Svinjetina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kare sa čajem

Kare sa čajem

13.jpg

Za 6 osoba: 1,2 kg svinjskog laks-karea u komadu, čen belog luka, 4 kašičice erl-grej čaja, čaša supe od povrća, 4 zrna kleke, nekoliko grančica ruzmarina, 2 lista lorbera, maslinovo ulje, so i beli biber.

Stavite 1 l vode da proključa, sklonite s ringle, dodajte čaj, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta, pa procedite. Proceđenom čaju dodajte očišćen čen belog luka, zrna kleke i listove lorbera, pa ga sasvim ohladite. Meso položite u veću šerpu, prelijte hladnim čajem i ostavite da se marinira sat-dva, povremeno ga okrećite. Marinirano meso ocedite, propržite na vrelom ulju da porumeni sa svih strana, posolite, pobiberite, premestite u pleh i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na početku pečenja meso zalivajte zagrejanim čajem sa začinima, a kasnije sokovima od pečenja. Pečeno meso izvadite iz rerne, prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji desetak minuta. Ohlađeno meso isecite na tanke šnite i ukrasite s nekoliko grančica ruzmarina.

(Sale & Pepe)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Aromatična rebarca

Aromatična rebarca


18-SALE-E-PEPE_620x0.jpg

Za 4 osobe: 1 kg svinjskih rebaraca, 2 šake mešanog svežeg aromatičnog bilja, 250 g krompira, 150 g manjih glavica luka, 2,5 dl suvog belog vina, puter, so i biber.

Rebarca prepolovite, posolite, pobiberite, masirajući ih da začini dobro prodru u njih. Aromatično bilje operite i rasporedite unutar zemljane posude za pečenje, pritiskajući ga uz zidove posude. Krompir i luk oljuštite i isecite na četvrtine. Na dno posude naizmenično rasporedite rebarca, krompir i luk, sve prelijte vinom, stavite na ringlu da provri, poklopite i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 30 minuta na 180 stepeni, sklonite poklopac i pecite još 30 minuta. Rebarca servirajte sa prilogom od krompira i luka, prelivena sokovima od pečenja. Pospite komadićima putera i biberom.

Izvor: Sale & Pepe
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svinjski file u aromatičnom sosu

Svinjski file u aromatičnom sosu

2.jpg

Potrebno je: 1 veliki svinjski file, sok od jedne pomorandže sa pulpom, 1 kašičica senfa, 3 kašike vuster sosa, 5 dl maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 kašika žalfije, šaka badema iseckana na listiće, nekoliko kolutova pomorandže i 1 kašika bosiljka.

Meso isecite na šnicle debljiine 3-4 cm i potopite u marinadu (pomešajte sok od pomorandže sa pulpom, senfom, žalfijom, maslinovim uljem i sitno iseckanim belim lukom). Poklopite i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Kasnije u veliki tiganj sa nelepljivom podlogom sipajte marinadu i na njoj pecite šnicle sa obe strane. Na roštilju ili gril tiganju ispecite kriške pomorandže minut sa svake strane i stavite preko mesa, pospite listićima badema i bosiljkom. Prelijte ostatak marinade iz tiganja preko šnicli, servirajte dok je toplo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svinjetina u sosu

Svinjetina u sosu

1.jpg

Za 4 osobe: 4 svinjske šnicle, 1 kašičica soli, 1 kašika čilija, 1 kašičica bibera, 2 čena belog luka, 2 kašičice origana, 2 dl soka od pomorandže, 2 dl crnog vina, 1 kašika čaja od nane.

Meso istanjite tučkom, pa premažite solju, biberom, čilijem, origanom i belim lukom. Ostavite meso da odstoji oko 30 minuta, za to vreme pripremite sos. U posudi za kuvanje pomešajte sok od pomorandže i crno vino, sačekajte da provri, pa dodajte čaj od nane. Poklopite i ostavite da odstoji oko 5 minuta, zatim procedite. Svinjske šnicle ispržite u gril tiganju i prelijte aromatilnim sosom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krmenadle na francuski način

KRMENADLE NA FRANCUSKI NAČIN

2.jpg

POTREBNO JE
8 krmenadli bez kostiju, 8 većih listova kupusa, 3 kašičice senfa, 500 g crnog luka, 3 čena belog luka, 8 tankih režnjeva slanine, 0,5 l supe od kocke, 200 ml belog vina, so, biber, ulje, brašno

PRIPREMA
Meso malo izlupajte, posolite ga i pobiberite, pa uvaljajte u brašno i malo propržite na vrelom ulju. Svaku prepečenu krmenadlu premažite senfom i stavite na prethodno izdinstani beli luk. Zavijte svaku krmenadlu u list omekšalog kupusa (možete da koristite i sezonski kiseli), a na kupus stavite po parče slanine. Prelijte sve masnoćom u kojoj se meso pržilo, dodajte malo ulja ili masti i nalijte supom i belim vinom da sve ogrezne. Poklopite i pecite oko sat vremena na 200 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Koliki je noramativ pecenja za 10 osoba ili bar po osobi???

Hvala unapred

Zaista ne znam, moraćete da potražite po stručnim ugostiteljskim knjigama. Ono što sam uspela da nađem na Coolinarici je da je za 15 osoba prase od 8-10kg. Ne znam koliko sam Vam pomogla, ali ako nađem još nešto, dopisaću.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rebarca sa bundevom

Rebarca sa bundevom

1.jpg

Za 4 osobe: 16 svinjskih rebaraca, 250 g belog pasulja iz konzerve, 50 g mesnate slanine, 2 dl crnog vina, kutlača mesnog bujona od kocke, čen belog luka, 2 lista lorbera, 100 g brašna, 200 g pulpe od bundeve, jaje, maslinovo ulje, so i biber.

Na vrelom ulju, u većem tiganju propržite očišćen čen belog luka i lorberove listiće, dodajte rebarca i pržite da porumene sa svih strana. Posolite, pobiberite, dodajte oceđen pasulj iz konzerve, prelijte vinom, smanjite temperaturu i kuvajte 40 minuta. Sipajte kutlaču mesnog bujona iz kocke i kuvajte još 5 minuta. Posebno umutite jaja, dodajte struganu pulpu bundeve i brašno i snažno promešajte. Kašikom vadite pomalo ove mase i pržite na vrelom ulju da galete od bundeve porumene sa svih strana. Galete ređajte na upijajući papir, posolite, pobiberite i servirajte zajedno sa rebarcima i pasuljem.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krmenadle na milanski način

KRMENADLE NA MILANSKI NAČIN

1.jpg

POTREBNO JE
8 krmenadli bez kostiju, 100 g brašna, 100 g prezli, 2 jajeta, 1 limun, 8 režnjeva ementalera, 8 zelenih maslina punjenih paprikom, 50 ml ulja

PRIPREMA
Meso operite, prosušite, izlupajte kuhinjskim tučkom, pa posolite i ostavite da odstoji četrdesetak minuta. Svaku šniclu uvaljate u brašno, zatim u umućena jaja, opet u brašno i na svaku stavite po režanj ementalera. Dobro pritisnite da se sir prilepi, umočite u jaja, zatim uvaljate u prezle i pržite na zagrejanom ulju vodeći računa da sir bude s gornje strane. Kad donja strana porumeni, pažljivo okrenite šnicle i ispržite ih i s druge strane. Gotove šnicle poređajte na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću, servirajte na tanjir i ukrasite kolutovima limuna i punjenim maslinama.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krmenadle s pečurkama

KRMENADLE S PEČURKAMA

2.jpg

POTREBNO JE
4 krmenadle, 3 kašike brašna, 2 jajeta, 30 grama prezli, glavica crnog luka, 200 grama šampinjona, 300 ml supe od kocke, 300 ml ulja

PRIPREMA
Krmenadle operite, istucite kuhinjskim čekićem i posolite. Ulje zagrejte i kratko propržite krmenadle. Polupržene krmenadle uvaljate u brašno, zatim u razmućena jaja, pa u prezle i ispržite ih na vrelom ulju. Odložite ih na toplo mesto. Na ulju u kome su se pržile upržite sitno seckani crni luk, dodajte pohovane krmenadle i nalijte supom, pa kuvajte na tihoj vatri dok krmenadle sasvim ne omekšaju. Onda ih poređajte u drugi sud, preko njih rasporedite na listiće iseckane šampinjone i prelijte sokom u kome su se krmenadle dinstale. Dinstajte na tihoj vatri da i pečurke budu gotove. Jelo poslužite na tanjiru preliveno sokom u kome se dinstalo.

(Blic žena)
 
Natrag
Top