Tito je bio...

Ko je bio Tito?

• Drug i drugarica

Votes: 19 5,7%
  • Predsednik jedne prelepe zemlje

Votes: 143 42,9%
  • Lovac na zebre

Votes: 28 8,4%
  • Kome ti to?

Votes: 22 6,6%
  • Lik iz jedne bajke

Votes: 17 5,1%
  • Legenda sa Drvara

Votes: 16 4,8%
  • Glavna faca svog vremena

Votes: 152 45,6%

• Total voters
    333
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Rekla sam uzmi kredit i ne vraćaj ga 20 god...itd a ti si to pročitao potpuno drugačije. Ostalo ne bih da nabrajam, znaju ovde ljudi da čitaju pa će sami videti, naravno koga Tile legenda zanima.

Pročitao sam ja tačno kako si napisala. Ali, problem je u tome što je to što si napisala netačno. Jugoslavija je vraćala kredite! Tebi je trebala takva teza, a pošto je u stvarnosti nije bilo ti si je izmislila. Šta ćeš, zbog takve tendenciozne neistine, čovjek mora reagovati, - radi elementarnog poštenja.

Moje su reči jasne i nedvosmislene ti ih izvrćeš. Vrati se pa pogledaj, to je prvo, a drugo ako si ekonomista založi se da se takav ekonomski sistem vrati kad je već toliko dobar.

Ili još bilje, daj primer, pa osnuj svoju firmu koja će raditi na principima Titovog (utopijskog) socijalizma kad ga već toliko zastupaš.

Možda su za nekoga tvoje riječi nedvosmilnene... ako je tako, onda su netačne i tendencioune.
A ova sugestija da nastojim vratiti taj ekonomski sistem, ili da osnujem firmu po tom principu, potpuno je blasfemična.
Ja se, u principu na zalažem za onakav ekonomski sistem kakav je bio u bivšoj Jugi. Već sam rekao (mislim da je taj post nestao) da je u čitavoj koncepciji razvoja socijačlizma u Jugoslaviji, napravljena velika strateška greška, time što je uvedena maksimalna demokratija u privredu, umjesto da je uvedena u politiku. Prema tome, ne bih se nikada zalagao da se onakav sistem vrati, ali bi se zalagao da se vrati neki oblik humanog socijalističkog sistema, gdje bi se raspodjela nacionalnog dohotka vršila pravednije, nego što je to slučaj sada. I ne samo nacionalnog dohotka...
I još nešto. Ne branim ja onaj sistem po svaku cijenu, kako ti zaključuješ, imao je on mnogo mana, ali ni izbliza nije bio tako crn, kako ga ti i još neki želeite predstaviti. Naprotiv, i takav kakv je bio, postigao je kolosalne rezultate u razvoju zemlje. To mogu poricati samo oni koji ne znaju o čemu se ovdje govori, ili oni koji zlonamjerno žele te rezultate umanjiti ili čak potpuno zanijekati, pa kada im gole činjenice ne idu na ruku, ništa za to, izmišljaju se druge koje će potvrditi njihove stavove.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Naprotiv, i takav kakv je bio, postigao je kolosalne rezultate u razvoju zemlje. To mogu poricati samo oni koji ne znaju o čemu se ovdje govori, ili oni koji zlonamjerno žele te rezultate umanjiti ili čak potpuno zanijekati, pa kada im gole činjenice ne idu na ruku, ništa za to, izmišljaju se druge koje će potvrditi njihove stavove.

Pitanje razvoja jedne države, kada se sve države u okruženju i šire, razvijaju naprosto nije pitanje, to je normalno stanje stvari...
Niko ne tvrdi da se nije gradilo, niti iko tvrdi da socijalizam nije humaniji...
Ovde je samo pitanje preteranog hvalisanja, glorifikacije i nepotrebnog uvećavanja rezultata tadašnjeg režima... Ovi naredni vlastodržci u novonastalim "državicama" su se još gorim pokazali...
Socijalizam je moguć i na delu je u svim skandinavskim državama od kojih su neke monarhije... Samo je kod nas ta ideja ubijena, nažalost ja verujem nepovratno...
Da li smo mogli više da se razvijemo i kao država a i naša svest kao pojedinca, to je pitanje... Ja verujem da smo mogli mnogo više od postignutog u to doba... Ali džaba je kukati za prošlim vremenima...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pitanje razvoja jedne države, kada se sve države u okruženju i šire, razvijaju naprosto nije pitanje, to je normalno stanje stvari...

To jeste tako kada se radi o približno jednako razvijenim državama i sa sličnim sistemom državnog uređenja.
Ali nije tako kada se radi o bivšoj Jugoslaviji. Njena stopa rasta društvenog proizvoda, bila je godinama daleko veća od stope toga rasta zemalja u okruženju. I ne samo okruženju. O tome se radi.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
To jeste tako kada se radi o približno jednako razvijenim državama i sa sličnim sistemom državnog uređenja.
Ali nije tako kada se radi o bivšoj Jugoslaviji. Njena stopa rasta društvenog proizvoda, bila je godinama daleko veća od stope toga rasta zemalja u okruženju. I ne samo okruženju. O tome se radi.

Cela Evropa je bila "razvaljena" nakon II svetskog rata tako da su malte ne svi bili na istoj "startnoj" liniji...
Ovo bila "daleko veća" je verovatno tačno do negde a od negde je počelo da se falsifikuje, jer je bilo "bruka" da se iskaže stagnacija ili možda pad društvenog proizvoda, ali to nije bruka nego znak da nešto ne valja i da se treba menjati, nažalost ništa nije menjano iskreno, svodilo se na "praznu priču"....
A sličan sistem državnog uređenja je postojao u startu a kasnije 60 i nadalje nije ga bilo, tada je i napravljen pravi pomak ali je i taj sistem vremenom "zalutao" i ušao u stagnaciju ako ne i pad....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Cela Evropa je bila "razvaljena" nakon II svetskog rata tako da su malte ne svi bili na istoj "startnoj" liniji...
Ovo bila "daleko veća" je verovatno tačno do negde a od negde je počelo da se falsifikuje, jer je bilo "bruka" da se iskaže stagnacija ili možda pad društvenog proizvoda, ali to nije bruka nego znak da nešto ne valja i da se treba menjati, nažalost ništa nije menjano iskreno, svodilo se na "praznu priču"....
A sličan sistem državnog uređenja je postojao u startu a kasnije 60 i nadalje nije ga bilo, tada je i napravljen pravi pomak ali je i taj sistem vremenom "zalutao" i ušao u stagnaciju ako ne i pad....

Ne vredi... Kako ti samo pada na pamet da smo bili posle II sv.rata na istoj startnoj poziciji sa Evropom? Ne, dragi, moj, ni blizu na istoj. Bili smo na istoj onoj startnoj poziciji na kojoj smo bili i prije rata. A to je bila pozicija u kojoj se nismo ni ubrajali u iole razvijenije zemlje. Bili smo balkanska ruralna zajednica čija struktura stanovništva je bila 75:25% u korist seljaka.
Socijalizam je od te seljačke zemlje, za četrdesetak godina, izgradio srednje razvijenu industrijsku zemlju, a u selima napravio takve progresivne promjene, koje se u istorijskim relacijama, mjere vjekovima. Treba biti pošen pa to priznati.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Moram opet da napišem, pošto su postovi brisani, a tema je otišla malo dalje... Dakle o "najvećem sinu...". Zar iko veruje da je seljače iz vukojebine zvane Kumrovec imao toliko široko znanje, da je bio "majstor" za valcer, cigare, klavir, lov, vojnu doktrinu, umetnost i mali milion drugih stvari, pri tom stižući da osvoji i zavede nekoliko grofica i dama iz "visokog društva"??? Mašinbravar sa početka dvadesetog veka???

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Moram opet da napišem, pošto su postovi brisani, a tema je otišla malo dalje... Dakle o "najvećem sinu...". Zar iko veruje da je seljače iz vukojebine zvane Kumrovec imao toliko široko znanje, da je bio "majstor" za valcer, cigare, klavir, lov, vojnu doktrinu, umetnost i mali milion drugih stvari, pri tom stižući da osvoji i zavede nekoliko grofica i dama iz "visokog društva"??? Mašinbravar sa početka dvadesetog veka???

Ako je, kako neki kažu, nepismeni Vuk mogao uraditi tako kolosalnu stvar kao što je reforma srpskog jezika, zašto je čudno da je jedan talentovani momak iz hrvatskog zagorja, naučio da svira klavir i pleše?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ako je, kako neki kažu, nepismeni Vuk mogao uraditi tako kolosalnu stvar kao što je reforma srpskog jezika, zašto je čudno da je jedan talentovani momak iz hrvatskog zagorja, naučio da svira klavir i pleše?
Što se Vuka tiče, mislim da je njegova uloga preuveličana, glupo bi bilo da jedan Jernej Kopitar bude reformator srpskog jezika, pa se išlo na kompromis...
A o onom "geniju" nemoj trošiti reči, besmisleno je...

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Ne vredi... Kako ti samo pada na pamet da smo bili posle II sv.rata na istoj startnoj poziciji sa Evropom? Ne, dragi, moj, ni blizu na istoj. Bili smo na istoj onoj startnoj poziciji na kojoj smo bili i prije rata. A to je bila pozicija u kojoj se nismo ni ubrajali u iole razvijenije zemlje. Bili smo balkanska ruralna zajednica čija struktura stanovništva je bila 75:25% u korist seljaka.
Socijalizam je od te seljačke zemlje, za četrdesetak godina, izgradio srednje razvijenu industrijsku zemlju, a u selima napravio takve progresivne promjene, koje se u istorijskim relacijama, mjere vjekovima. Treba biti pošen pa to priznati.

Pa da li si svestan da nije postojao ni jedan drum, most i čitava pruga u dobrom delu centralne evrope i balkana...Kakve veze ima odnos radnika i seljaka od pre rata, kad je stradalo na milione ljudi i zauvek nestalo i kad nijedna fabrika takodje nije bila u funkciji...

Toliko je to selo napredovalo da sada nema nigde "žive" duše... Ovo mjere vekovima, ne bi da komentarišem...
Sad smo svi radnici i intelektualci ali nažalost nemamo gde da radimo a izgleda i ne znamo šta da radimo...

Ova diskusija je stvarno otišla u totalni aut...

Ti stvarno veruješ da je Tito, kako kažeš, "talentovani" momak iz hrvatskog zagorja ???!!!!

Imaš na forumu postavljenu temu "Tito: Crveno i crno", pa pogledaj dokumentarni serijal od 24 epizode od po 1 h...
Mnogo novog ćeš saznati o "trostrukom" Narodnom heroju....

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa da li si svestan da nije postojao ni jedan drum, most i čitava pruga u dobrom delu centralne evrope i balkana...Kakve veze ima odnos radnika i seljaka od pre rata, kad je stradalo na milione ljudi i zauvek nestalo i kad nijedna fabrika takodje nije bila u funkciji...

Ovo, stvarno postaje besmisleno. Ali da ti odgovorim još na ovo i isključujem se sa ove rasprave.
Dakle, u Evropi su bile djelimično uništene skoro sve komunikacije. Ok. A da li ti svjestan da ih kod nas skoro nije ni bilo? Evropi je trebalo da popravi oštećenja, a nama da gradimo iznova.
Odnos radnika i seljaka ima itekakve veze, jer taj odnos govori kakva nam je zemlja bila. Nerazvijena. Ruralna zajednica.

Toliko je to selo napredovalo da sada nema nigde "žive" duše... Ovo mjere vekovima, ne bi da komentarišem...
Sad smo svi radnici i intelektualci ali nažalost nemamo gde da radimo a izgleda i ne znamo šta da radimo...

Da, ako uviđaš to je posledica industrijskog razvoja zemlje. No, bojim se da ne uviđaš, jer inače tu činjenicu ne bi iznosio kao nešto negativno. To je proces koji se događao u svakoj zemlji koja se industrijski razvijala. Seljačko stanovništvo se smanjivalo a radničko povećavalo. Znači, po tebi, gdje se god to po svijetu dešavalo uredu je, samo nije uredu što se to dešavalo u Jugoslaviji? Sad ti sam zaključi da li je takav stav održiv?

]

Natrag