Tehnokratija, NWO, Covid i vera..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije tama odnosa Torah i Evanđelja, već zašto Isus ne kortisti tradiciju u argumantaciji već samo Pismo?

Je, tema je. Kršćanima je živjeti po Evanđelju a ne po Tori.

Inače, Isus se uopće ne poziva na Toru. Isus je iznad Tore, Isus je Bog, Isus je zakonodavac. Isus Toru citira u raspravama s farizejima i pismoznancima samo zbog toga jer oni inzistiraju na Tori - Zakonu. Inače, što se Isusa, kršćana i Tore tiče, ona je "finito", završila. Vidi: :mig:

Lk 16,16: Zakon i Proroci do Ivana su, ....

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Je, tema je. Kršćanima je živjeti po Evanđelju a ne po Tori.

Ti si tvrdio da Isus je tradicionalista te da pored Torah koristi i tradiciju. Možeš li navesti i jedan citat gde Isus koristi tradiciju u argumentaciji kao što ti radiš recimo? Isusa nigde ne vidimo da to radi. Ako ti je uzor onda trebaš činiti isto..samo Pismo. Ne tradicija.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti si tvrdio da Isus je tradicionalista te da pored Torah koristi i tradiciju.

Je, Isus je tradicionalist. Isus je proslavljao tradicionalni židovski blagdan - Blagdan posvećenja hrama - dakle, Isus je bio tradicionalist.

Ako ti je uzor onda trebaš činiti isto..samo Pismo. Ne tradicija.

Eno ti gore. Isus proslavlja tradicionalni židovski blagdan, koji im nije zapovjeđen u Tori. A za Toru još kaže da je finito. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Je, Isus je tradicionalist.

Onda citiraj Ga..gde se poziva na spise van Pisma?

Možeš li neki citat da navedeš?

Evo ti ocrni Talmud, ocrni Jevrejsku tradiciju a kažeš da je Isus tradicionalist..one tradicije koju ti zapravo mrziš. Ja tvrdim da Isus nije tradicionalist one tradicije koju ti mrziš a ti tvrdiš da je Isus pristalica te tradicije...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
No, kada pitamo Isusa da na šta se On poziva:

"Pregledajte pisma, jer vi mislite da imate u njima život večni; i ona svedoče za mene", Jovan 5,39

Ima li neki sličan primer poziva na tradiciju? Gde je ovako oslanjanje na rabinske spise, spise mudrih učitelja i slično?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Te talmudaške nije.

Ista je to tradicija. Talmud je nastavak. Ne možeš tradiciju posmatrati isprekidano..tako ne radiš ni za tvoju tradiciju. Tradicija je jedna i neprekinuta. Tako je sa svakom tradicijom, tradicionalisto moj.

Dakle, ti Isusa smatraš pripadnikom jevrejske tradicije jer lepo kažeš

Je, Isus je tradicionalist.

A onda kritikuješ tu tradiciju. Talmud je ta neprekinuta tradicija.

I ti Isusa samog svrstavaš u te tradicionaliste. Vidiš šta činiš od Isusa?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus pak ponovo se poziva i ovde na Pismo. Čuj šta kaže:

"Koji me veruje, kao što pismo reče, iz njegova tela poteći će reke žive vode", Jovan 7,38

Kao što Pismo reče....a ne kao što rabini rekoše, kao što rekoše mudri ljudi....nego "kao što Torah(pismo) reče".

Natrag