Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Točno, ali ne možeš biti Kristov a ne biti "ud Kristove Crkve", dio Tijela kojem je Krist Glava.

Biti Hristov u pravom smislu je biti u Hristu. Da li si formalno član zajednice onih koji su sa Hristom ili još manje ako su samo formalno zajednica a ni oni nisu sa Hristom...ništa ne znači. Tome nije zagarantovano da će biti sačuvan od "paklenih vrata". On dakle može pripadati i zajednici koja recimo je u potpunosti u zajednici sa Hristom ali ako on nije on nije više deo zajednice pa makar ispovedao i svu ispravnu dogmu pa makar bio u zajednici onih koji imaju i istinitu dogmu i istinsku zajednicu sa Hristom. On nije. To je kriterijum

Nego, zašto ti izbježe odgovoriti na pitanje može li netko vjerovati, i druge poučavati i uvjeravati, kako je Isus magarac i biti spašen?

Opet ideš na teologiju. Naravno, uzmimo u procentima...ako neko ko je išta čuo o Hristu poveruje da je to što ti kažeš to je već nešto drugo. Mi ne znamo šta je u srcu tog čoveka i nemožemo reći da li je spasen ili ne. Ali taj promil gotovo da i nepostoji. Ako bi neko, kao što ti navodiš ovu drastičnu i besmislenu da kažem mogućnost, moramo ići istim merilom pa reći da je ta šansa 0,000000000...procenata. A i tada ne možemo mi da kažemo da li će biti spasen i da li je možda iz nekog razloga nama neznanog mogao doći do takvog zaključka. Kada bi bilo to što kažeš...ali razmisli ima li smisla uopšte takvo pitanje.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako bi neko, kao što ti navodiš ovu drastičnu i besmislenu da kažem mogućnost, moramo ići istim merilom pa reći da je ta šansa 0,000000000...procenata. A i tada ne možemo mi da kažemo da li će biti spasen i da li je možda iz nekog razloga nama neznanog mogao doći do takvog zaključka. Kada bi bilo to što kažeš...ali razmisli ima li smisla uopšte takvo pitanje.

Kakva je razlika između tebe, koji Isusu kažeš: Nisi ti Isuse Bog nego običan čovjek, i onoga tko bi Isusu rekao: Nisi ti Isuse Bog, ti si običan magarac???? :) ;) Nikakva. Nema gotovo nikakve razlike između ove dvije pozicije.

;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kakva je razlika između tebe, koji Isusu kažeš: Nisi ti Isuse Bog nego običan čovjek, i onoga tko bi Isusu rekao: Nisi ti Isuse Bog, ti si običan magarac???? :) ;) Nikakva.

Opet on teologiju. Ok, a ako je tačno? Da je samo Čovek? Ali nije važno sad da dokazujemo da li je ovo ili ono tačno već da li predstava o Isusu u onom tačnom teološkom smislu spasava ili ne utiče na spasenje? Mislim da ti iako nisi upravu da je Isus Bog na zemlji ali ako svoj život predaš Isusu da te vodi i upravlja tvojim životom nije uopšte važno to što nisi upravu već da li si prihvatio Isusa u svoj život.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Opet on teologiju. Ok, a ako je tačno? Da je samo Čovek?

Ništa, ja onda odoh u pakao. Ti, Piramida i ja sami u raju, ne, hvala lijepo.

Ali nije važno sad da dokazujemo da li je ovo ili ono tačno već da li predstava o Isusu u onom tačnom teološkom smislu spasava ili ne utiče na spasenje?

Spasava, tako kaže sveti Pavao. Vidi: ;)

Rim 10,10: Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa, ja onda odoh u pakao. Ti, Piramida i ja sami u raju, ne, hvala lijepo.

Ti bi pre izabrao pakao nego da tvoja teologija nije ispravna

Spasava, tako kaže sveti Pavao. Vidi: ;)

Rim 10,10: Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava.

Već rekoh..neće svaki koji ispoveda već ko čini volju Oca dok ispoveda. ako kaže Hristos. Nema spasenja od forme jer ono ne spasava.

Opet po ko zna koji put dričeš da je Hristos isključivo odgovoran za naše spasenje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne spasava nas saznanje da li je Isus Bog ili nije, vec vera u njega kao spasitelja koji je umro za nase gehe i preuzeo ih na sebe, i da smo njegovom zrtvom pomireni sa Bogom, i da u njemu imamo vecni zivot, ako se pokajemo za prosle grehe, ako mu se potpuno predamo, i dozvolimo mu da u nama deluje i da nas promeni, i da od nas stvori nove ljude.
Na sudu Bog nece pitati ljude da li su verovali da je Isus Bog, vec - da li su ucinili gore opisane korake koji su nuzni u procesu spasenja.
Neki ce tada na sudu mahati pamfletima sa parolom "ISUS BOG" ocekujuci da ih Bog primi za to formalno ispovedanje istine koja nije nigde u bibliji postavljena kao uslov spasenja.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pitanje je jesi li spreman da slediš Hrista ili ne..ne raspitujući se o Njegovoj prirodi. Da li ti voliš Hrista onakakv kakav je..a ne da Ga prvo napraviš Bogom pa onda da Mu se klanjaš.

Dakle, dogmu namećeš kao merilo..da li slediti Hrista ili ne.

Bez da se raspituješ o dogmi ti trebaš slediti Hrista. To je ono što Pismo uči..ne zato što je On Bog ili nije..već zato što je Bog odredito da se preko Hrista naši gresi opraštaju.

Natrag