Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Postoji napisano i da je car Dušan rekao: MI, car Srba i Grka.

SLAZEM SE,ALI U BIBLIJI BOG ZA SEBE KAZE JA SAM,A NE KAZE MI SMO, TAMO GDE NIJE MNOZINA.
KADA JE MOJSIJE UPITAO: "STA CU RECI KO ME JE POSLAO? GOSPOD RECE MOJSIJU: JA SAM ONAJ STO JEST." 2.Mojsijeva 3,13.14.
Bog ne kaze Mojsiju mi smo, nego Ja sam onaj sto jeste. U Bibliji takva vrsta mnozine se ne upotrebljava.
Zato kad upotrebljava rec Elohima i "kao sto smo mi" zaista dokazuje da se radi o mnozini.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako se traži u Bibliji potvrda za Sveto trojstvo, neće se naći kao integrisani pojam. Naći će se Bog, Isus i Sveti duh, ali Sveto trojstvo ne. A i kako bi se našlo, kada je ta dogma ustanovljena 325 (čini mi se) na Prvom Nikejskom saboru, a kasnije potvrđena na Konstatinopoljskom saboru?

Da li to znaci, da ako je vera u tri licnosti Bozanstva navodno ustanovljena na prvom Nikejskom saboru, da je trebamo smatrati nebiblijskom, i da je odbacimo...?
Ako je tako, onda bi bilo posteno odbaciti i sve druge istine koje su takodje ustanovljene na tom istom saboru, a ne praviti selekciju.

Evo tih istina u originalnom obliku:

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

Istina, izraz trojstvo se mozda spominje od perioda Nikejskog sabora, ali ono je uvek bilo deo nepromenjive reci Bozje, i za one koji proucavaju rec Bozju ono je uvek bila cinjenica zasnovana na kontekstu biblije o prirodi i ulozi Bozanskih licnosti u planu spasenja..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne, ne govorim ja o odbacivanju niti prihvatanju. Ja govorim o tome kada se pojavio pojam Svetog trojstva i zašto ga u integralnom obliku nema u Bibliji. Sabori su kao i državne skupštine, koje donose zakone i koji se moraju mpoštovati. Odluke sabora su za vjernike zakoni.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
U početku beše reč ..... u početku čega ? Ako je u početku stvaranja onda je Reč već bio tu a pre toga? Sad otvori
1.Jovanova 5.1. Svako ko veruje u Isusa Hrista rođen je od Boga i svako ko voli roditelja voli i onog koji je rođen od njega.

Ne govori li ceo ovaj stih o Isusu ?

Ako i Isus ima moć da oživljuje tj.uskrsava druge to i dalje ne znači da je jednak Ocu. Jednostavno ima tu moć.

Peko ,peko!!!

Evo citaj i ti i ostali!!!

Ovo sam postavio JS-ma na temi JS-ci ali vise odgovara ovaj tekst na "SVETO TROJSTVO" samo ljudi koji nemaju nikakvu veru u Hrista i Boga Oca nista nece razumeti u ovom tekstu!!!

Sve suštinske elemente hrišćanstva odbacuju JS-ci,muslimani: Sveto trojstvo, Bogočovjeka Isusa

Hrista, spasenje jedino kroz Isusa Hrista, spasenje kroz milost, da je Isus vaskrsnuo,

vječni pakao itd.
144.000 ljudi će biti spašeni, samo oni će pripasti nebeskoj vlasti. To konkretno znači

da će pored apostola i hristovih sljedbenika iz prvoga stoljeća samo dio JS biti "djeca

Božija" i time spašeni. Za razliku od ostalih JS-ci,muslimani koji će će biti "unuci Božiji"(?).

Da bi kompletirali svoju literaturu 60.-tih godina su preveli Bibliju na tzv. ""novi-svjetski-

prevod". Tu se uostalom u Novome zavjetu preveo grčki "kyrios" (Gospod) sa

"Jehovom,Allah" što je naravno greška.(A takodje Allah) Smisao toga jeste da svuda gdje se Isus kao

Gospod (kyrios) spominje - preimenuje u Jehovu-Allah. Pošto Isus kod JS-ka, muslimana nije Bog nema ni moć da nas spasi. U Novome zavetu kome se Bog otkrije preko svoga Sina Isusa,

grčevito JS-ci,muslimani-jevreji pokušavaju da izbegnu tu činjenicu i to značenje prilagođavaju svome

učenju.

Arijanizam
Kada se vratimo u crkvenu istoriju i Arijus (250-336) iz Aleksandrije nije priznao Sveto

Trojstvo. Nije priznao da je Isus vječan, nego da je bilo jedno vrijeme u koje Isus

nije postajao. Atanazije (296-373), tada đakon biskupa Aleksandra od Aleksandrije, mu

je energično prigovorio da Isusa stavlja na stranu bića (ljude i anđele) i na taj način

krade čovječanstvu spasenje kroz Hrista. Atanazije ga je posjetio na činjenicu da je

apostol Jovan napisao na početko svoga jevađelja da je Isus = logos, da je logos =

Bog i time logos vječan kao Bog.

Sv. Nikola (270-326) mu je čak pljunuo u lice na koncilu u Nikeji 325. god. Arijus je

za svoje učenje osuđen od cara i prognan. Uspjeo je na perfidan način da ga car

pomiluje i vrati 330. god. iz prognanstva. Jedan dan prije nego što je trebao da

počinje ponovo bogosluženje u ulicama Carigrada je neočekivano umro u jednom

javnom klozetu. Car Konstantin je shvatio da je pogriješio sa svojom odlukom da

rehabilituje Arijusa.
Da jedno slovo može da promijeni suštinu jedne riječi vidi se pogotovo oko toga

pitanja. Arius je polazio od toga da je Isus "homoi-ousion" = Bogu sličan. Na koncilu

u Nikeji su zaključili da je Isus "homo-ousion" = od istoga bića kao Bog, od iste

substance. To jedno slovo ima ogroman uticaj na svaki domen hrišćanstva. Vidi se

sličnost između vjerovanja arijanaca,JS,muslimana,jevreja.

Isus je svoju novozavjetnu crkvu stvorio prije 2000 godina. Već u Novome zavjetu

vidimo kako su se razna lažna učenja uvukla u crkvu (npr. gnostičari). Nasuprot tome

JS-ci,muslimani,jevreji tvrde da su jedina vidljiva crkva i da spasenje (?) samo može preko njih da se

dobije.
Lažni proroci (Russell, Ruthernford,i drugi) su najavili smak svijeta 1914, 1915, 1925,

1941. i 1975. godine. Naravno se ništa nije dogodilo jer sam Isus Hrist kaže da ne

zna kada će opet doći, nego da samo Otac to zna (Mat. 24,36). U zadnje vrijeme će

se pojaviti mnogo lažnih proroka (Mat. 24,11 / 2 Pet 2,1). Gospod nas opominje da

provjerimo proroke (Mat. 7,15).
Ako je čitavo Sv.Pismo od Boga inspirisano (2 Tim. 3,16) ne znači automatski da je

svaki stih isto dragocjen. Ako je sa Hristom ispunjen dio jevrejskih zakona (npr.

ceremonijalni zakoni) is Staroga zavjeta onda ne treba pasti nazad u to doba. Svako

učenje koje se vraća iza Hrista treba da se odbaci. Slobodno tumačenje biblijskih

stihova bez Hrista u centru i bez spasonosnoga razvitka kroz biblijsku istoriju otvara

ogromne mogućnosti tumačenja.

Ovdje ću navesti samo nekoliko tačaka tumačenja Sv.Pisma od strane JS:

JS tvrde da će se samo spasiti 144.000 ljudi. Kod toga broja (Otk. 7,4 / 14,1 /

14,3) se radi o slikovitom, proročkom broju koji u sebi sadrži broj 3 (trojedini Bog),

broj 10 (broj naroda) i broj 12 (jevrejska plemena) -> (12*12 i 10*10*10 = 144'000).

Znači da se ne radi o jednom apsolutnom broju. Svako se spašava i postaje Božije

dijete ko se nanovo rodi (Jov. 3,3).

Tvrde da su bili proganjani u drugome svjetskome ratu. To je tačno, to važi i

za manje-više sve ostale vjerske zajednice. Nacisti su imali posebne logore za crkvene

vođe.

Ne treba primiti krv od drugoga čovjeka, jer je u krvi duša. Taj nehumani i

neljudski akt posjeća na farizeje koji su zamjerili Isusu da je iscijelio čovjeka na

subotu. Čovjek nije stvoren radi subote, nego subota radi čovjeka (Mar. 2,27).

Tvrde da pakao ima samo simbolično značenje. Biblija kaže da će mnogi ući u

pakao (Mar. 7,13), da je pakao vječan, konačan i samoizabran. Sad nema pakla za

one koji su u Hristu (Rim. 8,2). U jevađelju po Luki bogataš opisuje pakao kao muke

u plamenu (Luk. 16,24).

Tvrde da Isus nije Bog: Pored toga što je Hrist za sebe uzeo najveću titulju

Gospod (kyrios), koja samo Bogu pripada, Isus za sebe kaže da može da prašta

grijehe (Mat. 9,1-8), da će da sudi svijetu (Jov. 5,25-29), da je bez grijeha (Jov. 8,46),

da je istina (Jov. 16,4), da ima svu moć (Mat. 28,18), da je On i Otac jedno (Jov.

10,30), da je dozvolio da mu se kljanjaju (Mat. 8,2 / 9,18 / 14,33 / 15,25 / 20,20

itd.).

Poriču Sv.Trojstvo: Ako Isus nebi bio od Boga onda nebi ni bilo spasenja za

nas. Ako je Bog jedini koji je bez grijeha a sa druge strane mi ne možemo ući u

raj bez grijeha, onda je jasno da je Bog sam morao da preuzme grijeh na sebe kroz

Hrista da bi nam omogućio spasenje. Time naravno propadaju i vjerovanja Jevreja,Muslimana koji nisu primili Hrista Boga nego čekaju mesiju, i vjerovanja muslimana, koji na neki način pokušavaju da izmjere grijeh pa se nadaju da će njihova "vaga grijeha" biti barem malo u plusu. Bog mrzi grijeh i niko neće ući u raj bez savršenoga Božijega jagnjeta Isusa Hrista koji je i za tebe lično dao svoj život i vaskrsnuo.

O trojedinom Bogu govore razni stihovi: "Potom reče Bog: Da načinimo čoveka

po svom obličju, kao što smo mi..."(1 Moj. 1,26) ,"Jer nam se rodi Dijete..." (Isa. 9,6),

"I reče Gospod Bog: Eto, čovjek posta kao jedan od nas..." (1 Moj. 3,22), "Hajde da

siđemo, i da im pometemo jezik..." (1 Moj. 11,7), "Idite dakle i naučite sve narode

krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha..." (Mat. 28,19), "I riječ postade tijelo i

useli se u nas puno blagodati i istine..." (Jov. 1,14), "Jer Bog bješe u Hristu, i svijet

pomiri sa sobom ne primivši im grijehe njihove..." (2 Kor. 5,19), "I, kao što je priznato,

velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu.." (1 Tim. 3,16), "...slave velikog Boga i

Spasa našeg Isusa Hrista..."(Tit. 2,13), "...i da budemo u istinitom Sinu Njegovom Isusu

Hristu. Ovo je Istiniti Bog i Život večni..." (1 Jov. 5,20), "I odgovori Toma i reče Mu

(Isus): Gospod moj i Bog moj" (Jov. 20,28).

Zaključak

Ti koji vjeruju da se kod JS radi o "Božijoj vidljivoj crkvi" (tako se JS sami nazivaju)

moram da razočaram. JS su odlično načitani i pokušaće te bibliske stihove da navedu

koje će da potvrde njihovo vjerovanje. Hrišćanin koji ne poznaje suštinsko znaje

Sv.Pisma i osnovne elemente hrišćanske vjere će se u diskusijama sa JS naći u

dosta teškoj poziciji. Kao što opominje prorok Osija: "Izgibe moj narod, jer je bez

znanja;" (Osi. 4,6) Da nebi bio bez znanja, čitaj Sv.Pismo i predhodno u molitvi traži

objašnjenje kroz Sv.Duha. Naš učitelj je Isus i samo od njega trebamo da učimo (Mat.

23,10), on nam je ostavio Sv.Duha da nam grešnici i neprijatelji nebi tumačili Božiju

Riječ.

Većina JS je zavedena i ne zna u šta se to upustilo. Oni iskreno traže Boga, kao

što je to u svakome od nas usađeno. Donekle im pomažu ti "hrišćani" koji sa svojim

paganskim ritualima, neznanjem temeljnih istina hrišćanstva i lošem ponašanjem guraju

direktno u ruke nekih organizacija koji za sebe tvrde da su jedini put. Ne treba ih

osuditi, za razliku od nauke JS, nego im pokazati gdje se nalazi razlika između

hristocentričnog učenja i učenja JS. Svaki član JS može da se spasi ako odbije

učenje JS, primi Hrista i na taj način se pomiri sa Bogom. Postani Božije dijete kao

što ti Sv.Pismo obeća jer za Božije "unuke" Sv. Pismo još nije čulo.

Copy/past vjera.net,tu mozete procitati i ostalo ako koga zanima.

Gera.

(Jovan 3:31-36)31 Koji odozgo dolazi nad svima je; koji je sa zemlje od zemlje je, i govori od zemlje; koji dolazi s neba nad svima je.(Koji dolazi odozgo nad svima je!!!)
Mt. 28:18, Jn. 8:23, 1 Kor. 15:47, Ef. 1:21

32 I šta vide i ču ono svedoči; i svedočanstvo Njegovo niko ne prima.( misli se na Isusa!!!!)
Jn. 15:15

33 Koji primi Njegovo svedočanstvo, potvrdi da je Bog istinit.
2 Kor. 1:22

34 Jer koga Bog posla, onaj reči Božije govori: jer Bog Duha ne daje na meru.
Jn. 1:16, Jn. 7:16, Kol. 1:19

35 Jer Otac ljubi Sina, i sve dade u ruke Njegove.(sve dade u ruke njegove)
Dan. 7:14, Mt. 11:27

36 Ko veruje Sina, ima život večni; a ko ne veruje Sina, neće videti život, nego gnev Božji ostaje na njemu.(Dakle u koga trebamo verovati???)(ja ne zelim da da nevidim zivot vecni a takodje "GNEV BOZJI") ja cu ipak verovati u Gospoda nasega Isusa Hrista)(KIRIOS)
Avak. 2:4, Rim. 1:17, Gal. 3:10

Jer Bogu tako omile svijet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga

vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni. (Jov. 3,16) (rim 3:22-26)22 A pravda Božija verom Isusa Hrista u sve i na sve koji veruju; jer nema razlike.
Rim. 4:1, Rim. 4:5, Rim. 4:23, Kol. 3:11(Znaci svako koji ga veruje ima zivot vecni,a pravda Bozja je "ISUS" a ne Jehova,Allah)

23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,

24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
(Znaci opravdacemo se za badava a ne od kuce do kuce kako rade JS-ci)

25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;(A vi JS-ci,muslimani se nepricescujete krvlju njegovom,telom)
3 Moj. 16:15, Isa. 53:11, 1 Jn. 4:10

26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.(znaci vere "Isusove")
Svako ko nerazume reci ove on je vec zavrsio ui "PAKAO"

A vi sad vidite JS-ci,muslimani kako cete dalje.

Pozdrav od Gere.

P.S
Molim jurku da se ne ljuti sto ponavljam text jer ovaj text odgovara ovoj temi
Unapred zahvalan.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ne, ne govorim ja o odbacivanju niti prihvatanju. Ja govorim o tome kada se pojavio pojam Svetog trojstva i zašto ga u integralnom obliku nema u Bibliji. Sabori su kao i državne skupštine, koje donose zakone i koji se moraju mpoštovati. Odluke sabora su za vjernike zakoni.

Jurka ako si citao bibliju kao sto si tvrdio na 5-oj stranici ove teme,onda treba da znas da je sam Gospod rekao "SVE STO RESITE OVDE NA ZEMLJI PRIZNACE SE NA NEBU"
to je sam gospod rekao apostolima a oni su najverovatnije preneli crkvama I veka,a oni dalje.E sad sto su arijevci i ostale jeresi ucinile to je drugo.

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
U ovom postu gerakules je najviše govorio o JS a kako i ne bi kad je opsednut njima. Reći ću ti nešta iskreno o JS. Oni znaju kakvi su moji stavovi i mogu ti reći da me i dalje poštuju što baš i nisam očekivao. A prijatno su me iznenadili neki od starešina kada su mi rekli iskreno : Nemoj ni nas da slušaš...
Takav stav zaista cenim.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Jurka ako si citao bibliju kao sto si tvrdio na 5-oj stranici ove teme,onda treba da znas da je sam Gospod rekao "SVE STO RESITE OVDE NA ZEMLJI PRIZNACE SE NA NEBU"
to je sam gospod rekao apostolima a oni su najverovatnije preneli crkvama I veka,a oni dalje.E sad sto su arijevci i ostale jeresi ucinile to je drugo.

Pozdrav od Gere.
Šta si htio da kažeš? Pa ovo upravo potvrđuje ono što sam rekao da su odluke sabora zakon za vjernike.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Реч је била у почетку, била је у Бога и била је сам Бог. Бог је кроз своју Реч све створио и ту исту Реч је утеловио (отелотворио) у виду Исуса Христа. Ако неко мисли да може да раздвоји Реч од Бога и да је посматра независно, као да је то нека твар, погрешно гледа и материјално гледа. Бог је Реч, као што се каже да је Бог љубав. То не може бити нека твар већ особине самог Бога које су постале тело људско. Његов Ум, мудрост и разум посташе тело и тако Син објави Оца кога нико не може видети. Само Бог је родио Сина, није Га створио и није се сам створио, већ Га Отац роди. Јединородни је јер је једини рођен и нема другог. Све гледате као људи и световно размишљате, отуда и немогућност да се схвати како Отац рађа Сина. О томе да ли је Тројство библијско или никејско, довољно говори ова реченица коју могу само да понављам и ништа друго не морам да радим:

7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

Није заједно, није удружено, већ чини једну целину. Отац је у Сину и Син у Оцу. Отац није изгубио своју Реч која је постала тело, и даље је део Бога и сам Бог. Тако су Отац у Сину и Син у Оцу. Нама људима Христ није деловао силовито и моћно као што замишљамо Бога, већ је био благ и милостив, пун разумевања и опроста. То му је и била мисија: да страда за нас и да нас научи како да постанемо синови Божији. Да умремо у телу, а да се родимо у духу, као духовна бића која се не воде телесним жељама већ мудрошћу и љубављу. Да праштамо и чинимо људима добро, а не да дижемо мач или копље на свет. То ко не прихвати, већ на оружје помишља чим се нађе у гневу, не може бити син Божији, Христов ученик и следбеник. Он није повредио никога за време своје мисије, него је давао живот јер Он и јесте живот.

Исаија, глава 48

11. Себе ради, себе ради учинићу, јер како би се хулило на име моје? И славе своје нећу дати другом.
12. Чуј ме, Јакове и Израиљу, ког ја позвах: ја сам први, ја сам и последњи.
13. И моја је рука основала земљу, и моја је десница измерила небеса пеђу; кад их зовнем, сви дођу.
14. Скупите се сви и чујте: ко је од њих објавио ово? Господ га милује, он ће извршити вољу Његову на Вавилону, и мишица ће Његова бити насупрот Халдејцима.
15. Ја, ја рекох, и позвах га, довешћу га, и биће срећан на свом путу.
16. Приступите к мени, чујте ово: од почетка нисам говорио тајно; откако то би, бејах онде; а сада Господ Господ посла ме и Дух Његов.
17. Овако вели Господ, Избавитељ твој, Светац Израиљев: Ја сам Господ Бог твој који те учим да би напредовао, водим те путем којим треба да идеш.

"Staff Upozorenje Ponavljam: tema je Sveto trojstvo. Molim, pišite o temi!"

Јури, мислим да баш о Тројству и пишемо Гера и ја. Све што је везано за Тројство је ту да подупре истину у коју ми верујемо. Ми само говоримо у одбрану своје вере, неко ко оспорава то тако можда и разуме као су Отац и Син. Нисмо ми баш толико мудри и паметни да лако можемо да објаснимо, само се трудимо са оним што имамо.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Adriane,
Šta god govoriš u vezi religije, možeš reći da je vezano za Trojstvo. Ako ptičaš o Isusu, možeš reći da je vezano za Trojstvo. Ipak postoje teme sa određenom tematikom i toga se treba držati.

Natrag