Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đokovićeva mentalna snaga dolazi s Vajdom
Razlog što ne mogu da sparingujem sa Novakom je što imam veštački kuk i slomljeni članak na nozi sa titanijumskom pločicom, rekao je Boris Beker

Novak Đoković

SARADNjA sa Marjanom Vajdom na prvom zajedničkom turniru sezone već je Novaku Đokoviću donela finale, što je bolji rezultat nego u oba prethodna takmičenja na kojima je bio sa Borisom Bekerom. Na Australijan openu je izgubio u četvrtfinalu, u Dubaiju u polufinalu, mada je tada nailazio na raspoložene Vavrinku i Federera, dok je sada imao lakši žreb.

S druge strane, u Indijan Velsu je pokazao ono što mu je nedostajalo na početku godine, a to je mentalna snaga i sposobnost da se izbori sa kriznim momentima. Naime, kad god je "bilo gusto", Nole se nije najbolje snalazio sa Bekerom na tribinama i podrškom koju je dobijao od Nemca. Ovog puta se ponovo našao pred velikim psihološkim izazovom, kada je Izner izjednačio na 1:1 u polufinalu mastersa i ušao u snažan nalet, ali je Đoković taj test odradio besprekorno.

U trećem setu je bio izvanredan, brzo se rešio nervoze, i kao da pre toga nije ispustio dva servis gema i odigrao lošiji taj brejk. Na kraju je slavio 7:5, 6:7, 6:1, i prošao u finale, gde se sinoć sastao sa Rodžerom Federerom.

- Dobro sam riternirao protiv Iznera i uspeo sam da napravim dosta prilika na njegovim servis gemovima. Zatim, dva puta sam imao priliku da finiširam meč u drugom setu, ali sam odigrao dva loša gema, dok je on bio izuzetan u taj brejku. Znate, kada se nađete na 6:6 protiv Džona, ko god da ste, nikako niste favorit u tim momentima. Samo sam se trudio da ostanem u meču, zadržim mentalni fokus posle tog izgubljenog drugog seta, i bio sam na nivou u trećem delu - govorio je Novak posle polufinala.

Sve mečeve iz Evrope, gledajući televizijske prenose, pratio je i Beker, koji je za nemački list "Bild" objasnio da trenutno ne može mnogo da pomogne Đokoviću u sparingu na treninzima.

- Razlog je što imam veštački kuk i slomljeni članak na nozi. U tom desnom članku ugradili su mi titanijumsku pločicu od čak 30 centimetara. To mi onemogućava da trčim okolo, a zato i blago hramljem dok hodam. Samim tim, sparing meč nije opcija protiv svetskog broja dva - rekao je Boris, koji se vraća na čelo tima u Majamiju.

Naš teniser na predstojećem takmičenju brani samo 90 poena, dok prvi na listi Rafael Nadal nije ni učestvovao na mastersu na Floridi prošle godine. Po dogovoru koji je sklopljen krajem prošle godine, Boris Beker je putovao sa Novakom Đokovićem u Melburn i Dubai, a vodiće tim i u Majamiju, Monte Karlu, Rolan Garosu, Vimbldonu, Sinsinatiju, Ju-Es openu, Šangaju, Parizu i Londonu. Marjan Vajda će uz Noleta biti još samo u Madridu na šljaci, zatim u finišu sezone, u Torontu i Pekingu.

BORIS BEKER

- ne donosi titule i rezultate

- pruža slabu psihološku podršku

- nije u prilici da sparinguje

- malo čemu može da nauči Novaka

+ još je rano za osudu

+ reč je o legendarnom teniseru

+ ozbiljno je shvatio posao trenera

+ ima bogato igračko iskustvo

MARJAN VAJDA

- nije u prilici da stalno putuje

- umorio se od obaveza na turu

- nema više čemu da nauči Novaka

- tanka linija u odnosu prijatelj-trener

+ donosi titule i rezultate

+ poznaje Đokovića bolje od svih

+ daje sigurnost našem teniseru

+ deo je uhodane mašinerije

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:482913-Djokoviceva-mentalna-snaga-dolazi-s-Vajdom

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Federer: Mogao sam da osvijim još koji poen, ali mi Novak nije dozvolio
00121534.jpg

Rodžer Federer je izgubio u finalu Mastersa u Indijan Velsu, pošto je posle više od dva sata Novak Đoković slavio sa 2:1. Meč je rešen u taj-brejku, a švajcarski teniser je hvalio i organizatore i protivnika.
- Kakva nedelja u pustinji. Na ovom turniru se svi dobro zabavljamo - kazao je Federer koji je osvojio 500.000 dolara i 600 ATP poena.
- Srećan sam jer sam igrao odlično i uživao u tenisu. Možda sam mogao da osvojim još neki poen, ali mi je Novak sve dodatno otežao. Zbog toga mu čestitam na trofeju, kao i na meču u finalu - zaključio je Federer koji i dalje vodi protiv Đokovića u međusobnim duelima. Sada je međutim 17:16.

Izvor: http://www.smedia.rs/sport/sport/ve...jos-koji-poen-ali-mi-Novak-nije-dozvolio.html

Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
930
Novak Đoković – dileme, sumnje,
muke, trofej

Novak Đoković najveći deo turnira u Indijan
Velsu nije igrao na svom prepoznatljivom
nivou. Novak Đoković tokom desetak dana u
Kaliforniji proživeo je nekoliko atipičnih
padova na mentalnom planu, naročito u
momentima kada je servirao za meč. Novak
Đoković često je na terenu delovao kao da
mu nedostaje energije, ponekad i motivacije.

Uprkos svemu tome, Novak Đoković osvojio je
titulu na turniru iz Masters 1000 serije, turniru
koji mnogi nazivaju ’petim Gren slemom’. Šta
nam to govori? Govori nam da je Novak Đoković
izvanredan teniser jer je sposoban da slavi u
najjačoj mogućoj konkurenciji čak i kada nije u
najboljoj formi.
Pre desetak dana trener košarkaša CSKA Etore
Mesina govorio je o meču u kojem je njegov tim
naneo (do tada) jedini ovosezonski poraz
superiornom Realu iz Madrida.
"Time smo u stvari učinili uslugu Realu. Postoje
trenuci kada poraz može da bude pozitivan i
kada pomaže, pošto kada se dobije toliko
utakmica, neki detalji mogu da promaknu“,
kazao je Mesina.
Isti slučaj je i sada – osvajanje nesumnjivo
vrednog trofeja ne sme da zamagli i skrajne loše
strane, pošto to može da bude skupo plaćeno u
budućnosti. Ili, kako nas uči Makijaveli u svom
Vladaocu, “laskavci su najgora vrsta neprijatelja“.

Đoković je bio u neobičnoj situaciji pred turnir u
Kaliforniji – prvi put od 2006. godine došao je u
Indijan Vels bez ijednog trofeja.
To verovatno jeste uticalo da srpski teniser u
pojedinim delovima turnira deluje stegnuto, kao
i da ima nekarakteristične mentalne padove –
dva puta protiv Iznera i jednom protiv Federera
gubio je gemove u kojima je servirao za meč, i
to uglavnom vlastitim greškama i nedovoljno
odlučnom igrom.
Međutim, to i dalje ne objašnjava izrazito nizak
nivo energije na ulasku u mečeve sa Čilićem i sa
Federerom. Novak se u određenim trenucima
činio bezvoljnim, kao da mu nije istinski stalo do
ishoda, a onda bi se budio i uspevao da iz sebe
izvuče ono najbolje, makar na određeni period.
Teško je pronaći pravi uzrok toj povremenoj
Novakovoj apatiji, taj odgovor zna on i niko više.

Takođe, čini se da je Đoković izgubio onu glad u
očima i želju za dokazivanjem koja je bila
evidentna u završnici prošle sezone.
Razlozi za tako nešto mogu da budu brojni, ali
dozvolite mi jednu pretpostavku. Napravimo za
čas analogiju sa kladionicom – kada pogodite
tiket od npr. deset hiljada dinara, sutradan vas
dobitak od dve hiljade čini spokojnim i srećnim;
nadgradili ste jučerašnji, još veći uspeh, zbog
kojeg i manji dodatno dobija na značaju.
Đoković, osvajač šest Gren slem titula, uzeo je
samo jedan od poslednjih osam najvećih turnira.
U takvoj situaciji – kada dugo nema najvećeg
dobitka (onog od deset hiljada dinara), onaj od
dve hiljade (Mastersi i ’manji’ turniri) ne čini se
više toliko privlačnim, naročito za čoveka koji je
dve sezone završavao kao prvi na planeti.
Neki će reći “pa to ne bi smelo da se dešava
profesionalcu“. Smelo ili ne, i Novak je ljudsko
biće i sasvim je normalno da se takve faze
događaju. Đoković vredno i mnogo trenira i
nijednog trenutka ne treba sumnjati da ćemo u
najskorije vreme u njegovom pogledu videti
rešenost kojom je, svi smo svedoci, osvajao
najveće trofeje.

Sa igračkog aspekta gledano, oscilacija na
bekhendu bilo je nešto više nego uobičajeno, ali
to možemo pripisati delovanju gorenavedenih
faktora.
Loših stvari jeste bilo i one pozivaju na oprez, ali
prisustvovali smo i blistavim Đokovićevim
trenucima. Drugi set duela sa Čilićem bio je
prava pesma, možda i najbolji set koji je Novak
ove sezone odigrao – ritern savršen, tajming i
izbor udaraca takođe, rivalu nije pružena
nikakva šansa.
Dalje, Đoković je u finalnom okršaju dovoljno
dugo uspevao da se održava u životu dok ne
pronađe pravu igru – kako drugi set odmiče bez
brejka, sve je veći pritisak na čoveku koji je u
zaostatku. Novak je taj pritisak izdržao, bekhend
paralela je proradila, pa je u završnici napravio
ključni brejk. Umereno agresivno, uz sigurnije
udarce i pravu dubinu, Novak je igrao do kraja
meča, sa izuzetkom desetog gema.
Spomenuli smo mentalne padove u trenucima
kada je Đoković servirao za meč. Srećom, u
Indijan Velsu videli smo i drugu stranu njegove
kompleksne psihe – onu nesalomivu koja krasi
tenisera sposobnog da momentalno zaboravi
propuštene šanse.

Nakon onako izgubljenog drugog seta protiv
Iznera, Novak ga je samleo u trećem. Protiv
Federera je bez greške odigrao gem na 6:5 u
kojem je servirao za ostanak u meču, a u taj
brejku je bio znatno staloženiji od suparnika, što
mu je i donelo trijumf.
Tako nešto nije uopšte lako kada iz zadnjeg dela
mozga šapuću propuštene prilike i žele da
poremete koncentraciju. Novak je i sâm
konstatovao da je uspeo da “nadmaši sebe i sve
dileme i sumnje sa kojima se borio“.
Već je rečeno, ali sada je pravo vreme da se
ponovi – kada Đoković ima samopouzdanja,
retko ko može da mu parira. Nadajmo se da je
slast trofeja odagnala sumnje koje je Novak
osećao i da ćemo u Majamiju gledati nesputanog
i motivisanog Đokovića. Đokovića koji želi ponovo
da bude prvi na svetu.

izvor:b92.net
@sasa_ozmo

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Lajović u drugom kolu kvalifikacija

Srpski teniser Dušan Lajović plasirao se u drugo kolo kvalifikacija Masters turnira u Majamiju, pošto je u prvom pobedio Litvanca Ričardasa Berankisa sa 2:0 u setovima 6:2, 6:3.
00121579.jpg

Lajović, 89. teniser na ATP rang listi, do trijumfa je došao za sat i osam minuta igre. Ovo je bio njihov prvi međusobni duel, prenosi Beta.

Srpski teniser je imao 60 odsto ubačenog prvog servisa, a od toga čak 80 odsto osvojenog. Zabeležio je i šest as udaraca.

Lajović će se u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija, sastati s Poljakom Lukašom Lackom.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=121579

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Krajinović se pridružio Lajoviću

Srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u drugo kolo kvalfikacija Masters turnira u Majamiju, pošto je u prvom kolu pobedio Nemca Julijana Rajstera sa 2:0 u setovima 6:4, 6:3.
00121580.jpg

Krajinović, 233. teniser na ATP rang listi, za sat i 23 minuta došao je do pobede nad Nemcem, prenosi Beta.

Srpski teniser je napravi pet brejkova, dok je Rajsteru to dvaput pošlo za rukom.

Krajinović će se u drugom kolu kvalfikacija sastati s Rusom Aleksandrom Bogomolovim juniorom.

Ranije plasman u drugo kolo kvalifikacija izborio je i Dušan Lajović.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=121580

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Dobitna kombinacija - Đoković i Vajda!

Čim se Marijan vajda vratio radu sa Novakom Đokovićem, naš najbolji teniser je osvojio svoju prvu ovosezonsku titulu. Ipak, sjajni stručnjak poručuje da će Nole morati da se navikne i na Borisa Bekera...
noleivajda132154020131002190211.jpeg

Tokom turnira u Melburnu, na Australijan Openu, a onda i u Dubaiju, u igri Novaka Đokovića kao da se osetilo odsustvo doskorašnjeg prvog trenera Marijana Vajde, koji je tu ulogu od početka ove sezone prepustio Nemcu Borisu Bekeru.
Naravno, slavni Nemac će i dalje ostati uz Novaka na najvažnijim turnirima, ali u Indijan Velsu smo ponovo imali prilike da gledamo Vajdu u loži i kao rezultat toga usledila je i bolja igra Novaka Đokovića,krunisana pobedom u finalu nad Rodžerom Federerom.
Ipak, posle trijumfa Đokovića u Indijan Velsu, Marijan Vajda poručuje da će naš najbolji teniser ipak morati da se navikne i na rad sa Borisom Bekerom, gde za sada očigledno nešto ''škripi''.

''To je velika promena za njega. Novak je navikao da me vidi na tribinama, navikao se na moj sistem rada, treninge, primedbe tokom meča i sve je išlo glatko. Moje prisustvo mu je bilo važno, ali on mora da se navikne na drugog trenera pored mene, Bekera, što nije lako. Potrebno je vreme za to'', objašnjava Vajda.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/dobitna-kombinacija-djokovic-i-vajda-171135.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Lajović dobro počeo u Majamiju, uspešan i Krajinović!

Srpski teniser Dušan Lajović uspešno je startovao u kvalifikacijama za predstojeći turnir Masters serije u Majamiju, a njegovim stopama krenuo je i Filip Krajinović.
lajovic-velika143280020140116074016.jpg

Srpski teniser Dušan Lajović plasirao se danas u drugo kolo kvalifikacija Masters turnira u Majamiju, pošto je u prvom pobedio Litvanca Ričardasa Berankisa sa 2:0 u setovima 6:2, 6:3.

Lajović, 89. teniser na ATP rang listi, do trijumfa je došao za sat i osam minuta igre. Ovo je bio njihov prvi međusobni duel.

Srpski teniser je imao 60 odsto ubačenog prvog servisa, a od toga čak 80 odsto osvojenog. Zabeležio je i šest as udaraca.

Lajović će se u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija, sastati s Poljakom Lukašom Lackom.

Nešto kasnije, startnu pobedu u kvalifikacijama ostvario je i Filip Krajinović, koji je sa 2:0 u setovima (6-4, 6-3) savladao Nemca Julijana Rajstera. U drugom kolu kvalifikacija igraće sa ruskim teniserom Bogomolovim.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/lajovic-dobro-poceo-u-majamiju-uspesan-i-krajinovic-171148.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami - Novaku i JJ dobro, Ani težak žreb

Novak ne može protiv Nadala i Federera pre finala, na putu su mu Conga i Marej. JJ ima solidan žreb, a Ana već u trećem kolu mora na Penetu koja je osvojila Indijen Vels.
nole600143860020140121125948.jpg

Novak je naravno slobodan u prvom kolu, a onda u drugoj rundi igra protiv boljeg iz duela Šardija i Monaka. I Francuz i Argentinac su potencijalna opasnost, ali i jedan i drugi važe za igrače šljake.

U Novakovom kosturu je 30. nosilac Florijan Majer, nemački veteran poznat po dva četvrtfinala Vimbldona, a u osmini finala bi Srbin trebalo da se suoči sa pobednikom duela između Gulbisa i Tomija Robreda.

U četvrtfinalu ga čeka Conga ili Marej, pa Ferer, u drugom delu žreba su Federer i Nadal sa kojima ne može da igra pre finala.

Što se tiče ženskog dela žreba, Jelena je slobodna, u drugom kolu ide na bolju iz duela Lepčenko i Vikmajer, u trećoj rundi JJ ne bi trebalo da ima problem protiv Španjolke Muguruze.

Onda sledi obračun bivših teniskih kraljica protiv Karo Voznijacki, pa eventualno polufinale sa drugim nosiocem Li Na.

Ana Ivanović je 12. nosilac, trebalo bi u drugom kolu (i ona je slobodna na startu) da igra sa Kineskinjom Ženg, a zatim sa Penetom koja je u sjajnoj formi. Posle toga bi se ređale Kvitova, pa Maša Šarapova, što znači da naš drugi reket nije baš imala sreće u žrebu.

Bojana Jovanovski startuje u prvom kolu protiv Romane Oprandi, a onda će morati da igra sa trećim nosiocem Radvanjskom.

Inače, prvi nosilac turnira je kod dama Serena Vilijams.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/majami-novaku-i-jj-dobro-ani-tezak-zreb-171158.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Top 5 poteza u Indijan Velsu - Za utehu Federeru...

Kao što već znate, naš Novak Đoković je osvojio turnir u Indijan Velsu pobedom nad Rodžerom Federerom u finalu, a ono što bi posle takvog epiloga moglo malo da popravi raspoloženje Švajcarcu jeste podatak da su od pet najboljih poteza na turniru, dva njegovo delo. Osim njega, na 'Top 5' listi su i Dolgopolov, Dimitrov i Has. Pogledajte...
389204_600.jpeg

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/top-5-poteza-u-indijan-velsu-za-utehu-federeru-171178.html

Natrag