Veruj da mi to nije palo na pamet, ja sam Hrista oduvek smatrao najvecim uciteljem koji je hodao zemljom.
To je u podsvesti.
Citas njihovu literaturu i to ti ostane kao prilepak.
Imaju knjigu: ''Najveci Ucitelj''.
Ma to mi je jasno da kod vas moze sve, cas je ovako cas onako, cas su Otac i sin jedno cas nisu, cas je Otac veci cas nije, moze kako hoces i samo prilepis kad ti sta odgovara i apsolutno si u pravu.
Netacno, oni koji ne znaju ce ti pricati, ''cas ovako cas onako''.
Trinitarna teologija uci da je Isus podlozan Ocu ''po ulozi'', a ne ''po prirodi''.
Isusova uloga moze biti kakva god hoces i ''najmanja'', ali on je opet ''Bog po prirodi''.
Posao koji radis te ''ne unizava''.
Ne citas li tamo da je uloga Svetoga Duha veca? Pa jel ''on iznad Boga''?
Kaze da se ''hula na Boga prasta'' a na ''Svetoga Duha ko pohuli nema oprostaja''.
Cini li ga to ''vecim''? NE! Nego je njegova ''uloga veca''.
Naravno da je podredjen i to vam je jedino u skladu sa Biblijom.
Trinitarijanci uvek i oduvek veruju tako, ''podredjen po ulozi'' a ''ne po prirodi''.
Priroda im je ista ''Bozanska''.
I ne zelim o trojstvu da znam nista jer to Biblija ne uci. Hrist ga nije pomenuo, Apostoli ga nisu pomenuli.
Na tvoju zalost Trojstvo je spomenuo apostol Jovan: ''
Jel je Troje sto svedoci na nebu: 'Otac, Rec i Sveti Duh' i ovo je Troje Jedno'' - ove reci ne mozes osporiti, jer se pojavljuju pre svih postojecih manuskripata, u citatu jednog crkvenog Oca koji je ziveo pre nastanka svih nama poznatih najstarijih grckih manuskripata.
Dakle nisu izmisljene, niti su dodate kasnije. To su manipulacije Jehovinih Svedoka, i o tome sam milion puta govorio...
Pa cak i kontekstualno imas rupu pa Jovan ostane nedorecen ako izbacis ove reci...
Sem toga, Ignatije Bogonosac je bio licni ucenik apostola Jovana i on je ucio Trojstvu, jer ga je Jovan to naucio...
I on je i kanon sastavio, po njegovom svedocanstvu je i Otkrivenje uslo u kanon inace ga danas ne bi imali, on je potvrdio da ga je napisao Jovan..
Znaci nije od njih, a od koga je ne znam i pravo da ti kazem ne zanima me. Verovacu onako kako se Hrist dolazeci na zemlju predstavio, a za sebe rece da je sin Boziji za mene tako ostaje dok sam ziv.
Ti nisi nista drugo do ''tvrdoglav''.
Tvrdoglavi ljudi se ne mogu ni pouciti, niti je Hristos tvrdoglave poucavao, pa necu ni ja.
Ti si ''dosao nama da svedocis'' a ne da ''naucis''.
Tebi se nudi istina, ali ti umesto da je ''istrazis''. Ti kazes ''mene to ne zanima'', ''ja sam naucio''.
U ''punu casu ne moze stati''.
Ti ozbiljno treba da razmislis, jer ja da te ubedjujem argumentima na formu necu, ili ti mene, meni to nije cilj ovde nekoga pobediti, nego je cilj da ti kao covek razumes i shvatis istinu. I ja se nadam da hoces jednog dana, jer ako si iskren shvatices, da sve ono cemu si ucen je laz. Neka ti Bog pomogne u tome, jer ja sam ti samo rekao u kom smeru da potrazis.
Citaj malo crkvene oce, nece ti biti na odmet, veruj mi...
Da i jednom rece ja sam Bog opet bi verovao, pa da i Apostoli bar jednom rekose 'nas Bog Isus Hrist' ili 'Bog Sin', ali nisu ni jednom, zasto bih sad verovao drugacije.
Vidis to je ''licemerno''.
A ne da te ja optuzujem za licemerstvo, nikako, vec tebi je to u podsvesti livemerstvo usadjeno i nesto te vuce i odvlaci od istine, a ti kao da ne vidis da su apostoli nazivali Sina Bogom. Jovan ga naziva tako, Toma ga naziva tako..
Ali neeee, tebi to nije dovoljno jer on nije rekao: ''BOG SIN'', mozes li biti zaludjeniji?
Hoces tacne reci?
Ne prijatelju, ''neces ti tacne reci'', ''ti neces da razumes'', jer da hoces, razumeo bi isprve, da je sasvim sve jedno reci ''BOG SIN'' ili ''BOG REC''.
Izvor moje vere su direktno izgovorene njihove reci, ti izvor svoje vere mozes traziti u ustima konstantina i njemu slicnih.
Izvor tvoje vere nisu reci apostola, vec je izvor tvoje vere J.S., da oni tako nisu rekli, ne bi ni ti tako verovao.
To je insinuacija, jer ti kazes meni da ''ja verujem konstantinu'', a upravo si ''ti taj koji veruje Konstantinu'', jer Konstantin bese Arijevac, on nije verovao da je Hristos Bog, a ja verujem tako..
Sem toga Bibliju koju drzis jeste New World Translation, a nju je pisao Euzebije za Konstantina, i zato u njoj nemas pisano ''da je Isus Bog'', to je Konstantin naredio da se izbaci da bi ujedinio carstvo pod jednom verom.
I onda je pocelo gonjenje ''onih koji veruju da je Isus Bog'', Hriscani nikada nisu prihvatili tu Euzebijevu Bibliju koju ti drzis u rukama pa je ostala da lezi na policama u biblioteci sve do novijeg vremena ''kada je otkrivena kao najstarija'', nasli je neostecenu ''zato sto nije ni koriscena''. Naucne analize su radjene i dokazano je da je falsifikovana, na jednom mestu je tekst toliko puta strugan da je skoro necitljiv... E takvu Bibliju ti imas u rukama brate, to je grcki tekst od Westkota i Horta..
Ako mi ne verujes pogledaj istoriju i manuskripte, nije tesko pronaci, imas internet, pa ako tragas sve ces naci..
'Koje dade njemu Bog', sta to znaci.
To znaci da je otkrivene Isusu Hristu dao Bog Otac Jehova. I ne znaci nista drugo, osim ako cemo malo da filozofiramo. Jehova otkriva Isusu buduce dogadjaje koje on prenosi na razne nacine Jovanu. Ovo se poklapa sa dosta mesta gde sam Isus kaze da ima svoga Boga. Njegov Bog mu otkriva buducnost i daje nove zadatke. Jovan je ovde i vise nego jasan i on Boga odvaja od Isusa Hrista.
Isus jeste odvojen od Boga Oca, jer on moze nezavisno da radi, da vrsi Ocevu volju, jer Bog nije ogranicen telom na jednom mestu, on nema telo, on moze istovremeno da bude svuda, i na nebu i na zemlji.
Kao sto covek ''sadrzi delove u sebi'' i ''svaki ud vrsi drugaciju funkciju'' tako i kod Boga, ''svaka licnost Trojstva vrsi drugaciju ulogu''. Pa nije nista cudno kada se kaze da je Isus ''poslan'', da mu ''Bog otkriva buducnost'', da je ''Bog glava Hristu'', tako uce i crkveni oci. Jer ''sve od Boga Oca ishodi''. Ali ti ne razumes to jer nisi ucio Trojstvo, i ne zelis da naucis...
Opet pitam: Ko je Isusu Hristu dao otkrivenje!? Jovan odgovara, Bog! Da li znas ko je taj Bog!?
Naravno ''da mu je Bog dao Otkrivenje'', i ''Jehova naziva Hrista svojim Bogom''.
A ti fantaziras, i ponavljas jedno te isto kao papagaj, jer neces da razumes.
''
POMAZA TE BOZE BOG TVOJ''
Dakle, ''Jehova naziva Isusa svojim Bogom.
A ti kazes ''Posto Isus ima svog Boga, zato on nije Bog''.
Vidis li da ''oni jedno drugog nazivaju Bogovima''???
Jel porices to?
U nasoj diskusiji pre si rekao da je Bog Otac Jehova.
Da li se slazes sa mnom da je otkrivenje Isusu Hristu dao Jehova?
Jeste, slazem se da mu je dao Jehova, a to ne narusava jedinstvo osoba u Trosjtvu, jer po nasem ucenju ''sve od Oca ishodi'' pa prema tome i Isus i njegovo delovanje je podredjeno Ocu u Trojstvu, jer hijerarhija postoji, i kao sto i u covecjem telu ''jedan ud vrsi vecu a jedan manju funkciju, tako je i kod Boga, rasporedjeno delovanje po ''ulogama koje vrse'' a to ne znaci da to nije jedan te isti Bog...
I kod coveka, srce vrsi najvazniju funkciju, ali nije zato iznad drugih organa, niti je samo srce telu bitno, niti je samo mozak telo, nego po ulogama udovi vrse svoju funkciju, a podjednako su vazni svi, jer su delovi istog tela.
Ipak ''jedan organ vrsi vecu a drugi manju funkciju''...
Ne kaze Jovan da je 'Bog Otac' dao 'Bogu Sinu' otkrivenje, da pise ja bih ponovo verovao da je to tako jer uz vetar se ne moze. Da tako pise ti bi bio u pravu, ali ne pise tako.
Pa ti ne verujes ni kad kaze: ''POMAZA TE BOZE BOG TVOJ'', a kako ces verovati u ovo?
Tebi je nemoguce bilo sta dokazati, jer ne zelis.
Jedno je sigurno da otkrivenje neko nekom daje, smesno je reci Bog je Bogu dao otkrivenje. Kako to da je Bog apsolutno jedan, ali ipak jedan deo Boga ne zna a drugi zna neke stvari, to se za Sveznajuceg Boga nikako ne moze reci.
Ne, nikako nije smesno!
Da li tvoja ruka, zna sta misli glava?
Postoje uloge u Trojstvu, rekao sam, i to crkveni oci tako objasnjavaju, neko vrsi manju a neko vrsi vecu funkciju, i ''nisu sve jednake po funkciji'', ali su jednake jer su telo..
Bog je apsolutan i nedeljiv, Bog je savrsenstvo iznad savrsenstva i iznad svega je Bogohulno ga seckati, deliti ga na neke delove, praviti ga neznalicom, ciniti ga smrtnim... nada sve je to Bogohulno!
Gresis. Mi ga ne delimo.
Niti ga cinimo neznalicom.
Bog je u sebi potpun, kao i covek.
Razmisli malo.
Covek se sastoji od koliko miliona zivih celija?
A ipak mi kazemo da je on 1.
Tako je i kod Boga: 3 = 1.
To ti je prosta matmatika, koju vi ne zelite razumeti.
Postoje celi brojevi u matematici(koji su skup drugih brojeva), ali vi ko da niste ucili matematiku.
Vi Boga ogranicavate a ne mi, jer kada kazete da on mora biti 1. to je ogranicavanje..
Kad kazete da nije mogao biti istovremeno na zemlji i na nebu, vi ga ogranicavate..
A mi kazemo da je on ''sveprisutan'' i ''nedeljiv''..
Ali sta ces, covek mora grcevito da brani ono sto je njegovo pa i po cenu da huli na Onog ko je nezamislivo, neopisivo i neshvatljivo iznad svake reci kojom bi pokusao da ga opises.
Sam proceni da li ti hulis, kada kazes da je Bog ogranicen, da nije mogao biti na zemlji kad i na nebu..
Mire, pusti te crkvene oce, imas ti Oca na nebu, On ti je zivot dao i on ce ti suditi za tvoja dobra ili losa dela, a ne crkveni oci. Njemu si ti duzan odgovor za sve dati i nikom drugom. On ce suditi po svom zakonu a ne ljudskom, tako da je apsolutno ne vazno sta ljudi pricaju i od tebe traze. Raduj srce svoga nebeskog Oca i pazljivo analiziraj ono sto On zeli da ti kaze kao svom detetu, ali nikako u to sto ti nebeski Otac govori ne uplici ljudsku mudrost i covekovu misao. Pazljivo pogledaj, ali bez pristrasnosti kom Bogu je sluzio apostol Pavle, kog Boga je prema prvoj zapovesti obozavao.
Istina je u Bibliji a nikako u ostima bilo kojih ljudi! To je ono sto nam je nebeski Otac ostavio u amanet. A svi mi izmedju sebe mozemo biti samo braca i nista drugo!
Brate, to sto si rekao je lepo, ali primeni to i na sebe..
Ne citaj vise tu kulu strazaru nego Bibliju, i ne budi tvrdoglav da istrazis, nego proveri sve mogucnosti i potrazi odgovore.
Nisi napredovao godinama, siguran sam, J.S. to ne dopustaju, zaraze te svojom literaturom, ja znam kako je to.
Uzmi citaj i istrazuj dalje..
Ja sve uporedjujem sa Biblijom a ne suprotno..
Srce me boli kada vidim kako ne smeju da citaju nista sem kule..
Ako ni zbog ceg drugog, onda zato da bi mogao odgovoriti ovde drugima na temi o Trojstvu, prouci sta je nauka o Trojstvu i sta su crkveni oci o njemu ucili, videces da nema veze sa onim sto si ti citao..
Pogledaj nekoliko postova iznad gde sam govorio o brosuri: ''da li treba verovati u Trojstvo'', videces kako J.S. bezocno lazu i manipulisu u toj knjizici, svi ti crkveni oci su ucili Trojstvu, uzmi pa proveri..
Nadam se da ces razumeti, jer J.S. nisu to sto tvrde da jesu.