U osnovi se slazem s tobom da je ovo kvalitetna navi.
Sto se tice Balkana vozio sam sa TT 2015/2016 malo po BiH i ok radi svoj posao, nista impresivno ali radi. Naravno dvije godine u svijetu mapa je dobar period da se nesto veliko desi. Moj mali osvrt tice se voznje po Njemackoj.
Vozio sam najvise sa Sygic (TomTom) kao i iGO (TomTom) i nemam apsolutno nijedne primjedbe. Isao sam sa kraja na kraj DE i nemam sta reci, cista desetka.
Eh sada TomTom GO par puta sam ga probao na mom problematicnom Note 3 i svaki puta je nesto bilo problem, gps ili cudni skokovi na velikim nadvoznjacima itd. Sada sam ponovo instalirao na novom mobitelu (Note 8 EU verzija) i sve radi odlicno bar ovdje lokalno. Nisam jos pravio velike rute (uskoro cu) ali nema sumnje da ce raditi.
Kao sto ti kazes jako lijepa i pregledna navi bez nepotrebnog sarenila koje cesto mozemo vidjeti na iGO uz skinove. Ja oduvijek tvrdim i stojim uz to
(iako samo moje licno misljenje) da vozacu treba cista jasna mapa, linija kuda treba i to je to. Ali kao sto rekoh stvar ukusa i ovome ne vrijedi trositi vrijeme. TomTom GO je ovim redizajnom upakovao jako lijep proizvod gdje je fokus na jasnu mapu i dobro rutiranje.
Istina je to sto kazes za Njemacku, TomTom je izuzetno popularan ovdje i pored NAVIGON i GARMIN-a svakako najvise zastupljena standalone navigacija. Rijetko vidim mobitel kao navigaciju sem ako nije u pitanju Google Maps. Cesto idem po shopovima tehnicke opreme i ovdje dominiraju TomTom, Garmin i BECKER uredjaji...cak nisam siguran da sam i vidio neke druge proizvodjace. U razgovoru i posmatranju jasno je da TomTom dominira. Ako se ne varam na site TomTom pise da je Njemacka pokrivena 100% i jos se nije desilo da nisam nasao neki kucni broj ili adresu (doduse i sa Here je isto tako).
Jos jedna stvar zbog koje koristim TomTom Go ako i Sygic TT je TRAFFIC INFO. Volim iGO ali spram TT iGO Traffic info je smjesan. Imao sam par situacija da vozim i reicmo ispred nas je udes ja dok sam stigao vec sam dobio instant info. Moje iskustvo je da Traffic Info na iGO je vrlo cesto bajat u odnosu na TomTom. Evo javno cu izjaviti da po mom iskustvu TomTom ima bolji Traffic Info nego Google Maps.
Paketi mobilnog neta su ovamo smjesno jeftini i veliki tako da mi je 4g 24/7 online.
Ali..uvijek ima ono ali...
Danas sam bas vozio do nekih marketa i testirao TT_GO, na moju veliku zalost POI baza TOMTOM je blago receno UZASNA. Od tri marketa koja sam trazio nijednog nema na spisku. Ovaj problem sam imao i prije sa TomTom GO kada sam kod nas trazio neke POI, jednostavno nisu tu.
Rjesenje je naravno da znate ulicu i broj ili da Google Maps kombiniramo sa TomTom ali jasno je koliko je to neprakticno. Moze se desiti da je ovo slucajnost ali pretrazivao sam dosta POI tacaka i poredio sa iGO i razlika je vidljiva na prvu. Ono sto je meni jos cudnije da recimo TomTom paket na iGO ili na Sygic je DALEKO bogatiji u odnosu originalnu TomTom GO. Da li sam ja jedini kojem ovo nema smisla da originalna app oskudjeva sa POI u tolikoj mjeri u odnosu na paket koji oni prodaju nekom drugom.
To me nekako podsjeca na odnos SKODA vs VW. Sa izuzetkom Skoda SuperB Laurin Klement verzijom sve ostale skode se ne mogu nositi sa VW. Sada da li ova paralela ima smisla ne znam ali eto...meni to tako izgleda.
Bilo bi zanimljivo cuti Vasa iskustva sa POI pretragom na TomTom GO i ovom meni nelogicnom odnosu TT mapa kod ostalih i TomTom GO. Kao sto kolega
@Boki72 kaze odlicna navi ali po meni sa velikom manom a to je POI baza. Nedostatcima bi mozda i dodao taj map management sto ne ide po drzavama nego po regiji ali ajd 2018 je i prostor kao i internet nisu vise problem. Da li smo mi navikli kroz iGO da nam je sve secirano (kamere, POI, Mape itd) pa nam/meni smeta ovaj nacin kod TomTom ne znam ali volio bi da je to kao kod iGO.
Za kraj ne bi isao tom linijom da li je iGO ili TomTom GO bolji, meni je to stvar preference ali eto ja sam jos uvijek na strani iGO navigacije i Here mapa. Koristim primarno fabricki cist iGO_AvicSync (fully crk) i prezadovoljan sam.
Malo sam oduzio ali zelio sam da iznesem svoje iskustvo kao i neke nedoumice oko TomTom GO navigacije. Hvala svima na linkovima kao i savjetima.
Uzdravlje dragi clanovi foruma.