreman da igraš. Ako te nešto muči, ako si bolestan, ne izlaziš na teren. Bez obzira na sve", zaključila je Navratilova.

Serena i Patrik su u ljubavnoj vezi već dve godine.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Beker: Grigor odigrao spektakularno
SO
Boris Beker, trener Novaka Đokovića, kaže za B92 da je Grigor Dimitrov odigrao spektakularno u pobedi nad Endijem Marijem u četvrtfinalu Vimbldona.

203020080853b58df815b97208395020_size3.jpg

Mnogi smatraju da Mari nije odigrao na svom nivou sa Dimitrovom, da li ste i vi tako videli meč, glasilo je pitanje našeg izveštača Milana Boškovića.

“To uvek ide u oba smera. Ako vam protivnik ne dozvoli da igrate najbolje što možete, onda izgleda tako. Treba odati priznanje Dimitrovu odigrao je spektakularan meč, preloman je bio taj brejk drugog seta, posle toga je lako došao do pobede“.

Na poslednjem Novakovom treningu akcenat je stavljen na topspin i slajs udarce, a Beker je potvrdio da je to zato što Dimitrov dosta koristi ta oružja.

Beker je zadovoljan Đokovićevim igrama u dosadašnjem toku Vimbldona.

“Novak je došao do polufinala, što znači da igra dobro. Imao je težak meč sa Čilićem – veoma dobro se poznaju, igrali su deset puta i nema tajni između njih. Novak se borio i odigrao je sjajno u poslednja dva seta“.

Pre nego što je postao Novakov trener, Nemac je bio teniski komentator.

“Volim da komentarišem, radio sam to 12 godina za Bi-Bi-Si, to je divan posao, ali draže mi je što sam u Novakovom štabu".

Naravno, Beker prati i Mundijal u kojem je njegova Nemačka stigla do četvrtfinala.

“Najbolje koje sam ja gledao – izvanredni mečevi i mnogo drame, uz doduše neke sumnjive sudijske odluke, ali i to je deo sporta. Nadam se da će Nemačka pobediti Francusku“, zaključio je Beker za B92.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Rašid: Dimitrov veruje u pobedu
SO
Australijanac Rodžer Rašid, trener Grigora Dimitrova, kaže da njegov učenik veruje u pobedu nad Novakom Đokovićem u polufinalu Vimbldona.

127934793853b5706eed0f5272244565_size3.jpg

“Izašao je na teren očekujući da će biti pobednik u meču sa Marijem, a isto to očekivaće i sa Novakom. Da nije tako, zašto bi se bavio ovim poslom? Ima takav stav, baš kao i svi ostali vodeći igrači na svetu – očekuju da će pobediti. Sve što ću mu reći: ’Daj sve od sebe na terenu. Ako izgubiš, nije strašno, samo ne budi stegnut“, izjavio je Rašid.

“Težak posao će imati Grigor, ali biće teško i Novaku – ovo je ipak GS polufinale i niko ne može automatski da računa na pobedu. Biće to kvalitetan meč visokog intenziteta, a ja uvek kažem, dobiće onaj koji iskoristi svoje šanse“, dodao je trener bugarskog tenisera.

Rašid kaže da je osnovni cilj da Dimitrov odigra dobro u polufinalu, pa šta bude.

“Svaki meč je poseban, to što se Novak mučio u nekim ranijim mečevima ne znači ništa. Ipak, mislim da Grigor ima više od samo ’šanse’. Međutim, Novak je iskusan igrač, mnogo puta je pobeđivao u završnici velikih turnira, dok je za Grigora ovo nešto novo jer je otišao korak dalje – do sada je igrao četvrtfinala, a sada je stigao do polufinala. Ipak, mi ne razmišljamo o finalu, već samo o tome da Grigor odigra dobar meč“.

U četvrtfinalu Dimitrov je u tri seta savladao branioca titule Endija Marija.

“Nisam iznenađen pobedom nad Marijem, znam šta Grigor može da uradi na terenu, ne postoji plafon u njegovoj igri. Napredovao je mnogo u poslednjih osam meseci, veruje u ono što radimo. Pobeda nad Marijem u tri seta na njegovom terenu svakako je najbolji moguć scenario, sa takvom staloženošću, to predstavlja dodatni korak za njega“, kaže Rašid.

A kako se Dimitrov tako duboko u drugoj nedelji Gren slema?

“Moj posao je bio da ga provedem kroz pripremnu nedelju i prvu nedelju turnira. U drugoj nedelji je najvažnije šta se radi u danima pauze. Radimo na nekim finesama, ali glavni posao jeste da se igrač odmori i da uživa u tome što radi“, zaključio je trener Bugarina.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Federer: Drago mi je zbog Novaka
SO
Rodžer Federer ima četvoro dece, njegova supruga Mirka prvo je rodila bliznakinje, a zatim i blizance.

83958932753b58824cf8ff600383305_size3.jpg

Beta/AP
Najbolji srpski teniser Novak Đoković uskoro će postati otac, a nedavno je izjavio da je pitao Federera kako je to biti otac. Na konferenciji za medije novinare je zanimalo kako je Rodžer posavetovao Novaka.

“Pitao me je kakav je život na putovanjima kada si tata. Mislim da je to nešto kroz šta svaki budući otac prolazi – želiš da dođeš do nekih informacija, do nečega na osnovu čega možeš da planiraš. Mislim da je on veoma uzbuđen i veoma srećan – drago mi je zbog njih“, rekao je Federer i dodao:

“On sada prolazi kroz taj period, što je super. Mislim da su to neki od najlepših trenutaka, a ako nekoga može da pita kako je, to sam ja. Bilo mi je zadovoljstvo da sa njim podelim stvari koje su u mom slučaju funkcionisale, kao i one koje nisu“.

Federer i Đoković imali su razgovor o ulozi oca, a još po jedna pobeda deli ih od finala Vimbldona.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag