Vjera i djela.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A šta je problem u mom načinu diskusije? Iznesi konkretno sa dokazima.

I ako ne dokaze ti se neces promeniti? Pa tebi niko i ne moze dokazati jer ti ne prihvatas niciju kritiku, cak ni tvojih pretpostavljenih vodja! Zato sam i rekao da te treba izbaciti iz crkve, jer si nepopravljiv i arogantan! Vidi to i Marko zato je i rekao "ako Tripo ne prihvati" jer zna da neces! Ali on bi trebalo da drugacije resi to, i ja bi da sam na njegovom mestu. Miroljuba Petrovica su izbacili, jer je bio kao ti arogantan i imao laznu nauku imas je i ti!

Pa ovdje samo vi vrijeđate

Ma kako da ne! A jesu nase izjave bile: "razmisljanje deteta od 3-5 godina", "nije biblija pisana za formalni nivo razuma" i sl.?

Ti nas ovde konatantno vredjas, i onda kazes da smo mi losi, i nasi postovi se prijavljuju a vasi ne.

Sve sa razlogom, da sebe napravite mucenicima..

A vi samo vrijeđate, znam ja da je tebi hrana da se mi ovdje sukobljavamo.

Pa vidim gore ko je koga prvi napao, vi nas napadate i vredjate a mi se branimo. A kao losi smo ako istom merom uzvratimo?

E nece moci!

Nije moja zelja da se vi mesjusobno svadjate, vec da se uspostavi normalna komunikacija, a to moze samo ako ti prestanes s onim sto radis. A vidi se gore moj prethodni post i odgovor Marku a vidi se tvoja tendenciozna zelja da me proglasis zlim. I ko je ovde onda zao, naravno da je sve ocigledno, ne trebam ja nista da dokazujem, vidi se ko je kakav. Vide to i drugi, cim dodju na forum odma te procitaju, i brze bolje bez od adventiata, ako je neko i pomislio da bude clan kad vidi sta pises!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nije moja zelja da se vi mesjusobno svadjate, vec da se uspostavi normalna komunikacija, a to moze samo ako ti prestanes s onim sto radis.

To formalno kažeš, a srce ti je igralo kada smo ja i Laodik. rasp.

A vidi se gore moj prethodni post i odgovor Marku a vidi se tvoja tendenciozna zelja da me proglasis zlim.

Ne trebam ja nikoga da proglasim, djela su dovoljna, ovdje u riječima.

ako je neko i pomislio da bude clan kad vidi sta pises!

Reci to onima koji su postali advent. a razg. su sa mnom, jednim djelom nakon toga.

Pa tebi niko i ne moze dokazati

Pa ti nemaš dokaza.

cak ni tvojih pretpostavljenih vodja!

To je vaš duh kult ličnosti. Što vidimo po klanjanju, slijepom vjerovanju sveštenicima, samo pitaj sveštenika on sve zna.

Vidi to i Marko zato je i rekao "ako Tripo ne prihvati" jer zna da neces!

Šta me briga šta Marko misli o mom načinu razg.

Ali on bi trebalo da drugacije resi to, i ja bi da sam na njegovom mestu. Miroljuba Petrovica su izbacili, jer je bio kao ti arogantan i imao laznu nauku imas je i ti!

Opet rekao Mire. Dobro ti vidiš druge, a ne vidiš sebe.

Gdje sam arogantan, prema vama ispunjavam jedan stih iz Biblije.

Ma kako da ne! A jesu nase izjave bile: "razmisljanje deteta od 3-5 godina", "nije biblija pisana za formalni nivo razuma" i sl.?

To nije uvreda, to je konstatacija.

Ti nas ovde konatantno vredjas, i onda kazes da smo mi losi, i nasi postovi se prijavljuju a vasi ne.

Znam ja da tebe vrijeđa što ti iznosimo istinu Biblije, jer duboko u sebi u podsvijesti znaš da je to istina.

Pa vidim gore ko je koga prvi napao, vi nas napadate i vredjate a mi se branimo. A kao losi smo ako istom merom uzvratimo?

Opet dječiji nivo razg. ti si uzeo prvi moju igračku.

Zato će moći da vam Bog uništi države i to da vas pusti da sami to uradite.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne huli na Duha Svetog. 50.000 suprotstavljenih razumijevanja nisu od Duha Svetog - Istina je jedna.

Među tih 50 000 suprotstavljenih razumevanja su i tradicionalne crkve.

Istina je jedna, ali ona koja je zapisana u bibliji, i koju sam Bog otkriva svojoj crkvi, i osvedočava u tu istinu svakog iskrenog vernika.

Svi ostali veruju ljudskim autoritetima i mišljenjima.

Evo kao ispomoć analiza o istini:

ŠTA JE ISTINA I KAKO JE PRONAĆI

Šta je istina, kako je pronaći, i koji su njeni izvori, da li je pojam istine uopšte bitan za čoveka i njegov život, u svetu gde je sve relativno, i u kome su trka za novcem, slavom, i svetovnim uživanjima - osnovni motivi i smisao života?

Mnogi umni ljudi različitih profila i zanimanja su tokom istorije postavljali ova pitanja u nekakvom svom traganju za istinom, koja bi im dala odgovore na suštinska pitanja ljudskog života i postojanja.

Da li savremena nauka može dati odgovore na ova pitanja.
Nauka ima mnoge pozitivne stvari koje su u prošlosti dovodile do raznih otkrića, posebno na polju medicine, otkrića u svetu prirode, proučavanjem čoveka i njegove psihe, kao i na polju elektronike.

Ipak, na mnoga pitanja nauka nema odgovore, posebno kada je reč o poreklu i svrsi života.
Tako su kroz istoriju nastale različite teorije o postanku i svrsi i smislu života, od kojih je najpoznatija teorija evolucije - kao proizvod ateističke filozofije, po kojoj je život nastao slučajno, putem velikog kosmičkog praska, i evolutivnih procesa transformacije živih bića iz nižih ka višim oblicima postojanja tokom dugog perioda istorije planete zemlje, što po samoj prirodi stvari isključuje misao o svrsi i smislu života, jer po ovoj teoriji smisao je u istorijskom razvitku materije, koja se propadanjem ili smrću pretvara u ništavilo, što predstavlja kontinuirani proces rađanja i umiranja bez ikakve suštinske svrhe i smisla, a što sa druge strane negira postojanje Boga - tvorca koji je sve planski stvorio i organizovao, sa čime se slažu i ateistički pisci, ravnodušno priznajući - da je iz takvog ateističkog pogleda na svet život sam po sebi besmisao, i kontradiktornost, i da nije vredan da ga čovek živi - ako će na kraju sve nestati u ništavilu iz koga je nastalo.

Pitanja na koja nauka nema odgovore, a koja predstavljaju osnov traganja za istinom glase: "ko smo, odakle smo, i zašto smo ovde, odnosno - šta je svrha i smisao ljudskog života?

Ova, ali i mnoga druga suštinski važna pitanja, čiji odgovori predstavljaju istinu o svim stvarima koje se tiču čoveka, i svrhe i smisla ljudskog života, kao i svega postojećeg - mogu se po samoj logici stvari jedino pronaći ako se potraže na izvoru istine, a to je sam Bog - tvorac sveta i čoveka, kao i njegova reč, u kojoj je on otkrio ljudima ove pomenute istine.

Ovo je osnovni odgovor na gore postavljena pitanja: "šta je istina, kako je pronaći, i koji su njeni izvori?" na šta upućuje i sama reč Božja, u tekstu Jevanđelja po Jovanu gde Gospod Isus Hristos u jednom svom obraćanju Bogu Ocu kaže: "posveti ih istinom svojom, reč je tvoja istina" ( Jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

Na drugom mestu obraćajući se jednoj grupi ljudi - Isus Hristos kaže: "Ako vi ostanete na mojoj besedi, zaista ćete biti učenici moji.
I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti" ( Jevanđelje po Jovanu 8- 31 )

To znači, da osim ove činjenice da se u reči Božjoj nalazi istina kao odgovor na sva pitanja ljudskog života i postojanja, ta Božanska istina onakva kakva je zapisana u reči Božjoj - ima i spasonosni karakter, i onoga ko je pronađe oslobađa i izbavlja, kako iz vlasti neznanja, tako i od greha i smrti. jer Gospod Isus Hristos napominje:"Zaista, zaista vam kažem: ko moju riječ sluša i vjeruje onome koji je mene poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život" ( Jevanđelje po Jovanu 5. 24 )

Ipak, i ako je biblija kao reč Božja jedinstvena - svet je danas podeljen po pitanju istine koja se u njoj nalazi, i svi ti pojedinci ili različite verske grupacije - za sebe tvrde da poseuju biblijsku istinu, i ako se njihova mišljenja međusobno razlikuju po mnogim pitanjima zapisanim u reči Božjoj.

Pitanje koje se u ovom slučaju postavlja je - kako pronaći one koji imaju celovitu spasonosnu biblijsku istinu?

Istina postoji u reči Božjoj, i ona je jedna, što znači da se ona može pronaći - pa time i oni koji je poseduju.

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, a on glasi: "istina je vidljiva proučavanjem biblije u kontekstu, odnosno - sagledavanjem celine biblijskog učenja, po metodi "literarnog, istorijskog, i naučnog konteksta"
Jedino primenom ovog metoda istraživanja je moguće pronaći celovitu istinu zapisanu u reči Božjoj.

To znači, da mnogi od ovih pojedinaca i pomenutih verskih grupacija koje tvrde da imaju istinu, i ako za to nemaju čvrste biblijske argumente - ne primenjuju ovaj metod u otkrivanju istine u kontekstu, već se njihova metodologija zasniva na površnom sagledavanju istine, vađenjem pojedinačnih biblijskih tekstova van konteksta, pri čemu se veštački stvara ljudska dogma, koja se lako razotkriva kao lažna, u ovom opisanom kontekstu ili celini.

Takođe, neki od ovih pojedinaca ili grupacija - istinu zapisanu u reči Božjoj sagledavaju kroz ljudske tradicije podnevlja u kome su nastale, i njom je tumače, ili tvrdnjom - da one imaju vlast da menaju istinu, i da istina koja je važila u ranijim periodima za jednu grupu ljudi - ne važi i danas.

Biblija razotkriva ovakve pokušaje prekrajanja istine zapisane u reči Božjoj, i stvaranja ljudske dogme principom vađenja pojedinačnih tekstova, ili pak ukudanja istine, i podmetanja ljudske tradicije kao alternative Božanskoj istini.

Hristos i apostoli su predvideli da će se tokom novozavetne istorije pojaviti oni koji će propovedati lažna učenja i nauke zasnovane na ljudskim filozofijama:

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom"
( dela apostolska 20. 28 - 30 )

"Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno"
( Kološanima poslanica. 2 6 - 9 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.
A ti budi trijezan u svačemu, trpi zlo, učini djelo jevanđelista, službu svoju svrši"
( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 5 )

Sa druge strane biblija upućuje na reč Božju kao na jedini izvor istine:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi"
( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen"
( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )

Biblija je pisana kao savršena struktura koja samu sebe tumači u kontekstu, ili po principu uporednih tekstova.
Upoređenjem tekstova koji govore o različitim temama u bibliji - dolazi se do tematske spoznaje istine po svim pitanjima.
U tom cilju - bibliju treba proučavati po temama, pritom zapisivati sve tekstove pojedinačnih tema, a potom upoređivanjem sagledati šta biblija govori o svakoj od tih tema, koje predstavljaju istine biblije.

Takođe, dobro poznavanje istorije i nauke - može biti od velike koristi, ali ne mora biti nužno, jer istorija i nauka potvrđuju ono što je zapisano u reči Božjoj.
Sve što je čoveku potrebno za lično spasenje - nalazi se u samoj bibliji.

U rečima Gospoda Isusa Hrista - spasonosna istina zapisana u njegovoj reči je prikazana kao blago veliko, ili kao biser, koje kada čovek pronađe - ide i prodaje sve što ima da bi to blago ili biser pridobio za sebe.

"Još je carstvo nebesko kao blago sakriveno u polju, koje našavši čovjek sakri i od radosti zato otide i sve što ima prodade i kupi polje ono.Još je carstvo nebesko kao čovek trgovac koji traži dobar biser,
Pa kad na?e jedno mnogoceno zrno bisera, otide i prodade sve što imaše i kupi ga" ( Jevanđelje po Mateju 13. 44 - 46 )

Vrednost istine je neizmerna jer ona oslobađa, spasava, daje mudrost, i vodi čoveka Bogu - izvoru svake istine, u kome se nalaze istinski smisao i životna sreća.

Drugi, i jednan od najvažnijih metoda otkrivanja istine - je putem ostvarivanja lične zajednice sa Bogom, u kojoj sam Bog upućuje čoveka na istinu, i daje mu Božansko prosvetljenje da tu istinu razume, i da je prihvati, jer je to i obećanje koje je dao sam Gospod Isus Hristos:

"A utješitelj Duh sveti, kojega će otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh" ( Jevanđelje po Jovanu 14. 26 ).

"I vi pomazanje što primiste od njega, u vama stoji, i ne trebujete da vas ko uči; nego kako vas to samo pomazanje uči u svemu, i istinito je, i nije laž, i kao što vas nauči ostanite u njemu" ( 1 poslanica Jovanova 2. 27 ).

To znači, da je u otkrivanju istine bitna i intelektualna spoznaja putem reči Božje u opisanom kontekstu, ali i duhovna spoznaja, u kojoj sam Bog Duhom Svetim otkriva tajne svoje reči čoveku koji istražuje istinu sa ciljem da je spozna, i praktično primeni u ličnom životu.

Jedino takvo otkrivanje istine Božanskim metodama, je svrsishodno i celovito.

U bibliji - reči Božjoj se nalaze različite teme, koje predstavljaju pojedinačne istine koje daju odgovore na mnoga pitanja.

Neke od ovih istina su sledeće:

- Istina o Bogu.
- O stvaranju sveta i čoveka.
- Poreklu zla na planeti zemlji.
- Božjem planu spasenja čoveka.
- Smislu čovekovog života.
- Zagrobnom životu i stanju čoveka nakon smrti.
- Hristovom drugom dolasku i budućnosti planete zemlje nakon tog događaja.. itd..

Na kraju, utvrđivanje u biblijskoj istini, i njena iskustvena primena u ličnom životu putem lične zajednice sa Bogom u cilju izgradnje karaktera i postizanja spremnosti za Hristov drugi dolazak u slavi i ulazak u carstvo nebesko, i objava te istine ljudima koji je ne poznaju - je osnovni smisao i svrha života na ovoj zemlji, na šta upućuje i reč Božja:

"Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovijesti njegove drži, jer to je sve čovjeku.
Jer će svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla" ( knjiga propovednikova 12. 13 - 14 )

"Blago onima koji tvore zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad" ( Otkrivenje Jovanovo 22. 14 )

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen"
( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )

"I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju.
Koji uzvjeruje i pokrsti se, spašće se; a ko ne vjeruje osudiće se" ( Jevanđelje po Marku 16. 15 - 16 )

"Propovedaj reč, nastoj u dobro vreme i u nevreme, pokaraj, zapreti, umoli sa svakim snošenjem i učenjem" ( 2 Timotijeva poslanica 4. 2 )

Neka Gospod učini, da uz njegovu pomoć - mnogi ovu istinu pronađu, i da ona donese istinsku radost, i jedan novi smisao u njihovim životima, i učvrsti ih i veri i zajednici sa Bogom.

Amin!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Istina je jedna, ali ona koja je zapisana u bibliji, i koju sam Bog otkriva svojoj crkvi,

Točno, ljudino. Tu jednu istinu Bog je svojoj Crkvi počeo otkrivati na Pedesetnicu, prije dvije tisuće godina. I to je jedna sveta katolička i apostolska Crkva. Tvoja sekta (EGWistička), kao i sve desetine tisuća drugih, koje su nastajale tisućljeće i pol kasnije, nisu ništa drugo nego lude djevice iz Matejeva evanđelja. "Svadbena vrata" za vas su zatvorena, možete samo ovako po forumima lunjati.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Među tih 50 000 suprotstavljenih razumevanja su i tradicionalne crkve.

Ne, tradicionalna Crkva nije među onih 50.000. Vaš kult jeste.

Uzgred, čitav post na temi Pravoslavlje, u kome prikazujete, slatkorečivo kao i uvek, svoju "istinu" kao Istinu je za svaku kritiku. Ali, ja je neću dati. Ima ko mnogo bolje razume šta se i kako govori u NJegovo ime.

Kada, i ako vam otovri oči, gledaćete Njega onakvog kakav jeste, Sveislni, Sin koji je u OCU, i OTAC U NJemu, Jedan u Slavi Duha Svetoga. Trostruko Svet. Onaj koji je za naše ljudske gehe sišao sa Nebesa, prineo sebe za žrtvu pomirenja, i pokazuje nam PUT, ISTINU I ŽIVOT, ne kroz papagajsko praćenje Mojsijevog zakona, ne kroz spoljašnja "dela", nego kroz obraćenje. Kao što se bludni sin obratio. Ne na nagovor nekog "proroka", ne na nagovor japija za amvonom, ne na nagovor pisma bez duše, nego po Milosti Njegovoj.

@stvarnoslap, ma i da su nastali 1500 godina kasnije, nego nastadoše 1820 godina kasnije, na talasu Mileritskog kalkulisanja i izmišljenih "proročkih" godina iz Daneila. Lude djevice, ahahahaha, pa to im je jedan od stubova "verovanja" o drugom dolasku. Oni za sebe kažu da su "mudre djevice" i da čekaju "Midnight Cry".... no bojim se da opet neće razumeti.

Milim Boga da im vrati razum, skine kultističu koprenu sa očiju i vrati ih u svoje Očinsko krilo. Ako li je Volja Tvoja Gospode, učini to, a nama bezvrednim učenicima tvojim daj snage da izdržimo lavinu paklene mržnje i laži. Očuvaj u svojoj Milosti, i Istok i Zapad Crkve, neveste Tvoje, daj obilje svojega Duha svim Arhijeria njenim, svim Patrijarsima, Episkopima, sveštenicima i vernom narodu tvome, da kao što je uvek izdržavao, izdrži u isitni Tvojoj.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Točno, ljudino. Tu jednu istinu Bog je svojoj Crkvi počeo otkrivati na Pedesetnicu, prije dvije tisuće godina. I to je jedna sveta katolička i apostolska Crkva. Tvoja sekta (EGWistička), kao i sve desetine tisuća drugih, koje su nastajale tisućljeće i pol kasnije, nisu ništa drugo nego lude djevice iz Matejeva evanđelja. "Svadbena vrata" za vas su zatvorena, možete samo ovako po forumima lunjati.

Dokaži biblijom iznoseći kompletno učenje te svoje crkve, kao što smo i mi.

Prazne priče ne prolaze.

Uzgred, Rimokatolička crkva nema veze sa prvom apostolskom crkvom, već je to preobučeno Vavilonsko mnogoboštvo, koje su osnovali Vavilonski sveštenici prilikom dolaska u Italiju nakon propasti Vavilona.

Oni su tu Vavilonsku religiju prvo uspostavili u Rimskom mnogobožačkom carstvu, a potom on stvorivši Rimokatolicizam kao ogranak Vavilonske religije.

Drugi je "masonerija"

Natrag