Trovanje istine

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da treba tolerisati budalaštine. Znaš, što seješ to i žanješ. Ako si pravi hrišćanin nećeš kmačati ko malo dete kada te malo "cenzurišu". No, vi niste ni vernici, niti ste upravu.
Vi ste pobunjivači gomile koju biste usmerili protiv onih sa kojim se ne slažete. Idete na neznanje svetinje, raspaljujete u njima osećaj ugroženosti, usmeravate ih na bogataše, hoćete na silu da otmete imovinu drugih(zavidni na njihove uspehe), strahote samo proizvoditi. Vama jedan dan vlast u ruke...teško svetu.

Druže Staljinu, u pravu si.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Reci mi kako RKC gleda na proroštvo. Da li ti smatraš da danas zaista postoje proroci kao oni u Torah i Jevanđelju ili smatraš da je to prošlo?

Lijepo gleda. :) Raduje se i slavi Boga, ali Katolička Crkva (Jovane, nije samo Rimokatolička, jer Kat. Crkva obuhvaća još 20-ak manjih), dakle, Katolička Crkva nikoga ne obvezuje u vjerovanje proroštava, privatnih objava i vizija...a bilo ih je, ohoho, a ima i danas.
A vi morate vjerovati u tkz. proroštva Ellen White, zar ne?

Vrijeme velikih proroka, koje susrećemo u Bibliji, prošlo je. Ali, ima proroka u našem vremenu i za naše vrijeme.
Ali o tome bih radije na drugoj temi.
U Katoličkoj Crkvi nitko za sebe ne prisvaja naziv proroka, nego ga drugi prepoznaju kao takvog. Kakvo je to svjedočanstvo za Isusa ako čovjek svjedoči sam za sebe?

Evo jedan primjer, riječi jednog katoličkog proroka izrečene prije 70 godina, o Antikristu:

‘Lažni će prorok imati religiju bez križa.
To je jedna religija bez budućega svijeta. Religija da se unište religije. Bit će to lažna crkva. Kristova Crkva [Katolička Crkva] bit će jedna. Lažni će prorok stvoriti drugu. Lažna će Crkva biti svjetovna, ekumenska i globalna. Bit će to federacija crkava. A religije će stvoriti neku vrstu globalne udruge. Svjetski parlament crkava. Ispraznit će se od svakog božanskoga sadržaja i bit će to antikristovo mistično tijelo. Mistično će Tijelo na zemlji danas imati svojeg Judu Iškariotskoga, a to će biti lažni prorok. Sotona će ga pronaći među našim biskupima’.
‘Antikrist se neće tako zvati; inače ne bi imao sljedbenika.
Bog je definirao Sebe samoga kao ‘Ja sam koji jesam’, a đavao kao ‘Ja sam koji nisam.’
On će se prerušiti u velikog humanitarca; govorit će o miru, napretku i obilju, ne kao sredstvu koje nas vodi k Bogu, nego kao ciljevima samima u sebi…
Treće iskušenje u kojemu je sotona tražio od Krista da mu se klanja i onda će sva zemaljska kraljevstva biti njegova, postat će napast da imamo novu religiju, bez križa, liturgije, bez budućega svijeta, religiju da se uništi religija...
Usred sve njegove ljubavi za čovječanstvo i njegova prividnog govora o slobodi i jednakosti, postojat će velika tajna koju on nikomu ne će reći: on ne vjeruje u Boga. Budući da će njegova religija biti bratstvo bez Božjeg očinstva, on želi zavesti čak i izabrane.
Ustanovio je protucrkvu koja će biti majmunsko oponašanje Crkve, jer je on, đavao, Božji majmun. Imat će sva obilježja i oznake Crkve, ali u obrnutom smislu i ispražnjene od svojeg božanskog sadržaja. Bit će to mistično tijelo antikristovo koje će u svim izvanjskim stvarima sličiti mističnomu Tijelu Kristovu…

a sebe ne smatram prorokom niti imam proročkog dara.

Hvala Bogu. :)

Što se Laodikeje tiče, vidi sa njim. On će ti tu najbolje dati objašnjenje kako to kod njega funkcioniše.

Ma, nije ni važno. Već znam da kod njega to ne funkcioniše.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A vi morate vjerovati u tkz. proroštva Ellen White, zar ne?

Može se o Elen Vajt pisati naširoko. Adventisti veruju da je ona imala dar duha proroštva poput proroka u Torah i Jevanđelju. Fizičke manifestacije(viđenje otvorenih očiju u tioku bilo kog dela dana, nekada bez pulsa, noćna viđenja, viđenja u snu). Ta viđenja su nekada direktna proroštva vezna za zajednicu, nekada za pojedinca, nekada razobličavanje tajnih grehova itd, zatim velike duhovne pouke za zajednicu itd.. To su neke Biblijske odlike proroka pa se smatra da Elen Vajt jeste takav tip "proroka" ili nekoga ko "vidi" nešto od Boga.

Zanima me da li taj prorok o kome pišeš (ne znam na koga tačno misliš..zanimljive su mu opservacije) ima ove karakteristike? Kkao je on dobijao viđenja?

No znaš da apostol Pavle govori da je proroštvo jako bitno za zajednicu?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ta viđenja su nekada direktna proroštva vezna za zajednicu, nekada za pojedinca, nekada razobličavanje tajnih grehova itd, zatim velike duhovne pouke za zajednicu itd..

Evo jednog bisera vezanog baš uz ovo, interesantan je jer, između ostalog, razotkriva tko je zapravo nadahnjivao Ellen White:

Jedna od tvrdnji Ellen White bila je da ju je Bog osposobio da zna misli i tajne ljudi bez njihovog znanja, kako bi ih ukorila ili razotkrila te tako spasila Crkvu od skrivene pokvarenosti. Evo što kaže Ellen White: "Bogu se dopalo otkriti mi tajne unutarnjih života i skrivene grijehe svoga naroda. Neugodna dužnost ukoravanja zla i otkrivanja skrivenih grijeha, stavljena je na mene." (Svjedočanstva, Vol. III. ., str 314).

A sada pogledajmo jedan slučaj od mnoštva njih. Dva adventistička službenika, E.P. Daniels i E.R. Jones, 1882 godine zajedno su radili u Michiganu. U jednom njihovom razgovoru o zdravstvenim pitanjima, jedan od njih iznio je neke primjedbe na prilično uvrijedljiv način. Nedugo nakon toga, starješina E.P. Daniels dobio je "svjedočanstvo" od Ellen White, u kojem ga je ona ukorila za uvrede koje je izrekao, kako je ona rekla, u Parmi u Michiganu. Međutim, kad se slučaj potpuno razjasnio, ispostavilo se da je ona ukorila pogrešnog čovjeka. Uvrede je izrekao starješina E.R. Jones, a čitav slučaj nije se dogodio u Parmi nego na potpuno drugom mjestu. Da shizofrenost bude potpuna, zamislite, starješina Daniels umjesto da se brani jer je nepravedno optužen, on brani Ellen White koja ga je optužila! Očito primoran, starješina E.P. Daniels dao je izjavu, evo je:

"Zbog nesporazuma, dogodilo se da sam bio ukoren umjesto nekog drugog, kome je ukor bio namijenjen, i koji je potpuno opravdan. S obzirom da su sve činjenice poznate, ne bi trebalo ostavljati prostora ni najmanjem nepoštivanju motiva koji su vodili gospođu White, jer ona je pretpostavljala da ima najbolje razloge za vjerovati da joj je informator rekao istinu. I doista, rekao je istinu, samo je napravio grešku u imenu osobe. Sve što je rekao bila je istina za drugog, jedino što se izgred nije dogodio u Parmi." (Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10).

Ovaj slučaj, osim što još jednom pokazuje karakter osobe Ellen White, puno je značajniji što potpuno razgoljuje pozadinu nadahnuća i nadahnitelje Ellen White. Najprije, zar zaista naš Bog nekim ljudima otkriva "tajne grijehe" drugih ljudi i onda ih ujarmi da te druge ljude javno sramote? Kada bi Bog to i činio, kakav je to Bog koji se zabunio i grijeh pripisao krivom čovjeku, pa i krivo mjesto? Naravno, niti se Bog bavi ovakvim prljavim rabotama, niti se Bog zabunjuje. Ovo samo pokazuje tko je bio pravi nadahnitelj Ellen White. Nije to bio Bog, bili su to doušnici kojima je Ellen White bila okružena. A oni, kao i svi drugi ljudi - griješe, pa eto i proročica morala pogriješiti. Nije najstrašnije što je proročila griješila, najstrašnije je što je sve to Bogu pripisala. Boga je uvukla u svoje najprljavije rabote. I još gore, Bogom je prijetila onima koji bi odbili te njene prljave rabote. Evo što piše Ellen White:

"Ako umanjite povjerenje naroda Božjeg u Svjedočanstva koja im je On poslao, vi ste pobunjenici protiv Boga, kao što su zacijelo bili Korah, Dathan i Abirum". ("Svjedočanstva", Vol. V., str. 66).

Pazite, sumnja ili neprihvaćanje "njenih Svjedočanstava" nije pobuna protiv nje, nego je to pobuna protiv Boga. Ovo razjašnjava i onu shizofrenu situaciju u kojoj se nepravedno optuženi starješina E.P. Daniels ne brani, nego brani Ellen White koja ga je potpuno krivo i nepravedno optužila.
-----------------------------------
Bože, sačuvaj nas od "ludih proročica".

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pazite, sumnja ili neprihvaćanje "njenih Svjedočanstava" nije pobuna protiv nje, nego je to pobuna protiv Boga.

Kada se tako govori, onda je to znak da se radi o kultu ličnosti.

P. S. Imaš li kakvu informaciju o ovoj bombastičnoj vijesti o 216-ero djece u Kanadi?
Ako imaš, napiši, a ako ne ostavit ću ja nešto što sam čula.
Naime, slušala sam o tome...vijest je netočna, odnosno plasirana je s određenim ciljem i prilično je kompleksna.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Zbog nesporazuma, dogodilo se da sam bio ukoren umjesto nekog drugog, kome je ukor bio namijenjen, i koji je potpuno opravdan. S obzirom da su sve činjenice poznate, ne bi trebalo ostavljati prostora ni najmanjem nepoštivanju motiva koji su vodili gospođu White, jer ona je pretpostavljala da ima najbolje razloge za vjerovati da joj je informator rekao istinu. I doista, rekao je istinu, samo je napravio grešku u imenu osobe. Sve što je rekao bila je istina za drugog, jedino što se izgred nije dogodio u Parmi." (Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10).

Zaboravio si da dodaš i ovo u nastavku teksta: "Pre svega, gospođa Vajt mi je otvoreno rekla da je ovaj izveštaj potekao od gospodina sa kojim je poznanstvo ostvareno kada smo putovali na Zapad", Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10

Znači ne radi se o Duhu Svetome koji joj je pokazao na čoveka tj. Danijelsa već na čoveka koji joj je pokazao na Danijelsa da se na njega to odnosi. Ona je videla događaj koji se dogodio u Parmi(kako ju je krivo informisao prijatelj), ali joj nije pokazan tačno čovek koji je to učinio. Rečeno je joj je da se to dogdilo ali kada je ona ispričala taj događaj svom prijatelju on joj je ukazao na Denijelsa i Parmu.

Sam Denijels kaže da Elen Vajt nije nikada u viđenju videla njega: "Gospođa Vajt mi nikada nije rekla da je išta od toga što je videla bilo vezano za mene ili neku drugu(pokazanu joj) osobu". Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10

Znači radi se o tome da je ona videla, nije pri tom joj pokazana konkretna osoba, već joj je rečeno da se to desilo. Osoba koja je bila sa njom i kome je ona verovatno poverila san joj je ukazao da je to Denijels. Međutim, poruka je na kraju stogla tamo gde treba. Nesporazum potiče od osobe koja joj je prenela pogrešnu informaciju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Adventisti veruju da je ona imala dar duha proroštva poput proroka u Torah i Jevanđelju. Fizičke manifestacije(viđenje otvorenih očiju u tioku bilo kog dela dana, nekada bez pulsa, noćna viđenja, viđenja u snu). Ta viđenja su nekada direktna proroštva vezna za zajednicu, nekada za pojedinca, nekada razobličavanje tajnih grehova itd, zatim velike duhovne pouke za zajednicu itd.. To su neke Biblijske odlike proroka pa se smatra da Elen Vajt jeste takav tip "proroka" ili nekoga ko "vidi" nešto od Boga.

Jovane, hajde da budemo pošteni i iskreno priznamo: ti ne vjeruješ u katoličke proroke, a ja ne vjerujem da je Ellen White bila proročica. Ali, ako želimo razgovarati, onda moramo imati neke paradigme.

Ja ću ukratko (svojim riječima) iznijeti karakteristike proroka Božjeg, ali ono što ću napisati, znam da je stav Katoličke Crkve.

1) Prorok je izabran/pozvan od Boga.
2) Njegova riječ nije nikada, ama baš nikada, u suprotnosti s Evanđeljem, niti sa naukom svete Crkve.
3) Prorok nije samo onaj koji proriče budučnost, već u prvom redu on govori/obznanjuje/proslavlja Boga.
Ili jednostavnije, ima vijest o Božjem naumu s ljudima.
4)Prorok Božji ima velik utjecaj na narod ( u prvom redu obraćenje), jača vjeru u narodu, daje utjehu, itd.
5) Prorok Božji nije nasilan, ne prijeti, ne nagovara niti ogovara bilo koga, već naprotiv, smiren je i blag, djeluje kao Isus. To je čovjek molitve i dubokog nutarnjeg života.

Nek ovo bude dosta za početak.

Fizičke manifestacije koje spominješ, a mogli bismo ih nazvati i paranormalne pojave, nisu znak Božjeg proroka. One mogu biti prisutne/izražene kod nekog proroka, ali nisu znak njegove autentičnosti.
Trebala bih par sati da ti nabrojim katoličke svece koji su imale takve nadprirodne pojave, ali ponavljam to nije važno jer upravo po takvim znakovima đavao može najlakše djelovati. Ukoliko se ne radi o nekom specifičnom stanju psihe ili psihičkoj bolesti.
Fizičke manifestacije ili fenomeni (npr. izostanak reakcije na probadanje iglom, palenje ruke svijećom itd) koje su imale mnoge vidjelice/vidioci, nisu sve priznate od Katoličke Crkve. Čak i čuda ozdravljenja koja su se dogodila na zagovor jednog ili drugog sveca, nije dovoljno. Potreban je drugi kriterij za autentičnost. Katiolička Crkva je tu jako rigorozna ili bolje rečeno-mudra.

Zanima me da li taj prorok o kome pišeš (ne znam na koga tačno misliš..zanimljive su mu opservacije) ima ove karakteristike? Kkao je on dobijao viđenja?

To je Fulton John Sheen. Svećenik i biskup u New Yorku. Nije se on nazivao prorokom, nego su drugi prepoznali njegove riječi kao proročke.

Još nešto, vrlo važno. Nitko u Katoličkoj Crkvi nije se bavio proroštvima o Sudnjem danu niti kalkulirao s nekakvim datumima o drugom Kristovom dolasku. Nitko. Imamo Isusovu riječ o tome, i nikome ne pada na pamet da se time bavi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada se tako govori, onda je to znak da se radi o kultu ličnosti.

Sve je veći postotak adventista koji postaju klanjatelji svoje proročice Ellen White. Istovremeno, sve je manji postotak adventista koji vjeruju da je Isus Bog. Od četvorice EGWista na ovom forumu (kainos, laodikeja, tripo i Jovan) čak trojica tvrde da Isus nije Bog. Naime, pravo pitanje je - jesu li Adventisti sedmog dana kršćanska sekta? Ja ih ne bih tako svrstao. Oni sve više postaju nekakava "njuejdžovska grupacija".

P. S. Imaš li kakvu informaciju o ovoj bombastičnoj vijesti o 216-ero djece u Kanadi?
Ako imaš, napiši, a ako ne ostavit ću ja nešto što sam čula.
Naime, slušala sam o tome...vijest je netočna, odnosno plasirana je s određenim ciljem i prilično je kompleksna.

Ostavi to ovdje što imaš.

Inače, priča je vrlo jednostavna. Đavlini koji poprilično "kontrolira" svijet, pogotovo mainstream medijima koje drži u svojim rukama, Kristova Crkva je "crvena krpa", i sve će učiniti da joj naškodi. Tako se može gledati i ovaj slučaj s Inijanskom djecom u Kanadi i vjerojatno i jest riječ o nečemu sličnom ovome što pišeš.

Evo ti zgodan primjer kako "medijski đavlina" funkcionira. Prije nekoliko godina svi (skoro svi) svjetski mediji pisali su i natjecali se tko će više pljunuti i na Katoličku Crkvu i na kardinala Georga Pella kada mu je bilo suđenje prije nekoliko godina. U medijima se u vrijeme suđenja stvorila ogromna hajka i predrasude prema kardinalu Pellu, tako da je proglašen u medijima i javnosti krivim još prije donošenja presude. Vrhovni sud Australije jednoglasno je poništio nepravomoćnu presudu kardinalu Pellu i proglasio kardinala nevinim čovjekom.

Kako piše BBC, mediji su priznali kršenje pravnog poretka u 2018., koji im je zabranio izvješćivanje o suđenju u to vrijeme. Sudac je odbacio argumente da su njihove vijesti – koje nisu imenovale Pella – bile u javnom interesu. Među osuđenima neki su od najvećih australskih medijskih grupacija. To uključuje: News Corp. Ruperta Murdocha, koja je kažnjena s 430 000 A$, zbog napisa na njihovoj stranici news.com.au; također The Daily Telegraph i druge novine. Nine Entertainment – koja izdaje novine The Age i vlasnik je Channel Nine – kažnjen je s više od 600 000 A$ zbog svojih priča.

Sudac John Dixon na viktorijanskom Vrhovnom sudu presudio je da su medijske grupacije prekršile zabranu i “uzurpirali funkciju suda u zaštiti pravilnog provođenja pravde”. “[Oni su] preuzeli na sebe odrediti gdje bi trebala biti ravnoteža između Pellova prava na pošteno drugo suđenje … i prava javnosti da zna”, glasio je sažetak sudske presude. Sudac Dixon također je rekao kako su urednički napadi na nalog za zabranu izvještavanja – posebno od news.com.au i novina The Age – “predstavljali očito i namjerno prkošenje sudskim autoritetima”.

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda, no za suprotnu stranu bit će pogubna.
------------------------
Pogledaj ovaj služaj. Jesu li ti "mediji u vlasti đavla" pisali kako je katolički kardinal Pell oslobođen od svake krivnje, i kako su oni platili odštetu jer organizirali medijski linč, a inače su spremni organizirati i stvarni linč protiv katolika i Katoličke crkve. Evo ti ovdje na forumu, "bauljajući Jovan" se diči kako je on "fejk-čeker" baš po uzoru ovih đavolskih medija.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zaboravio si da dodaš i ovo u nastavku teksta: "Pre svega, gospođa Vajt mi je otvoreno rekla da je ovaj izveštaj potekao od gospodina sa kojim je poznanstvo ostvareno kada smo putovali na Zapad", Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10

Ali baba Jela tvrdi da sva svjedočanstva za crkvu i subotare dobiva direktno od Boga. Kako sada tvrdi (priznaje) da joj je ovo rekao jedan od dvojice suputnika!?!?!? Izvlači se, alapača. Alapača jedna, Boga u blato baca i nogama ga gazi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali baba Jela tvrdi da sva svjedočanstva za crkvu i subotare dobiva direktno od Boga.

Kada Bogg pokaže dešavanje ali ne i mesto i čoveka ne možeš reći da je Bog "pogrešio" već joj je pokazo događaj koji se zaista dogodio ali nije otkrio odmah osobu i mesto. Ali da je starešina i da je držao takav nedolićan govor. To je otkriveno.

Kako sada tvrdi (priznaje) da joj je ovo rekao jedan od dvojice suputnika!?!?!?

Ona je njemu rekla ono što je videla u viziji ali je on pogrešno protumačio. To je upravo ono što govorimo svo vreme. Moraju se stvari ispitati a ne impulsivno donositi zaključci. Ta osoba je delovala impulsivno i rekla da je to Denijels. Vremenom su se stvari iskristalisale.

Alapača jedna, Boga u blato baca i nogama ga gazi.

Bog je otkrivo ono što se dogodilo..koji je tačan. Ali to je Božansko-ljudski faktor. Tako da je to upravo način na koji Bog deluje. Događaj je istinit, viđenje je istinito i potvrđeno da se to zaista dogodilo, ali ljudski faktor svakako nije uklonjen dok se stvar nije iskristalisala.

Natrag