Vera kroz dobra dela

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Na ikoni sv.Arhangela Mihaila on drzi vagu,e na toj vagi ce se vagati vasa dobra i losa dela.Poslusajte ovu gospodju ili gospodjicu seherzadu pametno ona zbori! Gospod hoce dobrih dela a nece da mlatite praznu slamu,jer vera bez dela je mrtva.A ovo sve mislim na to da su vam usta svima puna Svetog Pisma i citiranja a u stvari ste puni gordosti i odpadnistva od Gospoda.Ali ako i nekada nekome pomognete ne imajte puna usta hvale zbog toga jer ste primili platu svoju.Ugledajte se na zitije Svetog Oca Nikole cudotvorca kako je on to pomagao pa zasluzio da ga Gospod tako proslavi.Ne davno pod Ostrogom se desilo jedno cudo,doveli su zenu u kojoj je bio demon.Monasi su sve pokusali ali on nije hteo da izadje iz posednute zene,poceli su da razgovaraju sa njim.Pitali su ga bi li on izasao ako bi oni doveli onog svestenika Crnogorskog koji se odvojio od Pravoslavne crkve i osnovao samostalnu crkvu.on im je na to odgovorio da je taj lazni svestenik gori od njega i poceo se smijati,opet su ga pitali a ko bi to njega mogao da istera a on je rekao mene moze samo isterati Sveti Vasilije Ostroski kako ja izgovorio ime Svetitelja tako je i izletio iz pomenute zene.Ona je dosla sebi kada su je umili pitala je gde se to ona nalazi i sta se se to desilo sa ne?!
Ja ti preporucujem da procitas knjigu ''Ispovest palog andjela'', mislim da ti trenutno samo ona moze pomoci, da shvatis mnoge zablude koje si sebi ucrtao u glavu(tacnije sotona)! ....(s obzirom da te Sveto pismo, mnogo ne interesuje)
Sto se dogadjaja pod Ostrog tice, u pitanju je velika '''mudrost''' koju demoni cine, za naivne ljude, koji ne citaju dovoljno Sveto pismo, dakle, osoba koja je demonizovana, nju opsedne demon, i kada se ta osoba pojavi pred ''svetitelja'' (u ovom slucaju Ostroskog Vasilija), da bi stekao (demon) poverenje (da je Ostroski Vasilije ''budan'' i da sve ''vidi'' i ''cuje'') taj demon trenutno napusti tu osobu i ispadne da je to Vasilije ucinio! ...veoma providno za one koji su malo upuceni, ali za one koji ne znaju koliko su Sotona i njegovi pali andjeli (demoni) ''lukavi'' i sve sto uz njihova imena ide, ne mogu znati sta su sve u stanju da urade, da bi zadobili poverenje!!!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Molim da pišete o temi. Priče o demonima imaju posebnu temu.[/WARNING]
 
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Da ne kvarimo temu koju je postavila Seherzada u pravu je Jurivaka ovaj put priznajem.
Necu se raspravljati sa Domicusom i Jevrejinom jer ne vredi.Zasto ne vredi? Jer oni ce reci jedno ja drugo oni trece ja cetvrto i opet nista nismo postigli vec se samo bez potrebe prepiremo.Kada umremo onda cemo videti ko je bio u pravu ja ili oni.Mada oni kategoricki tvrde svoje stavove nisu u potpunusti sigurni da je bas to tako.Jer ko zna sta ce se desiti kada umremo moze biti vako ili onako.Nepobitna cinjenica je da moramo umreti a sad sta ce se desiti kada dodje taj trenutak ko zna.Ja pripadam Pravoslavnoj veri od rodjenja a tako i moji preci,protivnik sam ekumenista jer nekako jednostavno znam da to nije dobro i da sa tim ponasanjem ljutimo Boga.Sto se tice demona imao sam veoma blizak susret sa necastivim zbog gresnog zivota kojeg sam zivio.Gospod me je spasio u trenutku jer da nije ja verovatno sada ovo ne bih pisao.Kada dodje taj dan kada sam imao napad osecam njegove kandze na svom vratu,to je Gospod sa namerom ostavio da se secam svojih greha da opet ne upadam u njih.Od tog dana ja vodim ispravan Hriscanski zivot i borim se svaki dan kao i svaki covek,padam ustajem i sve tako jer je to ne vidljiva borba mi se borimo protiv ne vidljivih sila i bez Gospoda se ne mozemo odbraniti.Da su mozda Domicus i Jevrejin dozivili kao sto sam ja mozda bi i oni bili poput mene a mozda i veci vernici od mene.Ja ovde nisam dosao da se prepirem sa ljudima vec da im nekako pomognem da ne dozive sto sam ja.Ja nekada izgubim zivce i napisem nesto sto nekoga uvredi ali morate me razumeti jer sam imao tako tezak zivot da nema te knjige koja bi ga opisala.Toliko sam puta video smrt i krvi je bilo oko mene da mnogi od vas to ne bi mogli da podnesu.Moj savet je da cinite dobra dela jer ce vas ona spasiti u teskim trenutcima i opravdati na sudu Bozijem,svi imate slobodnu volju pa cinite kako mislite da treba.Ako sam koga uvredio svojim pisanjem oprostite nije bilo zle namere,i mada pripadamo razlicitim verama uvek mi se mozete obratiti za pomoc ako mogu ja cu pomoci bez obzira na sve.Ja u mom okruzenju pomazem svima i ne gledam ko je ko jer nevolja je nevolja a u muci se poznaju junaci.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Pa vidis,velika je zabluda da NEZNAMO sta se desava kad umremo.Sveto Pismo jasno govrio o tome,e sad sto su neki drugi tebi merodavni a ne ono sto je SAM BOG rekao,niko nije kriv.Drugo vrlo interesanstno mi je da te je Gospod spasio od necastivog a nije niko od svetaca.Zasto?
 
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Pa vidis,velika je zabluda da NEZNAMO sta se desava kad umremo.Sveto Pismo jasno govrio o tome,e sad sto su neki drugi tebi merodavni a ne ono sto je SAM BOG rekao,niko nije kriv.Drugo vrlo interesanstno mi je da te je Gospod spasio od necastivog a nije niko od svetaca.Zasto?

Kada sam dozivio napad to je bilo u mojoj sobi na mom krevetu gde spavam.Bio je vikend i ja sam izasao u grad kao i svi drugi,vratio sam se i legao da spavam u jednom trenutku sam osetio da mi nesto sedi na prsima.Kada sam otvorio oci i video sta je to prestravio sam se!Sve mi je blokirao da se ne mogu pomaci osim ociju,uhvatio me je za vrat i poceo daviti na rukama je imao kandze.Tada mi je rekao da se moram vratiti jednoj devojci inace ce me ubiti!Sa desne strane moga kreveta se nalaze ikone,ja sam uz veliki napor uspio ocima da pogledam i izgovorim kroz mrmljanje Gospode spasi me.U tom trenutku on je nestao a ja sam pao sa kreveta sav u znoju lupajuci od pod da probudim svoje da mi donesu vode.

Ovo su te ikone u mojoj sobi:
 

Prilozi

  • DSC01317.jpg
    DSC01317.jpg
    92,2 KB · Pregleda: 45
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Izvini,jel ti umes da citas srpski?Sta se tebi desilo,niko nije trazio da pricas,mene interesuje zasto NISI trazio spas od svetaca nego od Boga?Zar oni nisu ti kojima se obracas i koji nose tvoje molitve pred Boga?I kako je nacestivi mogao da udje u tvoju sobu i da te davi a ti imas 3 ikone?Izgleda da one nisu prepreka da te poseti,a jos manje da te zastite.
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Ko bi vala imao vremena izgovarat ime svetaca. Bož pomozi pa šta bude.
Dok bi stiglo preporučeno pismo, ha ode vragu.wacko2

Da li dobra dela treba činiti sebe radi.

Jedan moj "prijatelj" voli činit dobra dela. Ali sve u teku zapisuje. Kad dodje vreme naplate a ti primera radi ne možeš platiti, on izvadi onu teku i kaže plati prijatelju. Bog će ti platiti, odgovora prijatelj. E nisam ti ja učinio Boga radi, nego sebe radi.
I ode moj prijatelj u crkvu da se pomoli Bogu, sebe radi.:???:

ps. Od tog "prijatelja" nikad nisam tražio pomoć, sebe radi.yes3
 
Član
Učlanjen(a)
06.01.2010
Poruka
34
Da li znate da je moguće činiti zaista dobra i ispravna dela a da ona nemaju nikakvu vrednost pred Gospodom? Razmislite o stihovima iz Luke 18:9-14:

9) A i drugima koji mišljahu za sebe da su pravednici i druge uništavahu kaza priču ovu:
10
) Dva čoveka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
11
) Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! Hvalim te što ja nisam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
12
) Postim dvaput u nedelji; dajem desetak od svega što imam.
13
) A carinik izdaleka stajaše, i ne htede ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! Milostiv budi meni grešnome.
14
) Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.

A sa druge strane, vera koja ne proizvodi dela je mrtva vera, kao što kaže Jakov u 2. glavi:

14) Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima veru a dela nema? Zar ga može vera spasti?
15) Ako, na primer, brat i li sestra goli budu, ili nemaju šta da jedu,
16) I reče im koji od vas: Idite s mirom, grejte se, i nasitite se, a ne da im potrebe telesne, šta pomaže?
17) Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi.
18) No može ko reći: Ti imaš veru, a ja imam dela. Pokaži mi veru svoju bez dela svojih, a ja ću tebi pokazati veru svoju iz dela svojih.
19) Ti veruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli veruju, i drhću.
20) Ali hoćeš li razumeti, o čoveče sujetni! Da je vera bez dela mrtva?

Međutim onda opet piše Pavle Efežanima u 2. glavi:

8) Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,
9) Ne od dela, da se niko ne pohvali.


Gde je ravnoteža istine? Ne smemo zanemariti ni jedan deo Biblije ako želimo da se nazovemo istinski vernici. Moramo prihvatiti da je svaki citat u potpunosti istinit iako deluje konfuzno i konfliktno. Tek tada ćemo moći saznati kompletnu istinu.

Isusove reči:

Jovan 3:
36) Ko veruje Sina, ima život večni; a ko ne veruje Sina, neće videti život, nego gnev Božji ostaje na njemu.


Jovan 5:
24) Zaista, zaista vam kažem: Ko moju reč sluša i veruje Onome koji je mene poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.


Jovan 6:
47) Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene ima život večni.

Luka 7:
50) A ženi reče: Vera tvoja pomože ti; idi s mirom.

Pavle piše Rimljanima 6:
23) Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem.

Ako je bilo ko od nas vernika iole ozbiljno razmišljao o značaju i ozbiljnosti greha, shvatićemo da je dovoljan jedan jedini greh, ma koliko 'sitan' i 'mali' bio, da nas zauvek odvoji od Boga!

Jakov piše u istoj (2.) glavi malo ranije:
10) Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Znači, dovoljna je jedna mala 'greškica' i sve ono dobro što si radio i loše što nisi radio pada u vodu. To Biblija govori za one koji hoće zakonom (delima) da se opravdaju pred Bogom.

Jovan piše u 1. poslanici u 1. glavi:
10) Ako kažemo da ne sagrešismo, gradimo Ga lažom, i reč Njegova nije u nama.

Ko od nas nije učinio greh makar jednom u svom životu? Zapamtite, dovoljan je jedan, a ako smo iskreni, nećemo moći nabrojati sve grehe koje smo učinili samo tokom ovog meseca.

Piše Pavle Galaćanima u 2. glavi:
15) Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grešnici iz neznabožaca,
16) Pa doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati.


Citiraću opet Jakova, da se vratim na glavno pitanje:

14) Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima veru a dela nema? Zar ga može vera spasti?

Mnogi prevodi Biblije ovde jasno skreću pažnju da se Jakovljevo pitanje 'zar ga može vera spasti' odnosi na mrtvu veru, dakle 'takva vera'. Mnogi komentatori Biblije se takođe slažu sa time, proučavajući izvorne spise u svetlu cele Biblije. Dakle ovde nije pitanje da li prava vera može nekoga spasti nego mrtva vera. Sledeći stihovi potvrđuju ovo:

15) Ako, na primer, brat i li sestra goli budu, ili nemaju šta da jedu,
16) I reče im koji od vas: Idite s mirom, grejte se, i nasitite se, a ne da im potrebe telesne, šta pomaže?
17) Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi.

Dakle, vera iz koje ne proizilaze dela je mrtva, i kao takva nema silu da spase nikoga, dok se to ne odnosi na živu veru iz koje proizilaze dobra dela. Ali i tada nije akcenat na posledici (dobra dela) nego na uzroku (vera u Hrista).

18) No može ko reći: Ti imaš veru, a ja imam dela. Pokaži mi veru svoju bez dela svojih, a ja ću tebi pokazati veru svoju iz dela svojih.

Podvučeni deo stiha odgovara naslovu ove teme, ali mi deluje da je pogrešno protumačen. Ne nastaje vera iz dobrih dela nego dobra dela nastaju iz prave vere. Kao što sam malo pre rekao, vera u Hrista je koren, dela su plodovi. Činjenje dobrih dela bez vere jeste legalizam, odnosno pokušaj da se zasluži spasenje, što je jeres, a takva dela nemaju nikakvu vrednost pred Bogom. Podvučeni stih radije aludira na 'ja ću ti pokazati veru svojim delima', jer vera se ne vidi sama po sebi dok se ne pojavi plod.

19) Ti veruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli veruju, i drhću.
20) Ali hoćeš li razumeti, o čoveče sujetni! Da je vera bez dela mrtva?

Ako nekome i dalje nešto nije jasno, neka samo pažljivo pročita sve citate u svojoj Bibliji.

Ne razumem Ateiste koji tvrde da ateizam nije religija a zapravo su aktivniji od mnogih 'vernika' na ovoj sekciji foruma koji nosi naziv Religija :blum3: malo šale, hihihi, ali bih hteo da skrenem pažnju da sam sve ovo pisao sa pretpostavkom da čitaoc poznaje makar osnove Hrišćanskih učenja. No offense.

Nisam hteo da se nadovezujem na neke vrlo primamljive offtopic diskusije u ovoj temi, pa molim i ostale da se drže teme, da me ne iskušavaju ;)
 
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Izvini,jel ti umes da citas srpski?Sta se tebi desilo,niko nije trazio da pricas,mene interesuje zasto NISI trazio spas od svetaca nego od Boga?Zar oni nisu ti kojima se obracas i koji nose tvoje molitve pred Boga?I kako je nacestivi mogao da udje u tvoju sobu i da te davi a ti imas 3 ikone?Izgleda da one nisu prepreka da te poseti,a jos manje da te zastite.

Cobi ti veruj u sta ti hoces a ja cu u sta ja hocu.Kada nam dusa krene ka Bogu onda cemo videti ko je bio u pravu ja ili ti.Ali evo objasnicu ti sto si me pitao,kada dozivis napad demona on ti blokira sve osim da mozes ime Bozije spomenuti.To je Gospod sa namerom tako ostavio.Druga stvar je ta da sam je vec rekao a evo ponavljam opet,ja sam vodio gresan zivot zbog toga nisam mogao ocekivati pomoc svetitelja.Nista ti ne vredi da je soba puna ikona ako svaki dan cinis greh,ne molis se pred njima,ne palis kandilo i tako redom.Sada to sve radim zato on ne smije vise da mi pridje jer sam pod zastitom Gospoda i svetaca.kada bih poceo opet taj gresan zivot opet bi me on napao.A da ja tebe nesto pitam,ako ja nisam u dobroj veri i ako je pred Bogom mrzost ikone i to sve sto radim,zasto me je spasavao?Zasto mi je Gospod pomogao kada sam ocima pogledao Ikone na zidu i izgovorio Gospode spasi me?Na mom zidu sa desne strane je Gospod Isus Hrist,sa leve je Presveta Bogorodica a u sredini moja slava Sveti otac Nikola cudotvorac.Cobi mozes li ti pricekati jedno tri cetiri godine da vidis ko je u pravu brzo ce to proci.
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Moć dobrih djela





Jednog dana, kad sam bio prva godina srednje škole, vidio sam jednog dječaka iz mog razreda kako ide kući. Zvao se Kajl. Izgledalo je, kao da nosi kući sve knjige. Pomislio sam:
“Zašto bi neko nosio sve svoje knjige kući u petak? Ovaj zaista mora biti da je štreber.”
Sam sam imao lijepo isplaniran vikend (slavlja i fudbalska utakmica s prijateljima sutra popodne), zato sam samo slegnuo ramenima i produžio dalje.
Hodajući, vidio sam da prema onom dječaku ide grupa djece. Potrčali su k njemu, srušili mu knjige na tlo i podmetnuli mu nogu, tako da je pao u blato. Njegove naočare su odletjele i vidio sam kako se zaustavljaju desetak koraka od njega. U očima mu se vidjela tuga.
U srcu sam saosećao s njim. Potrčao sam prema njemu, i dok je puzeći tražio svoje naočare, vidio sam da plače. Dodajući mu naočare, rekao sam:
“Oni dječaci su budale. Zaista bi već morali da odrastu.”
Pogledao me i rekao:
“Hej, hvala!” – na njegovom je licu bio velik osmijeh, jedan od onih koji izražavaju iskrenu zahvalnost. Pomogao sam mu da pokupi knjige i upitao ga gdje živi. Pokazalo se da živi blizu mene, pa sam ga upitao, kako to da ga nisam ranije viđao. Rekao je, da je prije išao u privatne škole. Prije toga se ne bih nikada družio s nekim ko je pohađao privatnu školu. Cijelim putem do kuće išli smo pješke i pomogao sam mu da nosi dio knjiga.
Pokazalo se da je zanimljiv dječak. Upitao sam ga bi li htio s mojim prijateljima da igra fudbal. Pristao je. Družili smo se cijeli vikend, i što sam bolje upoznavao Kajla, sve više mi se sviđao. Moji
prijatelji bili su istog mišljenja.
Došao je ponedeljak jutro i tamo je opet bio Kajl s ogromnom hrpom knjiga. Zaustavio sam ga i rekao:
“Ti ćeš zaista da nabildaš mišiće s tom hrpom knjiga, koje nosiš svaki dan!”
Samo se nasmijao i dao mi polovinu knjiga.
Kroz sljedeće četiri godine Kajl i ja postali smo najbolji prijatelji. Na zadnjoj godini počeli smo da razmišljamo o faksu. Kajl se odlučio za Džordžtaun a ja za Djuk. Znao sam da ćemo zauvijek biti prijatelji i da kilometri nikad neće biti problem.On je htio da postane ljekar, a ja sam ciljao u poslovne vode uz pomoć fudbalske stipendije.
Kajl je bio zadužen za oproštajni govor u našem razredu. Sve vrijeme zezao sam ga da je štreber.
Radovao sam se što ja nisam morao da idem na binu i govorim. Na dan mature vidio sam Kajla. Izgledao je fantastično. On je bio jedan od onih koji su zaista pronašli sebe kroz srednju školu. Malo je mišićima popunio svoju figuru i vrlo je dobro izgledao sa naočarima. Imao je više sudara od mene i djevojke su ga obožavale, tako da sam ponekad bio ljubomoran.
Danas je bio jedan od tih dana. Vidio sam kako je nervozan zbog svog govora.
Zato sam ga lupio po leđima i rekao:
“Hej, veliki čoveče, bićeš odličan!”
Pogledao me jednim od onih zahvalnih pogleda i nasmejao se.
“Hvala”, rekao je.
Nakašljao se i počeo govor.
“Matura je vrijeme da zahvalimo svima onima koji su nam pomagali tokom ovih teških godina. Svojim roditeljima, učiteljima, braći, sestrama, možda treneru … ali najviše svojim prijateljima. Ovdje sam, da vam kažem, da je biti nekome prijatelj, najveći dar koji toj osobi može da se pokloni. Ispričaću vam priču.”
Gledao sam ga u nevjerici, dok je on pričao priču o danu našeg prvog susreta. Preko vikenda je namjeravao da se ubije. Ispričao je kako je ispraznio ormarić, da poslije njegova mama ne bi morala da dođe i nosi kući njegove stvari. Duboko me pogledao i uputio mi smiješak.
“Hvala bogu, bio sam spašen. Moj prijatelj me je spasao od smrti.”
Čuo sam uzdah, koji je putovao kroz masu, dok je taj zgodni, popularni dječak pričao o svom najgorem trenutku. Video sam njegovu majku i oca kako me gledaju i smiješe mi se onim istim zahvalnim osmijehom. Tek sam tada shvatio pravu dubinu svega toga.
Nikad ne potcenjuj moć svojih djela. Jednim malim gestom možeš nekome da promijeniš život. Na bolje ili na gore. Bog nas “pušta” u naše živote, da na neki način utičemo jedni na druge.
Tražite Boga u drugima.:give_rose:yes3
 
Natrag
Top