..već je Isus samo Čovek i Satana samo stvoreno biće. Oni su "bog" u položaju...
Ali ti učiš da postoji gradacija u Božanstvu svemogućem
Teologija Nikeje uči da je Isus Bog po nasledstvu...On jeste Bog ali od Boga Oca..ne sam po sebi....
odlomci iz knjige Krist i njegova pravednost
E.J. Waggoner
Kristu je počinjeno najviše pravo, ono osuđivanja.
On mora primiti istu čast koja pripada Bogu i iz razloga što je Bog. Ljubljeni učenik svjedoči: "U početku je bila riječ, a riječ je bila s Bogom, a riječ je bila Bog." Ivan 1:1. Da ova Božanska Riječ nije nitko drugi nego Isus Krist, pokazuje stih 14: "I Riječ bijaše utjelovila i prebivala među nama (i gledali smo njegovu slavu, slavu kao jedinorođenca Oca), punu milosti i istine. — (stranica 8., stavak 2.)
Riječ je bila "u početku". Čovjekov um ne može shvatiti godine koje se protežu u ovoj frazi. Ne daje se ljudima da znaju kada i kako je Sin rođen; ali znamo da je On bio Božanska Riječ, ne samo prije nego što je došao na ovu zemlju umrijeti, već čak i prije nego što je ovaj svijet stvoren. Neposredno prije svog raspeća molio je: "A sada, Oče, proslavi me svojim vlastitim ja sa slavom koju sam imao s Tobom prije nego što je svijet bio." Ivan 17:5. I više od sedamsto godina prije svog prvog dolaska, njegov dolazak bio je tako prorečen riječju nadahnuća: "Ali ti, Betlehem Efratah, iako si mali među tisućama Judeje, ipak će on izaći k meni koji će biti vladar u Izraelu; čiji su odlasci bili od davnina, iz dana vječnosti." Mihej 5:2, margina. Znamo da je Krist "postupio i došao od Boga" (Ivan 8,42), ali to je bilo toliko daleko u doba vječnosti da je bilo daleko izvan dohvata ljudskog uma. — (Stranica 9, stavak 1)
Na mnogim mjestima u Bibliji Krist se zove Bog. Psalmist kaže: »Moćni Bog, čak i Gospodin [Jahve], govori i poziva zemlju od izlaska sunca do zalaska sunca. Izvan Siona, savršenstva ljepote, Bog je zasjao. Naš Bog će doći i neće šutjeti; vatra će proždrijeti pred Njim, i bit će vrlo burna runda o Njemu. Pozvat će nebesa odozgo i na zemlju da sudi svom narodu. Okupite svece moje zajedno za mene; oni koji su sklopili savez sa mnom žrtvom. I nebesa će proglasiti Njegovu pravednost; jer Bog je sam sud." Ps 50,1-6. — (Stranica 9, stavak 2.)
Da se ovaj odlomak odnosi na Krista može se znati (1) po već naučenoj činjenici da je svaki sud predan Sinu; i (2) činjenicom da upravo pri drugom Kristovu dolasku šalje svoje anđele da sakupe njegove izabranike iz četiri vjetra. Mt 24:13. "Naš Bog će doći i neće šutjeti." Ne; jer kad se sam Gospodin spusti s neba, to će biti "uzvikom, glasom arhanđela i Božjim adutom". 1 Sol 4:16. Taj će uzvik biti glas Sina Božjega, koji će čuti svi koji su u njihovim grobovima i koji će ih natjerati da izađu. Ivan 5:28,29. Sa živim pravednicima bit će uhvaćeni kako bi se susreli s Gospodinom u zraku, sve više kako bi bili s Njim; i to će predstavljati »naše okupljanje k Njemu«. 2 Sol 2:1. Usporedite Ps 50:5; Mt 24:31, i 1 Sol 4:16. — (Stranica 10, stavak 1.)
Istina je da postoji mnogo Božjih sinova; ali Krist je "jedinorođeni Sin Božji", a time i Sin Božji u smislu u kojem nijedno drugo biće nikada nije bilo, niti ikada može biti. Anđeli su sinovi Božji, kao i Adam (Job 38:7; Luka 3,38), stvaranjem; Kršćani su sinovi Božji po posvojenju (Rim 8, 14,15); ali Krist je Sin Božji rođenjem. Pisac Hebrejima nadalje pokazuje da položaj Sina Božjega nije položaj na koji je Krist uzdignut, već da je to onaj koji on ima po pravu. Kaže da je Mojsije bio vjeran u cijelom domu Božjem, kao sluga, "ali Krist kao Sin nad vlastitom kućom". Heb 3:6. Također kaže da je Krist graditelj kuće. Stih 3. On je taj koji gradi Hram Gospodnji i nosi slavu. Zech 6:12,13. — (Stranica 12, stavak 1.)
Sam Krist je na naglašeniji način naučavao da je On Bog. Kada je mladić došao i pitao: "Dobri učitelju, što da učinim da naslijedim vječni život?" Isus je, prije nego što je odgovorio na izravno pitanje, rekao: "Zašto si mi dobar? ne postoji ništa dobro osim Jednog, to je Bog." Mark 10:17,18. Što je mislio reći da nije apsolutno dobar? Je li to bila skromna amortizacija samog sebe? - Nipošto; jer Krist je bio apsolutno dobar. Židovima, koji su neprestano gledali kako u Njemu otkriju neke neuspjehe za koje bi ga mogli optužiti, hrabro je rekao: "Tko me od vas uvjerava u grijeh?" Ivan 8:46. U cijelom židovskom narodu nije se mogao naći čovjek koji ga je ikada vidio kako nešto čini ili čuo kako izgovara riječ koja je imala čak i privid zla; a oni koji su bili odlučni osuditi Njega mogli su to učiniti samo angažiranjem lažnih svjedoka protiv Njega. Petar kaže da "nije učinio grijeh, niti je prijevara pronađena u njegovim ustima." 1. Petrova 2:22. Pavao kaže da "nije poznavao grijeh". 2 Kor 5:21. Psalmist kaže: "On je moja Stijena i u Njemu nema nepravednosti." Ps 92:15. A Ivan kaže: "Znate da se očitovao da nam oduzme grijehe; i u Njemu nije grijeh.« 1. Ivanova 3,5. — (Stranica 13, stavak 1.)
Krist se ne može zanijekati, stoga nije mogao reći da nije bio dobar. On je i bio je apsolutno dobar, savršenstvo dobrote. A budući da nema ništa dobro osim Boga, a Krist je dobar, slijedi da je Krist Bog i da je to ono što je htio naučiti mladića. — (Stranica 14, stavak 1)