Znam šta je. Ti ne propuštaš priliku da u svemu umešaš teorije zavere i koristiš tu mantru zaverologije "programiranje uma", te da niko nema odgovornosti već je uvek kriva jedna mala, minorna grupa ljudi
Izvini Jovane, ta tvoja averzija prema "teorijama zavere" nije moj problem. Ti umisljas da je sve belo, a nije. Biblija je knjiga koja govori o zaveri najvecoj od svih, i ako si biblijski Hriscanin ti prosto ne mozes da ne budes "teoreticar zavere".
Od kad postoji svet, od tad traje i zavera!
A ti ako u to ne verujes, ti nisi biblijski Hriscanin!
Zašto Mire u svemu unosiš zaverologiju i paranoju? Ok, to je tvoja stvar. Zato se sklanjam od takvih razgovora koji nemaju svoj cilj i svrhu.
Ne klonis se ti ovoga zato sto ja pricam o zaveri, vec sto ti ne mozes da podneses cinjenicu da je svet zao, da je vlast zla, i da iza svega stoji satanizam!
Kakav si ti to Hriscanin kada ne mozes da pojmis tu prostu cinjenicu, da je bog ovoga sveta satana i da ima svoje sluge koje njime upravljaju?
Svaki segment drustva i aspekt zivota je instrusian silama tame. I ne postoji ni jedna oblast zivota gde on nije umesao svoje prste!
Nego, da li se neko pomolio za momka? Ja jesam, i molim se da mu Bog pomogne da prihvati svoju odgvonost i da se pokaje.
Naravno, ali to je na drugoj temi sto je Isabeleta otvorila..
Do sedme godine otprilike se formiraju navike i karkater. U tom peridu roditelji tj. okolina su veoma uticjani. A svaku godinu nakon toga dete već zna šta je dobro a šta loše.
Jovane, molim te zasto pises ovakve gluposti?
Deta sa 7 godina nije zrelo i ne razlikuje dobro od loseg!
Ako razlikuje, sto mu onda ne das da odluci kad ce spavati, kad ce jesti, piti, sta ce obuci? Zasto mu ne das da gleda sta zeli? Zasto mu ne dozvolis da vozi automobil? Zasto mu ne das da zapali cigaru? Zasto mu ne dozvolis da koristi alkohol? Zasto mu ne das pistolj da se sa njime poigra? Zasto ga teras od sporeta da se ne opece? Zasto ga teras da ide u skolu, kad samo moze da odluci sta je za njega dobro?
Dakle, ne moze dete od 7 goidna da odluci sta je za njega dobro, i zato ti moras da odlucis umesto njega!
Znanje dece je limitirano iskustvom (u tom periodu), i zato ona ne mogu da donesu pravilan zakljucak sta je dobro a sta je zlo po njih!
Covece, to dete se jos igra igrackama i veruje u deda mraza, ono jos uvek zivi u iluziji, ne razlikuje stvarnost od maste, a ti tvrdis kako ume da razlikuje dobro od loseg?
Sta je s tobom?
Dete sa 14 godina itekako je svesno svojih postupaka. Kao što je to i čovek sa 50 itd.
Ni ovo nije tacno! Nije svako dete sa 14 godina svesno svojih postupaka, samo pojedina deca jesu. To su napredna deca!
U tom periodu, dete jos uvek zivi u iluziji a ne u stvarnosti! Ono moze da donosi neke razumne odluke na osnovu analize okoline, ali jos treba da uci,
nije psihicki razvijeno, zavisi od roditelja! Vecina se jos uvek igra igrackama u tom periodu!
Njihova svest se pocinje naglo razvijati tek nakon 15. godine i dete oseca da je nazavisno, zeli vise slobode.. Ali i to je iluzija. Dete jos uvek nije spremno za samostalan zivot, nije spremno da samo resava probleme, jos uvek ne poznaje svet dovoljno, i zato se oslanja na roditelja!
U tom periodu dakle izmedju 15. i 18. vlada velika bura u umu dece, ona bi da se odvoje, ubrzno sazrevaju, zele biti nezavisna jer vecina vrsnjaka to i postaju u tom dobu, pa i druga deca osecaju pritisak da moraju biti nezavisni, bune protiv roditelja, svadjaju se, misle da mogu sama, a zapravo vecina jos uvek ne moze sama!
To sve traje do neke 18. godine, i zato i jeste prelomni trenutak taj period, ali kod nekih to traje cak do 21. godine.
Time ih prepuštaju da se formiraju sa svojim prirodnim sklonostima. A onda ona tako formirana traže sadržaje spolja koja su odraz samo onoga što ona već jesu. Ti sadržaji spolja u njihovom životu nisu nešto što ih kvari, već su ona već prirodno pokvarena (žao mi je što tako moram reći, ali to je istina), i onda tu pokvarenost samo iskazuju izborom spoljašnjih sadržaja
Znaci ti priznajes ono sto sam ja napisao, da dete ako je zatrpano negativnim sadrzajem medija i interneta, do odredjenog perioda zivota, postane programirano tim sadrzajem! Da postane zlo!
Ja uopste nisam pricao kada se to desava i koja je granica prelaza iz detinjstva u zrelost, nego si se ti za to uhvatio u nedostatku argumenata!
Ovo dete je i pre 13. godine bilo zatrpano nasilnim sadrzajem, filmovima, literaturom, internetom, i zato je postalo psihoticno i bolesno. To svedoce drustvene mreze!
I ko je kriv za to? Roditelj?
Ne! Nikada ne moze biti kriv samo roditelj, vec je krivo i drustvo!
I nemoj vise da mi skreces temu..