Znači po tebi ne važi zapov. o suboti koja je u samom dekalogu, a važi izvan dekaloga još zapov
A gde su ti sledece zapovesti u dekalogu:
1) Ne psuj! (ne mislim na psovanje iz mrznje, jer mozes psovati a da ne mrzis nikog)
2) Ne lezi sa muskarcem kao sa zenom!
3) Nemoj imati vise od jedne zene!
4) Ne cini rukoblud (ne masturbiraj)!
5) Ne uzimaj sestru za zenu!
6) Ne maltretiraj zivotinje!
7) Ne prisiljavaj zenu na sex! (ne siluj zenu!)
8) Ne uzimaj maloletnu devojku za zenu!
(navodim samo neke..)
Zar sve ovo nije greh?
A gde u dekalogu pise da je bilo sta od ovoga zabranjeno? Nigde! Ako nesto i nadjes, ne mozes naci sve, a to dokazuje da dekalog nije sam po sebi dovoljan! I ovo zadnje ne mozes naci nigde ni u celoj bibliji! Pedofilija nije osudjena nigde!
Znaci, da dekalog nije sam sebi dovoljan! On nije koncipiran tako da obuhvati sve situacije i prilike, vec da sluzi na probudjenje covekove savesti!
Da je kojim slicajem suprotno, bile bi obuhvacene sve prilike!
Što je onda zapov. da se ne radi ako je samo srcem? O pa ti bolje znaš od Boga po tvojoj nauci kako treba da se drži subota.
Ova zapovest je ukazivala na Hrista i na njegovu zrtvu, na odmor od greha, a ti nisi oborio Pavla u jevrejima poslanici. On tvrdi da je subota simbol tj. senka odmora u obecanoj zemlji i naseg odmora u Hristu! Nisam ja to rekao, vec on!
Drugo, ti nisi dokazao da postoji podela zakona i da je dekalog izdvojen zakon u bibliji i da ga tako trebamo posmatrati.. Pokazao sam gore i to da nisu sve zapovesti sadrzane u dekalogu! Pa je on kao pravilo zivota nedovoljan!
Na kraju dekalog je pisan kao politeisticki zakonik, zapovest o preljubi je u mnozini a ne u jednini! Sto znaci da ti slobodno mozes imati i vise zena prema njemu!
Puno si dao stihova iz Biblije.
A ti nisi dao ni jedan jedini stih, zato se ne trpaj ako nisi sposoban teoloski da se branis!
Gde je u subotnjoj zapov. senka krsta i žrtve?
U Jevrejima poslanici subota je senka odmora u obecanoj zemlji i veceg odmora u Isusu Hristu! A ti ovo nisi oborio ni jednom recju! Zato nemoj da komentarises ako nisi sposoban stihovima da se branis!
Dakle, subota ima aspekte simbola, i ona ukazuje na vecni mir prilikom Hristovog dolaska kada verni udju u carstvo nebesko, ali da bi se u taj mir uslo, mi danas drzimo subotu, i ona ima vise aspekata simbolizma.
Ako subota ima aspekte simbolizma, onda je ona SENKA! Pa ne moze subota imati neko drugo znacenje osim onog koje je stvaranjem dodeljeno. Po vama je ona uspomena na stvaranje i nista drugo! Ako je uspomena na stvaranje i rodjendan nase planete zemlje, kako sad odjednom Pavlu predstavlja odmor od greha u Hristu? Jel shvatas ti apsurd? Pa ovo drugo bi znacilo da je ona prolazna!
Ti sam sebe pobijas!
I nisam ja nigde rekao da se SENKA BEZUSLOVNO UKIDA nakon ispunjenja, vec da mi nakon toga razumemo njen pravi SMISAO. A kad nam je smisao SENKE jasan, onda se menja i nas odnos prema tom SIMBOLU. Tako mi mozemo i nastaviti drzati tu SIMBOLOGIJU u novom shvatanju ili ne moramo, to zavisi od same sustine!
Tako smo mi nastavili drzati Pashu u obliku euharistije! Jer se nisu svi aspekti Hristove zrtve primenili odnosno ispunili!
I niko adventiste ne osudjuje za drzanje subote, vec za njeno nametanje i nerazumevanje njene sustine! Vi ne razumete sustinu subote! Zato je namecete svima i optuzujete ih za krsenje. Dakle, vi nas osudjujete, a ne mi vas!