Mire, da ne poznaješ moj stav prešao bih preko ove izjave.
Ali pošto znaš moj stav po pitanju predanja i posvećenja - onda moram da kažem "da iznosiš svesne neistine protiv mene.
Ja sve vreme na forumu upravo ukazujem na stav srca, jer upravo obraćen čovek u kome je Duh Sveti izvršio promenu - ne greši kršeći bilo koju zapovest.
To nije forma, već Duh Sveti pokreće akcije u čoveku, on upravlja, i usađuje u čovekovo srce istinsku ljubav Božju u poslušnosti.
Što se tiče primera koji si dao, oni nemaju veze jednan sa drugim, i to se jasno vidi iz tekstova.
Jedan govori o tome "šta valja činiti u Subotu, a što su Jevreji SAMI pridodali, o čemu ne postoji zapovest.
"Dogodi mu se pak u prvu subotu po drugome danu pashe da iđaše kroz usjeve, i učenici njegovi trgahu klasje, i satirahu rukama te jeđahu. "
Drugi je vezan za sasvim druge slučajeve koji nemaju veze sa držanjem sedmične Subote.
"A hleba, ni zrna prženog ni zrna u klasu nemojte jesti do onog dana kad prinesete žrtvu Bogu svom; to da vam je večna uredba od kolena do kolena po svim stanovima vašim." (3. Moj. 23:14)
Dakle, osuda Hristovih učenika od strane Jevreja - proistekla je iz njihovog ličnog pravila, koje su naknadno uveli.
Trganje klasja, ili ubiranje jabuke sa drveta u Subotu da bi se utolila glad - nije greh.
Ne radi se o licnom pravilu fariseja, jer je praznik prvina drugog dana i to je bila velika subota, a tad je zabranjeno jesti zrnevlje, a tekst kaze da je to bilo tada. Znaci Hristos je prekrsio zakon Mojsijev tj. "slovo". Ali buduci da je srce vazno sam spoljasnji cin je nebitan!
Fariseji su ga optuzili kao i vi nas , gledajuci spolja! A nisu razumevali duh zakona!
Sto se tice tvoje opaske da drzis i shvatas zakon duhom, ti da shvatas ne bi gledao spoljasnji cin i osudjivao ljude po tome, vec bi cenio njihovo srce, i shvatio da se 2. zapovest ne odnosi na spoljasnji cin vec na srce (zapravo u hebrejskom i nije naveden koji je spoljasnji cin u pitanju).
Ja mogu spolja da se poklonim i zastavi, a zastava je nekada bila idol (zivotinje na njima su idoli to je dobro poznato), ali ako ja ne obozavam tu zastavu kao idola vec odajem postovanje drzavi tim cinom, onda moj spoljasnji cin nije bitan, jer se zapovest ne odnosi na spoljasnji cin!
Mi ako smo formalisti onda mozemo sve i svasta sto se spolja cini smatrati idolopoklonstvom! Pa cak i naklon drugom coveku (koji je pozdrav) bi bio idolopoklonstvo!
Krajnji zakljucak svakoga ko zakon sagledava Duhom, jeste da se zapovest ne odnosi na spoljasnje cinjenje! Vec se zabrana odnosi na srce!
Ti ako ovo ne priznas, ti si formalista, i tu nema vise price! Mozes samo da se izvlacis i pravdas kako nisi!
Bolje priznaj da sam u pravu.
Tripo, pripazi malo.
Ako te niko ne juri, ne moraš trčati pred rudu.
Budi mudar, jer mi smo pozvani da propovedamo reč Božju u ljubavi Hristovoj, a ne da ljude kandjijamo.
Mislis da ljude ''
lincujete''!
Jako vam evandjelje, samo se gadjate kamenjem!
Juri me samo se ja ne sekiram, njima gori kuća ne nama.
Taj koji te juri je djavo..
A ovo za kucu, ti vices - 'duhacu puhacu i oduvacu im kucuuuu..' :
Moram priznati da ste i ti i Marko loši psiholozi ispalo je da sam ja u pravu što se tiče njih.
Ti si psiholog, kao i ovaj: