Šta je novo?

Tito je bio...

Ko je bio Tito?

 • Drug i drugarica

  Votes: 19 5,7%
 • Predsednik jedne prelepe zemlje

  Votes: 142 42,9%
 • Lovac na zebre

  Votes: 27 8,2%
 • Kome ti to?

  Votes: 22 6,6%
 • Lik iz jedne bajke

  Votes: 17 5,1%
 • Legenda sa Drvara

  Votes: 16 4,8%
 • Glavna faca svog vremena

  Votes: 152 45,9%

 • Total voters
  331
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
988
Dobro u vezi ironisnja , meni je malo teško shvatiti da neko drži sliku bivšeg predsednika. Ali kao što rekoh to je neka vrsta žala za mladošću i prohujalim vremenima. Ta žal je normalna ali to sa slikama je malo preterano.
Ovo u vezi kontradikcije , pa prvo si rekao da je Slovenija neuporedivo najnaprednija (najbogatija) Balkanska zemlja, a onda kritikuješ pravac razvoja ostalih zemalja koje idu istim onim putem koje je Slovenija prešla.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Pa, dobro, ljudi, zar vi mislite da je Juga kojim slučajem opstala, da bi sve do danas bila zamrznuta onakva kakva je bila sedamdesetih i osamdesetih godina? Postavljam to pitanje, a vidim da vi tako mislite i onda izvodite zaključke na osnovu takvog mišljenja, koji su, naravno, pogrešni.
I prije raspada Jugoslavije, bilo je ozbiljnih razmišljanja o preuređenju njenog državnog ustrojstva i društvenih odnosa. Možda je to i bio jedan od glavnih razloga što je razbijena, jer da je tim idejama data šansa, oni koji su željeli da je razbiju, izgubili bi svoju šansu.
Te ideje o kojima govorim i bile su na bazi spoznaje da je previše demokratije dato tamo gdje ona samo šteti, a to je u proizvodnju i proizvodne odnose, dok je istovremeno demokratije bilo premalo tamo gdje je trebalo da je bude - u politici i političkim odnosima.
 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
6
hehe što jače udaraš po željezu to je željezo tvrđe tako je i sa mnom i slikama pa to bilo nekome čudno ili ne,kako god.
Hteo sam da kažem da to nije put koji treba da se pređe da bi se došlo do nekog blagostanja,jeste sve je tačno to što sam napisao ali me ti stvarno nisi shvatio.Hoču da kažem da nije sve zlato što sija.Videčeš i sam kako je ta demokratija u Evropi.Sada ste negde između ni na nebu ni na zemlji.I dok imate poloprivredu koliko toliko jaku i ono malo industrije držite to i ne dajte nikome jer u Evropi nema više maloga zemljoradnika,ratara i fabričkog radnika.Tu su samo pare i ako nemaš para onda čao amigo i to je to što sam mislio sa dobronamernom kritikom.Imam mnogo prijatelja u vašoj lepoj zemlji Srbiji i srpski narod mi nije tuđi narod i otprilike znam šta se dešava kod vas.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
988
Pa Jurivaka ja ne govorim šta bi bilo kad bi bilo. Da je Juga opstala, da su u njoj vladali iskreniji odnosi između republičkih elita. Da je pobedila reformska struja sa recimo Stambolićem i Ante Markovićem danas bi verovatno bila druga pesma.
A da su vršene reforme , mislim na ekonomske još za Titova vremena - vršene su . Ozbiljni ljudi su to radili, ozbiljni timovi (o samoupravljanju sam već pisao) ali u okviru uskih granica koje je određivala ideologija - dogovorna ekonomija, državno, pa društveno vlasništvo i enormna radnička prava. A kada su tako uski okviri onda tu nije moguće bog zna šta uraditi. Osamdesetih (kod nekih i ranije) dolazi do postepene spoznaje da su ti okviri uski i da privredu treba otvarati ka tržišnoj ekonomiji (naravno društveno vlasništvo i radnička prava i dalje ostaju kao glavne odrednice) . Tek sa Ante Markovićem prevladava uverenje ka potpunoj trižišnoj ekonomiji i postepenoj privatizaciji. No to je već kasno jer dogmatske snage udružene sa nacionalistima preuzimaju primat u republičkim rukovodstvima. A kada je do toga došlo, već govorimo o predvečerju građanskog rata gde Antine reforme nisu mogle opstati. Svakoga koga interesuje ova tematika (mislim na privredne reforme do osme sednice) preporučio bih knjigu od Ivana Stambolića - Put u bespuće . Iskreno govoreći , pre nego što sam počeo da čitam ovu knjigu imao sam neki unutrašnji otpor ali iz nje se mogu doznati mnoge zanimljive stvari. Naravno ne treba da napominjem da i nju (kao i svaku drugu knjigu) treba čitati sa izvesnim kritičkim otklonom.
gardist , nikada nisam rekao da si nedobronameran i da imaš nešto protiv Srbije, Srba ili bilo koga. Prosto imamo različite stavove.
Drugo, nemam ništa protiv toga što držiš Titovu sliku na zidu , to je tvoje pravo, ali mi je čudno jer me podsećaš na vernika. Zapravo ti i jesi vernik, i ja poštujem tvoja verska osećanja (i simpatična su mi ) iako se ne slažem sa tvojim stavovima.
I na kraju, daleko od toga da podržavam ovaj tajkunsko-jajarski kapitalistički sistem i da mislim da je on najbolja opcija ali i komunizam Titove Juge smatram neponovljivom utopijom koja je tada bila moguća zbog okolnosti na globalnom nivou.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poruka
341
dok je bio TITO bila je i JUGOSLAVIJA,,.poslije njegove smrti sve su razvalili..i unazadili sve 1000 godina
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Rollmilane, poznati su mi dobro društveno ekonomski ondosi u nekadašnjoj SFRJ.
Sredstva za proizvodnju su bila društveno vlasništvo, a njima su formalno upravljali radnici preko radničkih savjeta. Dakle, sredstva za proizvodnju su bila svačija i ničija, a upravljanje tim sredstvima bilo je formalno u rukama radnika, a stvarno su njima upravljali menadžeri, ili, kako se to onda zvalo, tehnokratija. Isto tako mi je poznato da je počev od šezdesetih godina bilo nekoliko priverednih reformi i raznih stabilizcija i bez obzira na to što je tim reformama prostor bio sužen postojećim propisima, one su, ipak, bile na tragu pokušaja da se privreda stabilizuje i da joj se da novi zamah. Marković i mnogi drugi su shvatili svu uzaludnost tih pokušaja, upravo radi datih društvenih odnosa i zakona kojima su oni bili uređeni, pa je predložio radiklnu promjenu u pogledu svojine. Htio je od radnika samouprvljača, napraviti radnike dioničare. Da ne ulazimo sada u nagađanja - šta bi bilo da je bilo, ali se sa sigurnošću može reći, da su Markoviću dozvolili da provede svoje reforme do kraja, danas bi mi drugu pjesmu pjevali! No, nije mu dozvoljeno, a već sam rekao zašto nije.
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Prvo da odgovorim mom kolegi gardisti(i ja sam sluzio u gardi ali nije vise bila Titova),nije stvar koji je sistem bolji za radnike vec dali on moze da funkcionise.Ja imam super BMWa veoma je udoban,super izgleda samo sto nema motor i beskoristan je.Jurivaka je lepo objasnio ovo o odnosima u SFRJ i to gde je bilo previse demokratije a gde premalo.Medjutim ja bas zbog toga kritikujem Tita jer ga je ideoloska ogranicenost sprecavala da krene u dalje ekonomske i drustvene reforme.Naravno mislim da je Jugoslavija bila dobra ideja i da je nekako mogla da opstane ali sami smo krivi sto su nam trecerazredne birokrate prodale ciglu.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
Interesantna je činjenica (koju bih voleo da prokomentarišete), kako se "početak kraja" bivše države (ili nešto ranije propadanje privrede) poklapao sa neminovnom propašću SSSR-a, završetkom "hladnog rata", "zavrtanjem slavine" Amera ("curenje" koje je počelo sa "Trumanovim jajima" i trajalo do perioda kada Jugoslavija više nije bila potrebna kao "tampon" Evropi od sovjetskog uticaja)?
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
988
Jurivaka najzad da se u nečem složimo i u ovoj temi. Ako ništa drugo delimo istu žal za propuštenim prilikama u vezi reformisanja Juge.
Rekontra, šta ima da komentarišemo kad si sve sam odgovorio.
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Nije problem toliko bio u raspadu SSSR i padu komunizma koliko u tome sto mi te cinjenice nismo zeleli da prihvatimo.Sto bi rekao Basara,kod nas Srba postoje dva sveta, onaj koji jeste i onaj kakav bi smo mi zeleli da bude.E pa mislim da smo mi zadnjih trideset godina ziveli u ovom drugom.
 
Top