Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Još jedan dokaz da nisi poput Isusa. Sve u svemu ja ti opraštam jer si samo čovjek, prah zemaljski a nisi Bog.

Nije li i Isus samo čovjek, zar se Jovan toliko "džaba nakrečio"? Nema razlike između Isusa i Jovana, a ako se uzme u obzir koliko je danas teže biti čovjek nego u Isusovo vrijeme, Jovan čak nadmašuje Isusa. :bfghb:

a proročica ti piše ovako:

Kralj slave predložio je da se ponizi palom čovječanstvu! Uzeo bi čovjekovu palu prirodu i angažirao se da se nosi s jakim neprijateljem koji je (imao) trijumfirao nad Adamom. Review and Herald, 24. veljače 1874

Ipak Jovan više cijeni proroka Muhameda nego proročicu JEllenu.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nije li i Isus samo čovjek, zar se Jovan toliko "džaba nakrečio"? Nema razlike između Isusa i Jovana, a ako se uzme u obzir koliko je danas teže biti čovjek nego u Isusovo vrijeme, Jovan čak nadmašuje Isusa. :bfghb:

Ipak Jovan više cijeni proroka Muhameda nego proročicu JEllenu.
Naravno da nije samo čovjek, Isus je jedinorođeni Božji Sin za kojeg sam Bog Otac kaže da je i Bog. Psalam 110, Hebrejima poglavlje 1 i slično.
Ne kažem to ja, nego Biblija.

Istinu kažete o stanuju današnjice...

Pa trebamo mi između sebe da ove teme malo pomenemo. Ne sme da postoji 'tabu' tema ako smo otvoreni i ako smo stvarno slobodni. Preispitivanje dogme o Hristovom Božanstvu, nije uvreda već podsticaj da bolje razumemo stvari. Mi smo valda religija koja oslobađa a ne sputava čoveka u istraživanju.
Je, uvreda je.

Pisano je:

S krivovjercem nakon prvoga i drugog upozorenja prekini
ti znaš da je takav čovjek zalutao, grješnik, koji je sam sebe osudio.
Titu 3:10-11

Lijep pozdrav

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisam te uvrijedila Jovane već sam rekla činjenicu da izvrćeš, uostalom ja sam to izbrisala tako da si neozbiljan.

Ma nema veze, nisam to shvatio tako. Samo se nasmejah da eto toliko pričamo o veri a ove stvari sad videh da ti baš nisu jasne. Ili možda sad ne želišo toj temi. Kako god. Sve, ok.

Grešnik je onaj tko počini grijeh. Isus je i kao čovjek bezgrešan jer ni jednog grijeha nije počinio, iako je imao istu narav koju imaju svi ljudi.

Bojim se da grešiš ozbiljno. Isus nema grešnu prirodu, tj. prirodu koja vuče u greh. Inače je i On grešnik.

Dakle, razlika u ljudskoj naravi Isusa i svih ostalih ljudi uopće ne postoji

Postoji. Bar po učenju Pisma:

"Prvi čovek Adam postade telesnog života a poslednji Adam u duhu koji oživljuje", 1. Korinćanima 15,45

Kada bi Isus bio kao mi po prirodi, znači da bi i On imao pokvaren karakter u sebi koji mora suzbijati. Ali Isus nema pokvrenog karaktera koji mora suzbiti. Njegov karakter je čist od pokvarenosti. Ono što On ima isto kao mi to je telo propadljivo, telo slabo-mnogo slabije i od Adama nakon vekovne degradacije i u tom smislu On je mogao biti kušan pa i pogrešiti. Da je i jednom pogrešio, imao bi tada istu prirodu pokvarenu kao i mi. Ali tada ne bi mogao biti Spasitelj.

Ovo je istina Boro. Ne moramo se oko većine stvari složiti. Ali mislim da su ove stvari jako važne da pravilno razumemo. Moja je želja da razmisliš o ovome, nezavisno od toga što se oko mnogih drugih stvari ne slažemo. Važno je da shvatimo jedno: Spasitelj naš nije imao pokvaren karakter koji je morao obuzdavati kao mi. Mislim da se tu trebamo složiti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bojim se da grešiš ozbiljno. Isus nema grešnu prirodu, tj. prirodu koja vuče u greh. Inače je i On grešnik.

Onda Isus i nije neka 'faca'. Da sam se i ja rodio tako bezgrešan, ne bih ni ja nikada zgriješio.

Postoji. Bar po učenju Pisma:

"Prvi čovek Adam postade telesnog života a poslednji Adam u duhu koji oživljuje", 1. Korinćanima 15,45

Kada bi Isus bio kao mi po prirodi, znači da bi i On imao pokvaren karakter u sebi koji mora suzbijati. Ali Isus nema pokvrenog karaktera koji mora suzbiti. Njegov karakter je čist od pokvarenosti. Ono što On ima isto kao mi to je telo propadljivo, telo slabo-mnogo slabije i od Adama nakon vekovne degradacije i u tom smislu On je mogao biti kušan pa i pogrešiti. Da je i jednom pogrešio, imao bi tada istu prirodu pokvarenu kao i mi. Ali tada ne bi mogao biti Spasitelj.

Ovo je istina Boro. Ne moramo se oko većine stvari složiti. Ali mislim da su ove stvari jako važne da pravilno razumemo. Moja je želja da razmisliš o ovome, nezavisno od toga što se oko mnogih drugih stvari ne slažemo. Važno je da shvatimo jedno: Spasitelj naš nije imao pokvaren karakter koji je morao obuzdavati kao mi. Mislim da se tu trebamo složiti.

Pokvaren karakter, pokvaren karakter, pokvaren karakter, .... :) tebi je zaista 'u centrali nešto pokvareno'. Niti je riječ o karakteru a još manje o pokvarenom. Riječ je o čovjekovoj naravi, a Isus se rodio s ljudskom naravi koji imaju svi ljudi. To čak, na desetine mjesta tvrdi i tvoja'mutava' proročica JEllena. Ako do Isusa ne držiš, drži bar malo do te bogohulnice čiji si klanjatelj.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Samo da pokažem da ljudi koji vjeruju u Trojstvo vjeruju da je Isus jedinorodni Sin Božji, izvor katolik iz Amerike koji piše o povijest i vjeri:

Ako Krist nije bio Bog i Sin iz cijele vječnosti, onda Bog nije bio Otac iz cijele vječnosti. Arijanstvo tako uništava Božje očinstvo, pretvarajući kršćanstvo u oblik islama, koji je od početka otvoreno napadao kršćanski pojam Božjeg očinstva i praksu nazivanja Boga "Oče naš". Doista, ako Bog nije Otac, onda je naše usvajanje u Božju obitelj uništeno, jer nas više ne usvaja kao sinove i kćer u tijelo Boga Sina po Ocu punom ljubavi, već možemo postići ono što je Isus postigao vlastitim silama, a ne slobodnim darom posvojenja Božjom milošću.

Zato je arijanstvo bilo i u osnovi nespojivo s kršćanstvom i kompatibilno s okultnim, koje je u suvremenom svijetu proglašavalo prije svega slobodno zidarstvo. (Vidi encikliku ljudskog roda pape Lava XIII. iz 1884.) Okultizam u svim svojim sortama tvrdi u osnovi istu stvar kao i Arius: božanstvo se može postići; Božansko načelo je unutar svakog pojedinca, čekajući samo da bude aktivirano našim naporima na samopoboljšanju. Isus nije jedinstveni i vječni Sin Božji, već samo sin Božji koji je vlastitim naporima postigao "božanstvo". U tom smislu, Isus je samo primjer za nas. Ako je Isus Bog iz cijele vječnosti, onda mi ljudska bića možemo sudjelovati u njegovom sinovstvu samo kroz božanski dar milosti. Ako je Isus Krist poput Boga, onda mi ljudska bića možemo postići stanje božanstva kao što je on sam učinio, točno onako kako su razne okultne skupine tvrdile tisućljećima (tema o kojoj ću više pisati u budućnosti).

Jedna premisa usađuje ovisnost o Bogu koji priliči stvorenju. Drugi ulijeva božju neovisnost koja priliči Luciferovom ponosu. Doista, ne može se ne čuti odjek zmije u Vrtu: "Jer Bog zna da će vam se, kad je pojedete, oči otvoriti i bit ćete poput Boga ..." [Post 3:5]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
On je mogao biti kušan pa i pogrešiti. Da je i jednom pogrešio, imao bi tada istu prirodu pokvarenu kao i mi. Ali tada ne bi mogao biti Spasitelj.

Jovane, možeš ti pisati što želiš, premještati riječi i prevrtati ideje po glavi, ali tebi računica nikad neće biti točna dok ne povjeruješ da je Isus Sin Božji i sam Bog.

Da li je Isus mogao sagriješiti? To nije moguće. Isus je Bog i On je beskonačno svet. Za nas ljude grijeh ne samo da je moguć već je i dio naše pale naravi. Svi griješimo i svi smo otpali od slave Božje. Ali kad povjerujemo Kristu, Otac nas gleda kroz Srce svoga Sina, kao da smo bezgrešni, jer je Isus preuzeo naše grijehe na sebe. I baštinici smo Isusove pravednosti, ali samo zato što „Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.“ (2. Korinćanima 5, 21).

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ma nema veze, nisam to shvatio tako. Samo se nasmejah da eto toliko pričamo o veri a ove stvari sad videh da ti baš nisu jasne. Ili možda sad ne želišo toj temi. Kako god. Sve, ok.
Veliko je otajstvo pobožnosti: Bog se očitovao u tijelu, opravdao u Duhu, vidio ga anđeli, propovijedao se poganima, vjerovalo mu se u svijetu, uzneo se u slavu.” Spasitelj je došao na svijet, izvana kao sin Davidov, ne pokazujući puni značaj svoga karaktera. Njegov duh bio je podložan toj disciplini i iskustvu kroz koje čovječanstvo u određenoj mjeri mora proći. Njegovo božanstvo bilo je skriveno ispod ljudskosti. Sakrio je u sebi one svemoćne osobine koje su mu pripadale kao Bogu jednakom.” {Ellen White, 3SP 259.1}

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Veliko je otajstvo pobožnosti: Bog se očitovao u tijelu, opravdao u Duhu, vidio ga anđeli, propovijedao se poganima, vjerovalo mu se u svijetu, uzneo se u slavu.” Spasitelj je došao na svijet, izvana kao sin Davidov, ne pokazujući puni značaj svoga karaktera. Njegov duh bio je podložan toj disciplini i iskustvu kroz koje čovječanstvo u određenoj mjeri mora proći. Njegovo božanstvo bilo je skriveno ispod ljudskosti. Sakrio je u sebi one svemoćne osobine koje su mu pripadale kao Bogu jednakom.” {Ellen White, 3SP 259.1}

Nisi ti u tijeku dostignuća u matematici. Nisi čula i ne znaš za "Jovanov teorem", koji kaže: Jedan (1) = Dva (2)!

Krist je imao dvije prirode.
(Ellen White, Ms94-1899.47)

Isus nema drugu prirodu

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hristos nije mogao imati palu prirodu jer pala priroda je posledica sagrešenja.

Isus je morao imati prirodu Adamovu pre pada. U tom smislu Isus jeste novi Adam. Adam nakon pada ima palu prirodu(sklonu grehu). Sama ta 'sklonost' jeste greh. Dakle, Isus je imo Adamovu prirodu pre sagrešenja, ali je isto kao i Adam mogao sagrešiti.

Isusova iskušenja su bebrojno teža od Adamovih, jer je Adam živeo u savršenom svetu sa savršenom prirodom neoštećenom propadljivosti, bez spoljašnjih velikih iskušenja. Isus je u tom pogledu bio u daleko težoj situaciji od Adama. Ali nije pao.

No, grešna(pala) priroda je posledica greha. Isus je zato nije imao.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Mislim da ti Jovan neće odgovoriti ili će vješto izbjeći odgovor ili reći da te Elenine riječi treba razumjeti u nekom drugom kontekstu. :)

Kako god, ali onaj koji se boji Istine, Istina ga ne može osloboditi niti će zadobiti Mir.

P. S.Prvi petak je i pada mi na pamet ono što je Isus rekao sv. Faustini: "Čovječanstvo neće naći mir dok se s povjerenjem ne okrene mom Milosrđu."

Natrag