Vječno mučenje ili uništenje grešnika?

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Čovekova duša jeste njegova jedina apsolutna vrednost, jer je sazdana po obličju besmrtnoga Boga, tj. čovekova duša jeste besmrtna, a upravo je na tome, po Pravoslavnom učenju, zasnovana mogućnost i stvarnost opšteg Vaskrsenja mrtvih. Posle smrti tela, tj. posle izlaska duše iz tela i zemaljskog života, ljudske duše ulaze u zagrobni život, s celokupnom svojom religiozno-moralnom sadržinom, sa svim vrednostima i manama. Tu se ljudskim dušama, na Posebnom sudu, određuje privremeno boravište (duše se dele na dve grupe - na pravedne i grešne), koje traje do Poslednjeg suda. Kako je religiozno-moralna sadržina ljudskih duša različita, tako je različito i njihovo privremeno stanje. Pošto u zagrobnom životu nema pokajanja, jer nema sredstava spasenja, religiozno-moralna sadržina ljudskih duša ne može da se promeni njihovim vlastitim naporima.
Život ljudskih duša u zagrobnom životu može imati samo dva odgovarajuća stanja - stanje blaženstva i stanje prebivanja u Adu. Po stanju duše, njoj se dodeljuje odgovarajuće mesto blaženstva ili mesto u Adu, prema različitim i mnogobrojnim stepenima moralnog savršenstva ili poročnosti duše. Pa na osnovu toga, postoje i samo dva mesta za duše - Raj i Ad. Između Posebnog i Poslednjeg suda, ljudske duše se nalaze u stanju u kakvom su dospele u zagrobni život, a konačno odredište duše je poznato tek posle Poslednjeg suda. U zagrobnom životu, ljudske duše raspolažu potpunom ličnošću i samosvešću - one obavljaju sve psihičke funkcije (osećaju, saznaju, rasuđuju) .
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Pa vec sam prilozio.

A sto se tice DarthShonea, on laze sve vreme.
A sta si prilozio, stih u kome se uopste ne pojavljuje rec "Sheol"! A tvrdis da se pojavljuje! Zasto izmisljas i varas ljude?

Dokazi stihovima, da se - "umrla tela pokopavaju u SHEOL (HADES)" , takodje nadji mi stih gde pise da - "zivi odlaze ispred SHEOLA (HADESA) da tamo oplakuju svoje mrtve"!

Ako je SHEOL (HADES) GROBLJE, moras imati stih gde pise kako zivi odlaze na to mesto da posecuju i oplakuju umrle!

Medjutim, ti nigde neces naci takav stih, jer zivi tamo ne mogu doci! Jer SHEOL (HADES) NIJE DOSLOVNO GROBLJE! To je mesto na koje odlazi nasa dusa, a nikada ne telo! I nikakve veze sa grobom nema!

Ni kod jevreja ovaj izraz nikada nije znacio "doslovni grob" a ni u bibliji ne znaci!

Znaci da vi lazete ljude, nauka vam je lazna!
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A sta si prilozio, stih u kome se uopste ne pojavljuje rec "Sheol"! A tvrdis da se pojavljuje! Zasto izmisljas i varas ljude?

Dokazi stihovima, da se - "umrla tela pokopavaju u SHEOL (HADES)" , takodje nadji mi stih gde pise da - "zivi odlaze ispred SHEOLA (HADESA) da tamo oplakuju svoje mrtve"!

Ako je SHEOL (HADES) GROBLJE, moras imati stih gde pise kako zivi odlaze na to mesto da posecuju i oplakuju umrle!

Medjutim, ti nigde neces naci takav stih, jer zivi tamo ne mogu doci! Jer SHEOL (HADES) NIJE DOSLOVNO GROBLJE! To je mesto na koje odlazi nasa dusa, a nikada ne telo! I nikakve veze sa grobom nema!

Ni kod jevreja ovaj izraz nikada nije znacio "doslovni grob" a ni u bibliji ne znaci!

Znaci da vi lazete ljude, nauka vam je lazna!

Našao bi on, ili bilo ko od njih "stihove" koji sheol (podzemlje, hades, zapad) tretiraju kao qwrb (grob, raku, kovčeg) samo da se ne radi o iskrivljenim i ubačenim stihovima braće im po Mileru, džehovista.

Kako su već provaljeni da koriste kultističke prevode Biblije, on ti, a ni ostali ne može dati takve "stihove". Da nisu provaljeni, i kod onih koji ne poznaju materiju, to bi im prošlo, kao što im i prolazi.

To što je isto, to njihovo izokrenuto verovanje, u kontradikciji sa Svetim Pismom, to njih nije briga, jer oni su "odabrani ostatak", kojima je "Bog" preko avatara preneo "istinu".

Da ne govorim o tome da ne postoji vera, religija, kult, niti je postojala, kroz čitavu ljudsku istoriju koja je poistovećivala grob u koji se polažu mrtva tela, sa boravištem mrtvih.

Naime, kada bi njihova "ideja" bila istinita, onda ne bi bilo potrebe ni za sahranama, ni za čim, nego bi smo sve umrle bacali u istu jamu, ili ih ostavljali da ih životinje i crvi pojedu,

Ps. nadam se da oni nisu svesni da svojim "naukama" doslovno negiraju uskrsnuće, jer bez uskrsnuća, uzalud je vera naša. No bojim se da su i te kako svesni. jer oni i ne veruju u uskrsnuće, nego u rekonstrukciju, tačnije ponovno stvaranje, pod uslovom da uopšte i znaju u šta veruju.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"Jer si prah i u prah ces se cvratiti." 1. Mojsijeva 3,19 Ne u ad ili cisrtiliste, bvec u prah.

"Vrati se prah u zemlju,kako je bio, a dah se vrati k Bogu koji ga je dao." Propovednik 12,7.

"Izadje iz njega dah i vrati se u zemlju svoju; Taj dana propadnu sve pomisli njegove."
Pasalam 146,4. Znaci nema znanja, osecanaj ni mucenja.

Jer ce sam Gospod sa zapovescu i s glasoma arhandjelovim, i s trubom Bozjom sici sneba, i
MRTVI U HRISTU VASKRSNUCE NAJPRIJE." 1. Solunjanima 4,16. Hriscanin svu svoju nad polaze na Gospoda i nada se vaskrsenju.

"Dalje, dakle, meni je pripravljen venac pravde, koji ce mi dati Gospod u dan onaj, pravedni Sudija; ali ne samo meni, nego i svima koji se raduju Njegovu dolasku." 2. Timotijeva 4,8. Pavle se ne nada raju posle smrti, nego ocekuje venac pravde posle vaskrsenja.

 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Opet nigde odgovora na moje pitanje!
A bas to preskakanje je to dokaz da nemaju nauku u bibliji!

Kako bi je i imali kada glumataju neo sadukeje.

Isti su kao i ovi:

" U ono vrijeme: Pristupe neki od saduceja koji niječu uskrsnuće i upitaše Isusa: »Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za ženu". Lk 20, 27-38

Čitava im je "nauka" materijalna, na isti način materijalno i naopako tumače i Mojsija

A Bog im na te njihove zamke odgovara Glasom svojim, Logosom u Telu:

"
Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«

»A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Tà svi njemu žive!«" Lk 20, 27-38

No, njima je, materijalistima, mortalistima, sve što Bog sam, Sin jedinorođeni, govori, simbolično, metaforično, ovakvo i onakvo. Jednostavno u Njemu ne vide Boga, jer "Boga" izgradiše po duhu svome. To je naime "karakter" koji stalno pominju, misleći da zavedu neuke time. Neznaju da Bog ima one koji svoj talenat uma ne potiskuju tako lako, i ne prihvataju svako "naučno" tumačenje. Veruju naime Njemu, a ne ljudima želnim klanjanja, prepunim oholosti.
 
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Onaj koji govori
da vječno Ognjeno Jezero vječne muke - nije vječno,
da vječna muka nije vječna,
da crv koji ne umire - umire,
da ono što jasno piše u Bibliji - vječno,
-
nije vječno
nego prolazno - automatski time poništava i
vječnost Kraljevstva Nebeskog.
-
Na taj način potiče bandu da radi zlo,
jer govori bandi da nema adekvatne kazne.
Radi što god želiš - samo se jednom živi,
a kad umreš - umro si bez muke - ne brini.
-
Još je u tome nauku zamka jedna.
Sve ostale vjere - sem Kršćanstva,
imaju isti ili slični nauk - nema kazne.
-
Znači - naukom - nema vječnosti OJ
ide se niz dlaku pagana,
znači - TO je još jedna uspjela prevara Oca Laži.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Čovekova duša jeste njegova jedina apsolutna vrednost, jer je sazdana po obličju besmrtnoga Boga, tj. čovekova duša jeste besmrtna.

Onda biblija laze da je ceo ziv covek dusa ziva, ili zivo bice, i da sa smrcu tela umire i dusa, a ne neka bestelesna tvar koja postoji u coveku.

Servius Tullius, moras se suociti kome ces vise verovati, bibliji, ili crkvi koja ne uci biblijsku nauku.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ja jedino verujem Gospodu Isusu Hristu i u Njega se uzdam ali takodje znam i da je Pravoslavna Crkva jedini ispravni tumač Pisma i telo Hristovo na zemlji.
Nisam u dvojbi što se toga tiče niti sam našao ili čuo razloga da u to posumnjam razumom ili srcem, naprotiv što više znam to sam u to sigurniji, što više sa godinama i iskustvom otkrivam tajne srca svoga i tudjega to sam uvereniji. Šta god da sam tražio našao sam, koje god pitanje da sam imao – a na mnogim stranama sam vršio poredjenja, dobio sam najbolji i najpotpuniji odgovor, štaviše i mnogo više od toga jer u usporedbi sa dubinom Pravoslavnog Nauka ostali mi izgledaju kao rečni plićaci.

Tako je u vaskrslom i vaznesenom Bogočoveku ostvaren predvečni plan Trisvetog Božanstva: da se sve sjedini pod glavom Hristom —što je na nebesima i što je na zemlji
Nju preobilno u nas uli zajedno sa svom mudrošću i razumijevanjem
obznanivši nam otajstvo svoje volje po dobrohotnom naumu svojem što ga prije u njemu zasnova
da se provede punina vremena: uglaviti u Kristu sve - na nebesima i na zemlji.
U njemu, u kome i nama - predodređenima po naumu Onoga koji sve izvodi po odluci svoje volje - u dio pade
Efežanima 1,8-11

, ostvaren u Bogočovečanskom telu Crkve. Crkvom, Bogočovečanskim telom Svojim, Gospod je sjedinio u jedan večnoživi organizam sva anđelska bića, ljude i sve bogozdane tvari. Tako je Crkva — „punoća Onoga koji sve ispunjava u svemu“,
Sve mu podloži pod noge, a njega postavi - nad svime - Glavom Crkvi,
koja je Tijelo njegovo, punina Onoga koji sve u svima ispunja.
Efežanima 1,22-23

tojest Hrista Bogočoveka, koji kao Bog „ispunjava sve u svemu“, a kao čovek i Večni Arhijerej daje nama ljudima da živimo tom punoćom u Crkvi pomoću svetih tajni i svetih vrlina. To je vaistinu pliroma svega božanskoga, svega večnoga, svega bogolikoga, svega bogozdanoga.
Ava Justin Popović


A Bog nije Bog mrtvih nego živih; jer su Njemu svi živi.
Luka, glava 20


Svako dobro svima.
 
Natrag
Top