Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Njegovo božanstvo bilo je skriveno ispod ljudskosti. Sakrio je u sebi one svemoćne osobine koje su mu pripadale kao Bogu jednakom.” {Ellen White, 3SP 259.1}

Nastavak teksta:

"Ponekad je njegov božanski karakter sijao tako divnom snagom da su ga svi koji su bili sposobni da razaznaju duhovne stvari proglašavali Sinom Božijim", {Ellen White, 3SP 259.1}

Ono što sam uvideo kao pravilo kod Elen jeste da ona pod "božanstvo" uvek misli na karkater. Isus je tu zaista "jedanak Ocu" kao što i Pismo kaže. Njegov božanski karkater Mu je davao moći da čini isto što i Bog, uz Božiju pomoć. Naravno.

Ali Elen jasno kaže da Isus nije bio Svemoćni Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus je morao imati prirodu Adamovu pre pada. U tom smislu Isus jeste novi Adam. Adam nakon pada ima palu prirodu(sklonu grehu).

Marijin sin, Isus iz Nazareta, bio je također Adamov potomak kao i svi mi, i imao je ljudsku narav jednaku svima nama. Da nije tako, sotona ne bi bio mogao iskušavati Isusa. Jer Isus ne bi mogao trpjeti u iskušenjima da nije imao prirodu kakvu imamo mi ljudi.

Heb 2,17-18: Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan, da milosrdan bude i ovjerovljen Veliki svećenik u odnosu prema Bogu kako bi okajavao grijehe naroda. Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći.

Mislim da ti Jovan neće odgovoriti ili će vješto izbjeći odgovor ili reći da te Elenine riječi treba razumjeti u nekom drugom kontekstu. :)

Jovan uvijek ima odgovor. Ako ništa drugo, pozvat će se na svoj vlastiti teorem koji dokazuje da je: 1 = 2.

Razumijevaš li da se ovim 'Jovanovim teoremom može dokazati čak i ovo: sotona = Bog.

P:S. Nema toga što đavlu neće pasti na pamet.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ono što sam uvideo kao pravilo kod Elen jeste da ona pod "božanstvo" uvek misli na karkater.

Adventistički teorem AE, 66-1, glasi:

"Stajalište je da će pitanje svjetlosti, koja je došla kroz Duh proroštva (spise Ellen White), bit prihvaćeno, kao što vjerujemo da je Duh proroštva jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa, odkako Krist kroz ovo posredovanje daje pravo značenje svojim riječima. (G.A. Irwin, Mark of the Beast, 1911. god.)

Jovanov teorem El, 16: Ja sam jedini nepogrešivi tumač duha proroštva.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Marijin sin, Isus iz Nazareta, bio je također Adamov potomak kao i svi mi, i imao je ljudsku narav jednaku svima nama. Da nije tako, sotona ne bi bio mogao iskušavati Isusa.

Našu slabost tela. Da. Ali ne i palu prirodu. Imao je ljudsku prirodu naravno, ali onu pre pada Adama u greh, nesklonu grehu.

Sklonost ka grehu je greh. Isus nema tu prirodu. Jer da je ima On bi bio grešnik i rob grehu. Možeš li zamisliti da Isus ima prirodu naklonjenu grehu? Kako bi On bio onda čist od greha ako mu priroda tome teži? Ne dao Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Našu slabost tela. Da. Ali ne i palu prirodu. Imao je ljudsku prirodu naravno, ali onu pre pada Adama u greh, nesklonu grehu.

Onda Isus i nije neki junačina. Mi ga veličamo i slavimo kao bezgrešnog, tko nije učinio niti jednog grijeha, a ti ovdje tvrdiš da je Isus imao prirodu potpuno imunu na grijeh, tako da nije mogao sagriješiti čak i da je htio. :mig:

Isuse, ako je istina ovo što o tebi tvrdi Jovan, onda si ti notorni licemjer i hvalisavac, ti bi sam za sebe rekao 'okrečeni grob'. Ističeš sebe i svoje krijeposti, i pozivaš nas da budemo slični tebi, iako znaš da smo mi "smrtni grešnici", a tebi je Bog dao nesagrješivu narav. Isuse, zaista si licemjeran.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A što bi bio 'junačina' u tom kontekstu. Zar ne kaže Isaija baš to daće se mnogi razočarati u Njega, jer im neće biti ono što su oni mislili?

A to što nije imao prirodu sklonu grehu, ne znači da nije mogao sagrešili. Pa i Adam je imao takvu prirodu, u beskrajno povoljnijim uslovima pa je zgrešio. Isus je mogao zgrešiti isto kao i Adam. Ali da bi pobedio, treba imati istu prirodu Adama(ne sklonu grehu) sa istim iskušenjima a da ne padne. I tako je Isus pobedio umesto Adama. On je novi Adam

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A što bi bio 'junačina' u tom kontekstu.

Evo ti pa još jednom pročitaj:

Isuse, ako je istina ovo što o tebi tvrdi Jovan, onda si ti notorni licemjer i hvalisavac, ti bi sam za sebe rekao 'okrečeni grob'. Ističeš sebe i svoje krijeposti, i pozivaš nas da budemo slični tebi, iako znaš da smo mi "smrtni grešnici", a tebi je Bog dao nesagrješivu narav. Isuse, zaista si licemjeran.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Pazi ti Jovane da se ti ne razočaraš u svoj nauk... Primijetila sam i odmah da se objasnim tu ne mislim na tebe, ovo je samo forum i ne mislim na ljude koji samo raspravljaju o nečemu ovdje, ali da postoje razni dušebrižnici koji uvijek znaju ono što drugi ne znaju i vide što kao drugi ne vide, a da ne promisle da su možda oni ti koji su u krivu. Ljudski ego je zeznuta stvar....

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jovanova vjera, barem tako meni izgledam je otišla u drugom smjeru od onog što on priča, ali dobro...

Gospodin je u svom velikom milosrđu poslao najdragocjeniju poruku svom narodu preko starješina Waggonera i Jonesa. Ova je poruka trebala istaknutije pred svijet iznijeti uzdignutog Spasitelja, žrtvu za grijehe cijeloga svijeta. Predstavljao je opravdanje kroz vjeru u Jamstvo; pozivala je ljude da prime Kristovu pravednost, koja se očituje u poslušnosti svim Božjim zapovijedima.
Mnogi su izgubili Isusa iz vida. Trebali su imati pogled usmjeren na Njegovu božansku osobu, Njegove zasluge i Njegovu nepromjenjivu ljubav prema ljudskoj obitelji. Sva je moć dana u Njegove ruke, kako bi mogao dijeliti bogate darove ljudima, dajući neprocjenjivi dar vlastite pravednosti bespomoćnom ljudskom agentu. Ovo je poruka koju je Bog zapovjedio dati svijetu. To je treća anđeoska poruka, koju treba objaviti jakim glasom i popratiti izljevom Njegovog Duha u velikoj mjeri. Testimonies to Ministers, p. 91, 92 (1895):

E. J. Waggoner, Krist i Njegova pravednost:

Doista, činjenica da je Krist dio Božanstva, da posjeduje sve atribute Božanstva, da je jednak Ocu u svim pogledima, kao Stvoritelj i Zakonodavac, jedina je sila koja postoji u pomirenju. Samo to čini iskupljenje mogućnošću. Krist je umro "da nas dovede Bogu" (1. Petrova 3,18), ali ako mu je nedostajala i jedna jota da bude jednak Bogu, ne bi nas mogao dovesti k njemu.

Božanstvenost znači imati atribute Božanstva. Da Krist nije Božanski, onda bismo imali samo ljudsku žrtvu.

Moje mišljenje je to da su njihovi današnji antitrinitarci malo sve to pomiješali. Zato što su protiv te spomenute poruke zapravo bili baš antitrinitaci naklonjeni legalističkim pogledima, a to su Uriah Smith i George Butler. Buduće da se smatram samo ljudskim bićem a ne i bogom moguće je i da griješim, ali mi se tako čini..

Lijep pozdrav svima

Poslednja izmena:
Natrag