- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ja te ne pozivam da vjeruješ meni, "budaletini", ali vidi što tvrdi tebi mrski apostol.
Rim 10,9-10: Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava.
Apostol govori ono što nisi možda ispravno razumeo. Upravo ova frazeologija upućuje na suštinu onoga što treba razumeti. On ovde govori o zajednici sa Hristom. Postoji ta frazeologija poput "ustima ispovedaš"..šta? ospovedaš "da je Isus Gospodin-Kirios...naš Gospodar". To je upravo frazeologija iz Mateja 16,18..."na ovom kamenu sagradiću crkvu" dakle sagraditi na Hristu.
Ovo je dakle frazeologija koja upućuje ne na bukvalitet jer u ovom slučaju bukvalitet bi značio da neko ko ustima ispoveda on je spasen..nije li to upravo suprotno onome što sam Isus kaže "neće svako ko me zove Kirios, Kirios-gospodaru, gospodaru biti spasen"...Vidiš, ako ovde ovo shvatiš u bukvalnom smislu time se ovo ne ukalpa u ono što je Hristos rekao.
Dakle, crkva nije oni koji bukvano ispovedaju ustima..ili pripadaju zajednici već koji čine po volji Božijoj...oni koji su u Hristu.
Pavle inače u celoj posalnici Rimljana govori o spasenju verom..kroz Hrista nasuprot spasenju delima..ili bilo čemu drugome osim Hrista.
Poslednja izmena: