Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Prošli Beneto, Manarino, Stepanek

Francuz Žulijan Beneto plasirao se uz dosta muke u drugo kolo mastersa u Majamiju, pošto je tek posle tri seta savladao 19-godišnjeg Britanca Kajla Edmunda.

738457876532a18285c4f2246207841_size3.jpg

Beta/AP Photo/Alan Diaz
Momak rođen u Južnoj Africi rešio je prvi set u svoju korist, dobrom igrom u taj-brejku, ali je Beneto zaigrao bolje u nastavku i zasluženo slavio - 6:7, 6:3, 6:2.

Još jedan Francuz, Adrijan Manarino izbacio je iskusnog Nikolaja Davidenka 6:4, 7:5, dok je Holanđanin Timo de Bejker bio je bolji od Rumuna Viktora Haneskua 6:3, 6:2.

Ubedljiv je bio i Čeh Radek Stepanek, koji je u dva seta izašao na kraj sa Nemcem Danijelom Brandsom 6:3, 6:0, a isti broj setova bio je potreban njegovom 20-godišnjem zemljaku Jiriju Veselom, koji je trijumfovao nad Filipom Volandrijem iz Italije - 6:4, 7:6.

Izuzetno uzbudljiv duel odigrali su Marinko Matošević i Alehandro Falja. Kolumbijac je pri set rešio ubedlivo u svoju korist 6:1, ali je Australijanac uspeo najpre da izjednači 6:4, a zatim i da u taj-brejku trećeg seta stigne do naredne runde. Ništa manje uzbuđenja nije viđeno ni u duelu Španca Alberta Montanjasa i Poljaka Mikala Pržežešnog, koji je na kraju priprao Špancu - 5:7, 7:6, 6:3.

Posle mečeva prvog dana dobili smo i protivnika našeg Novaka Đokovića, koji takmičenje u Majamiju počinje protiv Francuza Žeremija Šardija.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=20&nav_id=826054

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Bez iznenađenja prvog dana

Prvog dana takmičenja na mastersu u Majamiju u ženskoj konkurenciji nije bilo iznenađenja.

504976765532a2666a0019607345014_size3.jpg

Beta/AP Photo/Luis M. Alvarez
Kristina Mekhejl bila je bolja u dva seta od Žije Ženg 6:4, 6:2, Dona Vekić je bez previše problema izašla na kraj sa veterankom Kimiko Date Krum 7.6, 6:2, dok je Nađa Petrova savladala Ursulu Radvanjsku - 7:5, 1:6, 6:4.

Šuai Peng je trijumfovala nad Karolinom Piškovom 7:5, 6:0, Ajla Tomljanović nad Kristinom Mladenović 7:6, 6:4, a sigruna je bila i Andrea Petković protiv Marije Terese Toro - 6:3, 6:4.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=20&nav_id=826063

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Jankovićeva: Ne mislim da bih bila dobar trener
Od januara 2014. Jelena je osvojila 1.090 poena, vratila se na šesto mesto i ne želi da stane. U Majamiju brani polufinale, u Čarlstonu finale

Jelena Janković

HILjADU devedeset poena osvojila je Jelena Janković u prva tri meseca ove sezone i probila se na sjajno šesto mesto svetske rang-liste. Nekako u senci, bez pompe, Džej Džej mirno, ali sigurno, gradi povratak u sam vrh VTA tura, kojim je pre šest godina suvereno vladala kao kraljica belog sporta. Ima 4.590 bodova, 319 više od Šarapove na sedmom mestu (4.271) i 185 manje od petoplasirane Halep (4.775).

Naša teniserka ne želi na ovom da stane, mada bi uspon privremeno mogla da joj uspori činjenica da u Majamiju brani polufinale, a na narednom takmičenju, u Čarlstonu, finale. Ipak, hrabri podatak da je Jelena pokazala da je u odličnoj formi, igra konstantno dobro, ima dovoljno snage i koncentracije i za vrhunske rivalke (dobijala Kvitovu, Voznijacki, Kerber...), a i raspoloženje joj je na sjajnom nivou.

To je pokazala na druženju sa medijima u Majamiju, gde je bila u centru pažnje, uoči drugog kola koje igra protiv bolje iz meča između Lepčenko i Vikmajer.

- Volim da igram u ovom gradu, koji je pun energije. Pogledajte ovo okruženje, svuda je more, tu su plaže, palme, dobro vreme. Dobro se osećam, od kako sam stigla iz Indijan Velsa privikavala sam se na drugačije uslove, trenirala i jedva čekam da počnu mečevi - rekla je Jankovićeva.

Američke novinare su zanimali detalji iz privatnog života naše teniserke, na šta je ona rado odgovarala, sa prepoznatljivim šarmom i humorom.

- Pitate me koja je najčudnija stvar na kojoj sam se ikad potpisala? Pa, neki su mi tražili da potpišem autogram na njihovom stomaku, na primer. To je bilo čudno. Potpisivala sam se i na ruke, majice - smejala se Jelena.

Džej Džej je objasnila i da joj je maltezer omiljena rasa pasa, da ima jednog takvog kod kuće.

- Moja kuca je Stela, ima tri godine, a mama trenutno brine o njoj.

Jankovićeva vreme na turniru provodi uglavnom u hotelskoj sobi.

- Ne idem mnogo u grad. Umorna sam posle treninga i rano ležem u krevet. Nisam od onih koji izlaze i provode se mnogo. Došla sam ovde, pre svega, da bih igrala turnir.

Otkrila je i neke stvari koje i nisu toliko poznate.

- Možda ljudi ne znaju, ali ja govorim francuski. Kao mala sam išla u francusku školu. Koliko jezika govorite, toliko ljudi vredite.

Kada završi karijeru, Jelena ne veruje da će ostati u tenisu.

- Ne mislim da bih bila dobar trener. Nemam strpljenja za to. Možda bih mogla da pomognem nekom tu i tamo, ali bih volela da radim nešto drugo, u vezi sa modom, recimo. To je nešto što me ispunjava. Imam još vremena da razmišljam o toj temi - zaključila je Jankovićeva.

USPON OD BOGOTE

JELENA je poslednji put bila ovako dobro plasirana na VTA turu u februaru 2011. godine, uoči turnira u Dohi u Kataru. Tada je, takođe, zauzimala šesto mesto na svetu. Posle je krenuo pad, koji je trajao dve sezone, ali otkako je brat Marko počeo da putuje sa njom, počeli su i bolji rezultati. Uspon traje od Bogote prošle godine, koju je osvojila, i napredovala sa 24 mesta koje je tad zauzimala.

BROJKE
13 titula osvojila je u karijeri u singlu
15. 800.000 dolara zaradila je od nagrada
544 pobede ostvarila je u singlu

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:483405-Jankoviceva-Ne-mislim-da-bih-bila-dobar-trener

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
RF - nikad ne otpisujte Kralja
Prošle sezone Rodžer Federer osvojio je samo jednu titulu, leđa su ga mučila, glavni konkurenti su mu odmakli.

14783295745329c29fe0d38868557459_size3.jpg

Beta/AP
Govorio je da u sebi ima još vrhunskog tenisa, retki su mu verovali.

“Do pre nekoliko nedelja, do pre nekoliko meseci, neki ljudi govorili su da više ne mogu da igram tenis“, počinje priču Federer pred Soni Erikson Open, turnir koji je osvajao 2005. i 2006. godine.

Ipak, nije bilo važno šta su drugi mislili, on je verovao u sebe i to mu se isplatilo, kao i mnogo puta u životu.

Pad je počeo od Vimbldona – prvi put od Rolan Garosa 2004. godine Rodžer je eliminisan pre četvrtfinala nekog od Gren slem turnira. Njegov ’dželat’ bio je Sergej Stahovski u drugom kolu.

Toj rani bilo je potrebno vreme da zaceli, a posle sedmonedeljne pauze Federera su ozbiljnije počela da muče leđa. Usledili su porazi od maltene anonimnih tenisera poput Brandsa i Delbonisa, a na US openu izgubio je u tri seta od Tomija Robreda, čoveka kojeg je dobio u svih deset okršaja pre tog. Samopouzdanje je bilo na dnu, nepostojeće.

“U određenim trenucima i u meni se javljala sumnja. Ipak, znao sam da ne mogu doveka tako da se osećam, tako da je najvažnije bilo da budem strpljiv i da čekam. To je najteže i bilo je nešto novo za mener jer nisam do tada išta slično iskusio u svojoj karijeri“, priseća se Federer, koji u avgustu puni 33 godine.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=19&nav_id=825926

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Još jedan srpski teniski biser: Miomir Kecmanović

Bradenton, Florida. Akademija IMG Nika Bolitijerija, gde je nekada stasavala Jelena Janković. Sada je tamo još jedan srpski biser, 14-godišnji Miomir Kecmanović, koji prema rečima njegovog oca Dragutina ima priliku da razmenjuje udarce sa Tomijem Hasom i Sabinom Lisicki.

1194979-11.jpg

Vanserijski nadaren: Miomir Kecmanović | Foto: Fonet

TALENAT - Pre nekoliko dana stigla je lepa vest, Miomir je osvojio ITF turnir u Gvatemali. Iako ima 14 godina, na takmičenju do 18 godina bio je ubedljivo najbolji! Pet mečeva, pet pobeda protiv igrača koji su svi stariji od njega.

- Presrećan sam, šta drugo da kažem. Ljudi iz IMG-a su rekli da za njega neće biti problema, ali mi smo ipak bili oprezniji. Znate, ipak su u pitanju igrači stariji od njega. Ali pobedio je bez izgubljenog seta - kaže za “24 sata” Miomirov otac Dragutin Kecmanović.

Miomir je jesenas osvojio “Edi Her” do 14 godina, nezvanično prvenstvo sveta u toj kategoriji. Bio je najbolji igrač Evrope u tom uzrastu, prošle sezone osvojio je pet trofeja. Stručnjaci mu predviđaju veliku karijeru.

- Otkako je jesenas otišao na Floridu, kod Bolitijerija, odmah su ga svrstali u elitnu grupu igrača. Od tada, bio je samo jednom ovde i jedva je čekao da se vrati tamo! Izuzetno je posvećen radu i tome da postane uspešan teniser. Preuzeli su kompletnu brigu o njemu. Tamo je sa tetkom Tanjom. Ona je ostavila sve ovde, ima takav posao da može da ga radi i sa te daljine. Hvala bogu da je s njim, ima na koga da se osloni iz porodice. Ona je psiholog, a usput je završila i za fizioterapeuta, tako da i s te strane ima kompletnu podršku. Sve mu se poklopilo - kaže Kecmanović senior.

Priča o njegovim teniskim počecima neodljivo podseća na jednu već dobro poznatu, čiji je junak Novak Đoković. U pitanju je samo druga planina.
- Miomira je, kada je imao šest godina, na Zlatibor odveo deda. Tamo je bio neki teniski kamp za decu, deda ga je upisao i tako je počelo. Od tada se ne odvaja od reketa.

Mladi teniser ima već ugovor sa “Najkijem” i “Babolatom”, tako da mu je i s te strane lakše. A u kampu je okružen teniskim zvezdama.

- Posvetili su mu maksimalnu pažnju. Redovno trenira sa Belorusom Maksom Mirnim, već su postali dobri drugari. Radio je neko vreme i po dva sata sa finalistkinjom Vimbldona Nemicom Sabinom Lisicki. Pa sa Tomijem Hasom. To su sve dragocena iskustva. A na jednom od poslednjih treninga gledao ga je i Mats Vilander - poručio je Dragutin Kecmanović.

Uzori Đoković i Federer

POSTER - Kao i svi mladi igrači, i Miomir je imao svoje dečačke heroje.
“Kada je počinjao, bili su to Rafael Nadal i Rodžer Federer. Potom samo Federer. Naravno, kako je Novak Đoković stupio na scenu, ugleda se i na njega. Želja mu je da jednog dana postane uspešan kao oni”, kaže Dragutin Kecmanović.

Izvor: http://www.24sata.rs/sport/vesti/vest/jos-jedan-srpski-teniski-biser-miomir-kecmanovic/129996.phtml

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Favoritkinje sigurne prvog dana
AK
Počeo je drugi veliki teniski turnir u SAD, u utorak su odigrani prvi mečevi u ženskoj konkurenciji, a u sredu kreće Masters.

1167038225532989257a2a9364210186_size3.jpg

Beta/AP Photo
Prvog dana turnira eliminisana je Bojana Jovanovski, a dalje su prošle Pironkova, Svitolina, Voznijak, Švedova, Delakva, Puig, Lepčenko, Šipers, Klejbanova i Šmidlova.

U sredu kreće i Masters, a u centru naše pažnje biće duel Huana Monaka i Žeremija Šardija, koji će odlučiti ko će u drugom kolu igrati sa Novakom Đokovićem.

Na terenu će između ostalih biti još Davidenko, Granoljers, Beneto, Štepanek, Dodih, Karlović, Rosol, Gofan. U ženskoj konkurenciji igraće Ženg, Per, Petrova, Rezano, Vekić, Mladenović, Petković...

Majami, žene:
Voskoboeva – Pironkova 2:6, 5:7
Matek-Sands – Svitolina 3:6, 6:3, 3:6
Garsija – Voznijak 6:3, 7:5
Bek – Nara 6:7, 4:6
Švedova – Skjavone 6:4, 6:2
Jovanovski – Oprandi 2:6, 4:6
Delakva – Vegel 6:3, 6:2
Puig – Ribarikova 6:1, 7:6
Vikmajer – Lepčenko 5:7, 1:6
Soler-Espinosa – Šipers 3:6, 0:6
Melcer – Klejbanova 6:7, 1:6
De Vrom – Šmidlova 5:7, 7:5, 2:6

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=19&nav_id=825754

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Fernando Verdasko: Kako sam izgradio svoje telo
image.php

Tridesetogodišnji teniser ima 12 titula u karijeri, razarajućim forhendom i rigoroznim rutinama u teretani. Ali, kao i bilo ko drugi, i on ima svoje poroke, ali i zavidno telo.

Kao jedna od pogodnosti koje je Verdasko dobio u životu jeste brz metabolizam.

''Kada sam imao 22 godine, jeo sam sve što sam hteo. Mogao sam jesti pljeskavice četiri dana u nedelji, a da ne dobijem ni jedan kilogram viška'', kaže teniser koji u poslednjih nekoliko godina ipak mora da vodi mnogo više računa o svojoj ishrani.

Njegov doručak svakog dana između 8:30 i 9 časova sadrži obrano mleko,...

Izvor: http://www.smedia.rs/ona/zdravlje/v...do-Verdasko-Kako-sam-izgradio-svoje-telo.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Tipsa poručuje sa terapije: "Još 6 do 8 nedelja!"

Srpski teniser Janko Tipsarević postavio je na "Instagramu" sliku sa jedne od terapija i napisao da se na teren vraća za 6 do 8 nedelja.
tipsa600182400020140320141605.jpg

Nekada osmi teniser sveta najavio je u utorak da se "ružan san" u kome se nalazi već više od pet meseci privodi kraju i da bi na teren trebalo da se vrati najkasnije do kraja maja.

Janko je u četvrtak na "Instagramu" postavio sliku sa jedne od terapija i poručio da se na teren vraća za 6 do 8 nedelja.

Samo napred, majstore, želimo ti što brži oporavak i povratak u formu.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/tipsa-porucuje-sa-terapije-jos-6-do-8-nedelja-171493.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Marselo Rios ponovo u bolnici
IZVOR. B92, TANJUG | SV
Bivši čileanski teniser Marselo Rios primljen je u Nemačku kliniku u Santjagu zbog jake glavobolje, usled sindroma cerebralnog vazospazma.

648534944532aee60a2a73162333462_orig.jpg

Beta/AP

Nekadašnji prvi igrač sveta je i prošle godine zbog oboljenja moždanih krvnih sudova nekoliko dana proveo u bolnici na lečenju.

"Marselo ima iste probleme kao i prošle godine, ali najvažnije je da se mirno oporavlja", rekao je doktor Arnold Hope.

Posle prošlogodišnjeg boravka u bolnici, lekari su objasnili da su njegove glavobolje povezane sa lekovima koje uzima u procesu lečenja cerebralnog vezospazma, a doktor Hope je tada rekao da je Rios zadržan u blnici kako bi se sprečio moždani udar.

Rios je prošle nedelje učestvovao na turniru veterana u Švedskoj, gde je izgubio protiv Tomasa Enkvista i Španca Karlosa Moje.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=20&nav_id=826297

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Teniserke u Tuluzu umesto u Parizu
IZVOR. B92, TANJUG | JT
Teniski turnir koji je do sada igran Parizu premestiće se u Tuluz, koji će biti domaćin teniserkama u narednih pet godina, saopštili su organizatori.

227004615532ad1ca4cce9135264495_orig.jpg

Anastasija Pavljučenkova, ovogodišnja pobednica turnira u Parizu (Beta/AP Photo/Jacques Brinon)

Prvi turnir u Tuluzu biće na programu od 7. do 15. februara 2015. godine, što je termin odmah posle Australijan Opena, koji je do sada zauzimao Pariz.

Ovogodišnja pobednica turnira u Parizu bila je Ruskinja Anastasija Pavljučenkova, koja je u finalu pobedila Italijanku Saru Erani sa 3:6, 6:2, 6:3.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=20&nav_id=826223

Natrag