Teokratija. To sam rekao i ja. Što se praviš da navodno ne misliš tako, kada to jeste to. Ovo što si napisao u vezi tvoje idealne države jeste ostvarivo samo u teokratijama.
E sada, pošto živimo u sekularnim državama, to ne možeš na taj način sprovesti. Ako želiš da živiš u skladu sa tvojim načelima to se ne postiže kroz zabrane, ograničenje prava, već moraš raditi na drugačiji način i drugačiji pristup da imaš, uravnoteženiji u odnosu na ono što bi ti hteo i onoga što je realno.
Još jednom, sve države imaju teokratska uređenja. Tako su zapadne države, koje ti potpuno pogrešno nazivaš sekularnim, uređeno u "
protestantsko-antiteističkom" duhu.
I lijepo je da si ti konačno pokazao odbojnost prema državi za kakvu se ja zalažem, pa ću ja onda još jednom navesti što je moj ideal i što ti odbijaš:
Ja se zalažem za državu u kojoj bi:
1. Dostojanstvo svakom čovjeku bilo zaštićeno, ali ne ono dostojanstvo koje bi propisala vlast, nego ono dostojanstvo koje čovjek baštini po svome Stvoritelju, dakle samim rođenjem.
2. Zakoni branili pravo na život od začeća do prirodnog svršetka svakog čovjeka.
3. Roditelji imali neotuđivo pravo odgajati svoju djecu u skladu sa svim svojim pozitivnim uvjerenjima.
4. Istina bila posebno vrednovana i postavljena iznad svih relativizama, koji u konačnici izjednačavaju dobro i zlo, a u svojoj dijaboličkoj fazi, kakvu imamo sada, čak zlo proglašava dobrim a dobro zlim.