Malo više sad diskutujemo o postojanju pakla mada mi to nije bila namera ali ipak je usko povezano sa uskrsenjem.Pakao je vaša tvorevina koja ne otkriva nikakvu svetlost već samo mračne odaje u dubinama bolesnog uma. Uma koji se siti tuđim patnjama uma koji priželjkuje osvetu uma koji se zadovoljava čak i samom pomisli na tuđe muke i patnje. Ako se nađete u ovim rečima smatram da ste u gadnom problemu. Neće vam pomoći nikakva vera ni Isus ni Bog jer vaš um je u tom slučaju opsednut demonskim duhom a vi ste u tom slučaju njihov kanal. Prekontrolišite sebe da li osećate neko zadovoljstvo pri pomisli da će vaši neprijatelji večno da se muče u paklu. Ako da onda ste u vrlo gadnom problemu jer sa vašom verom i nadom samo gubite vreme i Bog će vas ostaviti.
Na ova pitanja sam odgovarao ali nije loše da ponovim još jednom. Postaviću ih po redosledu iz ovog predhodnog posta.
Šta znači da njihov crv ne umire i vatra se ne gasi ?
Prvo jedno kontra pitanje. Ako se prilikom smrti odvaja duša od tela postavlja se pitanje šta crv može da naudi duhu koji se oslobodio tela jer po vašem rezonovanje duh ostaje svestan nakon smrti tela. Kako crv može da naškodi duhu koji uopšte nema materijalna svojstva. Takođe šta vatra može da naudi nečem što nije materija nego duh ? Vatra duhu ne može ništa ako se čovek po smrti pretvara u duha. Znači crvi i vatra duhu koji napušta telo ne može ništa da naudi.
Zašto je Isus dao to poređenje ?
Činjenica je da se telo koje se ne pokopa gotovo bez izuzetka ucrva i to je podstaklo Isusa da da takvo poređenje koje simboliše večnu smrt. Drugo treba imati na umu da se pored Jerusalima nalazila dolina Hinom gde se spaljivao otpad i svakodnevno se dodavao sumpor da se održava vatra. Tu su se bacali leševi i spaljivali. Isus je to iskoristio kao poređenje simbolišući večnu smrt nešta najstrašnije što može da se desi čoveku. Isus je uvek govorio u poređenjima i koristio je primere iz svakodnevnog života. Treba imati na umu da se o paklu govorilo još u drevnom Vavilonu tako da su narodi znali za to verovanje. Inaće ne bi bilo ni potebno da David, Solomun, Isaija govore i ostavljaju zapise da mrtvi nisu svesni ničega. Očigledno je postojao razlog da to zapišu jer su drevni narodi već tada prepredali razne priče o paklu.
Plač i škrgut zuba ?
Da li i ovo poređenje treba shvatiti doslovno ? Opet se postavlja pitanje ako se duh odvoji od tela kako može da škrguće zubima kad su zubi ostali sa telom . Znači da je i ovo simbolično opisano a postaknuto od priča koje su se već prepričavale u narodu.
Kojim duhovima je Isus propovedao u tamnici ?
Da nisu u pitanju duše pobijenih ljudi u potopu može se videti u 2. Petrova 2.4. Zaista Bog nije poštedeo anđele koji su sagrešili, nego ih je bacio u tartar i predao u mračne jame da ih sačuva za sud.
Znači sasvim je jasno da su u pitanju pali anđeli a ne ljudske duše. Itd. O ovome može da se piše i piše .... I uzgred nemoj napadati Izabeletu zato što je žensko jer krajnji cilj je da svi budu jednaki pred Bogom. Ako hoćeš da poučavaš nekoga pričekaj još koju godinu dok ne shvatiš u čemu praviš greške da ne bi širio jeresi, za svaki slučaj.
doista sam i sam rekao,otice se od teme,ali ima smislenosti. no,faky je mislim odgovorio ovde ispod,pre mene. citao sam to. mislim, da je to dobro sroceno. ne treba dragi prijatelji ovde da ucimo,vec da verujemo vise i da imamo strah Gospodnji i da molimo za otkrivenje Duhom,al ne crkvenim,toga ima dosta ovde,vec svetim Duhom.
ne moze se reci da je sve to simbol,tacno je. onda je Isus koristio pricu palog vavilona,vrlo cudno tako sto verovati?! potom da je avraam bio simbol. tacno je da se pali andjeli sagresenicki cuvaju za dan suda ali to mesto ne udara na izvestaj sa Isusom koji jasno propoveda onima koji ne htese verovati u vreme noja. sto bi palim andjelima tu propovedano? pise da oni su vec za sigurni stanovnici ognja. zar bi noje isao njima pricati da se pokaju da udju u ladju,a oni ne htese verovati kako se kaze u poslanici petra?
ako ovakim metodama idemo u rec mislim da smo vec u nevolji i moguce krivi Bogu cak. mozda ne oko teme pakao,ali oko istina Biblije bicemo sigurno krivi. oprez.
niko ne voli umisliti bliznje ni neprijatelje u paklu,ali Isus se ne sali. ko se boji pakla boji se i greha. nemoj dete sicnuti bice propao covek kaze solomun. onda da ne propovedamo ni sud jer to je tek strasno,a da ne kazem ognjeno jezero,to je strasniji nivo od paklenog mesta.
problem je sto se u startu lose postavi stvar. petar kaze da ovo telo i nije covek,vec haljina koja ovestava.no neki se tumaci drze strogo tela. Isus sam kaze za sebe da telo ne pomaze nista. covek je nesto vise od ovestale haljine. ja kada ne bih imao centre za bol,mogao bih umreti od obicne prehlade jer ne bi imao ukljucen alarm! dakle moje telo bi cak bilo bezosecajno na dodir ruku u vatri jer da nije tog nutrog ne bi reagovao na vatru. tako telo je doista nista. ono unutar tela je nesto. i dobro je da znamo da imamo strah gde ce mo po smrti. zato ne treba gledati na prah koji ide nazad na svoje mesto,jer je otuda i uzeto,a kad dodje savrseno bice preobliceno ju savrseno.
sto se tice isabelite,vidim stavljas ponovo akcenat na to. ne bi trebalo,ali tebe to muci ocito iz istog razloga?! jednaki jesmo pred Bogom ali ne i u sluzbama. jasno stoji da jesmo svi jednaki,ali u sluzbama zena mora da zna svoje mesto,nije jo dato da uci i govori unutar tela crkve,vec da pita i da se pouci.sta je tu lose,je li mi ocemo Boga nauciti sto je dobro za nas? ili menjati Rec? za koju svrhu? da mu prkosimo? zeni je receno da nosi musku odecu ili pak da je ne nosi,jer je to gad Bogu?ocemo li i to gad mi je kako pise reci,ne slatko od sljiva mi je? sta sve moze mocna teologija da ucini! u stvari pitanje je koiko je teologija nemocna, a ne mocna?!
onda zasto ne bi i homoseksulace proglasili valjanim i Biblijski isopravnim kad iskaju brak? ako muz i zena nemaju nikaku razlikost u Bozjim recima zasto ne bi modifikovali mesto u Reci i za pomenute? nemoj biti rasista onda? ili sve ili nista! naj bolje za nas ovde vernike jete da uzmemo sve Bozje Reci,jer Bog je sva Rec,a sotona je antirec,ili seckana rec. mir tebi i svima.