Teletina, junetina, govedina - na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pržena govedina s lukom

Pržena govedina s lukom

Govedina-s-lukom-300x231.jpg


Sastojci:
300 g goveđeg mesa
400 g crnog luka
3 kašike soja sosa
1 belance
4 kašike ulja
1 kašika belog vina
1 kašika šećera
1 kašika gustina

Priprema:
Isecite govedinu na rezance, preko nje prelijte 1 kašiku soja sosa pa promešajte da se sos rasporedi po mesu. Zatim tome dodajte jedno umućeno belance pa promešajte. Luk isecite krupnije rezance ili na krupnije komade ako koristite mladi luk pa stavite da se prži na ulju.
U drugoj posudi na malo ulja stavite meso da se prži. Gledaje da se komdići mesa ne slepe jedan za drugi. Kada je meso gotovo dobro ga ocedite od masnoće i dodajte u sud u kome se prži luk. Dodajte tome vino, šećer i gustin. Na kraju posolite ako nije dovoljno slano.
Pržena govedina sa lukom ili kineska govedina pržena s lukom se služi topla uz obareni pirinač kao prilog.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Teletina sa suvim šljivama

Teletina sa suvim šljivama

6249_EMA_9474-meso_kul.jpg


POTREBNO JE
540 g telećeg ramsteka, 100 g lešnika, 100 g suvih šljiva, 14 g mladog luka, 10 ml sirćeta „aćeto balzamiko“, so, šećer, ulje

PRIPREMA
Na zagrejanom maslinovom ulju ispecite komad telećeg ramsteka. Izvadite ga iz tiganja i u to ulje stavite šljive koje ste prethodno isekli na štapiće.
Zatim u tiganj dodajte mladi luk, aćeto balzamiko, šećer, malo vode i ostavite da se krčka. Na kraju dodajte malo gustina i sitno seckane lešnike. Teletinu isecite i prelijte sosom od šljiva.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Govedina s pečurkama

Govedina s pečurkama

6470_junece-s-pecurkama-stock-photo-dinner-plate-with-rice-fried-meat-mushrooms-and-fresh-vegetables-shallow-dof-shutterstock_46994119_kul.jpg


POTREBNO JE

1 kg goveđih šnicli, 3 glavice crnog luka, 3 kašike maslaca, 3 lista lovora, 300 g šampinjona, 2 kašike gustina, 100 ml belog vina, 3 čena belog luka, so

PRIPREMA

Prepržite šnicle na rastopljenom maslacu, pa ih preručite u drugi sud i poklopite da se ne ohlade. U međuvremenu sitno iseckajte luk i s listom lovora izdinstajte na masnoći u kojoj su se pekle šnicle. Poređajte šnicle preko luka, pospite ih iseckanim belim lukom, pa zalijte vodom toliko da prekrije meso. Poklopite i pustite da se lagano dinsta oko sat vremena. Povremeno protresite posudu i, ako je potrebno, dolivajte pomalo vode. Pred kraj kuvanja izvadite šnicle iz posude, pa dodajte šampinjone iseckane na listiće. Posolite ih i pobiberite, pa kada omekšaju, izvadite i njih. Štapnim mikserom usitnite preostali saft, vratite šampinjone, pa time prelijte šnicle. Poslužite uz rizi-bizi.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Teletina u sosu

Teletina u sosu

6468_stock-photo-steak-with-price-and-vegetables-shutterstock_20155426_kul.jpg


POTREBNO JE

4 teleće šnicle srednje veličine, 200 g šampinjona, 1 kisela jabuka, 2 čena belog luka, 100 g kisele pavlake, kašičica parmezana, kašičica suvog biljnog začina, so, biber, maslac za prženje, ljuta papričica, svež paradajz, biber u zrnu

PRIPREMA

Šnicle posolite i pobiberite, pa ih stavite u frižider da odstoje nekoliko sati. Beli i crni luk isecite na kockice, a šampinjone na listiće. Pripremljene šnicle propržite s obe strane na istopljenom maslacu, izvadite ih i ostavite na toplom, a u istoj masnoći propržite beli i crni luk. Dodajte šampinjone i pustite da ispari voda koju puste, a zatim umešajte pavlaku i suvi biljni začin. Dobro promešajte i pospite na kraju umešajte parmezan. Paradajz i ljutu papriku ispecite kratko na grilu ili teflonu, pa servirajte pored šnicli koje ste prelili sosom i posuli zrnima bibera.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Teletina na španski način

Teletina na španski način

Za 6 osoba:
1 kg teletine, par svežih kobasica, 2 konzerve paradajza u komadićima, 150 g očišćenih zelenih maslinki, 3 manje glavice luka, kašičica C majčine dušice, kašičica začina C, veza peršuna, čen belog luka, maslinovo ulje i crni mleveni C biber.

Meso isecite na kockice i na brzinu propržite na vrelom ulju zajedno sa sitno seckanim lukom. Dodajte kobasice isečene na kolutove, komadiće paradajza, sitno seckani beli luk, suve C začine i maslinke. Poklopite i dinstajte sat vremena na umerenoj temperaturi. Služite toplo uz bareni krompir.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Govedina po engleski

Govedina po engleski

80608_govedina_f.jpg


Sastojci:
500 g goveđeg bifteka
500 g pečuraka
200 g lisnatog testa

4 tanka režnja šunke
2 kašike senfa
2 umućena žumanca
maslinovo ulje
biber i so


Priprema:
Zagrejte na jakoj vatri 2 kašike ulja. Začinite goveđi file solju i biberom. Pržite biftek u tiganju sa svih strana dok ne postane braonkast, (ne okrećite dok ne potamni). Ostavite meso da se ohladi i premažite ga senfom.

Iseckajte pečurke. Na blagoj vatri kuvajte dok ne izađe voda, pa ohladite. Režnjeve šunke stavite na komad folije, prekrijte pečurkama, pa stavite govedinu i umotajte krajeve oko mesa, koristeći plastičnu kesu da biste što bolje stisnuli. Ostavite u frižideru 20 minuta.


Na komad lisnatog testa stavite file. Umutite žumanca i četkicom pređite po ivicama, pa umotajte krajeve. Isecite višak testa. Stavite u tepsiju, premažite jajetom i ostavite da odstoji 5-10 minuta.


Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ponovo premažite testo jajetom, zasecite na nekoliko mesta. Pospite solju i pecite 25-35 minuta. Testo će biti zlatasto kada jelo bude gotovo. Izvaditi iz rerne najmanje 10 minuta pre posluženja. Seći na režnjeve od 2,5 centimetra i služiti.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medaljoni u sosu od pečuraka

Medaljoni u sosu od pečuraka

Za 4 osobe potrebno je: 8 telećih medaljona (meso od buta), 500 g šampinjona, 50 g butera, 3 kašike ulja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašika brašna, 1 dl belog vina, 2 dl kisele pavlake, sok od 1 limuna, kašika senfa, lovorov list, so i biber po ukusu.

Medaljone posolite i pobiberite najmanje 30 minuta pre spremanja. Ulje u tiganju pomešajte sa buterom i kada se dobro zagreje ispržite medaljone podjednako sa obe strane. Izvadite ih iz tiganja i odložite sa strane, a umesto mesa propržite očišćene šampinjone. Zatim pripremite preliv tako što ćete sitno iseckani crni i beli luk izdinstati na ulju, pa dodati brašno i belo vino, so, biber, limunov sok i lovorov list. Posle 15 minuta procedite sos i umešajte pavlaku i šampinjone, posolite i pobiberite ako je potrebno. Prelijte preko medaljona i kao prilog poslužite pirinač.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Biftek na lisabonski način

Biftek na lisabonski način

111202_steak_f.jpg


Potrebni sastojci za 4 osobe:

- 800g bifteka
- 1 kašičica senfa
- 40g putera
- 1 kašičica Vegete


Za preliv:
- 25g brašna ili gustina
- 250ml mleka
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica grubo mrvljenog bibera
- 100ml pavlake za kuvanje


Za prilog:

- 600g mahuna
- 3 kašičice maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 500g njoka
- so


Priprema:
1. Isecite biftek na šnicle, pospite Vegetom i premažite senfom. Istopite puter u tiganju i zapecite bifteke sa obe strane, a zatim dodajte malo vode i ostavite meso da se peče još 15-20 minuta na vatri srednje jačine. Kada bifteci budu pečeni, izvadite ih iz posude i sklonite sa strane.
2. Pomešajte brašno ili gustin sa hladnim mlekom i pavlakom za kuvanje. Tako promešanu smesu prespite u posudu u kojoj ste pekli meso, dodajte vegetu, biber, limunov sok i kuvajte dok se preliv blago zgusne. Po potrebi dodajte malo vode.
3. Mahune kuvajte u prokuvaloj i posoljenoj vodi 10 minuta, ocedite ih i prelijte maslinovim uljem koje ste pomešali sa iseckanim belim lukom.
4. Posebno skuvajte njoke.


Posluživanje
Uz tople bifteke poslužite pripremljeni preliv, njoke i mahune.

Savet plus
Bifteke možete staviti u marinadu od senfa i Vegete i dan ranije.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljuta teletina u rakiji s kuvanim voćem

Ljuta teletina u rakiji s kuvanim voćem

113478_0313007.42_if.jpg


Sastojci:

4 teleća odreska
1-2 čašice kruškovače ili šljivovice
1/2 limenke konzervisanog mešanog voća
50 g grožđica
so, biber
maslac, ulje
malo crnog vina


Priprema:

Odreske natrljati biberom i solju, prelijemo ih rakijom i ostaviti 15 minuta u zatvorenoj posudi. Na malo maslinovog ulja prepržiti odreske s obe strane. Izvaditi odrekse, složiti ih na zagrejanu posudu i ostaviti na toplom. Za to vreme na malo maslaca lagano prepržiti voće tek toliko da omekša.

Rasporediti voće po odrescima pa sve preliti zagriejanim crnim vinom u kome smo kratko prokuvali grožđice. Poslužite uz kuvanu rižu ili pečeni krompir i salatu po izboru.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Junetina u testu

Junetina u testu

Za 6 osoba: 750 g junetine od buta, 2 glavice crvenog luka, 3 šargarepe, 2 kesice ljutog kečapa, 2 kašike senfa, kašika skrobnog brašna, 2 paketa zamrznutog testa, 2 kašičice majčine dušice, 8 dl supe od povrća iz kocke, 4 kašike maslinovog ulja i so.

Meso isecite na kockice, uvaljajte u skrobno brašno i na vrelom ulju u većem tiganjeu kratko propržite. Meso izvadite iz tiganja, ostavite sa strane, pa u istom tiganju izdinstajte seckani luk i šargarepu isečenu na kockice. Dodajte senf, majčinu dušicu, preprženo meso i ljuti kečap. Posolite, prelijte supom iz kocke, poklopite i kuvajte 30 minuta na slaboj temperaturi. U međuvremenu dva gotova testa odmrznite na sobnoj temperaturi i istanjite. Ovalnu vatrostalnu posudu obložite kolačarskim papirom i spolja i iznutra. Zatim posudu samo iznutra obložite jednim delom istanjenog testa i izbockajte ga viljuškom. Odozgo rasporedite pripremljenu mešavinu mesa i povrća i sve pažljivo prekrijte drugim delom istanjenog testa. Nekoliko traka od testa ostavite za ukrašavanje. U sredini izbušite rupu za ispuštanje pare i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte toplo.



 
Natrag
Top