ovane, hajde da budemo pošteni i iskreno priznamo: ti ne vjeruješ u katoličke proroke, a ja ne vjerujem da je Ellen White bila proročica. Ali, ako želimo razgovarati, onda moramo imati neke paradigme.
Ja ću ukratko (svojim riječima) iznijeti karakteristike proroka Božjeg, ali ono što ću napisati, znam da je stav Katoličke Crkve.
1) Prorok je izabran/pozvan od Boga.
2) Njegova riječ nije nikada, ama baš nikada, u suprotnosti s Evanđeljem, niti sa naukom svete Crkve.
3) Prorok nije samo onaj koji proriče budučnost, već u prvom redu on govori/obznanjuje/proslavlja Boga.
Ili jednostavnije, ima vijest o Božjem naumu s ljudima.
4)Prorok Božji ima velik utjecaj na narod ( u prvom redu obraćenje), jača vjeru u narodu, daje utjehu, itd.
5) Prorok Božji nije nasilan, ne prijeti, ne nagovara niti ogovara bilo koga, već naprotiv, smiren je i blag, djeluje kao Isus. To je čovjek molitve i dubokog nutarnjeg života.
Nek ovo bude dosta za početak.
Fizičke manifestacije koje spominješ, a mogli bismo ih nazvati i paranormalne pojave, nisu znak Božjeg proroka. One mogu biti prisutne/izražene kod nekog proroka, ali nisu znak njegove autentičnosti.
Trebala bih par sati da ti nabrojim katoličke svece koji su imale takve nadprirodne pojave, ali ponavljam to nije važno jer upravo po takvim znakovima đavao može najlakše djelovati. Ukoliko se ne radi o nekom specifičnom stanju psihe ili psihičkoj bolesti.
Fizičke manifestacije ili fenomeni (npr. izostanak reakcije na probadanje iglom, palenje ruke svijećom itd) koje su imale mnoge vidjelice/vidioci, nisu sve priznate od Katoličke Crkve. Čak i čuda ozdravljenja koja su se dogodila na zagovor jednog ili drugog sveca, nije dovoljno. Potreban je drugi kriterij za autentičnost. Katiolička Crkva je tu jako rigorozna ili bolje rečeno-mudra.