Tito je bio...

Ko je bio Tito?

• Drug i drugarica

Votes: 19 5,7%
  • Predsednik jedne prelepe zemlje

Votes: 143 42,9%
  • Lovac na zebre

Votes: 28 8,4%
  • Kome ti to?

Votes: 22 6,6%
  • Lik iz jedne bajke

Votes: 17 5,1%
  • Legenda sa Drvara

Votes: 16 4,8%
  • Glavna faca svog vremena

Votes: 152 45,6%

• Total voters
    333
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako god da se zvao nije dugo ni potrajao znači da je bio neodrživ na način kako je u exYu postavljen...I nije se od 45 do 90 i neke zvao socijalizam nego je imao i neke druge nazive koliko sa ja sećam a tek od negde 70 je počeo da se se zove socijalizam...

Ili ne poznaješ osnove društvenog uređenje u exJu., ili se praviš da ih ne poznaješ, ili polemišeš sam sa sobom? Zar je, brate mili, bitno kako je glasio formalni naziv (narodna, demokratska, socijalistička) one država? Ni najmanje. Važana je bila suština njenog uređenja i društvenih odnosa u tom sistemu. A to su, od njenog nastanka pa do njenog kraja, bili socijalistički društveni odnosi.

Uviđaš li apsurdnost svoje analize/filozofiranja oko rečenice koja je iskazana figurativno ?!!!.

Ne, nije zbog figurativnosti njene rečenice, nego zbog toga što je žena lijepo "objasnila" da onakvo blagostanje nije moglo potrajati, jer je bilo prelijepo.

Taman posla bio je kriv drug Kardelj....
A ovo crveno ponovo pročitaj, leba ti, pa mi objasni odakle su ti "gubitaši" dobijali platu i plaćeno penziono, socijalno, itd davanje, i još se busali u grudi kako0 "grade" zemlju....I pošto takve gubitničke firme nisu ništa plaćale i uplaćivale u budžet NIJE NI ČUDO DA JE BILO MANJKA PARA U BUDŽETU PA JE TREBALO ŠTAMPATI PARE....

Nemoj, brate, molim te, pisati o onome što ne znaš, nego samo nagađaš. Piši o onome što pouzdano znaš. Jednom riječju, ovo što si gore napisao potpuno je natačno. Zaista mi je zamorno da te sada učim (a i čemu?) kako je to sve bilo uređeno oko giubitaša. Nema ni govora o tome da nisu plaćali državi svoje obaveze iz dohorka (mnoge su, upravo zbog toga i ostvarivale gubitke). Koje je to preduzeće propalo u onoj državi? Osim Obrovca, ne znam ni za jedno takvo. Svakai gubitaš je na kraju saniran, - uglavnom solidarnoću drugih. A šta je značilo to sanitranje? Između ostalog, i uplata svih poreza i doprinosa.

E pa brate Jurivaka, taj najveći sin naših naroda (obrati pažnju na ovu formulaciju- korišćena je u milion naučnih, dupeuvlakačkih i inih radova, eseja i govora), TROSTRUKI NARODNI HEROJ, hohštapler Gospodin Tito je vodio DOŽIVOTNO tu divnu državu a tako DEGENERISANO vaspostavljenu...
Ovo ne želim komentarisati. To je obično pljuvanje i vrijeđanje čovjeka koji to nije zaslužio.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Ne, nije zbog figurativnosti njene rečenice, nego zbog toga što je žena lijepo "objasnila" da onakvo blagostanje nije moglo potrajati, jer je bilo prelijepo.

Nisam rekla da nije potrajalo jer je bilo prelepo već zato što je nemoguće! I objasnila zašto je to na duže staze nemoguće.

Kolega, uzmi keš kredit, 20 godina živi divno bez obaveze da vraćaš, pa kad ostaviš deci dugove javi mi šta oni misle o tome!

Molila bih ubuduće forumaše da DOBRO pročitaju tekst pa tek onda izvode zaključke, citiraju i komentarišu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nisam rekla da nije potrajalo jer je bilo prelepo već zato što je nemoguće! I objasnila zašto je to na duže staze nemoguće.

Draga, moja, to je isto. Šija ili vrat! Misliš da je nemoguće da nešto lijepo potraje?

Kolega, uzmi keš kredit, 20 godina živi divno bez obaveze da vraćaš, pa kad ostaviš deci dugove javi mi šta oni misle o tome!

Ma, to uopšte nije tako. To si davno negdje pročitala od nadobudnih "stručnjaka", koji nemaju pojma ni o ekonomiji ni o upotrbi kapitala. Jedini im je cilj bio ocrniti što više ono vrijeme. I bogami, djelimično su uspjeli. Eto, primilo se to i kod tebe i još nekih.
Ne postoje ni uspješne zemlje ni uspješne firme, koje ne koriste kredite. Kredit uopšte je pozitivna ekonomska kategorija i glava poluga razvoja i preduzeća i društva. Osim toga, po svim svjetskim standardima, Jugoslavija nikad nije bila prezadužena zemlja. A ono što je ta zemlja izgradila za vrijeme svoga postojanja, ove sadašnje neće za narednih sto godina! Naravno to je uspjela u dobroj mjeri uz pomoć kredita. Ako misliš da moguć razvoj bez kredita, grdno se varaš. I na kraju, svaka generacija svoje dugove ostavlja svojim naslednicima.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Osim toga, po svim svjetskim standardima, Jugoslavija nikad nije bila prezadužena zemlja. A ono što je ta zemlja izgradila za vrijeme svoga postojanja, ove sadašnje neće za narednih sto godina!

Ovo isto su govorili u Rumuniji "pristalice" Nikolaja Čaušeskog i u Bugarskoj Todora Živkova...

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Draga, moja, to je isto. Šija ili vrat! Misliš da je nemoguće da nešto lijepo potraje?

Ma, to uopšte nije tako. To si davno negdje pročitala od nadobudnih "stručnjaka", koji nemaju pojma ni o ekonomiji ni o upotrbi kapitala. Jedini im je cilj bio ocrniti što više ono vrijeme. I bogami, djelimično su uspjeli. Eto, primilo se to i kod tebe i još nekih.

Ja nisam nigde ništa pročitala već studirala i diplomirala ekonomiju.

Član
Učlanjen(a)
13.09.2009
Poruka
79
Zanimljivo je od pocetka procitati sve postove i podeliti misljenja o bivsem marsalu.Bio sam pionir u njegovom dobu tj dobu socijalizma,zamisljenog verovatno na dobroj osnovi da se napokon priblizno pokusaju izjednaciti prava radnicke klase sa malom grupom(bukvalno) burzuja koji su cinili(a tako je odkad je veka, sveta i dan danas) alfu i omegu vremena i zakona.Nazalost ta ideologija uredjenja je zapala u corsokak ali bas na zalost, i onda smo mi obicni ljudi prolazili kroz faze izmedju sve prisutne podele izmedju ljudi,kreditnih zaduzenja,vlasti,teritorija....itd.sve se prisecajuci, neko prica a neko i dobrog zivota u proteklom periodu.I tako covek odraste da nije ni svesan koliko je bila mocna psihologija u to doba,za danasnje vreme necu da komentarisem jer ovo nije politicki forum niti sam ja politicar.Moje licno misljenje danas nakon proteklih godina je:Tito....bio je faca u svom vremenu,definitivno jer su mu svi poklanjali svoje poverenje i blago receno dizali ga u oblake.....samim tim i verovatno jedan od najvecih diktatora sve do zadnje sekunde svog zivota....
Verovatno se mnogi nece sloziti sa ovim sto sam napisao ali ja ne zelim da komentarisem nicije postove i smatram da svako ima pravo da pise o jednoj javnoj licnosti koja je odlucivala ili odlucuje u ime vecine.Mozda je jos rano da istorija pokaze punu istinu o nekim takvim licnostima ali je i sasvim sigurno da ce se to jednom dogoditi.Zivot je tako kratak i netreba da dozvolimo da crnilo mrznje preovlada covekom,treba da se cenimo i volimo bez obzira "ko je","sta je","gde je ko" i bas ovakva mesta kao ovaj forum najbolji su pokazatelj koliko smo napredovali.
Izvinjavam se na malo duzem tekstu,pozdrav za sve......

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Između ostalog, i ja sam diplomirao ekonomiju. Ne volim da mašem svojim diplomama, jer ta nije jedina, s jedne, a s druge stane, diploma nije nikakv dokaz ni za što. To se očigledno vidi i na ovom Forumu.

Baš mi je drago što imaš više diploma i potpuno si u pravu, to se nikada ne bi reklo, na osnovu ovog foruma i postova.

Da ponovim, pažljivo pročitati post i ne izvrtati tuđe reči.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Baš mi je drago što imaš više diploma i potpuno si u pravu, to se nikada ne bi reklo, na osnovu ovog foruma i postova.

Da ponovim, pažljivo pročitati post i ne izvrtati tuđe reči.

A meni je drago što potvrđuješ da sam u pravu.
E, sad, da bi se obezbjedila da ti neko ne izvće riječi, prethodno razmisli kada ih ovdje postavljaš, - da budu jasne i nedvosmislene.
No, da ne skrećemo posve sa teme.
Smrt fažizumu - sloboda narodu!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
A meni je drago što potvrđuješ da sam u pravu.
E, sad, da bi se obezbjedila da ti neko ne izvće riječi, prethodno razmisli kada ih ovdje postavljaš, - da budu jasne i nedvosmislene.
No, da ne skrećemo posve sa teme.
Smrt fažizumu - sloboda narodu!

Rekla sam uzmi kredit i ne vraćaj ga 20 god...itd a ti si to pročitao potpuno drugačije. Ostalo ne bih da nabrajam, znaju ovde ljudi da čitaju pa će sami videti, naravno koga Tile legenda zanima.

Moje su reči jasne i nedvosmislene ti ih izvrćeš. Vrati se pa pogledaj, to je prvo, a drugo ako si ekonomista založi se da se takav ekonomski sistem vrati kad je već toliko dobar.

Ili još bilje, daj primer, pa osnuj svoju firmu koja će raditi na principima Titovog (utopijskog) socijalizma kad ga već toliko zastupaš.

Toleriši nerad, škart, razbacivanje tuđih para, pokrivaj gubitke, a ujedno posluj uspešno, gradi radnicima stanove, osnuj zbor radnih ljudi da ti oni odlučuju o firmi.... Jednostavno OPUSTI SE I UŽIVAJ.

Da vidim za koliko ćeš propasti. Ili možda nećeš!

Tačka.

Natrag