U kom razredu bi trebalo uvesti vjeronauku?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
A tebi, lično, jesu li ti nametnuti okovi relidijskih učenja, rituala, slavljenja itd., ili si slobodan jer ti je Bog odredio drugačije?

Meni licno je Bog odredio da budem i ostanem socijalista, da upoznam filozofije i religije raznih naroda trazeci Istinu, i da se relativno kasno upoznam s knjigom koja se naziva Kur'an. Vidio sam jednom mladog atletski gradjenog covjeka sa zenom i djecom na moru, gdje klanja okrenut Mekki na cistoj prostirci na jednoj cistini izmedju maslina i cempresa, i kunem se da ljepsi prizor ni prije ni kasnije nisam vidio; od prizora kako covjek smireno klanja. Pitao sam ga o tom, saznao sam da je jako obrazovan (advokat) da je prosao put trazenja Istine i da Ju je nasao u Kur'anu.
Rekao je: da sam nasao Istinu kod budista, nosio bih bez ustrucavanja njihovu odjecu. Zasto ne nosis arapsku odjecu?
Ha, ha, ha.... islam nije objavljen samo arapima nego svim ljudima na Zemlji! Zasto bih onda nosio arapsku odjecu?

To me ponukalo da razmisljam, onda sam procito Kur'an i iznenadio se da u njemu nema pricicica i zgodica, u stvari da je jednostavan. Sva Istina je jedostavna!
Zatim sam godinama proucavao Bibliju i spoznao da ljudi koji ne poznaju Kur'an ne poznaju ni Bibliju kako treba!(zato postoji toliko razlicitih sekti!).

Za sebe kazem da sam vjernik, ali da nisam religiozan, da sam musliman, ali ne onaj koji slusa muftiju, reisa i hodzu, nego samo Boga.

Zadovoljio sam tvoju radoznalost?:)

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Meni licno je Bog odredio da budem i ostanem socijalista, da upoznam filozofije i religije raznih naroda trazeci Istinu, i da se relativno kasno upoznam s knjigom koja se naziva Kur'an. Vidio sam jednom mladog atletski gradjenog covjeka sa zenom i djecom na moru, gdje klanja okrenut Mekki na cistoj prostirci na jednoj cistini izmedju maslina i cempresa, i kunem se da ljepsi prizor ni prije ni kasnije nisam vidio; od prizora kako covjek smireno klanja. Pitao sam ga o tom, saznao sam da je jako obrazovan (advokat) da je prosao put trazenja Istine i da Ju je nasao u Kur'anu.
Rekao je: da sam nasao Istinu kod budista, nosio bih bez ustrucavanja njihovu odjecu. Zasto ne nosis arapsku odjecu?
Ha, ha, ha.... islam nije objavljen samo arapima nego svim ljudima na Zemlji! Zasto bih onda nosio arapsku odjecu?

To me ponukalo da razmisljam, onda sam procito Kur'an i iznenadio se da u njemu nema pricicica i zgodica, u stvari da je jednostavan. Sva Istina je jedostavna!
Zatim sam godinama proucavao Bibliju i spoznao da ljudi koji ne poznaju Kur'an ne poznaju ni Bibliju kako treba!(zato postoji toliko razlicitih sekti!).

Za sebe kazem da sam vjernik, ali da nisam religiozan, da sam musliman, ali ne onaj koji slusa muftiju, reisa i hodzu, nego samo Boga.

Zadovoljio sam tvoju radoznalost?:)

... i više od toga, sve je sad jasno. Prosto,bre, ko pasulj samo ja previše glupav da sve shvatim od prve, a svima je od prve bili jasno kako si ti junački rastrgao i odbacio religijske okove po božjoj odredbi da postaneš socijalista pa si ti Boga poslušao i postao musliman koji nikoga ne sluša jer si upoznao filozofije i religije raznih naroda tražeći istinu koju si našao gledajući kako muž, žena i djeca klanjaju među drvećem i tada si shvatio kako je istina jednostavna a glasi: "Pre čitanja biblije obavezno je čitanje kurana."
Stvarno najjednostavnija istina za koju sam ikada čuo, kako se samo pre toga nisam sam setio. A vidim i tebi je trebalo dugo dok nisi i ti pa nemoj meni da zameriš ovako neukom i glupavom.
Da rezimujemo napokon. Tvrdiš li ti da bi deca morala najpre da nauče klanjati kako bi naučili moliti i to sa 18 god., kako Tvrtko kaže, kada, u stvari više ni nisu deca (da ne bi deci nametali religijske okove)? Ili da deca čekaju da im bog odredi političko uverenje ko tebi a do tada da ne slušaju nikig živog (kako je Tvrtko primetio)?
Opet mi ništa nije jasno, eto, ne zameri i nemoj više da se trudiš da mi objašnjavaš jer sam ja previše intelektualno glupav i duhom pre siromašan da shvatim i prihvatim tu tvoju veleumnu istinu.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
OK veseli covjece, pricam ti o sebi kao o tridestgodisnjaku.

Onaj ko ispravno vjeruje u Bibliju (da slijedi samo Bozju Rijec!) moze biti samo musliman.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Најбоље би било дијете не вакцинисати, давати му име, нити га слати џабе у школу, него оно кад напуни 18 година да одлучи о свему томе.

Logička greška zvana "slamnati čovek" prilikom koje sagovornik pogrešno interpretira, preteruje ili potpuno izmišlja sagovornikove argumente da bi njegovi izgledali razumniji.

Očekivao sam više od tebe...

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Драго ми је што нисма испунио твоја очекивања ;)

Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
18
Misljenja sam da je upoznavanje deteta sa Bogom stvar porodicnog vaspitanja i da veronauka u skolama nedaje nikakve pozitivne
rezultate.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
To je zato jer ovakva veronauka koju imamo u školama i nije veronauka, pa je bolje da je kao takve nema...

Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Nastava veronauke u skolama je tipican primer dugotrajne indoktrinacije sto se moze okarakterisati kao zloupotreba skolskog sistema u navodno sekularnoj drzavi. To je istovremeno i jedna vrsta duhovnog nasilja nad mladim narastajem. sta vise, izucavanjem Biblije, Kurana ili Tore se stvaraju ratoborna i netolerantna pokoljenja.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Najveća zloupotreba školskog sistema ikada, je podučavanje o evoluciji i majmunskom poreklu čoveka...

Natrag