Trovanje istine

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Za šta ti služi savest? Jel hoćeš reći da je Isus "ukinuo savest"?

Nije. Isus je došao pomoći nam odgajati savijest. Kako se ti hvališ svojom "potpuno odgojenom i ispravnom savješću", tebi Isus ne treba.

Ti možeš ako hoćeš. Možeš živeti po zakonu jer apostol kaže:"zapovesti nisu teške".

Nemoj govoriti u moje ime, ja ne mogu ni zapovjedi držati bez Isusa. A s obzirom da ti možeš zapovjedi držati i bez Isusa, ni po ovom pitanju tebi Isus ne treba.

Isus je došao da te oslobodi kazne a ne savesti i savesnog postupanja u životu.

S obzirom da ti možeš zapovjedi držati i bez Isusa, onda si ti oslobođen kazne po svom držanju zapovijedi, pa ni po ovom pitanju tebi Isus ne treba.

P.S. I nemoj mene više optuživati da ti ja nešto podmećem. Sve ovo si sam deklarirao. Tebi, 'jasno je k'o dan', Isus za spasenje ne treba. Ti ćeš to zaslužiti držanjem zapovijedi iz Mojsijeva zakona - Tore.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po njima Isus jeste ukinuo savest, i ne ubiti i ne uciniti preljubu jer savest na to navodi je za njih ropstvo.
To po njima znaci da je Isus dosao da coveka oslobodi savesti, pa time i ropstva, i da ljudima da slobodu da mogu i da ubiju i da cine preljubu.

Neka nas uvere tim njihovim Hristovim zakonom da nije tako.

Naravno da vernik drzi zapovesti u Duhu Svetome koji ga je promenio i nanovo rodio, kako bi drugacije.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Hristos nije došao za to...da ti ne ubiješ. Druga je svrha Njegovog dolaska.

"Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, išćekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela." (Tit, 2)

Jovane, sve počinje onoga časa kad se susretnemo s Kristom Uskrslim. Taj susret mijenja naš život za 180°, a možda i 360°. Taj trenutak milosti/obraćenja i odluke da ćeš slijediti Krista je bitan, jer nikad se ne zaboravlja, ali nije dovoljan. Uvijek iznova moramo tražiti Gospodina i moliti milost za ovaj dan i ovaj trenutak, jer Bog nam ne daje "zalihe" svoje milosti, nego to uvijek iznova moramo činiti i sebe preispitivati- Jesam li u Kristu, u vjeri u živog Boga u čijoj prisutnosti stojim? Jesam li O.K, gdje su mi misli i želje srca?
Ja tako razmišljam.., razmišljam o Isusu, a zapovijedi mi ni ne padnu na pamet.

Glede tvojih primjedbi o obdržavanju zapovijedi, npr. "Ne ubij" koja bi automatski za sobom povukla izostanak svih sukoba i ratova, mislim da to nije tako...Kajin je ubio svog brata Abela, a nije imao tu Božju zapovijed. Imao je samo prirodni zakon u srcu kojeg je vođen strašću prekršio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
S obzirom da ti možeš zapovjedi držati i bez Isusa, onda si ti oslobođen kazne po svom držanju zapovijedi, pa ni po ovom pitanju tebi Isus ne treba.

To bi bilo tačno kada bi Isusov dolazak imao tu svrhu. Ali Isus je došao da bas oslobodi kazne.

No, Njegov dolazak nema nikakve veze sa našim odnosom prema zakonu. Mi moramo izgraditi karakter dostojan našeg zvanja pa i čoveka a to je u skladu sa onim što je u zakonu.

Zato je sve do nas, naše slobodne volje, koju možemo iskoristiti za življenje po zakonu. Isto tako možemo odbaciti da živimo po zakonu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, išćekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela." (Tit, 2)

Glede tvojih primjedbi o obdržavanju zapovijedi, npr. "Ne ubij" koja bi automatski za sobom povukla izostanak svih sukoba i ratova, mislim da to nije tako..

"sprovođenje" te zapovesti..njeno sprovođenje u život donosi blagoslov i dovodi do obustave ratova. Već bi ljudi seli za sto i rekli...ok.imamo problem ali želimo da ga rešimo bez prolivanja krvi. Kako...pa kompromisom, naravno. Sve se može bez nepotrebnog prolivanja krvi.

Zato je zapovest praktična i dobra.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znaš što, ja uopće ne znam o čemu se ovdje diskutira? :beee:
Meni su neka stvari jasne i odgovorim kako mi dođe, ali moguće je da mi izmiče sama bit.

Bit je da Jovan "nudi Isusa" koji je samo i najobičniji čovjek, i koji je, kako kaže Jovan, "po boštvu jednak sotoni".

Jovan je otvoreno iznosio kako muslimani ne mogu prihvatiti Isusa koji je Bog, pa bi im Isus koji je samo čovjek bio prihvatljiv, i onda bi on tako "pokrstio muhamedance".

To bi bilo tačno kada bi Isusov dolazak imao tu svrhu. Ali Isus je došao da bas oslobodi kazne.

Ali kako ti možeš držati Božje zapovijedi snagom svoje vlastite volje, to već mantraš danima, onda tebe kazna ne dotiče, a kako te kazna ne dotiče, nema ni potrebe da te Isus od kazne oslobađa. Poučak - tebi Isus ne treba. Što se tebe tiče Isus je džaba došao.

No, Njegov dolazak nema nikakve veze sa našim odnosom prema zakonu. Mi moramo izgraditi karakter dostojan našeg zvanja pa i čoveka a to je u skladu sa onim što je u zakonu.

Zato je sve do nas, naše slobodne volje, koju možemo iskoristiti za življenje po zakonu. Isto tako možemo odbaciti da živimo po zakonu.

Ovo je samo tvoj osobni izbor na koji imaš pravo. OK. Slobono reci - Isuse, ti koji si svojom žrtvom otkupio ljude od kazne za njihove grijehe, meni ne trebaš, jer ja snagom svoga karaktera i svoje volje mogu živjeti "potpuno po Mojsijevu Zakonu", a tada me ne dotiče kazna za grijeh, pa što se mene tiče ti si Isuse džaba došao.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali kako ti možeš držati Božje zapovijedi snagom svoje vlastite volje...

.... ja snagom svoga karaktera i svoje volje mogu živjeti "potpuno po Mojsijevu Zakonu"....

Da, možeš snagom svoje volje. Možeš izabrati da činiš ono što je po zakonu. Vrlo jednostavno za razumeti.

To nam je Bog omogućio stavljanjem "neprijateljstva" prema Sotoni(sagrešenjem su Adam i Eva legalno izgubili nezavisnost ali je Bog intervenisao da ne izgube u potpunosti samostalnost) . To znači da Sotona ne može zavladati našim umom bez našeg pristanka. To dalje znači, da mi možemo odabrati dobro i živeti prema zakonu Božijem. Na kraju će se svakome suditi "po delima".

Ali nama je "obezbeđeno" upravo to da možemo odabrati da živimo po savesti(zakonu) u skladu sa svojim mogućnostima. Bog ne traži više od toga..prema mogućnostima. A to podrazumeva da možemo održati principe zakona koji nam je dat a oni donose prosperitet.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da, možeš snagom svoje volje. Možeš izabrati da činiš ono što je po zakonu. Vrlo jednostavno za razumeti.

To nam je Bog omogućio stavljanjem "neprijateljstva" prema Sotoni(sagrešenjem su Adam i Eva legalno izgubili nezavisnost ali je Bog intervenisao da ne izgube u potpunosti samostalnost) . To znači da Sotona ne može zavladati našim umom bez našeg pristanka. To dalje znači, da mi možemo odabrati dobro i živeti prema zakonu Božijem. Na kraju će se svakome suditi "po delima".

Ali nama je "obezbeđeno" upravo to da možemo odabrati da živimo po savesti(zakonu) u skladu sa svojim mogućnostima. Bog ne traži više od toga..prema mogućnostima. A to podrazumeva da možemo održati principe zakona koji nam je dat a oni donose prosperitet.

Odlično. Ti si ovdje još jednom deklarirao kako ti snagom svoga karaktera i svoje volje možeš živjeti obdržavajući Mojsijev zakon. Odlično, onda ti nećeš biti ni kažnjen niti će tebe tko trebati otkupljivati od kazne za grijeh koji nisi počinio - nema grijeha nema kazne. Hvala ti da si sam, da ne bi poslije mene optuživao, ovdje najjasnije deklarirao i priznao kako je Isus, što se tebe tiče, "džaba dolazio" - nije morao niti dolaziti.

Natrag