Po mom misljenju s obzirom da je skola drzavna ustanova, ako bas postoji volja, i mora da postoji veronauka u skolama, najbolje bi bilo da je onda predaju nepristrasni teolozi koji ce predstaviti vise religija i omoguciti informacije o drugim religijama. Naravno najbolje bi bil tek u zavrsnim godinama srednje skole tek da se uvede kada se formiraju licnosti i kada deca vec trebaju biti spremna da sama donose odluke. Ako nekoga religije toliko zanimaju i hoce da uci o njima uvek moze da uci u crkvi ili neka upise teologiju. Sto se tice sadasnjeg stanja, ne mislim da je dobro, posebno zato sto postoji izbor od samo 2 izborna predmeta. Znaci ili je opcija veronauka koja podriva vecinu naucnih predmeta u skoli ili g.vaspitanje koje nikako nije prikladno za mladje uzraste, jer deca mislim da ne trebaju biti opterecena necim sto ne mogu da shvate. Recimo bilo je primera kada deca uz podrsku roditelja su bojkotovala nastavu biologije o nastanku vrsta. Zamislite kako je zbunjujuce za dete da uci bilo koji naucni predmet ako "zna da je sve to delo bozije". Zamislite odgovore iz fizike, hemije i biologije: bog zna, bog je tako hteo, dovoljno je verovati u boga, ne smemo sumnjati u boga i njegove namere. Iz istorije bog im nije dozvolio da pobede/izgube zato sto su vernici/nevernici, kaznjeni su zato sto su bili nevernici, govorio je protiv boga zato je ubijen. Ako bi nastavnik rekao da su to netacni odgovori podriva nastavu veronauke, automatski govori protiv religija, kada se tu jos umesaju roditelji nastaje problem. Ucenje nauke i religije nikako ne ide zajedno po mom misljenju, jer jedno drugo potiru. Lako je reci da je neki genije pre 100 godina bio i vernik, ali nekima je tesko shvatiti da je on morao biti vernik. Kao sto je recimo kod nas gotovo obavezno biti navijac ili Zvezde ili Partizana dok si dete. Ako si nesto drugo onda se ne uklapas i zatvaras vrata. Mozda bi bilo najbolje da postoji posebna nastava koja kroz religiju objasnjava nauku, crkva bar ima finansija da otvori svoje skole pa ko zeli moze da ide u njih. A s'obzirom da nasa drzava bi trebalo da bude odvojena od crkve, trebalo bi iskljuciti religiju iz drzavnih ustanova, samim tim i iz skola. Mislim da drzava nije duzna da obezbedi religijsko skolovanje, vec samo da ga ne sprecava. Ja bih voleo da sam imao za mene neke bitnije stvari u skoli: naucne, dramske, knjizevne, umetnicke sekcije pa sto da ne i neke zanatske. Mada ako uzmemo primere zemalja koje imaju obaveznu versku nastavu, mozemo zakluciti da u tim zemljama ima najvise verskog fanatizma, najmanji je nivo informisanosti i tehnologija. Neki ce reci to je odlicno sedeci za svojim racunarom ili pisuci sa mobilnog telefona dok cekaju red u bolnici, ili autobus ili avion... Voleo bih da neko od tih koji kazu da je tehnoloski napredak los izadju sada napolje razbiju led na potoku i operu svoj ves, zatim donesu par kofa vode iz bunara, ugreju je je na vatri i zatim se okupaju u nekoj kuci od blata, naravno da ustanu pre zore da bi zavrsili svoje obaveze pre mraka, nabavili hranu, koju su sami uzgojili ili tu stu su oni uzgojili zamene za drugu neophodnu. Pomole se pored kreveta drage bolesne osobe i nadaju se da ce ozdraviti. Sahrane 3je od 5toro dece. Jednostavno da zive bez tih tehnologija koje su lose. I naravno da iskale bes kamenovanjem ili spaljivanjem nekog nevernika koji je kriv sto oni zive lose. Sa takvim podrivanjem nauka koje cini veronauka, ovo je moguc scenario. Nove generacije bi mogle uvesti crkvene zakone u drzavu, dovestti do kaznjavanja onih koji govore protiv religija, primer su reakcije muslimana protiv bilo cega napisanog i objavljenog o Muhamedu. Ako samo malo procesljate teme i na ovom podforumu, videcete da vec postoje zagovornici takvih ideologija. To jeste samo jedan od scenrija koji bi mogli da se dese ,mozda i najgori, ali poenta je da treba uzeti u obzir i posledice veronauke u skolama.
Postoji jos jedan aspekt koji je vrlo bitan, dosta vas misli da bi trebalo deca vernika da budu vernic, deca nevernika nevernici, da li too znaci da deca silovatelja treba da budu silovatelji, deca ubice budu ubice, deca genija geniji? Izvinite ali misljenja sam da svako sam treba da odluci sta ce da bude. Mozda umesto oba bi bilo najbolje da imamo nastavu etickog ponasanja i socijologiju, jer ne potiru ni nauku ni religiju, a za posledicu mogu imati manju korumpiranost i stopu kriminala, ocuvanje nekih normalnih drustvenih vrednosti i prilagodjenost drustvenom zivotu...