Torte i kolači sa bananama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Banana hleb

Banana hleb

im103_banana_hleb.jpg

Za 8 osoba
250 g brašna
prašak za pecivo
kašičica soli
100 g mlečnog margarina
100 g žutog šećera
2 jaja
500 g banana
štapić vanile

Dekoracija
šlag
sezonsko voće

Način pripreme

1. Zagrejati pećnicu na 180 °C.

2. U posudi umešati brašno, so i prašak za pecivo.

3. U drugoj posudi pomešati šećer i margarin i mutiti dok se ne sjedini u kremastu masu. Dodati jaja i pire od banana. Pomešati sa mešavinom brašna, soli i praška za pecivo.

4. U pleh, obložen papirom za pečenje, nasuti masu i peći u pećnici 20-30 minuta (dok ne dobije zlatno žutu boju).

5. Ostaviti da se ohladi u plehu 10 minuta, a zatim izvaditi pleha da se hladi van njega.

6. Banana hleb iseći na trouglove i servirati kao biskvite ili ukrasiti voćem i šlagom (ukoliko vam je posuda četvrtastog oblika možete seći na kvadrate i servirati i služiti kao slatke kanapee).

Izvor: GastroNomad




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sirove kuglice od banane i kikirikija

Sirove kuglice od banane i kikirikija

1.jpg

SASTOJCI (za 15-ak kuglica):

  • 1 zrela banana
  • 2 šoljice neoljuštenog kikirikija
  • 2/3 šoljice mlevenih zobenih pahuljica
  • 1 velikakašika gorkog kakaa u prahu (+ 2 za valjanje kuglica)
  • 1 kašičica meda po želji
Oljuštite kikiriki i usitnite na manje komadiće (ne u prah). Možete ih seckati nožem, a možete i staviti u blender i sekund-dva mleti.

Viljuškom izgnječite banane u kašicu. Dodajte zobene pahuljice, usitnjeni kikiriki i veliku kašiku gorkog kakaa. Nekome je ovakva smesa dovoljna slatka, a kome nije može da doda malo meda. Sve treba dobro promešati i smesu staviti u frižider na oko 30 min da se stegne kako biste lakše oblikovati kuglice.

Kada budu gotove uvaljajte ih u gorki kakao i spremne su za služenje.

(Jutarnji)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Tart sa banana-kremom

Tart sa banana-kremom

1.jpg

Za 6 osoba - za rastresito testo: 230 g brašna, 125 g ohlađenog putera, 2 žumanca, kašičica vanilin šećera, prstohvat soli, 60 g šećera u prahu i malo vode.
Za krem: 5 dl mleka, 3 žumanca, 100 g šećera, 2 kašičice ekstrakta vanile, 35 g gustina, 30 g putera, tri-četiri banane i 200 g šlaga.

U veću posudu stavite brašno, so i šećer, dodajte komadiće putera i mesite da dobijete rastresitu masu. Zatim dodajte žumanca i malo-pomalo vode i nastavite da mesite da dobijete kompaktno testo. Formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.

Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 4 mm i njime obložite podmazan, plitak, okrugli pleh.

Prekrijte papirom za pečenje, odozgo sipajte šaku-dve pasulja i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeno testo sasvim ohladite, pa celu površinu prekrijte kolutićima banana.

Odozgo rasporedite krem i ostavite da odstoji u frižideru minimum 60 minuta. Pre serviranja preko ohlađenog krema nanesite šlag i ukrasite kolutićima banana.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Punjene banane

Punjene banane

1.jpg

Potrebno je:
Banane
Čokolada (70% kakaa)
Maslac od kikirikija glatki
Mrvljeni lešnici

Priprema:

2.jpg

1. Bananu oljuštite, ravno odrežite krajeve i prepolovite je na pola, a sredinu izdubite rezačem za jabuku. Rastopite čokoladu i dok je još topla banane umočite u čokoladu do pola.

2. Lešnike smrvite u komadiće i stavite ih na tanjir. Dok je čokolada još topla, bananu nežno uvaljajte u lešnike ili ako vam je lakše lešnike posipajte po čokoladi.

3.jpg

3. Maslac od kikirikija stavite u špric za kolače ili kasicu za ukrašavanje. Napunite banane smesom do vrha i po želji ukrasite. Poslasticu stavite u frižider dok se čokolada ne stvrdne.

Savet:

Banane vrlo brzo manjaju boju zato ih konzumirajte odmah ili ih namočite u sok od limuna. Ako želite jaču aromu lešnika, kratko ih popržite na tiganju.

(Zadovoljna)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
KOLAČ SA BANANAMA I SIROM

1_zps69c3bca6.jpg


POTREBNO JE:
350 g mlevenog keksa, 10 banana, 300 ml mleka, 2 kesice pudinga od banane, 100 g putera, 200 g maskarpone sira, 200 gr čokolade, 1 kašike meda.

PRIPREMA:
Banane dobro isitnuti viljuškom, dodati med, 100 g otopljene čokolade i mleveni keks. Sve dobro izmesiti, pa to testo utisnuti u kalup sa kog se skidaju stranice. Skuvati dva pudinga sa 300 ml mleka, pa ohladiti. Mikserom umutite sir i puter, pa kada se puding ohladi, pomešajte sve zajedno. Preostale banane rasporedite cele po kori, pa preko njih stavite fil. Ostatak čokolade otopite sa malo ulja, i prelijte preko kolača.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
BANANA PUDING DEZERT

1_zpsfa98940d.jpg


POTREBNO JE:
1 šolja šećera, 3 jaja, prstohvat soli, 2 kašike gustina, 2 šolje punomasnog mleka, 1 kašičica ekstrakta od vanile, 3-4 banane, iseckane na kolutove, keks po izboru.


PRIPREMA:
Izmiksajte šećer i jaja, pa dodajte mleko, gustin i so. Stavite na ringlu, na srednje jaku temperaturu, i konstantno mešajte dok ne provri. Kada provri, kuvajte dok ne dobije gustinu istu kao i puding iz kesice. Sklonite sa ringle, i dodajte vanilu, pa promešajte. U providnoj čaši ređajte izmrvljen keks, banane i puding. Na kraju ukrasite sa celim keksom i parčetom banane.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
SUVI KOLAČ SA BANANOM

1_zpsef39d3ec.jpg


POTREBNO JE:
3 jaja, 250 g šećera, 75 g putera, 275 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, vanilin šećer, 3 banane, 250 g crne čokolade, 1 dl voćnog jogurta.


PRIPREMA:
Puter otopite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Banane iseckajte na kriške, a čokoladu naseckajte na krupnije komade. Jaja i šećer dobro umutite muksetom, dok ne dobiju jako svetožutu boju. Suve sastojke pomešajte, i tu ubacite banane i čokoladu. Jajima dodajte puter, zatim voćni jogurt, i na kraju sve suve sastojke. Testo izlijte u kalup za hleb ili kuglof. Pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Možete da ga ukrasite šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Danas sam ga smislila, pa pošto se mojim ukućanima dopao, da podelim i sa vama...

Moj laki kolač sa bananama


Potreban materijal: 1/2l pavlake za šlag, 200 gr. mlevenog keksa, 1 kutija "Plazma" keksa, 100 gr. kokosovog brašna, sok od 2 narandže, 2-3 banane.

Iscediti sok od narandže, pa u njega umakati "Plazmu" i slagati u dublju činiju (ja koristim onu od vatrostalnog stakla, za pečenje).

Umutiti šlag, pa podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti na stranu, a u drugi staviti kokos i mleveni keks, dodati i sok od narandže koji preostane posle umakanja i sve dobro izmešati, pa sipati preko keksa i sve lepo poravnati.

Oljuštiti banane, iseći na kolutiće pa poređati preko ove smese.

Preliti ostatkom šlaga i sve poravnati. Ukrasiti po želji.


Staviti u frižider da se dobro ohladi, pa uživati. :)

Prijatno!

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Torta San snova

1_zps916ef90d.jpg


Potreban materijal:
1 veća kutija piškota (200gr)
400gr mlevenog keksa
1L gaziranog soka narandže
500gr margarina
250gr prah šećera
100gr čokolade za kuvanje
1L mleka
300gr jafa keksa
1kg banana
150rg pudinga od vanile


Priprema:

Fil od keksa:
Umutiti 125gr prah šećera sa 250gr margarina i dodati 100gr otopljene čokolade. Sve izmešati sa 400gr keksa natopljenog u soku od pomorandže.


Krema:
U 1L mleka skuvati 150gr pudinga sa 10 kašika šećera. Kada se ohladi dodati 250gr margarina umućenog sa ostalih 125gr prah šećera. Krem podeliti na dva dela.


Ređanje:
Piškote (kvašene sokom)
Fil od keksa
Jafa (kvašena sokom)
Krema
Banane (sečene uzduž)
Krema
Šlag


Izvor: Mojegrne.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Moja "slatka mala izvrnuta torta" :)

Slatkamalaizvrnutatorta_zps70812bb9.jpg


Potreban materijal: 3 srednje banane, 1 šaka brusnica, 50-tak grama crne čokolade (ili kakvu god volite, ja ne priznajem one ispod 70% kakao mase), 1 jaje, 1 kafena šoljica žutog šećera (plus još malo za posipanje), 2 šoljice brašna (ja koristim integralno, Vi - kakvo god hoćete), 1 prašak za pecivo, 1 šoljica (ista ona) mleka, 1 šoljica ulja (i još malo za modlu), 1 kašičica cimeta.

Uključite rernu na 180C, pa dok se ona zagreje uzmite modlu po želji (ja koristim silikonsku, reckavu, kao za američke pite), podmažite je sa malo ulja, pa po dnu pospite malo žutog šećera, onako, da pokrije dno. Banane oljuštite pa isecite na kružiće i poređajte po šećeru.
U dublju činiju razbijte jaje i malo ga umutite viljuškom pa dodajte sve ostalo. Prvo suvo, šećer, brašno, prašak za pecivo, cimet, pa mleko i ulje, i na kraju sve to dobro umutite (isto viljuškom, nije neophodan mikser), a onda dodajte brusnice i sitno izlomljenu čokoladu. Prelijte testom banane u modli i stavite da se peče. Biće dovoljno 20-tak minuta, ali pre nego što izvadite iz rerne, proverite na klasičan način, bockanjem čačkalicom, pa ako izađe čista - gotovo je. To se vidi i po tome što se testo malo odvoji od modle.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi jedno pola sata, a onda poklopite tanjirom i prevrnite.
I to je sve.
Uživajte i prijatno Vam bilo. :)

Napomena
Ovaj kolač se može praviti i sa drugim vrstama voća, pravila sam i sa jabukama i suvim grožđem i bio je odličan. A možete ga poslužiti i sa malo šlaga ili sladoleda od vanile. :)
 
Natrag
Top