Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postavi mu najjednostavnije pitanje - je li Isus Bog, pa neka ti odgovori.

Nije mi bitno, cak i da veruje da nije Bog, a da prihvata 99% drugih istina, jer znanje da li je Isus Bog ili ne, ne spasava, vec - da li je spasitelj, i da li prakticno ispunjavamo njegovu rec, i da li smo mu se predali i doziveli novorodje Duhom.
Da li je Jovan Adventista ili ne, ni to mi nije bitno, jer ja ne zivim i ne donosim odluke za drugog.
To je njegova licna stvar.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok...ja promenim zato što sam sam došao do zaključka. Razlika je u tome što ti čekaš da tvoja zajednica promeni stav pa ti da prihvatiš.

Nisam ja najpametniji na svijetu kao. :)

No, dobro...ono što je najveći problem u tvojoj teologiji jeste da Hrista primaš posredno...nemaš direktnu zauejdicu sa Njim. ..... Suština tvog teološkog stava je to.[/QUOTE]

Suština tvog "teološkog stava" je da su ti Isus i đavlina "jednaki po položaju". :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Suština tvog "teološkog stava" je da su ti Isus i đavlina "jednaki po položaju". :)

Po položaju? U kom smislu? I to je nejasno šta hoćeš da kažeš.

Nejasno? Ne znaš što bi značilo "jednaki po položaju"? A vidi kako si znao ne tako davno. :)

Ovako izraz "theos" kada se ne odnosi na Boga Svemogućeg ne govori o nekoj prirodi Božanskoj već o položaju...kao što su ljudi nazvani theos u Psalmu 82..

Vidi kako znaš što znači "theos po položaju". I ne samo da znaš, nego je to "tvoj patent", tvoja dogma.

A sada ćemo vidjeti koji su to theosi, koji su tebi "jednaki po položaju".

U 2. Korinćanima 4,4 "bog ovog sveta" je sam satana. Za njega se koristi grčki izraz theos. No, naravno izraz theos se koristi i za Boga Svemoćnoga...

Isus nije Bog Svemogući. Biblija to nigde ne kaže.

Za Isusa se koristi izraz Theos ali ne u kontekstu Bog Svemoćni...

Pogledajte. Jovanu je pravi Bog (Theos), Bog po prirodi, jedino Svemoćni Bog Jahve, a Isus i đavlina za Jovana su "theosi po položaju". Svakakvih priča o Isusu sam čuo, ali Jovan je prvi i jedini od kojega sam čuo da su đavlina i Isus theosi jednaki po položaju.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nejasno? Ne znaš što bi značilo "jednaki po položaju"?

Ja znam šta ja govorim, ali ne znam šta ti podrazumevaš? Nemislimo isto. Položaj je jedno a priroda je drugo. Ti brkaš jedno i drugo...ne bih zaista da se vraćamo na ono što sam pojasnio.

Theos za Hrista tj. u kontekstu njegovoe ljudke prirode jeste položaj..moćnik...

I to nije moje mišljenje lepo si naveo Pavla da i Sotonu naziva "theos". Nema potrebe da se vraćamo na već rečeno..on je "bog" ovog sveta. Znači ima silu, ima moć...vlada.

Nego problem je što ti Hrista ne prihvataš takvog kakav je...Ti samo onog dogmatskog prihvataš..kako kaže tvoja zajednica. A Isusa iz Biblije..koji je Čovek, Njega ne prihvataš. Isto tako ni Jevreji Ga nisu prihvatali jer nije došao u sili koju su očekivali. Tako i ti..nije Bog u telu..ne treba ti takav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Grcki izraz "TEOS" znaci Bog, ali se moze odnositi na bilo sta sto je gresnim ljudima Bog, na novac kao covekovog Boga, vlast, slavu, jelo, na njega samoga, pa s tim u vezi i sotona je Teos ili bog ovoga sveta.
Grcki vladar Antioh II je imao naziv TEOS.

Bog nije Grk po nacionalnoj osnovi, tako da je ovo jednostavan izraz koji znaci Bog u univerzalnom smislu.
I sam apostol Pavle kaze "JER AKO IMA KOJI SE BOGOVI ZOVU I NA NEBU I NA ZEMLJI, KAO STO IMA MNOGO BOGOVA ( TEOSA ), I MNOGO GOSPODA, ALI MI IMAMO SAMO JEDNOG BOGA OCA OD KOGA JE SVE I MI U NJEMU"

Secam se da je moj bivsi poslodavac stalno govorio "KAKAV BOG, JA SAM BOG"
Da je Grk, sigurno bi rekao ja sam Teos.

Ipak, Isus jeste Bog po svojoj nebeskoj prirodi, dok je za sve ostalo Teos samo simbolicni a ne pravi epitet.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus nosi u sebi "Theos" na zemlji...mogli bismo reći. Ima Božanski autoritet. No, taj autoritet izvire iz onoga sa čim je na neobičan i čudesan način povezan..sa Jednim iz Božanskog plurala. Jahve nije u tom telu ali jeste povezan sudbinski. Hristos nas je otkupio do dve stvari...jednu je učinio kao Čovek a drugu...drugu je morao Jahve lično. Tu se razrešuje "misterija" povezanosti između Jahve i Hrista.

Sablazan je ovo i "judejcima" i "hrišćanima"

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pogledajte. Jovanu je pravi Bog (Theos), Bog po prirodi, jedino Svemoćni Bog Jahve, a Isus i đavlina za Jovana su "theosi po položaju". Svakakvih priča o Isusu sam čuo, ali Jovan je prvi i jedini od kojega sam čuo da su đavlina i Isus theosi jednaki po položaju.

Svakojakih se budalaština i bezumnh konstrukcija može čuti, pročitati od "cionističkih" fundamentalista nastalih u SAD, pa tako i ta blasfemija o nekakvom "položaju"....

No, to nama koji smo Kristovi ništa i ne bi trebalo da znači da sotonska "deca" (cionistički fundamentalisti) nisu kao i otac im "lajavi" i nasrtljivi, te ljudima koji im poveruju duše kradu za svog "oca", tvrdeći kao i on, da slede "scripture"....

Ali... i on i njegova "deca" lažu....

Jer to u šta se navodno kunu je jasno da jasnije ne može biti:

1. Bog ni sa kime ne deli svoje Slave, Moći, Božanstva, položaja (Njegov je položaj nedodirljiv i nedostupan bilo kojem od stvorenja*)

2. Bog je jedini Spasistelj i otkupitelj

"Ja sam Gospodin i nema drugoga: ja tvorim svjetlost i stvaram tamu. Ja stvaram sreću i dovodim nesreću, ja, Gospodin, činim sve to.

Rosite, nebesa, odozgo, i oblaci, daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Gospodin, stvaram sve.

Da, ovako govori, Gospodin, nebesa Stvoritelj — on je Bog — koji je oblikovao i sazdao zemlju, koji ju je učvrstio; nije je stvorio pustu, već ju je uobličio za obitavanje: »Ja sam Gospodin i nema drugoga.

Nisam li ja, Gospodin? Nema drugoga boga do mene; Boga pravednog i Spasitelja osim mene nema. Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! Sobom se samim kunem, iz mojih usta izlazi istina, riječ neopoziva, da će se preda mnom prignuti svako koljeno, svaki će me jezik priznati: Jedino je u Gospodinu pobjeda i snaga! K njemu će doći, postiđeni, svi što na nj su bjesnjeli. U Gospodinu će pobijediti i proslavit se sve potomstvo Izraelovo!" Iz 45

Šta za Isusa govori PIsmo?

6On, trajni lik Božji,
nije se kao plijena držao
svoje jednakosti s Bogom,
7nego sam sebe »oplijeni«
uzevši lik sluge,
postavši ljudima sličan;
obličjem čovjeku nalik,
8ponizi sam sebe,
poslušan do smrti,
smrti na križu.
9Zato Bog njega preuzvisi
i darova mu ime,
ime nad svakim imenom,
10da se na ime Isusovo
prigne svako koljeno
nebesnikâ, zemnikâ i podzemnikâ.
11I svaki će jezik priznati:
»Isus Krist jest Gospodin!« –

na slavu Boga Oca.

Dakle, šta je Isus? Prikaza, oruđe, stvorenje, Kako to tvrde "cionistički" fundamentalisti... Ili je Isus upravo ono što za sebe govori On sam, što govori Sveto Pismo?

Za Njegove nema dvojbe, nema sumnje.. Isus je BOG, ne po nekakvom "položaju", ne po nekakvom "posinjenju", ili po bilo čemu što ovi judaizmom posednuti za Njega tvrde, nego po prirodi, moći, Slavi.

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga
i Riječ bijaše Bog.
2Ona bijaše u početku u Boga.
3Sve postade po njoj
i bez nje ne postade ništa.
Svemu što postade
4u njoj bijaše život
i život bijaše ljudima svjetlo;
5i svjetlo u tami svijetli

i tama ga ne obuze.
6Bî čovjek poslan od Boga,
ime mu Ivan.
7On dođe kao svjedok
da posvjedoči za Svjetlo
da svi vjeruju po njemu.
8Ne bijaše on Svjetlo,
nego – da posvjedoči za Svjetlo.

9Svjetlo istinsko
koje prosvjetljuje svakog čovjeka
dođe na svijet;
10bijaše na svijetu
i svijet po njemu posta
i svijet ga ne upozna.
11K svojima dođe
i njegovi ga ne primiše.
12A onima koji ga primiše
podade moć
da postanu djeca Božja:
onima koji vjeruju u njegovo ime,
13koji su rođeni
ne od krvi,
ni od volje tjelesne,
ni od volje muževlje,
nego – od Boga.
14I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama
i vidjesmo slavu njegovu
– slavu koju ima kao Jedinorođenac
od Oca – pun milosti i istine.

Upravo zato što Sv Apostol Ivan, što Sv. apostol Pavle pišu ovo, njih dvojica i smetaju ovim "cionističkim" fundamentalistima koji bi samo da mogu ceo Novi Zavet izbacili iz "PIsama" i zadržali samo ono što je na Krstu prestalo.

Jesu li oni "antikristi"? Jesu.

U svojoj pomami za hebrejštinom, za Samaelovim lagarijama, odbacili su i Onoga za koga tvrde da Ga slede....

Jer "Tko negira Sina, NEGIRA i OCA"

OTAC I SIN JEDNO SU BIĆE

Negiranjem Božanstva Isusa, koji je SIN, negiraju i OCA.

O tome da i Duha Svetoga svode na bezličnu "silu" koja (gle promene roda) NEZNA ŠTA GOVORI, da i ne pominjem.

* U svojoj blasfemičnoj pomami za nekakvim "ispravnim" tumačenjima, oni Isusa poistovećuju sa Mihaelom, arkanđelom, stvorenjem iako, (osim ako taj redak nikada u svojoj pomami nisu ni videli) Sveto Pismo doslovno kaže:

"
Koji budući sjajnost slave i obličje bića Njegovog, i noseći sve u reči sile svoje, učinivši sobom očišćenje greha naših, sede s desne strane prestola veličine na visini,
4 I toliko bolji posta od andjela koliko preslavnije ime od njihova dobi.
5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
6 I opet uvodeći Prvorodnoga u svet govori: i da Mu se poklone svi andjeli Božiji. " Hebrejima 1

Dakle, da zaključim (ako je ikako moguće, jer Samaelovi "would be jews" prestati neće)

Jedan je Bog, Tri su ličnosti - osobe - ipostasa JEDNOG I JEDINOG BIĆA

YHWH je JEDNO BIĆE

1. OTAC - ABBA je YHWH

2. SIN - REČ - je YHWH

3. Duh Sveti - RUAH HA KADOSH je YHWH

Ps. nema "tri" YHWH, jedan je. Tri su Njegove osobe - ličnosti - ipostasa....

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja znam šta ja govorim, ali ne znam šta ti podrazumevaš?

Podrazumjevam točno ono što si ti napisao. Da su tebi đavlina i Isus jednaki po položaju.

Nemislimo isto.

Hvala Bogu da ne mislim isto što i antikrist.

Položaj je jedno a priroda je drugo. Ti brkaš jedno i drugo...ne bih zaista da se vraćamo na ono što sam pojasnio.

Tako je, ja "brkam" (razlikujem) Isusa i đavlinu, meni su oni suprotnosti, a ti ih izjednačavaš, kažeš da su jednaki po položaju. ;)

I to nije moje mišljenje lepo si naveo Pavla da i Sotonu naziva "theos".

Pavao i Svemogućeg Boga naziva Theos. Znači li to da su đavlina i Svemogući Bog jednaki!?!?!?

Da rezimiramo. U Novom zavjetu grčku imenicu theos nalazimo u nekoliko karakterističnih situacija. Tako ovu imenicu nalazimo:

1. Theos uz Svemogućeg Boga

2. Theos uz Isusa Krista

3. Theos uz đavlinu
----------------------------------
Što će tko iz ovoga zaključiti. Naravno, mi kršćani vjerujemo i ispovjedamo da je Isus Krist također pravi i Svemogući Bog. A đavlina je đavlina, suprotnost Bogu. Ali gledajte, Jovan ponavlja (laprda u nedogled) da je pravi Bog (Bog po prirodi) samo Jehova (Jahve), a da su Isus i đavlina "bogovi samo po položaju", a ne i po prirodi. :)

Nego problem je što ti Hrista ne prihvataš takvog kakav je...

Prihvaćam Ga i obraćam Mu se - "Isuse Kriste, Gospodine moj i Bože moj". - dakle, potpuno isto kao sveti apostol Toma. Griješim li?

Ti samo onog dogmatskog prihvataš..kako kaže tvoja zajednica. Isusa iz Biblije..koji je Čovek, Njega ne prihvataš.

Moja zajednica je Kristova Crkva. A Crkva je, tvrdi tebi mrski sveti Pavao, stup i uporište istine.

Isto tako ni Jevreji Ga nisu prihvatali jer nije došao u sili koju su očekivali.

Lažeš k'o pas. Čak bez "oprosti". Upravo je suprotno, tvoji Židovi su i ubili Isusa jer se predstavljao Bogom. Suđenje Isusu Kristu je jedinstveno suđenje u povijesti čovječanstva. To je jedino suđenje na kojemu optuženiku nije suđeno za ono što je učinio, nego mu je suđeno za ono što je bio. :)

Mt 27,36-37: I sjedeći ondje, čuvahu ga. I staviše mu ponad glave krivicu napisanu: "Ovo je Isus, kralj židovski."

Pitanje je da li si ti spreman da slediš Hrista bez toga da Ga prvo pitaš jesi li ti Bog ili ne.

A jesi li ti spreman nastaviti živjeti bez mozga i srca!?!?!? :);) (bez jednog ti i možeš)

P.S. Tko je spalio Kopernika, 'pametnice'?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
P.S. Tko je spalio Kopernika, 'pametnice'?

Hahahahaha.... pomešao je Kopernika i Đordana Bruna, kako očekivano od Milerita, kojima je stalo samo do toga da napadima na Crkvu, svoju sinagogu satane predstave "ispravnom", te sve što im zvuči "antikatolički", koriste, a da pre toga i ne provere izvore onoga što im Samaelovom "drekom" zaglušenim umovima izgleda primamljivim.

Kada smo već kod Bruna, te "ikone" antikatoličkog sentimenta, treba znati da je isti spaljen na lomači, ne zbog tvrdnje da se zemlja okreće oko sunca (i oko sebe), nego zbog bavljenja okultizmom... O nepoznavanju konteksta (istorijskog, kulturološgog) procesa Đordanu Brunu, da i ne govorim.

Ujedno, svakome ko ima iole "oraha" u glavi, čini se aposlutno nelogičnim pozivanje na scienciu (Kopernika, koga mešaju sa Brunom, Galileja) od strane onih koji vrište od pozivanja na doslovnost stvaranja svega za šest zemaljskih dana nakon čega je "Bog" (pod navodnicima jer Tvorcu odmor potreban nije) otišao da se ispruži, provevši njima, "naučnicima" tako drag celi sedmi dan ležeći nepomično (ili šetajući u prirodi, možda je pio čaj od nane, sa anđelima čitao PIsma :rolleyes: , ko zna)

Doslovno, svako ko se iole naukom bavi, znaće da je čitava konstrukcija na kojoj počiva "teologija", "kozmogonija" "soterologija" bilo koje od mirijada sekti nastalih u poljima kukuruza i konoplje po pustilinama SAD, jedno obično kontra znanje i da sa naukom, telogijom, kozmogonijom, soterologijom, NEMA NIKAKVE VEZE. Doslovno predstavlja zamku za "dummies" kakvih je po SAD (nažalost i u ostalim delovima sveta" mnogo.

Natrag