Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
...
Ne stoji li u Svetom pismu: "... idite i krstite u ime Oca, Sina i Duha svetoga!" Evo ti odgovora na pitanje kako su hrišćanski aplogeti došli na ideju o Svetom trojstvu. I ništa tu nema nelogično i nerazumljivo. I dalje, "svi ostali" nisu izbacili mozak i ne klimaju glavom, nego su to uradili samo pojedinci, oni koji sumnjaju i u samog Boga i koji bi, ponukani ko zna kakvom ambicijom, prekrajali hrišćansku istoriju i ne samo istoriju, nego i hrišćansku ideju.

Prihvataju oni Bibliju kao prirucnik, dotle dok se to slaze sa njihovim vec unapred stvorenim idejama, a ako se suproti, onda je to ''crkva falsifikovala'' ili je u pitanju ''pogrean prevod''.
Dakle ne veruju oni Bibliji, njima je Biblija samo ''prirucnik'', kojim masu ispred ociju drugima...

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Ti si nepopravljiv, ti ignorises jasne stihove koji kazu za Isusa da je Bog, a istices druge stihove koji sa tim nemaju nikakve veze, i odnose se na njegovu ulogu, prvenstveno na zemlji.

Ja ti navedem da Otac ima svog Boga: ''POMAZA TE BOZE BOG TVOJ'' , a ti ''prevodis drugacije''.
Navedem ti da je Toma rekao: ''Gospod Moj i Bog Moj'' za Isusa, a ti kazes ''nije on to mislio''.
Navedem ti da su se Isusu ''klanjali'' a kome se smes ''pokloniti osim Bogu'', a tebi to nije cin obozavanja.
Navedem ti da mu se Stefan ''moli'' a tebi ''molitva nije cin obozavanja'' vec izvrces reci.
Navedem ti citat iz Isaije, koji apostoli citirase: ''Otac vecni , knez mirni , Bog silni'', a ti kazes nije rekao ''svemoguci''.
Dokazem ti Biblijom da ''se andjele nigde ne naziva bogovima'' te da izraz ''Bog nije titula'', a ti i to ignorises...
Navedem ti citat iz Zaharije: ''A Jehova rece sotoni: Jehova da te ukori'' a ti i to ignorises, da ga naziva Jehovom.
Navedem ti stih iz (Jevrejima 1:10): ''Ti si Jehova u pocetku osnovao zemlju'' a ti i to ignorises.
Navedem ti da je Jovan napisao: ''Bog Sin'' , evo: ''Boga niko nije video nikad; JEDINORODNI BOG, koji je u ocevom krilu on ga objavi''[JEDINORODJENI ZNACI SIN](jov 1:18) , a ti i to ignorises!
Hajde mi navedi SAMO JEDNO MESTO gde bilo ko od vernih iz Biblije obozava Sina Isusa Hrista a prema prvoj i najvecoj zapovesti!

Hvala.
Pogresno. Kako su sirili radosnu vest, vidimo po tome sta su propovedali, a Jovan u svom evandjelju(radosnoj vesti) uci odmah na pocetku da je ''Isus Bog''.
Dakle ne mozes ti reci ''da nisu ucili da je Bog'', mozes to samo izbegavati da priznas, jer evandjelje je ono sto su oni ''pricali drugima'', pa ako ga se tamo ''zove Bogom'' onda to i jeste.

S druge strane, postojala je opasnost da i njih ubiju, i zato to nisu ''otvoreno govorili'', vec su pre to krili u javnosti a govorili medju sobom odabranima..
Evo pogledaj sta su druge dovodeci u istinu govorili:

I odmah po zbornicama propovedaše Isusa da je On Sin Božji. Dela 9:20

I zapovedi nam da propovedamo narodu i da svedočimo da je On narečeni od Boga sudija živim i mrtvim. Dela 10:42

Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj. 1. Jovan. 4:9

I mi videsmo i svedočimo da Otac posla Sina da se spase svet. 1. Jovan. 4:14

Ljudi Izrailjci! Poslušajte reči ove: Isusa Nazarećanina, čoveka od Boga potvrđenog među vama silama i čudesima i znacima koje učini Bog preko Njega među vama, kao što i sami znate, Dela 2:22

Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja. Jevreji 4:14

Da Bog Gospoda našeg Isusa Hrista, Otac slave, dade vam Duha premudrosti i otkrivenja da Ga poznate, Efezani 1:17

Jer što zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom, posla Bog sina svog u obličju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu, Rimljani 8:3

Mislim da je ovo dovoljno da se vidi sta su Apostoli DIREKTNO govorili i ucili ko je Isus Hrist.
A sad ti meni otvori Bibliju i pokazi gde su ovako DIREKTNO govorili i ucili da je Isus Hrist Svevisnji Bog!

Sto se tice Jovana citaj ispod:

I ja videh i zasvedočih da je ovaj Sin Božji. Jovan 1:34

A ova se napisaše, da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo. Jovan 20:31

Jovan je ovde i vise nego jasan ko je za njega Isus Hrist.

Kaze: 'Ovo se napisa da VERUJETE'!!! Sta da verujemo?! Da je Isus Sin Boziji!!! Ja verujem celim srcem!
Tema nije da li je Isus Bog ili nije, nego je tama Sveto trojstvo! Ne spamujte temu kada imate odgovarajuće tema za takve rasprave, inače će takvi postovi biti brisani.
Pa sve ovo sto pisemo je sastavni deo trojstva. Ako Isus nije Svevisnji Bog onda je trojstvo lazna doktrina, zato i taj deo treba preci. Dakle, da li je Isus kao jedan od tri Boga po doktrini trojstva jednak Bogu Ocu ili ne, to je kljucna stvar za opstanak te nauke i o tome se mora diskutovati.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tipican odgovor Jehovinih Svedoka, ovo zadnje sto si napisao(njihove reci sve sa tackom i zarezom), eto i odakle ti nauka.
Sve sto si postavio opet ne dokazuje nista.
Trazio sam da mi das stih gde pise ''da je Isus stvoren'', al posto Jurivaka sankcionise, tu stajem.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Tipican odgovor Jehovinih Svedoka, ovo zadnje sto si napisao(njihove reci sve sa tackom i zarezom), eto i odakle ti nauka.
Ovo sada pisem samo radi drugih!!!

Sve sto gore napisah je iz moje glave od reci do reci. I ne samo ovo zadne nego bukvalno svaki moj post na ovom forumu.

A sad ti ako si posten i iskren, iskopiraj to sve sa tackom i zarezom i daj izvor teksta pa postavi ovde da svi vidimo!
Jer ovo stvarno nema smisla, ja sam te smatrao ozbiljnim covekom a ti poturas izmisljotine.

Jurivaka izvini!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo sada pisem samo radi drugih!!!

Sve sto gore napisah je iz moje glave od reci do reci. I ne samo ovo zadne nego bukvalno svaki moj post na ovom forumu.

A sad ti ako si posten i iskren, iskopiraj to sve sa tackom i zarezom i daj izvor teksta pa postavi ovde da svi vidimo!
Jer ovo stvarno nema smisla, ja sam te smatrao ozbiljnim covekom a ti poturas izmisljotine.

Jurivaka izvini!

Izjavio si citiram:

A ova se napisaše, da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo. Jovan 20:31
Jovan je ovde i vise nego jasan ko je za njega Isus Hrist.
Kaze: 'Ovo se napisa da VERUJETE'!!! Sta da verujemo?! Da je Isus Sin Boziji!!! Ja verujem celim srcem!

Knjiga ''Raspravljanje na temelju pisma''(Jehovinih Svedoka) strana 146:

''A ova se napisaše, da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo.(Jovan 20:31). Dakle, ako je iko iz Tominog uzvika zakljucio da je sam Isus ''Jedini istiniti Bog'' ili da je Isus trinitetni ''Bog Sin'', ponovo treba pogledati sta je sam Isus rekao(stih 17) i sta je apostol Jovan jasno dao do znanja u zakljucku(stih 31)''

Dakle misli su vam potpuno iste, a da li je sa tackom ili zarezom(potpuno je nebitno), citirani tekst iz Biblije jeste ''i sa tackom i zarezom'' pa sam ja zato malo preterao(izvinjavam se!). To ne menja cinjenicu da je svo tvoje znanje i terminologija, bazirano na ucenju Jehovinih Svedoka.

I ono o Isusu ''Velikom Ucitelju'' sto stalno ponavljas, to je knjiga koju Jehovini Svedoci stampaju, evo slika:

2003_Uci_od_velikog_ucitelja_cirilica.jpg

Takodje i izraz ''BOG SIN'' na kojem stalno insitiras jeste od Jehovinih Svedoka. Na strani 146.(''Raspravljanje na temelju pisma'') oni kazu: ''ako je iko iz Tominog uzvika zakljucio... da je Isus trinitetni ''Bog Sin'', ponovo treba pogledati sta je sam Isus rekao(stih 17)''.

Zato ti stalno insistiras da ti nadjemo izraz ''Bog Sin''.
Sto se ti uopste stidis onih od kojih si pokupio doktrinu?
Treba da ih slavis a ne da ih se stidis. To nije sramota.
A tvoje insistiranje da ti ja trazim mesto, gde i koji su vam termini isti je stvarno bez veze, trebas toga sam biti svestan.
A ne treba da te vredja sto ja primetim da ti imas istu terminologiju kao i oni, to je normalno kada si od njih naucio..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne stoji li u Svetom pismu: "... idite i krstite u ime Oca, Sina i Duha svetoga!" Evo ti odgovora na pitanje kako su hrišćanski aplogeti došli na ideju o Svetom trojstvu. I ništa tu nema nelogično i nerazumljivo. I dalje, "svi ostali" nisu izbacili mozak i ne klimaju glavom, nego su to uradili samo pojedinci, oni koji sumnjaju i u samog Boga i koji bi, ponukani ko zna kakvom ambicijom, prekrajali hrišćansku istoriju i ne samo istoriju, nego i hrišćansku ideju.

Stoji ali ne od početka apostolskog delovanja već po nestanku apostola dolazi IZMENA sa ,,Idite i naučite sve narode krsteći ih u moje ime,, na ,,Idite i naučite sve narode krste ih u IME Oca I Sina I Duha Svetoga,, po toj formili nikoga apostoli nisu krstili ala pagani jesu.
Oni su uveli trojsvenog Boga i pokušvaju pokazati trojicu kao jednog i uspeva im kod onih što neće da čuju Boga kako se jednim predstavlja kao jedan Stvoritelj i jedan Spasitelj i jedan utešitelj ne kao tri ličnosti jednog Boga jer Bog nije trodelan niti troličan već On jedan isti kroz tri objave i usvakoj je On ličnost.

Hrišćanska ,,ideja,, je ništa ali je Jevrejsko nasleđe izmešteno iz okvira koji je Bog dao svom narodu kao prvencu i drugi uzeše da se igraju vere prekrajanjem ljdskom mudrošću i zato imamo što imamo.
Sve će to Bog rešiti i razdvojiće verne koji slušaju glas od onih koji ga izvrću.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Stoji ali ne od početka apostolskog delovanja već po nestanku apostola dolazi IZMENA sa ,,Idite i naučite sve narode krsteći ih u moje ime,, na ,,Idite i naučite sve narode krste ih u IME Oca I Sina I Duha Svetoga,, po toj formili nikoga apostoli nisu krstili ala pagani jesu.
Oni su uveli trojsvenog Boga i pokušvaju pokazati trojicu kao jednog i uspeva im kod onih što neće da čuju Boga kako se jednim predstavlja kao jedan Stvoritelj i jedan Spasitelj i jedan utešitelj ne kao tri ličnosti jednog Boga jer Bog nije trodelan niti troličan već On jedan isti kroz tri objave i usvakoj je On ličnost.

Hrišćanska ,,ideja,, je ništa ali je Jevrejsko nasleđe izmešteno iz okvira koji je Bog dao svom narodu kao prvencu i drugi uzeše da se igraju vere prekrajanjem ljdskom mudrošću i zato imamo što imamo.
Sve će to Bog rešiti i razdvojiće verne koji slušaju glas od onih koji ga izvrću.
Pitao si: "Prvo,treba čuti kako je ekipa ljudi odlučila da je Bog trojica i svi ostali mogu izbaciti mozak i klimati glavom." Odgovorio sam ti gdje je "ekipa" našla osnovu za takvu ideju i da ta osnova stoji u Svetom pismu. Pošto ne možeš to da pobiješ, ti sada, eskivirajući odgovor, pribjegavaš neodrživoj tvrdnji o nekavim etapama apostolskog djelovanja i dijeliš apostole na podobne i nepodobne, odnosno, na apostole čije se učenje uvažava i apostole čije se učenje ne uvažava. To zbilja nema nikakvog smisla.
Ja kao ateista, mogu da sumnjam u sve što je vezano za religiju uopšte, ali ti kao vjernik to ne možeš.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitao si: "Prvo,treba čuti kako je ekipa ljudi odlučila da je Bog trojica i svi ostali mogu izbaciti mozak i klimati glavom." Odgovorio sam ti gdje je "ekipa" našla osnovu za takvu ideju i da ta osnova stoji u Svetom pismu. Pošto ne možeš to da pobiješ, ti sada, eskivirajući odgovor, pribjegavaš neodrživoj tvrdnji o nekavim etapama apostolskog djelovanja i dijeliš apostole na podobne i nepodobne, odnosno, na apostole čije se učenje uvažava i apostole čije se učenje ne uvažava. To zbilja nema nikakvog smisla.
Ja kao ateista, mogu da sumnjam u sve što je vezano za religiju uopšte, ali ti kao vjernik to ne možeš.

Vrhunac apsurdnosti kod sektaša nije njihovo selektivno citiranje Svetog Pisma i zaključivanje na temelju tako odabranih citata, nego njihovo eksplicitno ili implicitno negiranje samog Svetog Pisma. Jedni kažu da je Crkva otpala u prvoj polovici 2. stoljeća, pa kažu kako priznaju samo ono što stoji u Svetom Pismu. Jadnici pojma nemaju da se u tom slučaju pozivaju na Sveto Pismo otpale Crkve i otpadnika koji su tek koncem 4. stoljeća točno definirali što pripada Svetom Pismu. Odbacili Crkvu, a preuzeli njezinu Bibliju i smatraju je svojim Svetim Pismom. Ovi drugi, među kojima je i Lavić, otvoreno tvrde da su novozavjetne spise krivotvorili i po svojim potrebama slagali također otpadnici i otpala Crkva. OK, ali gle čuda. I oni citiraju tu, od "grabljivih vukova" krivotvorenu, Bibliju i dokazuju svoja učenja!? Zaista, da čovjeku pamet stane.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
dijeliš apostole na podobne i nepodobne, odnosno, na apostole čije se učenje uvažava i apostole čije se učenje ne uvažava. To zbilja nema nikakvog smisla.

Nije tačno.
Ja ne delim apostole već kažem da oni POSLE APOSTOLA koje Pavle predstavlja vucima grabljivim koji će ući u crkvu oni su menjali tekst i za Pavlovog života su se slale lažne poslanice tobož Pavlovom rukom pisane o njima ja govorim jer oni staviše krštenje u titule a IME izbaciše.

Jedni kažu da je Crkva otpala u prvoj polovici 2. stoljeća, pa kažu kako priznaju samo ono što stoji u Svetom Pismu. Jadnici pojma nemaju da se u tom slučaju pozivaju na Sveto Pismo otpale Crkve i otpadnika koji su tek koncem 4. stoljeća točno definirali što pripada Svetom Pismu..

To što ti zoveš crkvom ja zovem paganima po Biblijijskoj terminologiji.
Biblija je BOŽJA REČ koju JEVREJI zapisaše a pagani razorivši Jerusalim i Hram poharaše svetinju i potom zbog širenja hrišćanstva u zemljama Rim radi stabilne vlasti uvodi tu novu religiju BIRAJUĆI u zaplenjenim knjigama šta im štima a šta ne.
A zašto nebi sve štimalo?
Zato što nije za javno čitanje.
Taj redosled knjiga je postojao u Izrailju i oni susamo kopirali približan redosled i to je sve.Da im je stalo do istine nebispalili Papijeve knjige kao učenika apostola niti bi menjali originalne reči iz Mateja 28 niti bi u jev,po Marku dodali celu skoro celu zadnju glavu.
Kako to da u starijim prevodima nema skro cele zadnje glave???

Šta misliš,poredali po Jevrejskom redosledu knjige Jevrejske i onisu zato crkva...,svašta.

Nereče ti jel i DuhSveti Bog,ako jeste u kom telu se On pojavi a u kom telu Sin a u kom telu Otac?
Paja reče da se JEDAN BOG javi U TELU a pošto vi imateTRI LIČNOSTI zasebne a jedno telo koja od tih ličnosti čini Boga?

Ako sve tri u koja tri tela se oni predstaviše a ako su sve trojica u istom telu kako onda Duh ima telo i kosti i kako umreše kao jedno telo?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nije tačno.
Ja ne delim apostole već kažem da oni POSLE APOSTOLA koje Pavle predstavlja vucima grabljivim koji će ući u crkvu oni su menjali tekst i za Pavlovog života su se slale lažne poslanice tobož Pavlovom rukom pisane o njima ja govorim jer oni staviše krštenje u titule a IME izbaciše.
Tačno je, Taramana. Kada sam te pitao stoji li u svetom pismu: ...idite i kristite u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, ti si odgovorio:"Stoji ali ne od početka apostolskog delovanja već po nestanku apostola dolazi IZMENA sa ,,Idite i naučite sve narode krsteći ih u moje ime,, na ,,Idite i naučite sve narode krste ih u IME Oca I Sina I Duha Svetoga,, po toj formili nikoga apostoli nisu krstili ala pagani jesu." Ovim impliciraš da je Matejevo jevanđelje falsifikovano, odnosno da su ga "Oni" posle apostola prepravili?! Ali, koliko god se ta mogućnost ne može isključiti, još manje se u nju može vjerovati, pa se sve to svodi na razinu špekulacija i insinuacija.
Činjenica je da u Svetom Pismu stoje ove Isusove riječi: "Idite... i naučite sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovijedio." (Mt.28;19-20), a Matej koji je ove riječi zabilježio, bio je Isusov savremenik i Isusov učenik. To je bio osnov, kako sam već ranije napisao, što su hrišćanski sveti oci došli na ideju o Svetom Trojstvu i to usvojili kao dogmu, te se, prema tome, ne može tvrditi da u Bibliji ne postoji osnov za Sveto Trojstvo.

PS. Ako neko posumnja da je makar jedan stih u Bibliji falsifikovan ili prepravljen, onda se komotno može sumnjati i na cijelu Bibliju!

Natrag