Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Pravi je spam ,kada spamujes sa 1.Jovanovom 5:7 stih po DK
Taj stih je apokrif.
Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.-OVAJ STIH NE POSTOJI!!!
Uveri se ako pogledas sinajski kodeks iz IV veka nase ere,trenutno je to nesto najstarije sto se ima.
U sinajskom kodeksu toga stiha nema,ne postoji!!!
Pogledajte prilog 18109

Ha,Ha Ha, ma nemoj mi reci risko, ja spamujem s tim stihom i sad ti DK,ne odgovara a kad je u pitanju spam gde pise da je Isus stvoren onda govoris da je DK,najbolji prevod u svetu!!!

Opredeli se brate priznajes li DK,ili ne?

Član
Učlanjen(a)
28.06.2011
Poruka
74
Ako mogu da odgovorim.:)
Pre svega,treba istaci da je vera u Svetu Trojicu,ranohriscanska,i da predstavlja sastavni deo svih baptizmalnih simvola prvih vekova.O tome pisu gotovo svi hriscanski pisci 2. i 3.veka,poput Ignatija Antiohijskog,Atinagore Atinskog,Teofila,Justina Filozofa,irineja Lionskog,Tertulijana idr.(nije problem da navedem i konkretne citate iz njihovih dela,ako zelis).Dakle,pitanje da li je Bog Sveta Trojica se nije postavljalo.Medjutim,sredinom drugogo veka,kada hriscanstvo postepeno dolazi u dodir sa jelinskom filozofijom,javlja se pitanje koje upravo ti postavljas:kako uklopiti veru u Oca,Sina i Svetoga Duha,sa konceptom monoteizma,koji je hriscanstvo preuzelo i nasledilo od drevnog judaizma.Prvi koji je dao odredjeno resenje,bio je Tertulijan,tvorac i danas nadaleko poznate trijadoloske formule:"Una substantia,tres personae"("Jedna sustina,a tri licnosti/osobe).Dakle,jedan Bog predstavlja jednu sustinu,koju poseduju sva tri Bozanska Lica(=Ipostasi).Ovakvo ucenje je bilo prihvaceno i na Istoku,pre svega zahvaljujuci Ipolitu Rimskom,i upravo tada nastaju ogromni terminoloski problemi,koji su potresali Crkvu veoma dugo,sve do generacije cuvenih otaca iz kapadokijske bogoslovske skole,koji su veoma smelo jelinskim terminima dali novo znacenje,i na taj nacin obezbedili da se vera u Svetu Trojicu,izrazi bez opasnosti da bi nas to moglo odvesti u politeizam,tj.triteizam,ili pak u savelijanstvo,odnosno monarho-modalizam.No,to nije toliko bitno za ovu temu.
Sveti Kapadokijci(Vasilije Veliki,Grigorije Bogoslov i Grigorije iz Nise),prirodno,nasledjuju dotadasnje ucenje o Svetoj Trojici,a tu mislim pre svega,na Tertulijanovu formulu.Da bi objasnili takava stav,oni se koriste primerom sa tri coveka.Naime,kao sto tri coveka,Jakov,Jovan i Petar,predstavljaju tri osobe,ali imaju istu,ljudsku prirodu,tako i Sveta Trojica,Otac,Sin i Sveti Duh,predstavljaju tri osobe,koje imaju jednu,bozansku prirodu ili sustinu.Medjutim,javlja se sledeci problem:kada govorimo o ljudima,iako Jakov,Jovan i Petar dele istu prirodu,i dalje imamo tri coveka,ne jednog.Zasto,dakle,kada govorimo o Bogu,nemamo tri Boga?Odgovor se sastoji u tome sto je na Boga nemoguce primeniti kategorije naseg prostora i vremena,buduci da i oni sami upucuju na odredjeni pocetak,sto bi negiralo nacelo bespocetnosti u Bozijem bicu.Prosto i vreme predstavljaju faktore koji nas dele,koji cine da ti ne budes ja,a koji se ne mogu primeniti na Boga.To bi bilo ukratko objasnjenje zasto vera u Svetu Trojicu,ne negira monoteizam.
Sledeca tvoja zamerka se odnosila na to da se izraz Sveta Trojica nigde ne spominje u Bibliji,i to je sasvim tacno.Medjutim,u Bibliji se ne spominje ni rec moral,pa ipak,bilo bi besmisleno tvrditi da nam Biblija ne nudi nikakav moral.U razlicitim vremenima,da bi se opisale iste stvari koriste se razliciti izrazi.

Pozdrav
Proverio sam na Google 1Jovana 5:8
Na vasu zalost opet se tvrdnje JS dokazale kao validne, lepo pise da u ranijim spisima nema ni pomena o Tijadi nekih Bogova, sto znaci da je to kasnije dodato pismu.
Recimo da je to pod proklestvom dodati ili oduzeti pismu, zasto nije dobar razlog ne uvazavati Trijade Bogova ili mora da ja to nisam dobro svatio?
Imate vi koji komentar? pozdrav

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Pozdrav
Na vasu zalost opet se tvrdnje JS dokazale kao validne, lepo pise da u ranijim spisima nema ni pomena o Tijadi nekih Bogova, sto znaci da je to kasnije dodato pismu.
Recimo da je to pod proklestvom dodati ili oduzeti pismu, zasto nije dobar razlog ne uvazavati Trijade Bogova ili mora da ja to nisam dobro svatio?

Prijatelju u opste to nije na nasu zalost, a na tvoju,budi ljubazan pa nam daj sajt tvog prevodioca,pa da i mi proverimo, mada ja mislim da je taj prevodioc KS-re.

το πνευμα και το υδωρ και το αιμα και οι τρεις εις το εν εισιν -И троје је што свједочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно.

Ako hoces i druge dokaze s "google"ima ih mali milion a ti kazes nema nigde, pa sad vidi kaki si ti covek.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Gerice
dzaba ti je da se hvatas kao pijan plota za 1.jovanovu 5:7DK
To je apokrif ,dodato je,a ko nesto doda ili oduzme bice proklet.
Sinajski kodeks je neumoljiv.
On koji je pisan u 4 veku nase ere,nema taj stih ,a kasniji prevodi i prepisi imaju,a koristili su Sinajski kodeks???

Reci srece ti,ili su sanjali pa upisali,da su otac ,sin i sveti duh zajedno u svedocenju,ili su to namerno dodali da bi poduprli poganu nauku o trojstvu???
Da li ti to tvrdis da je sinajski kodex falsifikat?U cemu je tvoj problem i tvojih troicara???To je bre PREVARA!!!!
Pogledaj jos jednom sinajski kodex,pa kazi gde se nalazi doticni stih???
1.jovan 5-7-sinajski codex.jpg1.Jovanova 5-7 to 21 sinaiticus codex.jpg

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Rise prijatelju,
Šta se dizaše u početku nad bezdanom?
Čije je ime JHVH S. Duha, Oca, Sina ?
Kako u prevodu ima izvorno Isusovo ime na Hebrejskom značenje?

Bog se javi u telu...u kojem Rise i otkud Bogu telo...da cepamo Pismo?
Da li je Duh energija...ako jeste obzirom da Pismo kaže da je Bog -Duh da li je Bog energija i koji je Duh energija a koji Duh nije energija i zašto?
Od koje energije je Marija začela i koja energija je Otac Isusu?
Kako anđeo silazi u Mariju da se rodi u drugom telu...nije li to lepo Vavilonsko nasleđe po kojem pljuješ a sam ga uzdižeš jer i Nimrod se ,inkarnira, utelovi i dođe kao Tamuz.

Zar te stvarno nije strah od Hule na Duha Svetog?
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Halo Srbine?,ili sta li si vec...
Valjda umes da citas srpski?
Znas li ti na kojoj si temi?
Ja ti pisem o 1.Jovanovoj 5:7 i o sinajskom kodeksu ,a ti skaces u bezdan....?Sta je tebi?
I kad nesto pises ,citiraj ga ,biblijskim stihovima,ali da ti pomognem da razumes.
Bezdan nije pakao ili ne znam sta vec mislis.
Nadalje zvezdi koja je pala sa neba predati su kljucevi od bezdana,a ta zvezda ili andjeo bezdana sa kljucevima od bezdana jeste Isus Hrist,ili arhandjel Mihailo.
On nije dosao iz bezdana.Da ne sirimo dalje ovu temu ,jer nema veze sa trojstvom...
Drzi se teme.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Čisto jedno tehničko pitanje u vezi Svetog trojstva. Znamo šta čini Sveto trojstvo - Otac, Sin i Sveti duh. Mene zanima kako je i da li je funkcionisalo Sveto trojstvo, dok je sin, to jest, Isus, boravio na Zemlji i imao ljudski oblik?

Član
Učlanjen(a)
28.06.2011
Poruka
74
Čisto jedno tehničko pitanje u vezi Svetog trojstva. Znamo šta čini Sveto trojstvo - Otac, Sin i Sveti duh. Mene zanima kako je i da li je funkcionisalo Sveto trojstvo, dok je sin, to jest, Isus, boravio na Zemlji i imao ljudski oblik?

Pozdrav urednice

Tvoj doprinos ovoj temi je dobrodosao, a ako nije na odmet ja bi jos dodao tvom pitanjun i ovo.
Dali je potpuna zajednica tog Svetog trojstva ako recimo jedno Bozanstvo zajednice nedostaje? Primer
Isus dok je boravio na zemlju dali je to Sveto trojstvo jos uvek u kompletnom sastavu celina? pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
05.02.2011
Poruka
52
Поштовани уредниче и Летроне,
наравно да су били целина и док је Господ и Спас наш ходао земљом. Сам Спас говори у Јеванђељима "Отац и ја једно смо", а на другом месту "послаћу Вам Духа утешитеља, који од Оца исходи".

Мир Вам,
Blackarow

Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
18
Pozdrav
Moze,moze,ali prvo treba da pokazes gde sam uopste spomenuo prvu Jovanovu u mom postu?Nigde!Zasto onda zapocinjes raspravu o necemu o cemu nisam govorio,dok si ceo moj post preskocio,kao da ne postoji?
Kao hriscanin,trebalo bi da znas da prvi hrisani nisu imali Sveto pismo.Kanon Svetog pisma nije tek tako pao sa neba,vec su o tome odlucivali crkveni sabori do 6.veka(mada rasprave oko Otkrovenja sezu cak do 10.veka).Iz tog razloga, Biblija ne moze biti jedini autoritet,jer je ocigledno da je sama Biblija doneta od strane nekog drugog autoriteta.U najcescem slucaju,taj autoritet se izjednacava sa institucijom crkvenog sabora,cije odluke predstavljaju volju Duha Svetog(mada se poimanje sabora kao nepogresivog autoriteta znatno razlikuje na Istoku i Zapadu).Sledstveno tome,tvoj argument kako ne treba verovati u Svetu Trojicu,samo iz razloga sto Biblija o tome nista ne govori,je potpuno besmislen.To je jos jasnije pogotovo kad uzmemo u obzir cinjenicu da je Crkva koja je donela biblijski kanon(a koji ti prihvatas),istovremeno ona Crkva koja bezuslovno veruje u Svetu Trojicu.Sada dolazimo do glavnog pitanja na koje cete ti i tvoji istomisljenici morati da odgovorite:kako i na osnovu kojih kriterijuma ste odlucili da je neka saborska odluka izraz Bozije volje(u ovom slucaju,biblijski kanon),a da neka druga odluka te iste Crkve,to nije(konkretno,trojicni dogmat)?Ili da preformulisem pitanje:gde u Bibliji pise da su knjige koje sacinjavaju danasnji kanon(ako nisi znao,ima ih vise),jedine bogonadahnute,dok su sve ostale jereticke?Kao sto vidis shvatanje Biblije kao jedinog autoriteta,nad nece odvesti nikud,vec jedino do zakljucka da,bez ikakvog validnog razloga,jedno crkveno ucenje odbacujes dok drugo prihvatas.

Dodato posle 47 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Odgovor na ovo pitanje mozemo pronaci u Halkidonskom dogmatu,iz 451,gde je formulisano da je Hristos istovremeno i covek i Bog,tj.da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo".To znaci da je svaka priroda ostala jedinstvena,i pored nerazdeljivog jedinstva u Hristu.Postajuci covek,Isus nije prestao da bude Bog,vec ostaje u zajednici slobodne ljubavi sa Ocem i Duhom,zahvaljujuci postojanju jedne,bozanske sustine.To sto je Hristos postao covek,ni na koji nacin ne utice na druga dva Lica,jer ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Sto se tice Letronovog pitanja,tacno je da ta zajednica nije potpuna.I ne samo da nije potpuna,vec druga Bozanska Lica ne postoje.No,da bismo to shvatili,potrebno je da ukratko objasnim hriscansko poimanje pojma licnosti(=ipostasi),formulisano u 4.veku.Prema kapadokijcima koje sam vec ranije spomenuo,licnost ili ipostas je identitet koji potvrdjujemo odnosom.Naime,prema svim stvarima koje nas okruzuju mi imamo odredjeni odnos.No,uvek postoji nesto sto za nas ima primarni znacaj i sto odredjuje nas identitet.Tako je i u Trojicnom postojanju.Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer oni odredjuju njegov identitet.Centralno ucenje svetih kapadokijaca jeste ucenje o "monarhiji Oca",prema kojem se uzrok i nacelo Bozijeg postojanja ne nalaze u jednoj sustini(=zapadno glediste,nastalo pod uticajem jelinske filozofije),vec u licnosti Oca.Otac je uzrok vecnog postojanja Sin i Duha.No,da bi postojao Otac,neophodno je da postoji i Sin.Izraz "Otac" ne predstavlja naziv jedne sustine,vec opisuje odnos koji postoji medju njima.Ukoliko kazemo da je Bog Otac,logicno pitanje koje sledi jeste ko mu je Sin,tj.prema kome ima ocinski odnos?Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost.

Poslednja izmena:
Natrag