Mire, osnovno pitanje je "KO SI TI, I ZA KOGA RADIS?"
Ovo je logicno pitanje, jer ti si neprijatelj i svoje crkve koju navodno podrzavas, i pobijas njeno ucenje, jer ona ne uci da su deset zapovesti ukinute, uklonjene, da predstavljaju sen, itd..
A gde si ti nasao izraz
UKLONJENE ili
UKINUTE ZAPOVESTI u mojim recima? Ili u Pavlovim recima? On ne govori o
UKIDANJU ZAPOVESTI kao ni ja sto nisam govorio!
Ti kao da ne vidis razliku izmedju termina
UKINUTO i
ISPUNJENO!
To su dva razlicita termina i niko ne govori da se ukidaju zakoni! Ne mozes ti ukinuti ni starozavetne zrtvene zakone, jer Bog kaze da su to "zakoni vecni". Nisu dakle ukinuti ni zrtveni zakoni i ne mozes ih ti ni ukinuti, vec su oni samo
ISPUNILI SVOJU SVRHU I SMISAO I TIME SU ZASTARELI!
Shvati vec jednom da niko ovde nista ne ukida! Vec se kroz Hrista
ISPUNJAVA SMISAO!
A kad se ispuni smisao zapovesti, onda se menja i tvoj odnos prema njima, jer one gube svoje znacenje za tebe, za tebe vise nemaju smisla da ih se drzis! Kao sto Pavle rece -
ZASTARELE SU!
Tako je i dekalog zastareo, zajedno sa celokupnom Torom, jer nema podele zakona! Zapravo dekalog reprezentuje
SAVEZ, i on je sazetak Tore, a kad govori da uspostavlja
NOVI SAVEZ onda ti pokazuje da je stari zastareo! Tako je i dekalog zastareo i trebas ga sagledavati u izmenjenom svetlu!
Ti ne razumes ni Pavla a ni mene!
Bas sam pre neki dan pratio govor Bogoslova Dusana Nikolica Pravoslavnog veroucitelja, koji je u jednoj emisiji govorio o deset zapovesti obrazlagao smisa svake zapovesti, upucujuci na potrebu drzanja svih deset.
Naravno, treba drzati dekalog ali
SMISLOM a ne slovom, ne drzi se on na stari nacin vise! Vi insistirare na fizickom drzanju subote, a mi na duhovnom, jer razumemo smisao!
To ti je kao da ja sad insistiram na starozavetnoj sluzbi i citiram tekstove koji govore o "
vecnom svestenstvu" i "
neka sinovi Izrailjevi drze zapovest.. zakonom vecnijem.. to neka vam je vecna uredba.." i sl.. a ti nemas argumenata kako bi tvrdio da su ti zakoni
"UKINUTI" jer ih ne mozes ukinuti nikako! A poenta je u tome sto oni i ne moraju biti ukinuti, jer su dosli svom kraju sami!
Tako je sve u bibliji sto se odnosilo na Hrista doslo svom kraju samo, nakon sto se ispunilo! A to ukljucuje i subotu! Jer nema podele zakona!
I niko danas kad cita bibliju nece insistirati da drzimo Pashu, mladine i slicno, jer je to zastarelo, i to je imalo svrhe raditi u proslosti, ali za nas danas nema.
Sve zapovesti koje se odnose na moral su ostale, jer nisu bile simbol, a one zapovesti koje su bile
SENKE (ukazivale na buducnost i na Hrista) za nas vise ne vaze, ne zbog toga sto su
UKINUTE vec zato sto su
ZASTARELE i nasle su svoje
ISPUNJENJE!
Shvatas li sad?
Takodje, Vladika Nikolaj Velimirovic upucuje novozavetne Hriscane na drzanje deset zapovesti.
I ja tebe upucujem da se ti
PRIDRZAVAS BIBLIJE, pa to ne znaci da ces ti u svom pridrzavanju biblije zrtvovati zivotinje, niti da ces slaviti pashu, praznik senica, mladina i slicno!
A zasto to neces raditi? Zato sto razumes smisao - da je to zastarelo i da se to ispunilo!
Isto tako, i mi drzimo ne samo dekalog vec svaki deo biblije, ali to cinimo sa razumevanjem i
SMISLOM!
Dakle, necemo drzati subotu fizicki vec duhovno srcem.
I nemoj pricati gluposti, kako ja ucim suprotno crkvi, sad sam ti lepo objasnio smisao, pa ako to ne razumes, ja te stvarno zalim!