Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako nije de mi onda potvrdi da i ti smatraš da onih 20 koji nisu sa Hristom nisu ni crkva. Dakle, da li potvrđuješ da ovih 20 iako čine celinu ukupnog broja od 35 i svi su deo zajednice ali da ipak nisu crkva ili jesu i oni crkva samo zato što su u zajednici?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo, odgovorit ću:

Riječ "crkva" ima korijene u latinskoj riječi: ecclesia i grčkoj: ekklesia, što znači "skupština, zbor, vijeće". ;)

Dakle, sve može biti osim pojedinac.

To će reći da je spasonosna zajednica a ne Hristos.

I onih 20 što nisu sa Hristom u zajednici s obzirom da pripadaju eklesiji oni se smatraju crkvom a pošto pripadaju društvu kojem je po tvom tumačenju zagarantovao da ga vrata pakla neće svladati oni ne moraju da brinu...važno je da su odabranom društvu i time su bez obzira na njihov odnos prema Isusu ipak spaseni.

Ali ako pak ja govorim istinu onda oni ne mogu biti spaseni jer ne pripadaju Hristu iako su u zajednici. Samo ako se predaju Hristu onda postaju eklesia kojoj ne mogu vrata pakla nauditi. I ako je samo jedan u toj zajednici od 35 sa Hristom samo se on može smatrati zajednicom-eklesijom. Dakle, može i pojedinac. Sve zavisi od odnosa prema Hristu i je li Hristos ugaoni kamen građevine zvana eklesia ili naos.

Ti veruješ u svoj iskaz a ja u svoj. Drugi neka procene.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A sta ako zajednici nije glava i Bog Isus, vec sveti Franjo Asiski, Sveti Bruno, Sveti Sava, ili Sveti Nikola?

Ovo pitam jer u bibliji pise "da molitve treba upucivati Bogu u ime Isusovo" a tradicionalne crkve upucuju molitve ovim ljudima, sto znaci d ih smatraju bogovima.

Natrag