Ulični Muzičar - kao prosjak i kao ... car !

Učlanjen(a)
13.03.2010
Poruka
174
Nastavak priče o počecima:

Ulični Muzičar: VEŽBANJE ("Vežbanje")

[tekst je već bio na nekim forumima, ali malo je sređen, a i dodate su neke (stare) fotografije]

----------------------------------------------------------------------------------------

Takođe, na delu bloga (stranici), koji se zove "Online DNEVNIK",
pišem neke stvari koje (uglavnom) nemaju veze sa poslom kojim se bavim.

Ko ima vremena za bacanje, neka izvoli:

Ulični Muzičar: NEVERNIK U CRKVI ("Nevernik u crkvi")
Ulični Muzičar: FORZA MILAN ! ("Forza Milan")
Ulični Muzičar: SMAK SVETA ("Smak Sveta")

Učlanjen(a)
13.03.2010
Poruka
174
Novi tekst...

Kopiraću ga, ali samo da kažem da su na blogu i 2 fotografije (bela ruža među novčićima + moja večera),
a, takođe, i YT video one pesme o kojoj sam pisao, tako da...
(al' se opasno reklamiram, he, he...)

PREPORUČUJEM:
Ulični Muzičar: BELE RUŽE ZA NOĆNOG MUZIČARA

BELE RUŽE ZA NOĆNOG MUZIČARA

Kada stigne lepše vreme, i večernjih šetača bude sve više i više, za mene nastaju problemi. O njima sam već pisao prošle godine u priči "Saturday night frka" (klik...). Znači, gužva, galama, razni ulični prodavci, konkurencija... Ne mož' da nađeš sebi (mirni i osvetljeno) mesto za rad! Preksinoć (znači, opet subota) je bilo i nekakve žive muzike, i to na 3 mesta! Mislim, ne znam šta se tačno dešavalo, ali sam u prolazu video da se montiraju bine i ozvučenja.

Dakle, u takvoj situaciji moram da odem malo dalje od centralne zone. Rezervno mesto je (srećom) bilo slobodno, inače bih morao da idem na treću poziciju (Plan C). Nije bilo kolege (deda, koji razvlači harmoniku) koji u poslednje vreme tamo 'radi'.
Sve je to, što se kaže, lepo i krasno, ali tamo se ranije isprazni ulica. Ne mogu da sviram do kasno. Još je sad u subotu bilo i finale Champions-a (Barsa-Mančester), pa je i zbog toga bilo manje ljudi. Znači, počeo sam u 20:30, a već u 23:30 sam morao da se selim, zbog slabog 'prometa' (i ljudi, i para).

Vratio sam se u centar, računajući da se malo smirila u međuvremenu. Na sreću, odmah sam našao parking (em brzo, em blizu radnog mesta) tako da sam već u 00:05 započeo drugo poluvreme. Naravno, ne pre nego sam popio sokić. Kroasan, koji sam takođe poneo sa sobom, nisam dirao, jer nisam bio naročito gladan, a i znao sam šta mi ženče sprema za večeru, pa da kvarim...

Te večeri sam (malo-malo pa...) svirao "Silent Inner Cry" (video da pogledate obavezno!), od Murisa Varajića. Mnogo jaka stvar. Čovek je to i komponovao (svaka mu čast, bre!), a i maestralno odsvirao na Telekasteru. Stvar je sasvim nova, od pre 10-ak dana.

Ja sam kući nešto, kao, skidao tu njegovu pesmicu, ali... Imam u stanu samo akustičnu gitaru (i to neka mala, dečija), dok električna, pojačalo i ostalo ostaju u garaži posle posla (valjda lopovi ne čitaju blogove, he, he...), tako da sam je tek tada isprobavao na mojoj dvo-vratnoj gitari. Nije bilo mnogo prolaznika, a u takvim situacijama baš volim da probam nove stvari.
Naravno, ne mogu baš da je odsviram k'o on, jer nije lako odsvirati te 'trilere' bez trzalice, znači ovom mojom tehnikom koju koristim. Ali, pošto je lepa stvar, i kod mene lepo zvuči, moram da se pohvalim. One središnje delove, normalno, ne sviram. ('odlutam', pak, u [molski] bluz). Da bi se odsviralo to, potrebne su godine vežbanja, a ja se ne bavim tim 'sportom'... U svakom slučaju, još je sve to u radnoj fazi. Sledeći put (na poslu) ću opet da radim na "Silent-u"...

I, ništa... dok sam ja tako brljao po gitari, prišla su neka dva momka (očigledno gitaristi), pa me pitali da im odsviram nešto od klasike. Dobio sam aplauz za Bokerinijevo "Menuet", a ubacili su ljudi i pare, što jes'-jes'...

Onda su seli ispred mene (malo ulevo), što mi nije bilo baš po volji, ali... kako da im kažem da me ometaju? Piju pivo, pomalo ćaskaju, preblizu su... ne dopada mi se to. Rekoh sebi "More, sad ću da sviram neke gluposti, pa da im dosadim, he, he...".

Svirao sam "Ljubav je samo reč" i "Ti si mi u krvi" (instrumentalne verzije), koje njima, naravno, nisu poznate. Računam, čim popiju pivo - otići će... Međutim, jedan od njih ubaci još 5 evrića u kofer. E, onda sam im odsvirao jedam (moj) bluz i još neke 'hitove' iz mog repertoara, dok im je neki čikica, koji im se u međuvremenu pridružio, objašnjavao koje su to stvari koje sviram (muzika iz "Treći čovek", "Amarcord" itd.).

Čikica je otišao, a pođoše i oni polako (slušali su me ukupno jedno 20-25 minuta). Zahvališe oni meni, zahvalih se i ja njima i... jedan od njih (nije onaj što je ubacio 'petaka'), u odlasku mi ostavi limenku piva. Ja, kao, fala lepo i to... Spustio je pored mene i otišao. Ja pogledam, a konzerva (limenka) otvorena. Pa, mislim...
No comment...
Iz znatiželje je uzmem i mućnem, da vidim koliko mi je ostavio (he, he...). Nije mnogo, možda jednu petinu (limenka je bila od pola litra).
Al', možda je i bolje ovako, jer od piva raste stomak!

Inače, baš sam se bio 'otkačio' u tom drugom poluvremenu (posle promene mesta). Nekako sam baš uživao u sviranju (a retki su prolaznici bili darežljivi)... A, kada je meni lepo, onda ne može da omane! Mislim, ni 'pazar' ne može da bude slab. Znači, fino sam prošao te večeri. O takvim situacijama sam već napisao nešto u priči "Dan je bio predivan, ali ja sam bio malo nervozan" (klik...).

Smazao sam sve ovo + pivce (od 0,33),
baš za inat...
-Završio sam svirku u 02:55.
-Uslikao sam belu ružu.
-Požurio sam kući.
-Dok sam vozio, počela je da pada sitna kiša (taman na vreme).
-Kod kuće me je čekala večerica.
-Prethodno sam i nju uslikao...

Učlanjen(a)
13.03.2010
Poruka
174
E, ljudi, veliki pozdrav svima.
"Vidimo" se u septembru.
Do tada će na blogu ići serija tekstova sa najzanimljivijim delovima nekih već objavljenih tekstova. Evo, već su krenuli:
Ulični Muzičar: Najinteresantnije... PRVI DEO
Ulični Muzičar: Najinteresantnije... DRUGI DEO

A, ima i jedan u "Online Dnevniku" (samo je malo glup):
Ulični Muzičar: Trgovački fazoni

Sve najbolje...

(p.s. ovo gore kopiram na 30-ak foruma, tako da na onim forumima gde ja sve vreme pričam sam sa sobom, tj. nema komentara, ne treba niko da brine za moje zdravstveno stanje...)

Učlanjen(a)
13.03.2010
Poruka
174
Pozdrav...

Vratio sam se sa turneje, ali neću odmah da postavljam nove tekstove. Kasnije...

Nego, gledao sam neke stare postove na jednom forumu, pa sam video da je nestalo dosta fotografija, koje sam postavio u jesen prošle godine (ovo, naravno, ne važi za forume na kojima sam temu otvorio kasnije). Nekih jednostavno nema (stoji samo logo TinyPic), a na nekim mestima su se pojavile neke sasvim druge, koje uopšte NISU MOJE. Recimo, tamo gde sam napisao "Nije lako biti ulični muzičar" i postavio foto na kojoj mi se vide prsti, pojavila se neka faca. To nisam ja, samo da se zna.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Registruj se na imageshack.us i tamo postavljaj slike onda neće da se gube niti će biti nekih zamena ;)

Natrag