Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Vajda: Nole se navikao na mene, al moraće i na Bekera
N. Ma. | 17. mart 2014. 18:13 | Komentara: 2
Novak se privikao se na moj sistem rada, treninge, primedbe tokom meča, i sve je išlo glatko. Mora da se navikne na drugog trnera, rekao je Slovak

Marjan Vajda

MARJAN Vajda nije krio zadovoljstvo zbog trijumfa Novaka Đokovića u Indijan Velsu. Trener drugog tenisera sveta rekao je da je potrebno vreme da se Boris Beker uklopi u tim.

- Možda ove godine primećujemo da Novak ima uspone i padove, ali možda će to na duže staze dobro da utiče na njegov tenis. To je velika promena. Navikao je da me vidi na tribinama, privikao se na moj sistem rada, treninge, primedbe tokom meča, i sve je išlo glatko. Moje prisustvo mu je bilo važno, ali videćemo kako će stvari ići dalje. Mora da se navikne na drugog trenera pored mene, Bekera, što nije lako, potrebno je vreme. Nema tu čarobnog štapića, to je proces - rekao je Slovak, istakavši i da je stigao da se odmori, kao i da mu tenis ne nedostaje previše, jer mu prija vreme koje provodi uz porodicu.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.2...Nole-se-navikao-na-mene-al-morace-i-na-Bekera

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novaka čekaju Conga, Mari, Federer
IZVOR. B92 | AK
Novak Đoković igraće u drugoj rundi Mastersa u Majamiju sa boljim iz duela u kojem se sastaju Huan Monako i Žeremi Šardi.

1468390465327388c9c1a6107533052_orig.jpg

Beta/AP Photo

Novak se nalazi u delu kostura u kojem su Švajcarac Rodžer Federer, koga je nadigrao u finalu Indijan Velsa u nedelju, te Britanac Endi Mari, koji bi ga čekao u četvrtfinalu.

Britanac kreće od boljeg iz duela između Metjua Ebdena i Lukaša Kubota, a prva prepreka Federeru biće Ivo Karlović ili kvalifikant.

Nakon Monaka ili Šardija, Đoković bi pre Marija i Federera mogao da igra protiv Ivana Dodiga i Ernestsa Gulbisa, ili Žo-Vilfreda Conge koji bi u četvrfinalu išao na Marija.

Potencijalni rival u polufinalu je i David Ferer, koji bi u četvrtfinalu, na osnovu rejtinga, mogao da igra sa Federerom.

Prvi nosilac Rafael Nadal će turnir početi možda protiv Lejtona Hjuita, ali samo ako veteran iz Australije nadigra Robina Hasea na startu takmičenja.

Osvajač Australijen opena Stanislas Vavrinka, treći nosilac na Floridi, čeka u drugom kolu pobednika duela između Danijela Himeno-Travera i Karena Kačanova.

Masters u Majamiju igra se od 17. do 30. marta. Američka Masters turneja počela je pobedom Novaka Đokovića u Indijan Velsu.

Deo kostura u kojem je Đoković

.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=17&nav_id=825051

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đoković: Znao sam da će odlučiti nekoliko poena

Uvek je veliko zadovoljstvo i izazov igrati protiv odličnog Rodžera, ali imao sam dovoljno samopoudanja da se vratim posle izgubljenog seta - rekao je pobednik Indijan Velsa.

399994_nole-i-fed_if.jpg

Đoković i Federer
Titula u Indijen Velsu prva je za Novaka Đokovića u 2014. godini, a ukupno 42. u karijeri. Finale u Indijan Velsu trajalo je dva časa i 12 minuta.

- Rekao sam i pre finala da će pobednika odlučiti nekoliko poena. Tako je i bilo. Ponosan sam na ovu titulu, posebno na način kako sam se vratio posle izgubljenog seta. Verovao sam da mogu jer sam na ovom turniru već uspevao da se vratim posle izgubljenog seta. Sve mi je to dodatno podiglo samopozdanje - rekao je Novak posle meča.

Đoković se na ceremoniji posle finala zahvalio organizatorima, svom timu i pohvalio Federera.

- Želim da se zahvalim svima koji su doprineli organizaciji ovog turnira, koji iz godine u godinu podiže kvalitet na viši nivo. Svi mi uživamo igrajući u Indijen Velsu, o kojem imamo najpozitvnije moguće mišljenje. Danas sam odigrao izuzetan i veoma težak meč. Uvek je veliko zadovoljstvo i izazov igrati protiv odličnog Rodžera. Hvala mom timu što je sa mnom svih ovih godina. Hvala navijačima koji dolaze u sve većem i većem broju. Ovaj dan je poseban za mene, vidimo se sledeće godine.

I statistika kaže da je meč bio napet i neizvestan: as poeni (6-6), dvostruke servis greške (5-4), direktni poeni (28-34), neiznuđene greške (28-34), broj osvojenih poena (99-98).

Osvajanje titule na “BNP Paribas Open”-u doneće Novaku 640 poena na novoj ATP listi, zahvaljujući kojima će smanjiti razliku sa Nadalom na 2.230 poena.

Sledi Majami gde Nole brani samo 90 poena

Novak će kao šampion Indijen Velsa otputovati u Majami, gde će se od 19. do 30. marta odigrati drugi po redu Masters turnir u 2014. godini.

Drugi teniser sveta će na “Sony Open Tennis”-u u Ki Biskejnu braniti četvrto kolo i svega 90 od mogućih 1000 ATP poena.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Sport/Tenis/389381/Dokovic-Znao-sam-da-ce-odluciti-nekoliko-poena

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Jankov "ružan san": Pet meseci na terapijama, ubijanja nerava, sad mu puklo u peti

Pet meseci Janko Tipsarević ne igra tenis zbog povrede pete koja mu se nedavno još i zakomplikovala. Naime, pre pet dana u peti Tipsarevića došlo je do pucanja plantarne fascije za čije zarastanje je potrebno od šest do osam nedelja. Janko najveći deo vremena provodi u Nemačkoj na terapijama, a i sam je dao objašnjene kroz šta je sve prolazio ovih meseci.
00121597.jpg

- Nakon višemesečnih poseta mnogobrojnim stručnjacima u svetu, a i kod nas, dobijao sam različite dijagnoze i terapije za povredu koju vučem već 14 meseci, što je mom timu i meni veoma teško palo, jer nismo znali šta je ispravno i da li je svaki put koji smo odabrali za lečenje bio onaj pravi. Iz tog razloga se nisam duže vreme oglašavao jer je sve izgledalo kao jedna velika agonija. Najteže za jednog sportistu je da ne znate kada da očekujete opravak i povratak na teren - kaže naš teniser.

Tipsarević priča kako je na sve moguće poznate mu načine pokušao da sanira povredu, ali da nije vredelo.

- Prošao sam vrlo agresivne terapije poput zračenja upalnog dela pete, ubijanje nerava za koje se smatralo da podstiču upalni proces, injekcija kortikosterioida, preko manje agresivnijih terapija laserima, šok vejv terapija i akupunkture. Ništa nije pomoglo da upala prođe.

A onda se desio novi problem...

- Pre nekoliko dana ostećena plantarna fascija je pukla i sada svi imamo jasniju sliku, ništa drugo ne preostaje nego da čekamo da zaraste uz pomoć terapija. Da nije sama pukla sledeći korak bi bila operacija, tako da u neku ruku je i dobro da se ovo desilo. Doktori predviđaju da je potrebno osam nedelja kako bi tetiva potpuno zarasla i da tada mogu očekivati povratak na teren. Čim budem izlečen očekuju me pripreme kako bih se vratio u formu. Moj tim i ja smo optimisti, pozitivno razmišljamo i verujemo da će se ovaj "ružan san" uskoro završiti. Po prvi put u karijeri mi se desilo ovoliko odsustvo i ovako teška povreda. Trnovit put je ispred mene, ali veoma sam motivisan i jedva čekam da se ponovo takmičim, želja za povratak u top 10 mi je nikad veća, kao i to da ponovo Srbiju predstavljam u Dejvis kup takmičenju - zaključio je Tipsarević.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=121597

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Tipsa završio na štakama!

Srpski teniser Janko Tipsarević ne nalazi se ni blizu povratka na teren o čemu svedoči i podatak da je na preglede u Nemačku otputovao sa štakama.
tipsa600137015020131113225011.jpg

Janko Tipsarević već pet meseci kuburi sa povredom pete koja se pokazala mnogo ozbiljnijom no što se u prvi mah mislilo.

Srpski teniser od oktobra prošle godine nije nastupao na turnirima a nedavno je otkazao i nastup na Mastersu u Majamiju zbog činjenice da nije uspeo da sanira povredu.

Nedavno smo pisali o tome da je Tipsarevićeva sezona ugrožena i da je malo verovatno da će se Srbin vratiti na teren do kraja godine o čemu svedoče i poslednje informacije vezane za njegovu povredu.

Janko je zbog pogoršanja povrede morao da se uputi za Nemačku na dalja ispitivanja a koliko su problemi ozbiljni svedoči i činjenica da je morao da koristi štake kako bi mogao da hoda.

Nadamo se da će nekada osmi teniser sveta uspeti da se oporavi od neugodne povrede i da se što pre vrati u takmičarski ritam.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/tipsa-zavrsio-na-stakama-171199.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Iz Kalifornije na Floridu - Kreće Masters u Majamiju!

Masters serija seli se iz Kalifornije na Floridu gde će najbolji teniseri i teniserke sveta nastupati na turniru u Majamiju. Srbija za sada ima četiri sigurna predstavnika a Novaku, Ani, Jeleni i Bojani mogli bi da se priključe Filip Krajinović i Dušan Lajović.
majami-velika80616020120401094621.jpg

Srbin Novak Đoković i Italijanka Flavija Peneta pokorili su Indijan Vels, a karavan s najboljim teniserima i teniserkama sveta preselio se na Floridu.

Majami će do 30. marta biti svetska prestonica "belog sporta", a za razliku od turnira u Kaliforniji publika će imati priliku da vidi i oporavljenog Davida Ferera, kao i sestre Vilijams.

Titule osvojene 2013. brane Endi Marej i Serena Vilijams, koja je sa šest trofeja i rekorderka u ženskoj konkurenciji. Žreb nije bio naklonjen trostrukom šampionu Majamija Đokoviću (2007., 2011. i 2012.).

Novak Đoković slobodan je na startu, u drugom kolu ga očekuje bolji iz duela Huan Monako - Žeremi Šardi, a na putu finala još su Ernest Gulbis, Žo Vilfred Conga, Endi Marej, David Ferer ili Rodžer Federer.

Turnir na Floridi specifičan je i po tome što Rafael Nadal na njemu nikada nije slavio (tri puta bio finalista), a od aktivnih tenisera Marej i Federer su po dva puta bili najbolji.

U konkurenciji dama Serena Vilijams je, bez dileme, prvi favorit, a u njenom delu žreba je i Ana Ivanović, koja u drugom kolu čeka Šui Žang ili Loren Dejvis.

Bojana Jovanovski se u prvom kolu sastaje sa švajcarkinjom Rominom Oprandi, a ukoliko prođe očekuje je duel sa trećom nositeljkom Radvanjskom. Jelena Janković je, takođe, slobodna na startu, a onda je očekuje meč sa Janinom Vikmajerovom ili Varvarom Lipčenko.

U delu "kostura" s najboljom teniserkom Srbije su Agnješka Radvanjska, Simona Halep i Na Li. Kuriozitet turnira u Majamiju je i podatak da je Marija Šarapova protekle tri godine, odnosno ukupno pet puta igrala finale i nijednom nije slavila!

U muškoj konkurenciji nagradni fond je 5.649.405, a kod dama 5.427.105 dolara.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/iz-kalifornije-na-floridu-krece-masters-u-majamiju-171201.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Tipsarević: "Završiće se uskoro ovaj ružan san!"

Srpski teniser Janko Tipsarević rekao je danas da očekuje da će se za osam nedelja vratiti na teren, kao i da mu je cilj da se bori za povratak među deset najboljih igrača sveta
tipsar600129916020130913233203.jpg

Janko Tipsarević je već pet meseci van terena zbog porede pete, a, kako je rekao, za to vreme je prošao terapije laserima, fizikalne terapije, zračenja, primao je injekcije kortikosteroida i homeopatske injekcije, "šok vejv terapije", ali da ništa nije pomoglo da upala prođe.

"Nakon višemesečnih poseta mnogobrojnim stručnjacima u svetu, a i kod nas, dobijao sam različite dijagnoze i terapije za povredu koju vučem već 14 meseci, što je mom timu i meni veoma teško palo, jer nismo znali šta je ispravno i da li je svaki put koji smo odabrali za lečenje bio onaj pravi. Sve je izgledalo kao jedna velika agonija", rekao je Tipsarević, prenosi TSS.

Pre pet dana u peti Tipsarevića pukla je plantarna fascija za čije zarastanje je potrebno do osam nedelja.

"Pre nekoliko dana oštećena plantarna fascija je pukla, i sada svi imamo jasniju sliku, ništa drugo ne preostaje nego da čekamo da zaraste uz pomoć terapija. Da nije sama pukla sledeći korak bi bila operacija, tako da u neku ruku je i dobro da se ovo desilo", kazao je Tipsarević.

On je dodao da je optimista i da veruje da će se taj ružan san brzo završiti.

"Čim budem izlečen očekuju me pripreme kako bih se vratio u formu. Moj tim i ja smo optimisti, pozitivno razmišljamo i verujemo da će se ovaj ružan san uskoro završiti. Po prvi put u karijeri mi se desilo ovoliko odsustvo i ovako teška povreda. Trnovit put je ispred mene, ali veoma sam motivisan i jedva čekam da se ponovo takmičim, želja za povratak u top 10 mi je nikad veća, kao i to da ponovo Srbiju predstavljam u Dejvis kupu", rekao je Tipsarević.

Janko Tipsarević poslednji put je nastupao prošlog oktobra i od tada je van terena zbog neugodne povrede koja ga je zadesila.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/tipsarevic-zavrsice-se-uskoro-ovaj-ruzan-san-171208.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Janko: Osam nedelja pa povratak
IZVOR. B92 | JT
Srpski teniser Janko Tipsarević već pet meseci je van terena zbog povrede pete, a u utorak je objavio da se vraća tenisu za osam do deset nedelja.

80923597532806489dd4a131955052_orig.jpg

Starsportphoto

Tipsarevića povreda pete muči više od godinu dana, od prošlogodišnjeg Australijan Opena, a poslednjih meseci je više puta naglašavao da će se samo zdrav vratiti tenisu.

Dobre vesti srpski teniser, koji trenutno drži 69. mesto na ATP listi, dobio je protekle nedelje, pošto mu je ostećena plantarna fascija pete pukla, pa su lekari i njegov tim dobili jasnu sliku u čemu je bio problem.

Najteže za jednog sportistu je da ne znate kada da očekujete opravak i povratak na teren. Prošao sam vrlo agresivne terapije poput zračenja upalnog dela pete, ubijanje nerava za koje se smatralo da podstiču upalni proces, injekcija kortikosterioida, preko manje agresivnih terapije laserima, shok wave terapija i akupunkture. Ništa nije pomoglo da upala prođe. Pre nekoliko dana ostećena plantarna fascija je pukla, i sada svi imamo jasniju sliku, ništa drugo ne preostaje nego da čekamo da zaraste uz pomoć terapija. Da nije sama pukla sledeći korak bi bila operacija, tako da u neku ruku je i dobro da se ovo desilo“, rekao je Tipsarević.

Tipsarević je istakao da sada konačno zna koliki period oporavka je pred njim, a u najboljem slučaju na terenu će biti sredinom maja, pred Rolan Garos.

Doktori predviđaju da je potrebno osam nedelja kako bi tetiva potpuno zarasla i da tada mogu očekivati povratak na teren. Čim budem izlečen očekuju me pripreme kako bih se vratio u formu. Moj tim i ja smo optimisti, pozitivno razmišljamo i verujemo da će se ovaj ružan san uskoro završiti. Prvi put u karijeri mi se desilo ovoliko odsustvo i ovako teška povreda. Trnovit put je ispred mene, ali veoma sam motivisan i jedva čekam da se ponovo takmičim, želja za povratak u top 10 mi je nikad veća, kao i to da ponovo Srbiju predstavljam u Dejvis kup takmičenju“, naglasio je Tipsarević.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=18&nav_id=825164

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Vajda: Novaku važno moje prisustvo
IZVOR. B92, BBC | ĐN
Jedan od trenera Novaka Đokovića Marijan Vajda, rekao je da je promena u stručnom štabu srpskog tenisera bila velika za svakog člana.

191012132153270acc7dfd6292480362_orig.jpg

B92/Nikola Olić

Glavni trener postao je Boris Beker, koji nije doneo mnogo uspeha srpskom teniseru. Posle nekoliko meseci pauze, Vajda je pratio Đokovića na turniru u Indijan Velsu, gde je Novak odmah stigao do titule.

Iako je tokom godine prikazao promenljivu igru, uspeo je da pobedi Federera u finalu posle preokreta i stigne to prve titule ove sezone.

„Možda u ove sezone njegov nivo igre ima uspone i padove, ali će to možda dobro uticati na tenis, na duže staze“, rekao je Vajda.

Đoković je krajem prošle godine angažovao Borisa Bekera za prvog trenera, pa od tada Slovak manje putuje sa najboljim teniserom Srbije.

„Očigledno je to velika promena. On je navikao da me vidi u loži, navikao je na moje metode, treninge, primedbe tokom mečeva i sve je išlo glatko. Očigledno je da mu je važno moje prisustvo, ali ćemo videti kako će ići.Mora da se navikne na druge trenere pored mene, ali to nije lako i potrebno je neko vreme. To nije čudo, to je proces“, dodao je Vajda.

190369944653270c95c41e8070857389_orig.jpg

Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Novak Đoković je tokom karijere četiri puta osvojio Australijan open, ali je u januaru propustio priliku da postane najuspešniji igrač na prvom Gren slemu sezone, pošto ga je u četvrtfinalu zaustavio kasniji šampion Stanislas Vavrinka.

Marijan Vajda nije bio uz Noleta u Melburnu, ali ističe da mu tenis i profesionalne obaveze nisu mnogo nedostajale u tom periodu.

„Moram da kažem da mi nije falilo, uživao sam sa svojom porodicom. Sa druge strane, gledajući njegove mečeve, osećao sam se mnogo opuštenije nego kada sam na terenu. Nekada sam bio toliko dobro raspoložen da sam zaboravljao da gledam mečeve. Sada, kada gledam preko TV-a, vidim neke stvari koje nisam ranije, tako da je i to pozitivna stvar“, dodao je bivši 40. igrač planete.

Iako to rezultati u dosadašnjem toku sezone ne pokazuju, 48-godišnji trener smatra da je Boris Beker idealno rešenje za Novaka Đokovića. Sa tim je saglasan i sam teniser.

„Posle polufinala sa Džonom Iznerom, Novak mi je rekao da kada pogleda dosadašnju saradnju, postoji više pozitivnih nego negativnih stvari rada sa Borisom. To je tek početak saradnje i možete očekivati da je potrebno malo vremena da se međusobno razumeju. Način na koji radimo je mnogo drugačiji nego način na koji komuniciramo van terena“, naveo je Vajda.

Đoković je posle finala izjavio da polako vraća samopouzdanje, dok Federer nije bio previše razočaran zbog poraza.

Kompletnu analizu turnira u Indijan Velsu pročitajte u novom tekstu Saše Ozma.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=17&nav_id=824924

Natrag