Докле год је држава била у складу са црквом (православном), народ је био просвећиван, умно развијан, духовно уздизан. Захваљујући тој православној цркви ми смо данас и писмени, значи школски систем је и настао захваљујући цркви. Поред многих паганских и ужасних народних веровања и традиција, црква је некако успевала да приволи људе да читају Писмо, преводе, уче стране језике итд. Чим је неко хтео да злоупотреби цркву, дошло је до духовног пада, како у народу, тако и саме државе.
Данас имамо неку "напредну" безбожну философију да цркви нигде није место, зато је црква и отета од народа и Бога и предата антихристу (ономе који хоће да замени Исуса Христа као религиозна и политичка (завијено да се на први поглед не види) фигура која све уједињује не би ли јој се сви поклонили). У садашњој цркви су вуци и безбожници који издаше Христа, а верују у њега баш колико и ови што Га оптужују да је крив за сва зла на овоме свету - сотонска оптужба, а сотонска кривица.
Западна црква има универзитете, домове за студенте, читаве комплексе, држи и најцењеније факултете без икаквих проблема. Код нас је проблем јер је црква била оданија Христу, па је зато и била нападана безбожним наукама чије плодове можемо да саберемо у неколико реченица. Довољно је да се види где је "инсталирана" та безбожна наука која говори да је религија зараза.
Једна наука у којој нас уче да будемо племенити, дарежљиви, пуни милости и праштања је зла, а наука која се бавила отимачином туђих имања, идеја, живота и слобода мисли је добра? Па ти безбожници су и користили и користе цркву изнутра, вуци који су навукли јагњећу кожу. Зато је моја лепа црква и отишла у апостасију, зато је издала Христа, јер безбожницима смета Христ!
Не смета њима веронаука (ко да би је они учили), не сметају њима толико људи као ја (хришћани које не могу тако лако да обрлате), њима смета лично Исус Христ јер знају шта је говорио за њих, а био потпуно чист и неправедно оптужен, немају ни један аргумент сем одбојности и чисте мржње. Ако ме закон оптужује да сам преступник, ја ћу мрзети закон; тако безбожник мрзи Христа и Његове сведоке јер се виде преступи када постоји референтно тело (узор).