Nije u pitanju njegov, moj, tvoj, bilo čiji stav. U pitanju je
činjenica da se ni jedan jedini praznik, mlađaci, shabat ne pominju kao nešto što su Hrišćani sledili nakon Pedesetnice.
Vidi, i mi smatramo da treba decidno da piše da su držali praznike, shabate, mlađake, obrezanje.. da treba
decidno da piše da je
shabat (o njemu se najviše i radi)
obavezan za sve, a ne kao što decidno piše samo i isključivo samo za krvne sinove Israela.
Naravno, nakon ovoga sledi ponavljanje o večnosti Dekaloga, kao i u težim slučajevima (kao što je ovaj) kada se argumentacija
judaizatora nađe licem u lice sa istom takvom argumentacijom, ponavljanje stihova Izaije:
»Držite se prava i činite pravdu, jer će uskoro doći moj spas i objaviti se moja pravednost. A sinove tuđinske koji pristadoše uz Gospodina da mu služe i da ljube ime Gospodnje i da mu budu službenici, sve koji poštuju subotu i ne oskvrnjuju je i postojani su u savezu mojem, njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode.«
Problem je što se ovo odnosi na hebreje, sinove Israela, ne i na Hrišćane. Hebrejima ali i ostalima Bog kroz usta i pero Izaije poručuje:
Protiv vjerskog licemjerja
10 Čujte riječ Jahvinu,
glavari sodomski,
poslušaj zakon Boga našega,
narode gomorski!
11 "Što će mi mnoštvo žrtava vaših?"
- govori Jahve. -
"Sit sam ovnujskih paljenica
i pretiline gojne teladi.
I krv mi se ogadi
bikova, janjaca i jaradi.
12 Kad mi lice vidjet' dolazite,
tko od vas ište da gazite mojim predvorjima?
13 Prestanite mi nositi ništavne prinose,
kad mi omrznu.
Mlađaka, subote i sazive -
ne podnosim zborovanja i opačine.
14 Mlađake i svetkovine vaše
iz sve duše mrzim -
teški su mi,
podnijet' ih ne mogu!
15 Kad na molitvu ruke širite,
je od vas oči odvraćam.
Molitve samo množite,
ja vas ne slušam.
Ruke su vam u krvi ogrezle,
16 operite se, očistite.
No sve i da ovo u svom posednuću zakonom datim
isključivo sinovima Israelovim tumačite onako kako vama odgovara sledeći tekst pokazuje da niste u pravu:
[TABLE]
[TR]
[TD]
[TABLE]
[TR]
[TD][/TD][/TR][/TABLE]
[TABLE][TR][TD]
"Tada se vratiše u Jerusalim sa gore zvane Maslinska, koja je blizu Jerusalima jedan subotni dan hoda."
Subota kao mera za dužinu - "subotni dan hoda", pošto su Jevreji imali propis koliko se koraka sme napraviti subotom.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.
[Dela 13:14,27,42,44]
"A oni otišavši iz Perge, dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u sinagogu u dan subotni sjedoše... Jer oni što žive u Jerusalimu, i starješine njihove, ne poznaše Ovoga, nego osudivši ga, ispuniše proročke riječi koje se čitaju svake subote... A kad oni izlažahu iz sinagoge judejske, moljahu neznabošci da im se ove riječi i u drugu subotu govore... I u iduću subotu sabra se gotovo sav grad da čuje riječ Božiju"
Pavle i Varnava propovedaju okupljenim Jevrejima i jevrejskim prozelitima u sinagogi u Antiohiji. "Neznabošci" koji se ovde pominju su nejevreji koji su želeli da prime Judaizam, što jedino objašnjava njihovo prisustvo u jevrejskoj sinagogi. Inače ne bi imali razloga da budu tamo.
[Dela 15:21]
"Jer Mojsej ima od davnih vremena u svim gradovima one koji ga propovijedaju, pošto se u sinagogama čita svake subote."
I dalje je jasno da apostoli svetkovanje subote strogo vezuju za "sinagogu" - jevrejsku zbornicu.
[TABLE]
[TR]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[Dela 16:13]
"I u dan subotni iziđosmo van grada na rijeku, gdje se smatralo da je bogomolja; i sjednuvši govorismo ženama koje se bijahu sabrale"
Jevreji su sinagoge gradili (ako je moguće) blizu reka - zbog starozavetnih obrednih pranja. U Filipima očigledno nije bilo sinagoge, pa su se žene sabrale tamo gde je verovatno bilo predvidjeno mesto za izgradnju sinagoge - pored reke. Pavle i Timotije propovedaju tim zenama, koje tada prvi put cuju za Hrista.
[Dela 17:2]
"I Pavle po svome običaju uđe k njima, i tri subote raspravljaše s njima o Pismu"
Pavle se "tri subote" raspravlja sa Jevrejima u sinagogi u Solunu. Šta je bio njegov "običaj"? Očigledno, da prvo propoveda Jevrejima koji su se okupljali subotom u sinagogi. Razlog njegovog odlaska je bio misionarski, a ne "svetkovanje". Na kraju bi obično od Jevreja dobio batine i bio oteran iz sinagoge štio Dela 17 lepo ilustruju.
[Dela 18:4]
"A raspravljaše u sinagogi svake subote, i uvjeravaše Judejce i Jeline"
Pavle se subotom raspravlja sa Jevrejima i prozelitima u sinagogi u Korintu, a ubrzo zatim odustaje od njih i odlazi da propoveda
neznaboscima [Dela 18:6]. Neznabošci se svakako nisu okupljali "u sinagogi svake subote"...
Kao sto vidimo, svi ovi stihovi odnose se na Jevreje i jevrejske prozelite koji su se okupili u sinagogi, a nijedan na zajednicu verujućih Hriscana. Čitamo da je Pavle imao običaj da prvo ide da propoveda i raspravlja se sa Jevrejima koji su se okupljali subotom u svojoj zbornici, a kada bi se oni razgnevili, napustao ih je i odlazio da propoveda neznaboscima. Osim toga, sami Jevreji uče da svetkovanje subote nije namenjeno neznabošcima - potpuno biblijski.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD]
Jedini stih Biblije koji govori o odnosu Hrišćana prema suboti glasi:
"Da vas, dakle, niko ne osuđuje za jelo ili piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote, Što je sjenka onoga što će doći, a tijelo je Hristovo."
[Kol 2:16,17]
Postoje samo dva opisa hrišćanskog bogosluzenja u Bibliji:
"A u prvi dan nedjelje, kad se sabraše učenici da lome hljeb, besjeđaše im Pavle, jer namjeravaše sutradan da otide, i produži besjedu do ponoći"
[Dela 20:7]
"Svakog prvog dana nedjelje, neka svaki od vas ostavlja kod sebe sakupljajući koliko može, da ne bivaju prikupljanja onda kada dođem"
[1.Kor 16:2
Ovo dokazuje da u Bibliji nema ni jednog jedinog primera da su prvi Hrišćani svetkovali subotu. Naprotiv, iz Biblije je očigledno da su se prvi Hrišćani okupljali nedeljom.[/TD]
[/TR]
[/TABLE][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Zaista? Isto tako je decidno trebalo stajati nakon
vizije Stefanove da se njemu samo pričinjavalo, i da će se to što je video možda dogoditi tek u budućnosti. A nije stajalo. Isto tako je trebalo stajati da je "sin čovečiji" u stvari Mihael, a nije stajalo, niti stoji.
Vidi, isuviše toga što se povlači kao argumentacija za održavanje mlađaka, shabata, obrezanja, praznika decidno ne stoji, niti će ikada stajati.
Shodno tome, ne bi trebalo da ikoga čudi, ili čak
uvredi to što se na juridičke optužbe, pitanja, odgovara na isti način. Jednostavno, želite da juridički argumentujete svoj neo judaizam, jurudčki će isti biti rušen.