Wimbledon 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Mari preko Andersona među osam
JT
Britanski teniser Endi Mari nastavio je sa sigurnim igrama na Vimbldonu, pobedom bez izgubljenog seta nad Južnoafrikancem Kevinom Andersonom.

184881368353b1ad9f20682717696121_size3.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Mari je protiv Andersona slavio sa 6:4, 6:3, 7:6, i tako se plasirao u četvrtfinale trećeg Gren slema sezone.

Britanac će u borbi za polufinale igrati sa boljim iz susreta Bugarina Grigora Dimitrova i Leonarda Majera iz Argentine.

Mari od početka Vimbldona, na kojem brani titulu, nije izgubio nijedan set, a takav slučaj je bio i protiv Andersona. Njihov meč je počeo na Centralnom terenu pod otvorenim krovom, da bi on bio zatvoren zbog kiše u Londonu, pa je duel završen u dvoranskim uslovima.

Anderson je pružio veliki otpor Mariju, posebno u trećem setu, i to zahvaljujući dobrom servisu, ali škotski teniser nije dozvolio iznenađenje.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Sunovrat SAD: Prvi put od 1911...
SO
Prvi put posle više od jednog veka nijedan predstavnik SAD nije uspeo da se plasira u osminu finala Vimbldona.

79040288953b272a844707445010463_size3.jpg

Beta/AP
Najveće iznenađenje jeste eliminacija Serene Vilijams od Alize Korne, a dan kasnije stvar nisu uspeli da izvade ni Džon Izner i Medison Kiz. Iako je odservirao 52 asa, Izner je izgubio u četiri seta od Felisijana Lopesa, a Medison Kiz predala je meč Jaroslavi Švedovoj.

“Nisam znao za to, a ni ne zanima me“, rekao je Izner kada su ga upitali da prokomentariše činjenicu da SAD prvi put od 1911. nema predstavnika u osmini finala Vimbldona.

Te 1911. nijedna Amerikanka nije ni nastupala, a trojica Amerikanaca ispali su ranije.

Američki tenis je u naglom padu – prošle godine nijedan muškarac nije došao do treće runde, od 2011. niko iz SAD nije igrao u četvrtfinalu Gren slem turnira, a poslednji američki Gren slem šampion je Endi Rodik (US open 2003. godine).

“Nešto je do toga što je to cikličan proces, a za nešto smo krivi i mi jer loše radimo“, izjavio je sedmostruki Gren slem šampion Džon Mekinro, “Razmazili smo se. Očekivali smo još Konorsa, Samprasa i Agasija. Ali otkad se tenis vratio na olimpijske igre 1988. godine, mnoge zemlje su uložile novac i resurse u tenis“.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Mari: Dimitrov je sada zreliji
SO
Branilac titule Endi Mari izjavio je da se Grigor Dimitrov, njegov protivnik u četvrtfinalu Vimbldona, polako približava vrhuncu karijere.

80830971753b25b7c8cded501666798_size3.jpg

Beta/AP
“Grigor je sada mnogo zreliji i na terenu donosi bolje odluke nego ranije. Veoma je raznovrstan teniser i nekada je potrebno vreme da se to sve uklopi, a on počinje da uklapa razne delove svoje igre. Blizu je svog zenita, dobio je mnogo mečeva ove godine“, izjavio je Mari.

Škot kaže da mu je psihički mnogo lakše posle osvajanja titule prošle godine.

“Konačno sam rasterećen pritiska da treba da osvojim titulu. Radio sam vredno za to i uspeo sam. I dalje osećam pritisak i nervoznu, ali sada je to potpuno drugačije – nervoza mi se dopada i uspevam da je kanališem u nešto pozitivno“, kaže Mari.

Treći nosilac u osmini finala savladao je Kevina Andersona sa 6:4, 6:3, 7:6.

“Igrao sam veoma dobro, ali kada su zatvorili krov, i on je počeo bolje da servira i bolje da udara lopticu. Malo sam slao kraće loptice i zato sam pri kraju morao više da trčim. Ipak, drago mi je da sam završio u tri seta i da mogu da se odmorimo za četvrtfinale“.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novak: Dobro je što sam dobio 3:0
SO
Novak Đoković izjavio je za B92 posle pobede nad Žo-Vilfredom Congom da mu je veoma drago što je uspeo da okonča meč u tri seta.

161332285953b2561bf385e815624887_size3.jpg

Beta/AP
“Iako sam imao dosta pobeda u nizu nad njim, nisam osećao da je to ogromna psihološka prednost pred ovaj meč. Morao sam da budem čvrst sa osnovne linije, da ubacujem prvi servis u visokom procentu, da vratim što više riterna u igru i da se trudim da ga što više pomeram“, počeo je analizu meča Đoković, a zatim je nastavio:

“U tome sam i uspeo, iako je on vrlo dobro servirao, uspeo sam da u ključnim trenucima napravim brejk u prva dva seta. U trećem setu podigao je nivo igre, krenuo na sve ili ništa i osetio sam pritisak. Jedina šansa koju sam imao bio je taj drugi servis na meč loptu i iskoristio sam je. Drago mi je što sam završio meč u tri seta jer Conga je počeo publiku da diže i da osvaja, tako da ko zna šta bi bilo u četvrtom setu“.

Đoković ističe da mu je drago što je uspeo da savlada Congu u meču u kojem je Francuz bio silno motivisan.

“Veoma visok kvalitet tenisa i sa moje i sa njegove strane. Od početka meča je delovao kao igrač koji je vrlo koncentrisan i željan pobede, takav mu je bio stav. Dobro je odigrao prvih nekoliko mečeva i činjenica da je pobeđivao najbolje na najvećim turnirima govori o njemu i govori da zaslužuje poštovanje“.

Našeg izveštača Milana Boškovića zanimalo je da li je Novak razgovarao sa Borisom Bekerom o padu na rame u meču sa Štepanekom.

“Činjenica je da je on verovatno najškolskije padao jer se mnogo bacao, mnogo vremena je provodio na mreži, po tome je i prepoznatljiv njegov stil igre. Nismo ipak mnogo razgovarali o tome, drago mi je da nema oštećenja ramena“, zaključio je Novak za B92.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Vimbldon odbio Novakovu molbu
SO
Prva nedelja turnira tradicionalno je dan pauze na Vimbldonu, a organizatori ne žele to da promene uprkos učestalim molbama teniserki i tenisera.

209557843153b2a9ebcfd3b161484355_size3.jpg

Beta/AP
I Novak Đoković je posle pobede nad Congom rekao da bi u Ol Ingland Klabu trebalo da razmisle o promeni tog pravila.

“Dan je bio predivan, nije bilo kiše, a ceo dan nije odigran nijedam meč. Nijedan drugi Gren slem turnir nema takvo pravilo. Mislim da bi trebalo porazmisliti o tom pravilu“, izjavio je Đoković.

“Svi znamo da je tradicija nešto što se brižljivo neguje u Ol Ingland Klabu i mi to poštujemo, ali ima nekih pravila za koja verujem da bi trebalo da budu promenjena za dobrobit igrača i za dobrobit redosleda“, dodao je srpski teniser.

Neki igrači, poput Stanislasa Vavrinke, zbog kiše su igrali samo dva meča prve nedelje, što će im znatno otežati raspored u drugoj.

“Lopes i ja igraćemo tri dana u nizu, zavisi ko se plaisra u četvrtfinale. Ali ništa ne može da se uradi, moramo to da prihvatimo. Oni rade šta hoće, uopšte ne slušaju igrače, rade samo ono što misle da je dobro za njih“, besan je Vavrinka.

Međutim, organizatori turnira nemaju sluha za molbe igrača – portparol Ol Ingland Klaba izjavio je da “nema šanse“ da počne da se igra i prve nedelje jer veruju da je travnatoj podlozi potreban dan za oporavak i da bi igranje nedeljom uzrokovalo brže propadanje podloge.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Federer lako sa Robredom
SV
Švajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se u četvrtfinale Vimbldona pobedom nad Tomijem Robredom maksimalnim rezultatom, 6:1, 6:4, 6:4.

31278843153b2bec528d35078040696_size3.jpg

Sedmostruki osvajač najprestižnijeg turnira je do sledeće runde stigao za 97 minuta, a već u prvom setu je stekao veliku prednost.

U daljem toku takmičenja Federer se može sastati sa zemljakom Stanislasom Vavrinkom, kome će protivnik u osmini finala biti Felisijano Lopes.

Četvrti nosilac na turniru je u prvom setu ostvario dva brejka, u ključnim momentima u drugom i šestom gemu, a potom je iskoristio drugu set loptu.

U istom ritmu je nastavio, osvojio gem na protivnikov servis na samom startu drugog seta, te zadržao prednost do kraja perioda, iskoristivši prvi priliku da povede sa 2:0.

Poslednji set je bio najteži za Federera, do brejka je stigao tek u sedmom gemu, a tek treću meč loptu je realizovao i plasirao se u četvrtfinale.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Zimonjić i Nestor sigurno do 1/4f
SV
Srpski teniser Nenad Zimonjić je u paru sa Danijelom Nestorom uspeo da se plasira u četvrtfinale Vimbldona, pobedom nad Kuevasom i Marerom.

74963966553b2c5c3162fe572463845_size3.jpg

Beta/AP
Zimonjić i Nestor su urugvajsko-španski duo savladali maksimalnim rezultatom, sa 3:0 po setovima sa 7:6 (10:8), 4:6, 6:4.

Najbolji sprski dubl igrač će u toku dana ponovo izaći na teren jer ga očekuje meč 2. kola u konkurenciji mešovitih parova, sa Australijankom Samantom Stosur će odmeriti snage sa Martinom Emrihom iz Nemačke i Mihaelom Krajiček iz Holandije.

Najveća borba vodila se u prvom setu, koji je otišao u taj-brejk, pošto za 12 gemova nije bilo nijednog brejka, a Zimonjić i Nestor su iskoristili tek petu set loptu.

U nastavku su takođe teniseri održavali prednost i čuvali svoj servis, sve do devetog gema drugog seta, srpsko-kanadski par je napravio ključan brejk, a potom bez izgubljenog poena osvojio set, što je scenario koji se ponovio i u trećem setu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Lisicki i Halep za polufinale
SO
Prošlogodišnja vicešampionka Sabina Lisicki i treća nositeljka Simona Halep sastaće se u četvrtfinalu Vimbldona.

69328154053b2afd018d7a990830811_size3.jpg

Beta/AP
Nakon što je igrala u finalu Rolan Garosa, Rumunka nastavlja sa sjajnim partijama, a sada je savladala 22-godišnju Zarinu Dijas sa 6:3, 6:0.

Lisicki se više mučila, ali je uspela da dobije Jaroslavu Švedovu iz Kazahstana sa 6:3, 3:6, 6:4.

Lisicki je mnogo lošije servirala nego u meču sa Anom Ivanović, imala je 4 asa i čak 20 dvostrukih grešaka, ali je bila briljantna sa osnovne linije i uspela je da se plasira među osam najboljih za dva časa igre.

Halepovoj je 57 minuta bilo potrebno za trijumf nad Dijas, a Rumunka je na celom turniru izgubila samo jedan set.

Lisicki i Halep do sada su igrale tri puta, a Rumunka vodi sa 2-1 u pobedama. Ipak, još nisu igrale na travi, omiljenoj podlozi Nemice.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Grigor: Neću ustuknuti pred Marijem
SO
Bugarski teniser Grigor Dimitrov kaže da ne namerava da se preda u četvrtfinalu Vimbldona sa Endijem Marijem.

140032184553b28c56bc493631206732_size3.jpg

Beta/AP
“Moj posao ovde još nije završen, ne želim ovde da stanem. Znam da su Vimbldon i Centralni teren Marijev dom, ali neću ustuknuti. Izaći ću na teren i igraću agresivno“, izjavio je Dimitrov.

Bugarin je osvojio turnir na Kvinsu, a u dosadašnjem toku Vimbldona savladao je Herisona, Savila, Dolgopolova i Leonarda Majera.

“Želim da osvojim turnir, to je cela poenta takmičenja. Endi je težak protivnik, ali ne i nov. Pobeda nad njime (ove sezone u Akapulku) jedan je od mojih najboljih mečeva ove godine. Veoma sam uzbuđen što sam u četvrtfinalu, imam dosta samopouzdanja iz Kvinsa i očekujem da podignem nivo igre u sledećem meču“, kaže 23-godišnji Dimitrov.

Mari u međusobnom skoru vodi sa 3-1, a izjavio je da je Dimitrov sazreo kao teniser.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novak: Idem uzlaznom putanjom
JT
Najbolji srpski teniser Novak Đoković rekao je da očekuje težak meč sa Hrvatom Marinom Čilićem u četvrtfinalu Vimbldona.

117688617853b2c70179213563712408_size3.jpg

Dvojici tenisera to će biti deseti međusobni susret, svih prethodnih devet dobio je Novak, a sastaju se u sredu, uz direktan prenos na televiziji B92.

Težak meč očekujem, kao što su bila prethodna dva, u Indijan Velsu i Rolan Garosu. U Indijan Velsu smo odigrali tri seta, na Rolan Garosu sam imao meč u šaci, ali je on uspeo da se vrati i dobije treći set u taj-brejku i četvrti je bio neizvestan. Očigledno je da je unapredio svoju igru, otkad radi sa Goranom. Goran je kao šampion Vimbldona miljenik publike ovde, igrač koji je igrao izvrsno na ovoj podlozi, može da mu pomogne u pristupu i servisu. Sada više servira instiktivno, bolje koristi taj udarac u svojoj igri, uspeva da stavi pritisak na svog protivnika, mislim da je ključ da vratim što više servisa u igru i da ga pomeram. On ima skoro dva metra i moram da imam taktički pristup, dobro ću se spremiti sa svojim timom i nadam se da ću sve kako treba obaviti na terenu“, rekao je Novak.

Novak je u utorak trenirao sa svojim trenerom Borisom Bekerom i Čehom Radekom Štepanekom, a svi zajedno su priredili publici veliki šou.

Koristimo ove prilike kada je dan pauze da budemo profesionalni i odradimo sve što treba, a da se onda zabavimo, ipak u toku Gren slema se igrač, kao i ceo tim, dosta iscrpi i neophodno je da se opustite, da uživate u onome što radite“, istakao je Đoković, „Na nemačkom smo komunicirali, malo se šalimo sa Borisom, Radek i ja. Dosta sam trenirao sa Radekom u poslednjih godinu dana, posebno na Gren slemovima. U Parizu, kada je ispao u singlu, ostao je u dublu, pa smo trenirali, a on se uvek odazove pozivu. Sa njim je odlična atmosfera, odličan trening i tenis, kao što je bio slučaj na samom meču pre nedelju dana“.

Na pitanje da li su na nečemu posebno radili tokom treninga, Novak je odgovorio:

Radili smo najviše na riternu i na servisu, na specifičnim vežbama sa osnovne linije, ali ništa posebno. Gledali smo da zadržimo isti ritam koji trenutno ima, tenis mi ide uzlaznom putanjom, zadovoljan sam igrom protiv Conge, i želim da zadržim kontinuitet dobre igre i koncentraciju, da se što manje istrošim i sačuvam za sledeći izazov“.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag