Vladika Nikolaj Velimirovic-Beseda o velikom imenu

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pises kojestarije.
Ja napisah da Adventisti znaju za ime Jahve, i Adventisticka spisateljica Ellen White ga pominje u svojim spisima.
S time da Adventisti uce da to nije jedino Bozje ime.
Ne treba drugi prevod, u postojecim imamo sve sto nam je potrebno za spasenje, i ne treba nam formalisti koji se bave sporednim stvarima a zanemaruju bitne, da nam tim sporednim sole pamet.
Zar vi nemate vas adventisticki prevod Biblije?
Nadalje drago mi je kad se ogradis od adventista i izneses svoj licni stav.
A koje to oni drugo ime spominju,da ne kazem jos stotine,ali da nisu pridevi.
Poenta je da tamo gde na 7000 puta pise hebrejski tertragramaton JHVH pise ista rec,gde pise Gospod neka pise Gospod,gde pise Bog neka pise Bog,gde pise milostiv neka pise milostiv i tako redom.
I pazi sad ovo glavno i sporedno???
Znas li da jos u starom zavetu,koga se ti jos drzis pise da i zbog nekih maih stvari moze da se bude ubijen i proklet....Sav zakon je morao da se izvrsava.nema ovo ocu,ovo necu,ovo je glavno,a ovo je sporedno,vec je sve glavno.
Dal hoces da kazes da je tako i sa Novim Savezom ili celom Biblijom? Nesto je glavno i bitno,a ostalo sporedno nebitno.
Jel tako pise u 2.Tim 3:
16 Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Ili je mozda neki deo nepotreban???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja se nisam ogradio od Adventista i verujem SVE sto i oni.
U bibliji postoji mnostvo imena "ELOHIM, HODES HODESIM, CAVAOT, EL SADAJ, itd"

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ja se nisam ogradio od Adventista i verujem SVE sto i oni.
U bibliji postoji mnostvo imena "ELOHIM, HODES HODESIM, CAVAOT, EL SADAJ, itd"
Pa zar je za tebe elohim vlastita imenica???
El Sadaj,pridev
El rai pridev
... pridev
Zar ti ne umes da razlikujes prideve od imenica?
Znas li da u imenicama postoji i posebna grupacija koja se zove Vlastite imenice?
Ili hoces li da menjas gramatiku???
Od kada su to pridevi postali isto sto i imenice,pogotovo vlastite...
Ali neka bude po tvome,
Vrati prideve tamo gde im je mesto i vrati vlastiti Bozje ime gde mu je mesto u Bibliji

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pridevi oznacavaju osobine nekog predmeta, osobe.. itd.
Posebno ako stoje uz ime - onda to ime oznacava karakter, kao sto je to slucaj sa svim Bozjim imenima.

A sta mogu u tom smislu predstavljati imena Bozja, pa i ime Jahve - nego karakterne osobine.
Svako Bozje ime sadrzi po jednu ili vise osobina Boga.

Po tom principu su i Jevreji davali svojoj deci smisaona imena koja oznacavaju karakerne osobine, poput "PETAR - kamen, PAVLE - malen, SAUL - lisica, MATEJ - dar o Boga, LAZAR - Bog pomaze, IROD - dete junaka, SAMUILO - Bog me je uslisio, NIKODIM - pobeda za narod.. itd.

U mnogim Jevrejskin imenima se koristi jednostavan izraz "EL" koji znaci "Bog"
SAMUEL, DANIEL, MIHAEL, IZRAEL - Jakovljevo drugo ime.. itd.

To znaci, da su Jevreji za oslovljavanje Boga koristili jednostavno "El" Bog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Posebno ako stoje uz ime - onda to ime oznacava karakter, kao sto je to slucaj sa svim Bozjim imenima.

A sta mogu u tom smislu predstavljati imena Bozja, pa i ime Jahve - nego karakterne osobine.

Po tom principu su i Jevreji davali svojoj deci smisaona imena koja oznacavaju karakerne osobine, poput "PETAR - kamen, PAVLE - malen, SAUL - lisica, MATEJ - dar o Boga, LAZAR - Bog pomaze, IROD - dete junaka, SAMUILO - Bog me je uslisio, NIKODIM - pobeda za narod.. itd.

Hajde sad da tumacimo ime Dragan dragi covek....
Hocemo li da te zovemo dragi covece,ili Dragan?,ili mozda imas neki nadimak kako te raspoznajemo,a mozda kao Meksikanac sa 100 imena????hugo gonzales ramirez.......ciko...???
Jehova Bog samo zahteva da se vrati njegovo izbrisano ime na vise od 7000 mesta.Pridevi nisu izbrsiani,ili mozda jesu??? El Sadaj,i El Rai se srecu u nekim prevodima gde ih nisu preveli na maternji jezik gde je El -Bog, ali mi govorimo o vlastitoj imenici ,Jehova ,a ne o pridevima koji nisu pobrisani vec su ostali,a ako je neki nekom greskom obrisan neka se vrati....ali 7000+mesta gde je izbaceno Jehova,hvala lepo,ali to je uradjeno iz mrznje prema Bogu Biblije i svako ko to podrzava,on je protiv i Boga i sina Bozjega i Biblije.
Sto napisa Vladika Nikolaj ,dzaba vam prepiranje,Bozje ime ostace doveka,a zlih mrzatelja ce nestati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog ne zavisi od knjige, ako postoji njegovo ime Jahve ono je tu i bez knjige, ali postoje i druga imena, i Jevreji kazu oko 100 imena.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bog ne zavisi od knjige, ako postoji njegovo ime Jahve ono je tu i bez knjige, ali postoje i druga imena, i Jevreji kazu oko 100 imena.
Ma Jevreji su ubili vinogradarevog sina,a i na njegovog oca su kukali konstantno,ali bas me zivo zanima gde u Bibliji pise da su se Jevreji klanjali Bogu sa 100 imena??? pa jel znas da su to potomci fariseja i sadukeja koji su i ubili Isusa???
Dal ti je poznato da oni vise obozavaju zvezdu boga rifana ,negoli Jehovu Boga?

Dela ap 7:43 Zvezda Boga Refana
43 I primiste čador Molohov, i zvezdu boga svog Remfana, kipove koje načiniste da im se molite; i preseliću vas dalje od Vavilona.
Amos5:26 Nego ste nosili šator Moloha svog, i Hijuna, likove svoje, zvezdu boga svog, koje sami sebi načiniste.
Da li Jevreji zovu Jehovu Boga i kao Remfan ili kao Moloh???a i to jesu li Vlastite imenice ili pridevi???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitaj Jevreje za tih 100 imena. Ja sam vise puta iznosio ona koja znam iz reci Bozje.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pitaj Jevreje za tih 100 imena. Ja sam vise puta iznosio ona koja znam iz reci Bozje.
Jedno su pridevi,a drugo su Vlastite imenice.
A drugo ,imas Bibliju koja je za sve ljude,a ne samo za fariseje i sadukeje.
Oni su inace prvi pobornici o Bozjoj sveprisutnosti da Bog sve vidi,bas kao sto i ti zastupas da je Bog video samoubice koje hoce da se ubiju i dozvolio im je to.
Meni ne trebaju fariseji da tumace Bibliju.Vec su to ucinili kad su ubili Isusa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Natrag