Torte i kolači sa bananama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Moka banane

457806BANANE.jpg


[FONT=&quot]CUSTARD KREM[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]SASTOJCI:[/FONT][FONT=&quot]

5 žumanjaka
pola litra mlijeka
125 g šećera
pola štapića vanilije
1 do 2 čajne kašike instant kafe

[/FONT]
[FONT=&quot]PRIPREMA:[/FONT][FONT=&quot]

Žumanjke mutiti sa šećerom dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane svijetao šato. Mlijeko sa pola štapića vanilije kuvati dok ne prokuva.

Onda ulijevaj mlijeko i to prvo trećinu miješajući, a onda i ostatak. U mlijeko prethodno dodati jednu do dvije čajne kašike instant kafe. Smjesa ne smije da se uhvati za dno niti da prokuva. Kuvanjem na pari se ne postiže dovoljna temperatura za zgušnjavanje kreme, dakle potrebno ju je kuvati na ploči uz stalno miješanje jer ne snije da prokuva. Ukoliko prokuva stvoriće se grudice. Dakle, lagana vatra i na ploči.
Miješa se drvenom varjačom dok se krem ne počne zadržavati na njoj.

Ovo je izmišljeno kao aristokratska delicija a ne uproštena instant varijanta sa mlijekom, jajima, brašnom ili gustinom i zato treba biti i pažljiv i strpljiv kod pripreme.

[/FONT]
[FONT=&quot]NAPOMENA: [/FONT][FONT=&quot]

Nemojte pokušavati sa dodavanjem umućenih jaja u vrelo mlijeko, nego uvijek u smjesu od jaja postepeno dodajite mlijeko. Custard krem je relativno rijedak krem i služi za preljevanje ili umakanje. Ukoliko želite krem za filovanje, tek u tom slučaju se dio mlijeka zamjenjuje slatkom pavlakom, dodaje se eventualno maslac ili u umućena jaja dodaje manja ili veća količina gustina.[/FONT]


Izvor: Sale & Pepe
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brza torta sa bananama

Brza torta sa bananama

19-BANANA-VELIKA_620x0.jpg

Za 4 osobe:
3 diska gotovog patišpanja, 6 banana, 20 g badema, 2 kašike želatina sa ukusom limuna, 2 kašike votke, 0,5 l pudinga od vanile u prahu, 4 dl mleka, 100 g kremsira i kašika šećera.

Tri banane oljuštite, isecite na komadiće, dodajte kašiku šećera i votku i sve zajedno izmiksajte. Prema uputstvu na kesici pripremite puding od vanile sa 4 dl mleka, ostavite da se sasvim ohladi, ali ga povremeno promešajte. U ohlađeni puding umešajte pire od banana, dodajte kremsir i snažno promešajte. Ovim kremom premažite sva tri diska od patišpanja i ređajte jedan preko drugog. Preostale banane oljuštite, isecite na kolutiće i rasporedite po površini kolača. Bademe stavite u pleh i pecite ih tri-četiri minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladite, iseckajte na tračice, pospite po površini kolača i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljuti desert sa bananom

LJUTI DESERT SA BANANOM

1.jpg

POTREBNO JE

400 ml kokosovog mleka, 100 g šećera, zvezdica anisa, banana, nana, crvena ljuta papričica, lomljeni badem, sladoled od vanile

PRIPREMA
Karamelizujte šećer, sipajte kokosovo mleko i lagano ukuvajte da dobijete gustinu sosa. U ohlađen sos spustite kolutove banane i ukrasite kolutovima ljute papričice.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jamajka banane

Jamajka banane

224675_karamelizovane_f.jpg

Sastojci:
3-5 banana;
Šolja šećera;
Voda;
Rum;
Šlag.


Priprema:

U širokom tiganju ušpinovati šećer dok ne postane zlatno žut, naliti čašu vode i pustiti da vri dok se tvrdi karamel ne otopi u potpunosti, dodati pola čaše ruma i pustiti da uvri dok ne postane gusto kao med ili šerbet za slatko od šljiva.

Banane iseći na pola po dužini i spustiti u gusti šerbet na minut, pažljivo preokrenuti i malo prodrmati tiganj - ne mešati. Izvaditi na tanjir za serviranje, ukrasiti šlagom i preliti sosom u kome su se banane "kuvale".
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od banana

Torta od banana

TORTA-OD-BANANA.jpg

Potrebno je za kore:
10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna i džem od kajsija. Za fil: 0,5 l mleka, 2 pudinga od vanile, 200 g šećera u prahu, paketić margarina, 1 kg banana i 2 kesice šlaga.

Penasto umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 5 žumanaca i na kraju 5 kašika brašna i nastavite da mutite. Dobijenu smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Postupak ponovite i ispecite još jednu koru. Pečene kore premažite džemom od kajsija, savijte u dva rolata i isecite ih na šnite debljine jednog centimetra. Pudinge od vanile skuvajte u mleku, ohladite, dodajte penasto umućen margarin sa šećerom u prahu i sve sjedinite. Od isečenih šnita rolata formirajte krug, premažite ga slojem fila, odozgo poređajte kolutiće banana. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ne dobijete višeslojnu tortu. Na kraju celu tortu premažite šlagom i ukrasite po želji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bonita krem

Bonita krem

news_11483.jpg

SASTOJCI:
* 1l mleka
* 400gr griza
* 2 banane
* 300gr mlevenog keksa
* 120gr meda
* 8 kašika ulupane slatke pavlake

PRIPREMA:

U provrelo mleko ukuvati griz i ostaviti da se ohladi.
Banane iseći na kolutiće pa ispasirati mikserom. U griz umešati plazma keks, bananu i
med.
Dobro izjednačiti i na kraju umešati slatku pavlaku.
Krem sipati u
odgovarajuće
čaše i po želji ukrasiti kolutovima banane i pavlakom.

(Kutlača)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat od keksa sa bananama

Rolat od keksa sa bananama

233325_rolat-od-keksa-sa-bananama--foto-mirinireceptirs_f.jpg

Sastojci:
300 gr. mlevene plazme
200 gr. šećera u prahu
1 margarin
7 banana
Čokolada za kuvanje (po želji)

2 šlaga (po želji)

Priprema:

Umutiti margarin i prah šećer, pa dodati 3 izgnječene banane i mleveni keks. Napraviti kompaktnu masu i ostaviti je nekoliko minuta u frižideru.
Foliju staviti na tacnu pa preko nje razviti smesu od keksa. Preko te razvijene smese poređati 4 banane, po dve sa svake strane.

Ostaviti malo mesta sa strane da se smesa od keksa može prebaciti preko banana, da izgleda kao 2 rolata. Na kraju izvući foliju, i po želji, umutiti šlag i ukrasiti rolat ili preliti čokoladom...

Izvor: Krstarica



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Banane i šljive sa pavlakom

Banane i šljive sa pavlakom

2.jpg

Za 2 osobe potrebno je: 2 šljive, 2 neoljuštene banane, 2,5 dl kisele pavlake, 2 šake oraha, kašika seckanog svežeg bosiljka, 2 kašike belog ruma, kašika meda, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice muskatnog oraha i prstohvat soli.

Uključite roštilj i dok se greje pomešajte sok od limuna sa solju, medom, bosiljkom, pa odložite sa strane. Šljive oljuštite i potopite u beli rum, pa ih zapecite na roštilju 2-3 minuta sa obe strane, a oljuštene orahe kratko ispržite u tiganju. Banane dobro operite, prepolovite i ispecite na roštilju sa ljuskom da se ne bi raspala, a zatim je skinite. U tanjiru aranžirajte polovine banane sa strane i u sredinu sipajte šljive. Prelijte ostatkom belog ruma, meda, limunovog soka, sipajte kiselu pavlaku i na kraju ukrasite orasima.

 
Član
Učlanjen(a)
18.01.2012
Poruka
62
Rolat sa bananama

Sastojci:


100 g čokolade

8 kašika šećera

10 kašika griza

1 l mleka

Kašićica praška za pecivo

8 kašika brašna

8 jaja

200 g margarin


  1. Pripremiti patišpanj od 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna i praška za pecivo. Ispeci i urolaj u vlažnu krpu.
  2. Fil: Na pari kuvati litar mleka sa grizom i šećerom. Kada se sasvim zgusne, ubaciti čokoladu. Ostaviti da se prohladi, pa dodati margarin.
  3. Sa pola fila namazati patišpanj i dodati banane, pa urolati. Ostatak fila staviti preko rolata.
Napomena: Možete ukrasiti seckanim orasima ili lešnicima. Pripremati dan pre posluženja.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Merak torta

Merak torta

263471_meraktorta_f.jpg

Sastojci:

* 8 jaja
* 20 kašika šećera
* 10 kašika ulja
* 10 kašika brašna
* 10 kašika mleka
* 1 prašak za pecivo
* 4 vanilin šećera
* 1 i 1/2 l. mleka
* 14 kašika brašna
* 250 gr. margarina (vital sivi)
* 4 kašike mlevenog petit keksa
* 2 rebra izrendane čokolade
* 1 kesica kapućina
* 4 manje banane
* 500 ml. slatke pavlake ili 3 kesice šlaga


Priprema kore:

Umutiti u sneg belanca pa im dodati 10 kašika šećera. Nastaviti mutiti pa dodati žumanca, 10 kašika ulja, 10 kašika mleka, 2 vanilin šećera i brašno 10 kašika koje je pomešano sa praškom za pecivo. Peći u velikom plehu dobijenom uz peć na temperaturi od 180 C oko 20 minuta. To morate proveravati, naprimer ako zabodemo čačkalicu, pa ako je suva čačkalica kora je gotova. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.

Priprema fila:

U litru i po mleka dodati 14 kašika brašna koje smo sa malo vode prethodno razmutili. Kuvati i mešati dok se ne dobije fina gusta krema, pa u nju dodati 2 kesice vanilin šećera. Ostaviti kremu da se ohladi. Penasto umutiti margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi pa mu dodati 10 kašika šećera, i sjediniti sa ohlađenom kremom.

Umutiti 500 ml. slatke pavlake ili šlaga tko šta više voli, ja sam radila sa pavlakom pa podeliti umućenu pavlaku na dva dela. U prvi deo umućene pavlake dodati 1 kesicu kapućina, a u drugu posudu sa pavlakom dodaje se 4 kašike velike mlevenog keksa i 2 rebra izrendane čokolade.

Koru kad se ohladila isečemo tako da dobijemo 2 kore. Obe kore poprskamo dobro mlekom i filujemo tortu ovim redom: Kora pa beli fil sa margarinom (pola belog fila) , zatim na beli fil stavljamo banane al, presečene na pola tako da dobijamo 8 polovina banana koje lepo poredjamo po belom filu, zatim na banane ide pavlaka sjedinjena sa kapućinom, pa druga kora na koju stavljamo ostatak belog fila i na kraju završavamo stavljanjem slatke pavlake u kojoj je keks i izrendana čokolada.

Izvor: Tortekolaci.com




 
Natrag
Top